FOLLOWER

NUFFNANG ADS

RAYA WITH GIRLFRIEND AND BOYFRIEND

Assalamualaikum..

Selamat Hari Raya !!!
Meriah tak raya you all ? Saya ? Serius kaki lenguh-lenguh ok. Raya sana sini.
Banyakk tetamu, tak pun saya yg jadi tetamu. Allhamdulillah. Terisi juga waktu2 raya saya. Ingat kan bila dah berumur ni, kurang lah perjalanan :)

Raya pertama je dah *pengsan !
Sebab ?? Saya demam, hidung sepanjang hari running nose, tebersin-bersin, even beraya ke rumah saudara mara pun still mengekalkan kesopanan dan keayuan wajah, sdaya upaya buat muka cool, tapi sebenarnya dalam hati duk istigfar banyak kali sdaya upaya mengawal diri dari bersin. Actually semua ni terjadi cuz pagi raya tu masa ke kubur tok gerimis dengan cuaca mendung dan saya ni cukup alahan pada something yang sejuk dan berdebu, teruss menerus lah selsema dan demam, balik braya telan 2 biji ubt dan berehat.

Raya ke 2, harini lah kan, pun BUSY. Hangout wif my dearest friend dari zaman skolah ok. Qyna, fendi, maya, wati dan nabila. Actually ada ramai lagi tapi masing2 kampung jauhhh. So tak dapat hangout dgn kami lah. Pjanjian utk hangout pukul 10pg, tapi saya seawal 8.40pagi dah parking kereta di rumah wati, ok lah dia dah siap. Kawan2 yg lain, sampai je rumah mereka, haaaa, peluk bantal. Hudoh perangai. Kecuali qyna sebab dia sedang memetik buah-buahan dsekitar rumah dia dn TQ so much sbb bagi saya buah yg banyakk tu. Heehe.

Tak banyak rumah kami round. Tapi yang melambatkan masa disebabkan sesi photography kami. Apepun, sangat indah ! Bukan senang dapat kawan macam mereka, even masing2 dah berjaya, TAPI perangai still gila2 ok. Sangat happening. Bila ingat kenangan zaman sekolah :) ada yg kena halau bdiri tgah padang (maya), ada yg kenaa bdiri luar kelas (qyna), ada yg kena tarik rambut slu (fendi), ada yg suka tidur dalam kelas (maya jugak) hehe. Macam2 kenangan, 

Saya ingat lagi, masa tu ustaz aziz (garanggg) suruh kami senyap, dan dia bleter panjang. Sebelah saya adalah wati. So kami bborak menggunakan kertas (suruh syap kn), pas-pas kertas dan mengutuk ustaz tu, then KANTOI. Last, pintu depan saya, pintu belakang wati. Bdiri di luar kelas sambil memegang bunga. Segan gile, then senior2 form6 lalu. OMG. Tapi kenangan maniss ok.

Masa april fool, actually kelas kami tingkat ke 4 ok. Paling tinggi. Pernah nampak tangga batu cave ? Hah sekolah kami macam tu, dah lah banyak tangga, then di tambah naik ke tingkat 4. Gigil. Ok sambg cter, masa tu april fool, ada. Lutut mendaki tau. Then Adalah cikgu bagi homework dan saya, qyna dn sbhagian budak kelas tak siap homework. Fendi ketua kelas kami. So dia masuk je kelas dia bt announcement "cikgu rosniza nak jumpa mereka yang tak siap homework kat pejabat NOW !!" Bila kami turun lah kan untuk ke pejabat, sampai je ground floor, dari tingkat 4 fendi menjerit "eh ! Korg nak kemana !!??? April fool !!" Memang kejam ! (-_-) hehe. Gigih ok mendaki balik tangga2 yg banyak tu dan kemudian mgejar fendi.

Dengan kenangan dieorang suka sembunyikan beg sekolah. Bila dah balik baru dieorg tunjukkan tersangkut kat syiling kelas (-_-) terkial kial ok nak turunkan beg then gosip2 kan saya dengan budak pemulihan OKU (muliadi) dah lah mereka sangkut beg setinggi tingginya kemudian suruh muliadi tlg ambilkan. Haha. Memang fendi sah kejam dari dulu sampai sekarang.

Form5 memang best ! Even habis exam kami ttap kesekolah even hujan lebat dan basah kuyup. Sanggup ke sekolah tau, kelas kami memang besttt sangat :)

Fendi (fer), kinah (sekidon), saya (lulu), fiza (miss word), syakila (datin), nizam (kecut), rashdi (mancis), ifah (siput), safuan (gesek), maya (mernado), nabila (itik), syulri (cicak), hafis (pipi), tika(mantap).. Haa, see, ni sebilangan mereka yang diberi nama oleh kami, kekal sampai sekarang tau. Contoh, rashidi dipanggil mancis sebab rambut dan warna kulit. MasyaAllah, zaman sekolah adalah indah :)

Puas hati dapat hangout dengan dieorg dari pukul8pagi sampai 11malam ok (dengan keizinan parent).

Plan seterusnya, reunion ke genting. InsyaAllah !

Gambarrr nanti ye, sedang diedit oleh graphic designer kami a.k.a camerawomen. Nanti d'tag lah kat FB. Wait !! :)

Friend, I'm bless cz I know u. Love u all :')

With love,
FatinFashiekin

SELAMAT HARI RAYA

Asalamualaikum

Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin..
Happy Hari Raya Aidilfitri to all visitors and with all my heart i'am asking forgiveness for whatever i have done that might hurt directly or indirectly to any of you out there... happy long holidays.. and drive carefully going back to your kampung... 

With Love,
FatinFashiekin

KEGEMBIRAAN TERLUAH

Asalamualaikum :)

Hari ini hari last bertugas,
Allhamdulillah esok selama 5 hari saya dapat meluangkan masa bersama-sama keluarga dan sahabt-sahabat yang tersayang. 

Kepada si jantung hatiku, semoga selamat sampai ke kedah hendaknya. Semoga dia gembira di kampung halaman dan semoga dia tk blagak 'bujang' di kampung halaman. Hehe.saya tunggu kedatangan dia di rumah pada minggu ke2 raya.

Kepada kawan2, nak datang inform ye, nanti boleh saya masakkan buat kalian semua :)

Harini saya seronok sangat. Ye, mengingati hari cuti mestilah seronok. Dan saya happy saya dapat melepas kan ketagihan saya !! Hehe. Saya dah beli 3 buah buku bacaan, rasa happy sangat ! Tak sabar nak habis kan bacaan, mula2 tfikir mals nak beli novel2 ni just nak beli buku2 yg boleh bagi ilmu sikit, then tnampak novel Stanza Cinta, lagiii rasa happy, tk perlu lah menanti didepan tv setiap hr ahad, pukul 9malam di tv3. Cerita tu bagus tau, ayat2 dia pn penuh dengan ilmu, bukan drama kosong. serius, kalau tgk tv, saya peka pada setiap pcakapan, kadg2 siap bawa nota kecil tau kalau depan tv kalau tgk cerita2 yg saya rasa blh mberi sdikit ilmu pada sya. Pelikkn ? Heheh

Ok. Nk balik berbuka. Bye. Free saya bcerita lgi ye :)


MAAF ZAHIR BATIN

Assalamualaikum

Awak, awak, awak.
Ye, awak lah yang saya tengah tegur ni.
Ye, awak lah yang tengah baca blog saya ni. Ye, awak lah orangnya. Hehe. Saya nak beritahu awak sesuatu, maaf saya lama tak update apa2 kat blog ni, saya sibuk sangat, dan terima kasih sebab still selak2 blog saya ;P

Awak nak tahu ? Saya super duper busy and exhausted too much. Aish. Raya dah nak dekat katakan, tapi Allhamdulillah segalanya berjlan lancar, awak nak tahu, kat tempat kerja saya busy sangat menguruskan hal kupon untuk sekolah rendah Pintas Raya Batu Pahat. Kalau awak tengk tangan saya, merah padam, lebam2 pegang gunting. Ye, 2500keping kertas saya gunting tau, bukan gunting kepada 2 bahagian tapi 12 bahagian, mula2 buat memang bahagia cuz at least ada juga kerja tapi bila je tahu kupon tu hanya diberi masa 3 hari untuk dsiapkan serta merta stress menguasai diri. 12jam menghadap kupon tu kat farmasi BUT untill now ada lagi 800 keping (-_-) 

Kat farmasi busy, kat rumah punn busy, sebab nak raya kan ? Kemas sana, lap sini.. Tapi sangat seronok !! Rasa indah sangat bila balik kerja je tgk semua rumah disinari cahaya lampu pelita, budak2 busy main mercun lah, meriam lah, masjid pula penuh dengan org terawih :)

Awak, saya minta maaf andai saya ada terlukakan hati awak ye, saya hanya seorang gadis biasa, maaf andai saya tak balas bila awak mesej, tak senyum semasa awak memandang, tak ada bila awak sunyi, saya nak awak tahu, andai saya mampu dan saya perasan TAK MUNGKIN saya abaikan awak. Awak semua insan kesayangan saya, tak kira lah even awak cuma kawan dalam FB saya ke, even awak kenal saya tapi saya tak kenal awak ke even kita sama2 kenal, even kita tak pernah bersua muka, even awak sekadar baca blog saya, saya nak awak tahu, saya sentiasa ingin ada disamping awak-awak semua dan menjadi sahabat terbaik kalian.

Selamat hari raya, maaf zahir batin. Kalau lah tangan saya boleh keluar melalui bacaan blog saya ni, sudah lama saya menghulurkan tangan untuk bjabat tangan (bgi perempuan je) heehe.

P/s:still without picture cz via BB dan guna BB sangat lambt nk upload pic. Sorry :)

Hargai Ramadhan yang bakal ke penghujungnye ye !

With Love,
FatinFashiekin

KEJUTAN UNTUK SI DIA

Assalamualaikum

Another surprise for him.
Yes him ! Him ! Him !

Saya buat satu kad raya,
Saya tulis kata2 kemaafan,
Kata2 jiwang,
Kata2 lucu,
Dan saya pos kan ke office dia <3
So kat sampul surat tu,
Saya print out by cmpter, tak ada lah dia tgk tulisan je dia cam kan. Saya buat seperti surat formal, sampul yang besar.

Kemudian,
Saya minta bantuan mama,
Yelah nak raya, so pakai pos biasa sure
Terhegeh hegeh.
So pos menggunakan courier.
Courier tiap hari datang company mama,
So sebelum mama masuk office, boleh lah bagi pada guard dan minta guard pas pada orang yang akan pos2 barang company sekali.
Tq mama sebab membantu!! ;)
Abah cuma tersenyum je tengk plakuan anak sulung beliau.
Uh, mama dengan abah,
TERBAIK !!

KEPADA :
DOCTOR AHMAD FAIZAL B. SULAIMAN
(Nama cmpany)
Melaka, Malaysia.

Bab2 kejutan ni, saya memang suka sangat. Dan saya yakin, bila dia dapat surat tu, bkerut-kerut kening dia tahan gelak dan menyampah dengan ayat2 saya. Hehe.

Maybe ditempat kerja, dia seorang yang pendiam, tak byak cakap, serius pada kerja tetapi di hormati. Even bila saya call pun, nada suara dia berubah serius, seperti "hello.. Hmm.. Ok.. Bye".dan saya nak buat dia menahan gelakkk. Semoga saya berjaya.

Last year, saya letakkan kad raya kat dashboard kreta dia before dia balik ke Kedah, tahun ni, saya pos kan kat tempat ketika dia menjadi formel. Oh. Saya sangat suka mengusik dia. Heheheh. I'm sorry dear. I know I'm too weird sometimes, tapi sayang buat sebab nk harmonikan hubungan kite, wanna make u laugh always. Kan bahagia :)

turut diselitkan kata-kata
WHY I LOVE YOU :

1)Each time I look at u, there will be something that beat right at my heart, rasa tak nak berjauhan. That y bila kamu ke oversea atau balik kedah I'll crying cuz missing u.

2)We're always together and u have been the good friend for me ! Seriously. Even u're my kekasih, tapi kalau anything happen around us, kita akan share dan gelak sama2, argue pun sama2.

3)You can make me smile even while I'm crying because mad at you. Contoh, bila kita marahkan kamu, kamu buka dashboard kereta kita dan ambil yassin, kamu akan baca yassin konon minta hati kita dilembutkan. Hehe

4)You always admit ur mistake dan itu cukup untuk membuatkan saya tersenyum.

5)You trust me more than anyone could trust. Sebab kamu tahu kita tk mungkin khianati kamu kan ? :)

6)You might be not a romantic person but u're too matured, naturally and sweet. I would love to live with a matured guy like u for the rest of my life.

7)When I'm being too ego. U know how to deal with it dan kamu selalu nasihat kan kita supaya sedar, emosi bukan segalanya.

8)You let me know who u really are, the GOOD, the BAD. Tapi sayang yakin kita boleh saling melengkapi :)

9)When I'm with u, all I want to do is smile and looking at u. I never bored to do that everyday. 

10)The main reason why I love u is, my heart says : 
"don't let me love another man because I give my best to love this person, please, this heart only for 
AHMAD FAIZAL SULAIMAN"


With love,
FatinFashiekin


*p/s : nk tgk pic kad, kat FB, sbb kat blog ssh upload gmbr by hp :)

MENCARINYA

Assalamualaikum;)

happy weekend peeps !
Harini saya masih bertugas just balik awal, sangat seronok :)
Berbuka bersama keluarga,
Kereta dah siap diservis, Allhamdulillah just hal road tax belum settle,
InsyaAllah minggu depan semuanya settle. Boleh lah balik kampung ek ;P

Esok, seperti biasa, ahad adalah hari yang sangat busy bagi saya. Pagi2 maybe saya bersama family, beli barangan dapur, then shopping sekejap cari barang2 untuk my parents dan adik. Kemudian aktiviti Mengemas dengan bertungkus lumus luar dan dalam rumah, menukar segala yg patut then aktiviti make up rumah, touch up mana2 yang dah comot. 1st ly saya fikir nak cat bilik tau, saja nak tukar mood, tapi my parents dn incik lalan pn bising, baru setahun di cat so tk kn nak ubah, so, saya mengalah, hmm, x perlu cat bilik, tapi ubah psekitaran bilik ! Seronok !

Petang ahad pula, jumpa incik lalan, menguruskan hal dia, hmm, last week kami shopping, beli jeans dan dan sluar, nk potg kat sana tlalu ramai org, so dia dgan pnh kyakinan kata akan hantr sendiri ke kedai untuk ptg sluar tu tnpa bantuan saya. TAPI, untill now, bila ditanya, jwapannya cuma senyuman (-_-) bermakna insan kechil inii juga lah mjadi mangsa, hal kuih raya lagi, pun plan petg ahad kami mcari, ada juga yg dibuat, tapi saja menambah aneka pilihan, InsyaAllah mencari pkaian mak dan ayah dia, untuk adik2 incik lalan, angpau ok lah kan. Hehe. 

Allhamdulillah my girlfriend dapat kerja. Sakinah Adun atau nama glamournya qyna, Allah makbulkan doa kami semoga dibukakan pintu rezeki dia. Cuma sangat2 minta maaf, dia ajk shopping juga tapi saya busy sangat. Dan saya janji, raya nanti kita hangout mcm last year k sayang :) my girlfriend ni cantik ok ! Pernah tgk cerita FULL HOUSE ? Hah, muka dia sebiji macam heroin drama korea tu. Hehe.

Ok. That's all. Hmm, update still without pictre cz my lappy still sick :( emm ok salah saya sebab still tak hantar repair, nanti dulu lah kot cuz banyak lagi perkara penting yang perlu didahulukan. 

Kepada kawan2, raya nanti, saya dengan penuh keyakinan mengatakan, kalau u all datang kerumah saya dan mberitahu dulu, sure perut u all kenyang !!! Saya janji akan masakkan untuk u all :) tapi kalau u all terjah tibe2, I'm sorry lah, kuih je ada. Hehe

Hah ! Bersama kita mencari laila okey (lailatulqadar) jangan sia2 kan ramadhan kali ini ;)

With love,
FatinFashiekin

RAYA SEMAKIN HAMPIR

Assalamualaikum

Raya makinn hampirrrrrr~
This weekend sangat kelam kabut,..
Banyak benda nak buat dalam satu hari

Then dapat perlawaan bbuka bersama 6 rumah anak yatim di hotel Sunway Penang. Pun tak dapat join. Best nya kalau dapat join.saya tk dapat join sebab terlalu jauh, hal kat johor tk settle, tak kan nak ke penang :(

Masalah baru, akaun fb saya dengan jaya nya telah mdelete beberapa rakan2 saya. TAPI, saya tak delete pun, ni semua angkara hacker tu lah. Kawan2 (firdaus osman dan nazrul shahril) pun ada pesan spya saya bt pswdd yg strongest. And I admit pswdd before this sangat weak. Fatin fashiekin ! Jangan careless sangat ye :)

Ok. Stop bcakap mengenai FB. Allhamdulillah semuanya settle. Harini jumaat, raya semakin hampir. This weeknd adalah last change untuk saya shopping cuz next week dah bz dengan "munjung" ape tu munjung ?? Munjung adalah tradisi yg diamalkan johorean, bertukar juadah sesama jiran, sangat seronok !!! Makanan sure sedap2. *aumm. I'm proud bcme johorean :)


PENCARIAN HIKMAH

Assalamualaikum :')

Allhamdulillah, FB saya dah okey.
Terima kasih sebesar besar kasih untuk
Incik lalan dan incik Aus.

Untuk incik lalan, dia memang kekasih hati saya, tetapi dia bukanlah seperti orang lain, kalau Bf lain maybe di facebook pn siap ada "in a relationship" bserta nama BF, tapi, saya TIDAK, dia bukan seorang lelaki yg alert pada FB, not, dan kami jarang btegur dalam dunia fb. TETAPI dia tahu pgerakan saya lah. Kawan2 dia ada dalam snarai mutual friend fb saya juga, naya nak menggatal. Hehe. Dia slu marah bila jumpa saya busy pada FB, so bila FB saya di hack semalam, that y dia gelakkan saya dan kata "mesti kamu rasa mcm nak gantung diri without ur dearest FB right?". Dan even dia tk suka saya online, smlm bila FB saya kena hack, dia alert, kept trying, siap buatkan email baru lah, itulah inilah. Terima kasih :')

Untuk my best friend incik aus, photographer kesukaan saya ! Dia pun begitu, seriously, masa saya rasa tension sbb akaun saya lgsg tk dapat login, dia ambil berat even dia busy dengan kerja dia, tapi slpas menerima Mesej dari dia dan kata "I akan cba sdaya upya smpi boleh" hanya kata2 simple macamtu, tapi untuk org yang tengah tension macam saya semalam, then dia pun kept trying, at last, boleh ! ia satu phargaan yang besar buat saya. Dan hidup mati, saya akan ingat kebaikan dia pada saya.

Hikmahnya, bila kita kesusahan, jangan mengeluh, tapi memerhati sekeliling kita, siapa yang ada disisi dan siapa yang menjauhkan diri. Perkara simple yg tjadi semalam mungkin supaya saya lebih mhargai insan yg ada disekeliling saya dengan sebaiknya dan tak leka dengan hanya pada sesetengah pihak sahaja. Dalam kehidupan, pasti kita akan memerlukan pertolongan sesiapa walau sekecil kecil perkara. So kawan2, hargailah sebenar benar sahabat.

InsyaAllah. Saya bukanlah seorang gadis yang mudah melupakan. Tidak. Saya sangat menghargai. Semoga Allah merahmati kalian, doa saya sentiasa bersama kalian.

Salam Subuh. Salam 19 Ramadhan.

With Love,
FatinFashiekin

NIKMAT KECIL YANG DITARIK

Assalamualaikum & Hai

Sedihnya rasa,
Lappy rosak, fb pula kene hacked
MasyaAllah
Member kata
 "ala,bt akaun baru"
Hmm, bagi saya, ia tak sesimple tu,
Saya bukan jenis suka bertukar something, kadang2 saya pelik pada pihak yang senag2 boleh bt banyak akaun. Saya sayangkan akaun fb saya yang sekarang, dah ramai kenalan yang kept in touch wif me dalam akaun FB saya yang tu :'(

Incik lalan pula kata 
"kamu, mesti kamu rasa bosan macam nak gantung diri kan ? Hahahahaah. Senangnya dalam hati, bila tengk dia tiada lappy ditambah lagi dengan tiada FB" 
Sambil gelak besar. 
;'(

Sudah suruh incik lalan cek kan, tk boleh juga, hopefully incik Aus boleh tgk kan, dia janji nak tengokkn malam ni.. Hmm! Saya rindu FB saya dan lappy saya, 

Ok. Fatin Fashiekin, sila positifkan minda anda, jangan meratapi FB anda itu, ada rezeki, Insyaallah baiklah. Kalu sememangnya tak dapat disembuhkan, so nak atau tak, tetap kena buat akaun baru, redha lah wahai Fatin Fashiekin, pasti ada hikmahnya :)

Baru nikmat ditarik sikit dah macamni kan ? Ok what still ada phone, oline by phone, siap blh bkk youtube lah, bkak blog lah. Tgk orang lain, yg ada, tk kenal lgsg ap tu fb. Tak mampu lgsg beli laptop, apatah lagi menyentuh :)

Saya sahut cabaran ini, sementara waktu, NO FACEBOOK. NO LAPPY. 
Dugaan Ramadhan :)

With Love,
FatinFashiekin

HACKER

Assalamualaikum

Your account is currently unavailable due to a site issue. We expect this to be resolved shortly. Please try again in a few minutes.


Aish. apa jadi entah dengan akaun FB saya :(
Please FB, get well soon.

:(

TERLINTAS DI SUBUH HARI

Assalamualaikum

Salam subuh kalian,
Masa berlalu lagi, hari ke 16 Ramadhan,
Macammana dengan Ramadhan kalian ?
Saya ? Allhamdulillah,
Sedaya upaya cuba menghargai masa,
Ingat ye, hari ke 10 ramadhan ni ada lah hari2 pengampunan. Dan 10hari diminggu hadapan adalah hari2 bkasih sayang. So sedaya upaya lah kita berdoa semoga Allah ampunkn dosa kita.

Saya suka bulan ramadhan tau, try u all tgk post2 kat FB, semuanya saling mengingati mengenai hadis2 nabi lah atau pun kebaikan2 melakukan kebaikan. Sejuk hati baca, saya bukan yang terbaik. Tapi saya suka membaca, dan dari apa yang saya baca, saya akan kongsikan, mungkin ada yang tidak mengambil kira, tapi mungkin juga ada yang tersedar mengenai Kekuasaan Allah SWT dan betapa kita perlu sujud kepadanya, dan beringat selalu, andai diri kecundang dalam percintaan sesama manusia, kesat air mata tu dan katakan "Aku mencintaimu Ya Allah" bila kita cintakan Allah, baru lah Allah akan menganjari kita, terkadang kita diduga dengan kesakitan dalam hati seperti dilukai kekasih ke, ambil wudhuk dan berzikirlah, Allah tidak akan pernah melukai hati hambanya bah kan Allah selalu ada untuk mendengar luahan hati kita. Eh, saya asyik cakap something mengenai cinta. Hehe. Bukan apa, didunia ini, penyakit yang paling sakit rasanya adalah putus cinta. Setuju tak ? Kan ? ;)


Tentang kehidupan
"kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya"

Setiap orang ada masalahnya tsendiri
Kaya manapun orang yang kita kenali tu,
Pasti mereka pun mpunyai masalah kwangan, semua nya disebabkan tak pernah bsyukur, selalu merungut, selalu mengatakan kerugian tapi tak pernah bersyukur apabila diri dilanda kesenangan. Bila saya memandang mereka yang kaya, apabila saya mendekati mereka, ye, saya fahami, tanggungjawab mereka besar, tapi sedarlah, betapa org lain berharap "andai aku menjadi dia akan aku hargai apa yg aku miliki". Betulkan ? Dahulu mak yang hanya memiliki gaji rm600 dapat memberi makan anak2 nya dengan secukupnya sehingga dewasa tetapi apabila anakny telah dewasa, nak bagi mak rm200 pun susah. Jangan berkira sangat dengan rezeki yang Allah bagi, Rezeki Allah ada dimana-mana. Semakin kita menyekat (bkira) dengan rezeki Allah itu, khuatir lah bahawa bila2 masa sahaja Allah boleh menghentikan pnca pencarian kalian. Mari bersyukur :) ALLHAMDULILLAH

Ramadhan semakin mengundurkan diri,
Buka lah mata seluasnya, cari keredhaan Allah. Jaga setiap hati disekeliling kita, semoga insan disekeliling kita mendoakan kesejahteraan kita bukannya mendoakan dan merungut atas sikap kita. Jangan sampai ada org yg berdoa dan mengadu pada Allah mengenai apa yg kita lakukan kepadany. Kalau dalam hidup, kita akan mengadu pada ibu bapa kita kan andai diri di buli. Bayangkan kalau ada insan menangis ketika bersujud kepada Allah dan tangisan itu berpunca daripada perbuatan kita. Allah maha mengetahui. Doa orang yg teraniaya mudah ddengari Allah. 

Sekadar peringatan untuk diri saya di Bulan Ramadhan :) 

With love,
FatinFashiekin

PART TWO *DONE

Assalamualaikum

Salam Ramadhan ke 15 ;)
Like always saya adalah seorang gadis 
Yang terlalu banyak komitment nye. Sedaya upaya membahagikan masa kepada mereka yang saya sayangi iaitu Allah SWT, ahli keluarga ku dan jantung hatiku. 

Segalanya berjalan lancar, tuntutan Agama Allhamdulillah segala yang wajib dilaksanakan InsyaAllah dengan sebaik mungkin, tuntutan keluarga, minggu lepas kami sekeluarga dah keluar bersama mencari pakaian raya dan berbagai persiapan yang penting berjaya diperolehi. Dan tadi, ke Kuala Lumpur, mcari pakaian insan kecil di hati iaitu my lil sibling dan alisya dan aqila. Semua settle ! Perfect ! Legaa sangat. Incik lalan punya baju melayu last week da settle kan juga, so tadi mencari pakaian tshirt, kemeja dan sluar dia. Pun settle :) 

fuhh, bujang da kelam kabut macamni kan ? Kalau kahwin nanti, tak tahu laa.. Tapi berpuas hati, saya seronok kalau bab beli barangan insan kesayangan saya, keluarga ke, jantung hati ke, tapi dengan jantung hati ni payah sikit, saya akan katakan pada dia "kamu jauhkan diri dari saya, bila kamu dekat dengan saya, ilham saya lari tau nak mencari pakaian yang sesuai bt kamu" sebab mulut dia penuh dgn complain ! Hehe. Memng penat, tapi seronok ! 

Even saya banyak kali kena marah sebab busy cari barang mereka sampaikan saya sendiri still tak beli lagi handgbag ke, heels ke. Hmm, entahlah, bila usia meningkat ni, saya rasa, semua tu tak penting dah, yang penting sekali, yang perlu diutamakan adalah mereka disekeliling saya. Ye, ada juga round isetan KLCC, jantung hati pun bisingg sebab pergi jauh2 tak beli apa2 langsung, then dia paksa masuk the mines, pun saya tak ada apa2 yang berkenan, at last, masuk the mines pun dalam kepala saya cuma ingat si kecil (awal dan danny) trus capai mainan buat mereka, tapaukan kfc, kemudian saya ada belikan juga teddy kecil yg mmeluk ferrefo rocher, pun untuk insan kesayangan saya, my twin (noraini shariat) hehe. Sesunguhnya saya sangat lah menyanyagi kalian semua !! Sentiasa dihati saya ;) 

Esok isnin bermula kembali, semoga segalanya berjalan lancar dan semoga Allah melembutkan hati dan memurahkan rezeki bos saya untuk memberikan kami bonus saguhati yang memberangsangkan ;P

Ok ! Saya sedang buat senarai nama anak2 buah ni untuk pgagihan angpau raya, supaya semuanya adil dan saksama. Hehe. Bajet itu penting !

Saya sayang kalian, andai saya tersombong, maafkan saya, andai saya melakukan sesuatu yang mengundang sakit hati kalian, maafkan lah saya :)

"Ya Allah Ya Tuhanku, kau ampunkanlah segala dosa yang telah aku lakukan, dosa kedua ibu bapaku, dosa guru-guruku, dosa sahabatku, dosa muslimin dan muslimat.

Kau panjangkanlah usia kami dalam kesejahteraan, Kau rahmatilah kami Ya Allah, Lindungilah kami daripada gangguan jin dan syaitan Ya Allah, masukkanlah kami dalam syurgamu Ya Allah.

Kau berilah petunjuk dan hidayat kepada kami Ya Allah, serta janganlah kau palingkan hati kami setelah Engkau memberi petunjuk kepada kami.

Ya Allah, diri ini hanyalah hamba yang lemah lagi hina, Kau suburkan cinta kami buatMu serta rasulMu. Bimbinglah hati kami ke jalanMu Ya Allah.

Berilah kemanisan iman kepada kami Ya Allah. Hanya padaMu kumohon pertolongan Ya Allah. Tingkatkanlah keimanan dan ketakwaan kepada kami Ya Allah.

Lapangkanlah hati kami, sucikanlah hati kami serta bersihkanlah jiwa kami Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Zaljalali wal ‘ikram.

Kau kasihanilah hambaMu ini Ya Allah, Kau kasihanilah hambaMu ini Ya Allah, Kau kasihanilah hambaMu ini Ya Allah "

Aminnnn~

With love,
FatinFashiekin

KEHIDUPAN KITA SAMA SEPERTI BUKU :)

Asamualaikum & Salam jumaat


As the saying goes "don't judge a book by its cover", I strongly say that I do sometimes judge someone by the way they look. But as time goes by and as I get to know them better, yeah, my assumptions were definitely wrong. See - you can never never never I repeat, NEVER judge someone before you know them. Ever. You may think you know me well enough while you actually do NOT know a single thing about me. I can hide my emotions easily. I can fake up my attitude, just like stealing candies from babies. I can be two people at a time. So, yeah. Can I make it up to you? So that you can know me better?

I don't show my emotions do various people. Yeah - some may consider me as an open book, because people can tell when I'm sad and stuff. But I do hide my emotions okay, peeps? Those whom I consider as strangers shouldn't know how I feel. My family do know how I feel - I think. It's hard to explain, but yeah. My emotions are hidden.

Whenever I feel down, I express them in writings. Tapi hasil penulisan bukanlah terbaik mana, But I do know that there's always a room for improvement :)


Read this dear !
Between BOOK and LIFE
Manusia seperti sebuah "BUKU". 
Cover hadapan adalah tarikh lahir, 
Cover belakang adalah tarikh kematian. Tiap muka surat merupakan tiap hari dalam kehidupan seharian kita & apa yg kita lakukan.

Setelah siap ditulis, tidak boleh di'EDIT' kembali jalan ceritanya. Tetapi seburuk apapun halaman sebelumnya, pasti ada hikmah yang tersedia dihalaman seterusnya bagi melengkapkan jalan cerita.

Sama dgn hidup kita, seburuk apapun dahulu, ALLAH slalu menyediakn hari yg baru dan peluang untuk kita. Kita slalu dberi kesempatan dan harapan utk merubah hidup kita. Oleh itu, hargailah setiap hari yang diberi sehingga ke penghujung hayat kita :)


Impian di hujung hayat ku :

"YA-ALLAH, andai aku akan menjadi tetamuMU, tariklah hayatku ketika aku sedang mengerjakan amal ibadah disampingMU. YA-ALLAH ketika sakratul maut sedang menghampiriku, izinkanlah aku menyebut kata taubat kepadaMU. Sesungguhnya kau MAHA MENERIMA TAUBAT dan balutlah aku dengan putihnya kain kapan.. Pintaku padaMU, janganlah kematianku diiringi titisan air mata orang yang aku sayangi"

With love,
FatinFashiekin

I'M SICK WITH MYSELF

Asslamualaikum

O Allah, please give me strength to face every day with calmness.

Dear family, friends and readers,

I don't know why my heart is very weak these days. The tears that used to be too expensive is now free. Even when someone ask me about something and accidentally say something that offends me, I blow out. I can't. Perhaps I need to remind myself to carry tissue papers with me.

The other thing is, my health is getting worse. A simple carelessness can bring out a total jeopardy. I can lose my consciousness anytime, anywhere. I'm weak. I'm sick.

May Allah bless you, whoever you may be. Bear in mind that we only live once. Why not make the best out of it?

P/s : actually I don't know why my heart very weak 
Maybe its all about PMS 

:(

FIRST STEP *DONE

Assalamualaikum & Hai

Permulaan hari iaitu Isnin kembali lagi.. So terpaksa menempuhi 5 hari lagi untuk bertemu weekend kembali. Hari berganti hari. 

Its funny right ?
Bila kita melalui hari dan melaksanakan rutin harian seperti sama sahaja, tetapi bila kita toleh ke belakang, mengenang hari yang berlalu. Lihat diri kita sekarang ? Banyak perkara yang berubah tanpa kita sedari ;)

Semalam u all ke mana ? Saya shopping sakan ! Ok, rasa beban dibahu ni ringan sedikit, hal baju raya saya, incik lalan dan family semua da SETTLE. Allhamdulillah. Tema kami kaum kerabat Puan Sri Tun Giah adalah bertema kan PURPLE ! Mula-mula plan nak colour silver lah, hijau lah, but at last terpandang baju bewarna purple yg cantik, so saya dan mama pn bersetuju dengan warna purple. Of cz lah saya dengan mama yang sibuk-sibuk. Abah dan adik-adik termasuk incik lalan hanya perlu pakai.

Ye, plan pertama nak shopping pakaian wif incik lalan, tapi dia balik kedah. So daripada boring tunggu dia, that's y lah hang out wif my dearest familia. Dan malam tadi call him dan kata "baju raya kita warna purple !!! Sedondon !! Saya dah beli, kamu pakai ye, tak pakai siap ye " dan dia pula macam biasa la bising2 sedikit sebab saya suka buat dia terkejut ;)


(sorry. kedut. belum iron) ;P

Raya tahun ni InsyaAllah kami family akan buat open house dan abah pesan pada dia as future in law nti kena lah tolong menyambut tetamu dan oleh itu, mengikut tema purple kami ! ;)

Lepasni settle kan kuih raya, duit angpau raya, langsir raya, bilik untuk hari raya ! Of cz harus menukar ye. Bab bilik tidur saya, saya sangat suka menukar warna, tanya lah noraini shariat, sblm ni tema merah, lepas tu silver, hitam, putih. Tahun ni tak pasti lagi. Baru lah boleh tidur dalam mimpi yang indah ;P

Ok. Penat dah menaip ni.
Salam 8 ramadhan sayang sekalian.

With love,  
FatinFashiekin

PLEASE LEARN SOMETHING

Assalamualaikum
Ramadhan yang ke 7
Allhamdulillah
:)


I went to one of my aunts' house today and I learnt something - DO NOT EVER UNDERESTIMATE YOUR SISTER EVEN THOUGH SHE IS NOT WELL DEVELOPED.

Because, at the end of the day, she is still your sister.
Because, at the end of the day, she will be there to help you.
Because, at the end of the day, you will need her.

So, kalau lah kakak atau adik awak kahwin dengan gardener, tapi awak kahwin dengan prince charming, jangan pandang enteng ye. Silap-silap nanti kalau prince awak mati, mother in law awak halau awak dari rumah, kena menganggur tepi jalan. Time tu pulak, kakak atau adik awak lalu dan tolong sara hidup awak dekat rumah usang dia tu. Tapi rumah dia lawa, sebab suami dia gardener kan. Haha.

Kalau awak rasa awak yang paling pandai dalam family, jangan look down dekat sisters awak. Sebab mana tahu nanti diorang jadi usahawan berjaya. Tak semestinya orang yang pandai je berjaya. Kalau pandai sombong buat apa? Sebab orang yang kurang-pandai ni akan terus berusaha and belieeeeve me, one day dia akan achieve whats best for him/her.

Ok. Enough. Emosi pula kan :P
Hehe.

With Love,
FatinFashiekin

A DAY

Assalamualaikum

Kekasihku, sahabatku, temanku, musuhku, lelakiku, pendampingku, bahuku, cintaku, hatiku, jantungku telah pulang ke kampung halaman, so tinggalah saya disini menanti dia. Dah lah balik Kedah tak bawa charger phone, so mcammana nak call dia ? Aish.. Tpaksa lah tunggu diam2 kat johor ni sampai dia call..

Ramadhan hari yang ke 6. Allhamdulillah masih mengekalkan momentum ketahanan dalam keimanan, cewah, hehe.

Tapi, ada something yg mbuatkan saya kecewa, my dearest laptop having a problem *sigh. Bangun pagi, switch on lappy, bila on je keypd lappy jamm kemudian macam-macam jammed. Kesian kan ? T_T ada sapa2 nk belikan saya Macbook ?? Hehe ;P

Ok. Esok ahad, plan ? Shopping raya sakan wif familia. Pergi bazar wif my lil sibling. Dan saya plan nak ajak family bbuka di luar. Tak sabar rasanya ! :)

Macammana persiapan raya u all? Saya ? Bab kuih raya, incik lalan lagi over exciting dan da beli oven. Uh, saya rasa sangat tercabar bila kekasih slu blawan khandalan masakan dngan saya. So klu pergi supermarket je sure lah kami je yg bising. Hey sayang, rindu pula kat dia :P

Ok. That's all. Happy weekend. Post kalini without pictre cuz just post via Blackberry :) bye u all. Doakan my lappy sembuh semula ye !

With love,
FatinFashiekin

KERETA HILANG !

Assalamualaikum

Hari ke 5 Ramadhan, Allhamdulillah semuanya
 masih berjalan lancar dan penuh !
rasa berbangga. hehe. rancangan pun semuanya berjalan lancar,
just bila ingat kenangan semalam saya rasa kelakar ;P
seperti yg u all thu, saya ada kereta yg saya beri nama Mr B
so semalam saya balik kerja pukul 5petang
balik je ! kereta saya hilang !
tak ada !


memang saya panic giler,
mana kereta saya kan
rasa nk menangis, ke sini, ke sana
tetap tak ada..
tuhan je tahu betapa panic nya saya membayang kan mr B tu hilang

Tapi, tiba2 terpandang kan sebuah kereta hitam metallic
J_V 3_3_
baru lah saya gelak sorang-sorang,
baru teringat, Mr B saya hantar ke bengkel,
hari ni saya bawa Mr BLACK !
aish. cuai. bila ingat balik rasa segan pada diri sendiri,
muka saya dah merah padam ok hampir menangis
ke sana ke sini dalam gerimis
tangan shaking
rupa nya aishhh harini bawa kereta lain lah !
jangan jadi cuai macam saya ok ;P

JALAN JALAN UNTUK BERBUKA

Assalamualaikum

eh ! u all berbuka apa ea harini ? saya nak berbuka di PORTUGUESE SETTLEMENT, MALACCA
hehe. teringin nk makan seafood lagi !! hah, kalau saya ke melaka je ramai yang judge kata saya
berjumpa incik Lalan, sayang sekalian,
memang saya Johor, tapi saya Muar. Muar dengan Melaka sangat lah dekat
berbanding saya nk ke bandar Muar tau,
thats y lah saya suka ke Melaka.
mencari barangan pun ke Melaka
jangan assume saya selalu ye, dose ;P


Ok, ini lah PORTUGUES SETTLEMENT, MALACCA
Paling saya suka,
bila makan dekat sini bhadapan dengan Pantai,
so kalau pergi dengan couple sure akan feeling-feeling romantik lah !
hehe, bayu2 pantai bertiup, ombak berhempas. cewah ;P



Then kalau nak bergambar, u all boleh lah ke 'jambatan' tu.
eh, jambatan ke ? bridge ? eh, anything lah. hehe
ala2 titanic lah. 


then, blh tgk sunset !!!
ouch, i like
lepas ni nak pergi Bali lah, hehe



DEAR GOD

Dear God,

The only thing I ask of You is to

Hold their hands when I'm not around.
Guide them to the very right path.
Ensure that they are safe and unharmed.
Let us reunite in Your jannah soon, Inshallah.

I love them, with all my heart.


KISAH RAMADHAN


Kisah sepanjang Ramadhan,
di sebalik kegembiraan yang kita harungi seharian, segala nikmat juadah yang kita nikmati, segala kegembiraan yang kita ukirkan,
segala kesenangan yang kita kecapi, kita selalu lupa pada yang kurang bernasib baik :’(
ye, saya pun tergolong di antara mereka yang terkadang alpa kerana
keseronokkan nikmat yang kita miliki.

Diantara peristiwa Ramadhan yang berlaku,
my friend, Shila, dia baru sahaja kehilangan bonda nya yang tersayang,
ketika saya menikmati Sahur dan bergelak tawa bersama mama didapur,
saya akan teringatkan Shila, dia anak bongsu,
kehilangan Bondanya secara tiba 3 hari sebelum Ramadhan,
bagaimana dia menikmati Sahur tanpa Bonda tersayang,
mama lah tulang belakang kuat keluarga,
lagi2 apabila Ramadhan, tanggungjawab seorang ibu tu sangat penting,
lagi2 di hiasi anak2 seperti kami yang always pesan
“mama masak special ye”
macammana sheila ??
semoga dia tabah mengharungi Ramadhan ini.

Semalam saya dapat tahu pula,
kenalan saya meninggal dunia akibat kemalangan ketika mahu pulang berbuka,
MasyaAllah sesunguhnya kematian sentiasa dekat dengan kita,
impian saya, semoga saya akan menghadap Allah dalam keadaan tenang
dan bersih. InsyaAllah.

Dan baru-baru ni, incik Lalan pun ada cerita pada saya,
katanya ayah incik Lalan kerap sakit dada,
pergi ke Hospital pula pihak Hospital hanya menolak kes kesana dan kesini,
perkara ni dah lama berlarutan, tpi pihak hospital tetap
membuat endah tak endah,
huh, kalau saya, da lama saya marah doctor tu,
saya sangat menjaga insan kesayangan saya ok ! thats me. Fullstop.
saya tahu incik Lalan rungsing,
saya doakan segalanya berjalan lancar dan saya nak dia ingat,
saya kan pelindung dia ! ;)
setiap masalah mesti ada cara penyelesaian,
i’m here lah ! find me here waiting for u. Always.
we’re perfect two right !

“Ya Rahman Ya Rohim. Mudahkan lah kami untuk selalu mengingatimu
selalu bersyukur dan selalu istiqamah dalam beribadat
Ya Allah seperti janjimu untuk mengabulkan doa kami
mudahkan lah urusan kami
kepada mereka yang SAKIT kau berikanlah KESEMBUHAN
bagi yang belum BERNIKAH temukan lah dengan jodoh yang SOLEH/SOLEHAH
bagi yang belum peroleh keuntungan, semoga meraih rezeki yang Barakah”
..Amin Ya Rabbal Alamin..

ALLAH ADA DENGAN KITA, JANGAN TAKUT ATAU KHUATIR YE

ARTIKEL INDAH

Assalamualaikum :)

Kebelakangan ini, hati dan naluri sering diajak untuk
membaca artikel-artikel di satu laman web islamik yang sangat indah !

Banyak artikel yang menyentuh hati dan perasaan,
banyak juga artikel yang terkena batang hidung sendiri
ada juga perkara yang saya baru belajar
iLUV ISLAM
memang website yang semua orang tahu :)
setiap malam saya mesti baca atleast 1 artikel, baru tidur

Anyway, Allhamdulillah, saya bersyukur, kalau dulu malam-malam giat FB
stalk sana sini. sekarang bila dah tua ni, tak da maknanya.
Baca benda yang insyaAllah lagi berfaedah dan mendatangkan 1001 manfaat :)

so now, istiqamah lah wahai Fatin Fashiekin ye !
;D





ANDAI DAPAT KU UNDUR MASA

Allhamdulillah

Selamat berbuka sayang sekalian :)
saya, hari pertama berbuka dan bekerja. tetapi tetap berbuka puasa di rumah bersama keluarga
tutup farmasi 1 jam dan memandu dengan laju ke rumah. hehe
sampai je rumah my lil bro

"kakak, nak duit upah, sebab Danny puasa hari ni"

uh budak2 zaman sekarang. puasa bukan atas niat pahala, tetapi ganjaran yang akan diterima,
dengan saya dia minta upah puasa satu hari RM3, dengan abah pun dapat, dengan mama pun dapat, dengan mak uda pun dapat. wah, kalau di total kn hujung bulan nanti, kaya tu, kechik2 dah pandai meminta minta. hehe. tapi tak pa lah, rasa solute juga cuz sekecil dia boleh bertahan even pukul 5 petang je dah duk pesan kat saya, katanya

"kakak, dah pukul 5, tak nak hidang makanan ke"

T______T
kadang-kadang rasa kelakar pun ada,
indahnya menjadi kanak2 kan,
boleh buat segalanya sesuka hati dan menjadi perhatian semua pihak




I HATE

Assalamualaikum

Today's entry is about things that I do NOT like. I don't hate them, because hate is a very strong word (haha).

  • Saya tak suka orang yang hipokrit.
Tapi memang saya pernah dengar satu quote ni, dan quote ni sangat betul ; Everyone is a hypocrite. Tak kira la, kita mungkin jadi hipokrit dekat orang lain ataupun diri kita sendiri. Saya tak suka, tak bermakna saya benci. Saya pun hipokrit jugak, sebab tu la takkan nak benci diri sendiri kot (haha okay, tak lawak.)

  • Saya tak suka orang yang suka show-off.
Kalau awak nak kata yang awak kaya, tolong lah bear in mind that yang berduit, yang poket berisi, wallet penuh tu, bukannya awak. Ayah & Mak awak. Lagipun, tak kemananya harta dunia ni. Boleh bawak masuk kubur ke? Tepuk dada, tanya diri :)

  • Saya tak suka LIPAS.
Kalau cicak boleh tahan lagi okay. Ni tak suka more to geli la. Awak tak geli ke, tengok dia jalan laju macam tu? Then kalau tengah-tengah malam dia crawl atas awak. Ew. Move on.

  • Saya tak suka passion saya terhadap makanan.
Kalau dalam family, semua tak habis except saya. Siap boleh habiskan orang punya lagi ;P



PERMULAAN RAMADHAN


Assalamualaikum.

Allhamdulillah 1st Ramadhan berlalu dengan sempurna
sahur pun saya sangat berselera, 3 pinggan ok.
Aumm, saya memang kuat makan. Hee.
 Semalam saya cuti sempena awal ramadhan, tapi seperti yang anda mungkin tahu
kalau anda ada ikuti lah blog saya, saya dah plan awal2 semenjak sebelum puasa lokasi berbuka saya.
ye, di Philea ;)

Di sini sebahagian kecil gambar yang saya snap. Jadi blogger seharusnya mengeringkan hati
untuk snap gambar. Even orang dah pandang2. Hehe



ketibaan ;)
ngendap2 bawah, ada orang ramai ke x.


menanti sebuah jawapan ;P
hehe, tak lah, menanti waktu buka





 Okey. Thats all.

kalau u all nak tahu, bazar ramadhan berhadapan dengan farmasi tempat saya bertugas,
sangat lah excited harini nak pergi kerja ok !
last year, dapat kuih muih, makanan dan minuman free.
moga2 tahun ni rezeki kami murah kerana kami kan bekerja bhdapan dgn masyrkat
so pakcik2 dan makcik2 sangat menyanyangi kami.
awal Ramadhan, awal Bulan
bahagia rasanya ;)


dah balik baru nak snap pic sendiri. hehe ;P