FOLLOWER

NUFFNANG ADS

S26 GOLD ATAU ENFALAC

Memandangkan saya akan mula bkerja dan memandangkan susu badan saya tidak meriah. Saya telah melatih anak saya untuk minum susu formula.


Permulaan saya berikan s26 gold kepada B. Wah, berat badan naik mendadak. Tapi lepas 2 minggu menggunakan s26 gold, tiba2 tiada stok di kawasan saya. Puas mencari, tiada stok.


So, sementara tunggu incik lalan balik dari keja, saya beli enfalac A+, harga sama RM76 dan saya ingatkan kelebihan maybe samalah kan dan maybe sesuai dengan my B,


Tak sangka.


Enfalac buatkan my B cirit birit,
Dan as new mommy, memang saya rsa sgt sedih tgk keadaan anak saya.


Usia baby baru 33 hari dan kena cirit birit, saya asyk cakap "kesian bby yang" kt suami. Dn suami kata "tk ada ubat utk bby under 1 year, just bg bby minum susu setiap 2jam sekali ikut sukatan betul, pksa bby minum supaya air dlm bdan dia x kering,"


Like always,
Saya mmg degil,
Tk percaya ckp suami.


Paksa suami g jmp specialist / klinik gov / poliklinik. Dan yes, btul kata suami, mmg x ada ubat pun, just bg dia minum ssu byk dn pantau


Masuk hari ke 2,
My bby tak nk minum ssu,
Malamtu saya paksa suami gi hospital bahagian emergency.


Suami kata "da refer hospital ni pasti kne tahan wad utk masuk air tau. Jgn nangis pula nnti tgk bby kena cucuk, kt bhagian emergncy msti byk doc pelatih je tmbhn waktu tghmlm ni" dgr suami ckp mcmtu saya sayu hati.


Smpi emrgncy,
Mmg btl kene thn wad utk masuk air T_T masa kt emergncy room doc platih ambil bby saya utk letk branula dn plg saya kesal, x bgi parent temankn bby. Yes, sy mmg x smpi hti tgk bby kena ccuk tapi suami saya dia nk teman bby dn nk tgk prosuder djlnkn. Dari awal suami da kerut kening tgk doc tu, eja enfalac pn minta saya ejakan dn dia still refer buku lagi utk report yg dia tulis siap kata "otak saya tk ckp utk ingt smua bnda" suami dh urut2 kuat bahu saya utk hantar mesj yg dia kurg senang.


Tapi, kami profesionl, mls bbalah, so ikut je kata x dbenrkn teman bby. My bby meraung menngia masa dcucuk, wlupun xnpk tp saya knl suara my daughtr, sy mngis mleleh leleh air mata smbil mryu rayu pd suami supaya masuk je tempt dieorg cucuk bby.


Then. Ttiba diam.
Bby dibawa kpd kami, bby sambg tidur, lega hati saya, bab sakit sy tgk bby ikut suami, tahan sakit, dia mngis bkn sbb sakit tp mnangis sbb dipegang. Klu bby ikt prgai say, nscya ngis x henti 3hr 3mlm.


Bila masuk wad dan refer pakar,
Darah dan sample najis diambil,
Alhamdulillah tk ada apa. Cuma dia x sesuai enfalac.


Saya syukur x ajr bby naik buaian,
Kalau x, mana nk cri buaian dalam wad ?


Dan saya syukur bby tk ada apa.
"B ! Mommy sayang B !"




Lady faizal,
Fatinfashiekin

No comments: