FOLLOWER

NUFFNANG ADS

DUIT RAYA

Assalamualaikum

baru ramadhan yang ke-11 dah sibuk buat senarai nama saudara mara, sepupu sepapat
dan anak-anak buat. ofcz lah, nanti terkurang cemana ???
biar terlebih jangan terkurang kan ?
*gaya explain macam setiap seorang saya nak bagi beratus kan ?
*sila pitam. haha



WAJIB

1) Mama
2) Abah
3) Atok
4) O'os
5)  siblings : awal, daniel, aza


BELAH MAMA "tok yang"

1) B-Yati : akhmal, ewan, wani, uyun (4)
2) B-Mimi : piqa, iza, faiz (3)
3) Wk Mah : Suhadah. (1)
4) Kak Azi : Ain, Adam (2)
5) Mak long : Fairus, Firdaus (2)
6) Kak As : Aisyah + newborn (2)
7) Abang Asrul : Qayyum, Alisya + newborn (3)
8) Abang Cham : Amy, Adin, Akimi (3)
9) Kak Razie : (2)
10) Aniq : (2)
11) Kak Ain : (2)
12) Wk Yong : Olin, Ayu, Syafarizan (3)
13) Kak Ude : Tasya (1)
14) Wk Nor : Siti, Mamat (2)
15) Mak Ude ; (5)



BELAH ABAH

1) Cik ikin : Aidil, Aqil, + ontheway baby (3)
2) Cik Dira : Ireen, Sara (2)
3) Mak Ude : Najwa, Amar, Lisa (3)
4) Cik Ila : Nazrul, Nurul, Hisyam, Naza (4)
5) Mak Long : Pipik, Faris, Lina (3)


Haaa, tu saja list yang saya ingat lah.
TOTAL : 57 ORANG TERPENTING
nanti kalau dapat imbasan wajah2 yang saya terlupa,
penambahan akan dilakukan.
ini senarai pak cik mkcik dn spupu yg trapat.
belum campur yang jauh2 lagi,
yang kot terjumpa dan terserempak.
dan ni belum campur yg ontheway lahir.
tahun depan bertambah-tambah-tambah
sebagai orang dewasa kena lah hulur. haha
masa bujang ni kena lah hulur,
*nanti saya kahwin, ada anak, murah lh rzki ank saya kot 
*tutup muka, cakap pelahan2 ;p

incik lalan pun seram nampak jumlah saudara mara saya
bila berkumpul. huhu.
baru lah gamat meriah kan ??
yang penting ! tak sabar nak munjung2 makanan.
seronok ! meriah :)


okey2. 
selamat berbuka uols !

with love,
FatinFashiekin


11 RAMADHAN

Today, 31hb Julai 2012.
Bila lah nak 1 OGOS 2012 kan ?
Tak sabar nak check baki kat bank !
Nak siap kan persiapan raya.
Dan tukar duit raya ! ;D

Bab tukar duit raya,
Incik lalan paling semangat,
Tak sampai seminggu puasa dia da tukr,
Yela, saya kan sebelah bank.
Dan dah kawtim dengan jiran sebelah (maybank).. Bila dengar je stok duit baru dah sampai, saya infom incik lalan, terus beria dia minta tukar. Dan minah ni juga lah (dahi aku) kena hegeh2 pi bank. Oh tidak ! Saya suruh kak ani. Hehe.

Dan harini, dapat tempahan pula, my aunty sms suruh tukar kan juga duit raya. Semua dah tukar, saya bila lagi ni ??? *sabar3. Bajet bajet bajet. Pengurusan tu penting !

This year tak macam tahun-tahun sebelum ni. Sebelum ni saya memang mengelat bab sampul duit raya. Secara senyap-senyap saya minta dari incik perdana, yela, masa tu lah baru nak guna kan perkhidmatan sahabat yang bekerja sebagai pegawai maybank. Incik lalan lah ! Tamak. Nak lagi, nak lagi. Saya juga yang kena menghadap. Dan ia berjalan lancar, cuma tahun ni, dia pindah HQ ke Muar. Jauh lah ! Tk boleh mengelat dah....

But last year pn incik lalan dapat banyak envolpe duit raya dari office dia. Kerani dia simpankan untuk dia, dan dia bagi saya jugalah. Actually benda yang tak kurang happy mengenai ramadhan adalah pembungkusan duit raya. Seronok tau ! Dapat envolpe angpaw yang cantik-cantik. Rasa happy even isi dalam tu x berapa cntik. Haha

Haish, cepat je bakal berjumpa syawal lagi kan, apa pun, this year dn macam sebelum2nya. Beraya dalam kesederahanaan tapi penuh kesempurnaaan :)

*psst, eh nk tahu ? Mlm td saya mimpi mak incik lalan datang rumah dan kata pada saya "lambat bangun subuh ye ?" Terkejut terus terduduk saya okeh. Tgk jam dah 5 pagi, terus kelam kabut siap kan sahur. Tapi funny cuz dalam byak2 pesanan, mimpi mak incik lalan kejut bangun subuh ;D

Ok. That's all.
Salam ramadhan.

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

LIHATLAAAAH

Segala yg tersimpan di inbox "SPAM" baru diupload hari ini.

(-_-")

Ni nak marah ni.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SUASANA BAZAR RAMADHAN JOHOR

Hah. Sesak. Sempit.
Ptt lah org jhr tembam2 kan ?
Semua kuat makan.
sana sini makanan je.

Selamat berbuka,
Fatinfashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

REALITI DAN FANTASI KEHIDUPAN

Assalamualaikum

Entry without photo.
Blackberry for blogging ada problem.
Nanti lah kalau tak bz,
Saya check. Skg rasa macam tak da mood nk cek segala bagai setting. Haha

Saya melihat fenomena sekeliling,
Apa yg berlaku di Palastine,
Apa yg berlaku di Syria,
Apa yg berlaku di Mynmr.
Dan apa yg melanda umat islam di Kemboja.
Ye, saya selalu memuhasabahkn diri dengan melihat kekurangan orang lain, negara lain. So, dari situ saya akan dapat kekuatan.

"Kalau mereka yang sedang didalam ambang hidup dan mati boleh terus berjuang, kenapa aku disini hanya bermalas-malasan ?"

Kadang-kadang terbit rasa,
Indahnya kalau aku punya wang berjuta, pasti akan aku bantu mereka !

Kemudian,
Saya terkesima.
Apa yang mampu dilakukan ?
Adakah dengan mempunyai wang berjuta baru saya dapat melaksanakan suatu kebaikan ?
Suatu kebajikan ?

Ye, saya ada Allah.
Allah boleh bantu saya, iaitu dengan berdoa semoga Allah meringankan beban mereka disana.
Saya yakin Allah maha mngetahui.

Kemudian saya melihat sekeliling saya,
Siapa saya ?
Kemampuan saya ?
Tak salah memasang angan-angan kan ? Asalkan kita punya ikhtiar dan kesabaran. Bukan senang ingin memperoleh kesenangan.

Saya tersenyum,
Jauh saya mendongak.
Saya tak sedar apa yang saya ada didepan mata :)

Tugasan harian saya. Membantu mereka yang kesakitan, memerlukan bantuan perubatan dan pemeriksaan kesihatan.

Apa yang saya ingin lakukan, sebenarnya telah saya lakukan ! menyedekahkan senyuman, layanan, dan memastikan kesihatan mereka terus baik.

Allhamdulillah.
Pengajaran yg saya perolehi,
Apa yang kita ada sekarang, adalah doa kita sendiri. Cepat atau lambat, Allah Maha Mengetahui. Terkadang kita mengeluh dan berkata "kalau lah aku........". Sebenarnya kita manusia tak pernah puas. Sampai kan apa yang kita dah ada, kita anggap seperti tiada tetapi tamak mahukan yg konon untuk kesejahteraan.

Buka mata. Buka hati.
Bukan nafsu :)

*tadi incik lalan call, incik lalan kata rizal (mber serumah yg PhotoG tu) accident. Rizal tak apa2 tapi kerete teruk. Then incik lalan MMS gambr kemalangan. SubhanaAllah memang teruk. Dan saya menarik nafas syukur, susah nya saya sekarang. Ada lagi org yg susah. Semoga Allah meringan kn beban rizal. Da nk raya, sure dia pening kepala.

With love,
FatinFashiekin


UPDATE

Assalamualaikum

Lama tk update blog !
Sorry. Busy menyedia kn juadah bbuka.
Haha ;p
Tak da lah, sgt busy.
Tambahan pula,
Setting email saya bermasalah,
Bila saya nk buat newpost dn post through blackberry,
Entry saya masuk dalam folder SPAM.
Nk buka laptop seriously malas,
Kalau blh nk bt segalanya just dari HP,

Dn post ni pn dbuat dr Hp juga,
Tp bersusah payah,
Sebb saya post kena buka one by one,
Mllui dashboard blog (-_-)

Banyak sangat benda nk share,
Nk cerita !
Banyakk sangatttt.

Apapun, salam ramadhan ke 9 ye.
Now currently onthway ke bazar,

Bye :)

Miss me k,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.s

KESIHATAN TERJEJAS

4 pagi terjaga dan lawsai (sakit prt),
Then mama siap2 kan sahur, saya pula ! berkali-kali-kali ke toilet.
Tu belum lagi nak pitam,
Rasa nak muntah tapi tak boleh muntah.
Cb mjamah sahur tp memang tak boleh telan, Terkeluar balik.

Rasa pening + muntah + lawsai,
Tgk ubat, yang ada cuma panadol dan antamin. Apalagi, terus telan 2 biji antamin ! Even actually antamin sebenarnya ubat selsema (-_-)
Asalkan "mengantuk"
Sebab dah tak larat sangat-sangat.

Pening tapi terbuai dengan mengantuk,
Akhirnya tertidur.
TAPI terjaga lagi !
Lawsai lagi !
Cuba bertahan dan anggap blh handle apa yang saya hidapi,


10am, tak boleh juga.
Mesej kakani, minta cuti.
*sian kak ani kene ganti.
Semoga Allah mbalas jasa kk ani.
Amin..

12tghri saya ke klinik.
Then macam biasalah masuk ke bilik rawatan, baru je duduk.
Doctr tu kata :

"Farmasi tak ada ubat ke ?"

Dah agak dah soalan tu akan ditanya,
Actually dunia balas dunia,
Saya tak serasi dengan ubt farmasi,
Maybe dah di psikologi kn kot,
Saya agp "aish, blh baik ke" huhu.
Dah hari2 npk. Rasa tak confident je.

Tapi, belum sempat saya nak jawab,
Tiba2 pembantu doktr tu masuk kata :

"Doktr ada emergency ! Accident !"

So, saya bagi lah turn saya pada orang yang accident tu, agak teruk lah.
Kepala koyak.
Dari luar bilik rawatan saya blh dgr perempuan tu meraung,
Baju boyfren pmpn tu pn pnh darah,
Dan saya pun, bertambah-tambah nk termuntah (-_-)
Bau darahh + peluh peh !

Then sejam kemudian,
Tak keluar lagi,
Saya ke kaunter :

"Kak, tak blh ke saya ambil ubat je ? Doktr lama lagi rasanya, saya nk tmuntah dah ni. Saya drive sdri.."

Then pmbantu doktr tu surh saya datang 2 petang. Dan saya kata "ok, 2 petang saya datang"

Actually klinik tu dengan farmasi dalam 5km je, then terfikir nak ke farmasi. Tapi, nanti membazir pula ambil ubat sebab pukul 2 dah kata nak dtg klinik lagi.

2.00 pm :
Tak da makna ke klinik.
Tak larat oi.
Saya still makan antamin,
Paksa tidur. Hah ! Uols jangan tiru saya k.
Sakit perut saya, lawsai,
Saya makan pill chi kit teck un.
Settle. Berbaloi + MENJIMATKN.

Now, dah okey.
Cuma dalam kereta tak boleh pasang aircnd. Bau perfume kreta betl2 membuat saya marah ! Dn nk tmuntah.

Persoalan : adakah ini kesan membeli juadah di bazar ramadhan ??????? *kerut kening.

Tak baik mfitnah fatin oi ! Hehe
Dah nak kena, nk buat cemana.
Kan.

Ada hikmahnya,
InsyaAllah.

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MAN VS WOMAN

Human Brain Analysis


1. MULTI-TASKING
Women - Multiple process
Womens brains designed to concentrate multiple task at a time.
Women can Watch a TV and Talk over phone and cook.
Men - Single Process
Mens brains designed to concentrate only one work at a time. Men can not watch TV and talk over the phone at the same time. they stop the TV while Talking. They can either watch TV or talk over the phone or cook.

2. LANGUAGE
Women can easily learn many languages. But can not find solutions to problems. Men can not easily learn languages, they can easily solve problems. That's why in average a 3 years old girl has three times higher vocabulary than a 3 yeard old boy.

3. ANALYTICAL SKILLS
Mens brains has a lot of space for handling the analytical process. They can analyze and find the solution for a process and design a map of a building easily. But If a complex map is viewed by women, they can not understand it. Women can not understand the details of a map easily, For them it is just a dump of lines on a paper.

4. CAR DRIVING.
While driving a car, mans analytical spaces are used in his brain. He can drive a car fastly. If he sees an object at long distance, immediately his brain classifies the object (bus or van or car) direction and speed of the object and he drives accordingly. Where woman take a long time to recognize the object direction/ speed. Mans single process mind stops the audio in the car (if any), then concentrates only on driving.

5. LYING
When men lie to women face to face, they get caught easily. Womans super natural brain observes facial expression 70%, body language 20% and words coming from the mouth 10%. Mens brain does not have this. Women easily lie to men face to face.
So guys, do not lie face to face.

6. PROBLEMS SOLVING
If a man have a lot of problems, his brain clearly classifies the problems and puts them in individual rooms in the brain and then finds the solution one by one. You can see many guys looking at the sky for a long time. If a woman has a lot of problems, her brain can not classify the problems. she wants some one to hear that. After telling everything to a person she goes happily to bed. She does not worry about the problems being solved or not.

7. WHAT THEY WANT
Men want status, success, solutions, big process, etc... But Women want relationship, friends, family, etc...

8. UNHAPPINESS
If women are unhappy with their relations, they can not concentrate on their work. If men are unhappy with their work, they can not concentrate on the relations.

9. SPEECH
Women use indirect language in speech. But Men use direct language.


10. HANDLING EMOTION
Women talk a lot without thinking. Men act a lot without thinking


Its true right ?! Totally true ! ;)
Haha

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

LAURYN HILL - CAN'T TAKE MY EYES OFF YOU LYRICS

My favourite song !
Lovely song ! Sweet lyrics !
Romantica de amor ;p

Ini liriknya,
Pada yg sedang mabuk bercinta,
Bagi lirik atau lagu ni pd ur lover,
Kalau uols bg boyfriend uols,
Jangan hairan dan gundah gulana cuz sure mereka abaikan dan tmuntah.
Its okey, normel sbb sy pn alami.
So, biarkan ! Hehe.
Jangan malu2 segan2 dengan org yg kita sayang, kalau dengan mereka kita nak limpahkan, dengan siapa lagi ?
Jadi diri sendiri, lebh baik.

My boyfriend my bestfriend,
Atau my hubby my hobby.
Kan lagi indah.
Means, everything yg kita buat,
Pasangan adalah tempat plg seronk
Nk kita infom segala dn cerita.
Termasuk perangai2 pelik kita,
Ye, macam budak2 kan ?

Ingat kan pasangan :
"Even I'm 80years old, I want u to know, that I'm still ur baby girl. So be there for me. Sit beside me. Remember that okey !" ;')


"Can't Take My Eyes Off Of You"

You're just too good to be true.
Can't take my eyes off of you.
You'd be like heaven to touch.
I wanna hold you so much.
At long last love has arrived.
And I thank God I'm alive.
You're just too good to be true.
Can't take my eyes off of you.

Pardon the way that I stare.
There's nothing else to compare.
The sight of you leaves me weak.
There are no words left to speak.
But if you feel like I feel.
Please let me know that it's real.
You're just too good to be true.
Can't take my eyes off of you.

I need you baby, and if it's quite all right,
I need you baby to warm a lonely night.
I love you baby.
Trust in me when I say: OK
Oh pretty baby, don't let me down
I pray.
Oh pretty baby, now that I found you, stay.
And let me love you, oh baby let me love you, oh baby....

You're just too good to be true.
Can't take my eyes off of you.
You'd be like heaven to touch.
I wanna hold you so much.
At long last love has arrived.
And I thank God I'm alive.
You're just too good to be true.
Can't take my eyes off of you.

I need you baby, and if it's quite all right,
I need you baby to warm a lonely night.
I love you baby.
Trust in me when I say: It's OK
Oh pretty baby, don't let me down
I pray.
Oh pretty baby, now that I found you, stay.
And let me love you, oh baby let me love you, oh baby....

I need you baby, and if it's quite all right,
I need you baby to warm a lonely night.
I love you baby.
Trust in me when I say: OK
Oh pretty baby, don't let me down
I pray.
Oh pretty baby, now that I found you, stay.
And let me love you, oh baby let me love you, oh baby....


With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BURUNG

Ini adalah seekor burung,
Saya jumpa burung ini semasa saya sedang bertugas.

Okey2, actually burung ni cedera,
Kepak kirinya luka tapi doktor lalan kata, risiko patah amat besar.
So, dia menyarankan saya membunuhnya secara terhormat.

Jawapan saya :
No !!!

Me : Dato' doktor ahmad faizal !
Him : amin ! Trima ksih datin ! Haha
Me : saya sbgai plgan awk, mhtr pesakit yg plu dirawat, bukan dibunuh. Rawat laaa. Sian ni. Kamu kan expert bidang-bidang ni ??
Him : burung spesis tu musuh kite sebab membawa penyakit pada ayam-ayam jagaan kite,
Me : tapi ni kan cume burung yg sakit ? Sian laaa..

Dan at last, dia bagi juga lah cara-cara merawat dan cara-cara bagi makan lah. Apa yg patut, tak patut. Walaupun dalam keadaan main kasar beserta sindiran :

"hidup ke mati burung tu ? Esok mati lah tu.. Cayalah, esok mati. Haha"

(-_-") Kalau 100 lelaki memuji kebolehan saya, hanya dia seorang sahaja yang mentertawakan dan mengutuk saya 24/7. Ade je modal dia nak rolling loyar buruk dan kena setepek kat muka saya.

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

IN A RELATIONSHIP WITH..

Assalamualaikum

Keeping a Daily Relationship with the Quran

practical tips to get you into the habit of reading the Quran on a daily basis.

Set a daily allocated time, not more than 10 minutes, to read the Quran. I say not more than 10 minutes because if you over do it (especially in the first few days), you won't come back reading the Quran again. It's a psychological quirk, don't ask me! Just simply set a daily 10 minutes a day, whether it's before/after Fajr, or during your commute, or before you sleep.

Make it a habit: You know brushing your teeth in the morning is a habit? Good, use that same concept with the Quran. It's part of your morning routine or evening routine or some form of a habit that you consistently do and you would feel incomplete and unhappy if you have not done it.

If you can read the Quran, but don't understand its meanings, start learning Arabic. If you can read the Quran, and can understand it, start memorizing. Whatever it is, make sure you attend a learning circle related to the Quran. Subhan Allah, the Quran is an endless sea of knowledge that one does not tire to explore,

so start your journey today ! :)

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SEMANGAT RAYA

Baru 1 Ramadhan,
Tapi mama dan abah da settle kan semua perkara mengenai baju raya, kasut raya dll ;D

Semangat betul !

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MENJELANG RAYA

Harini seharian saya merenung kalendar dan kalkulator. Serta membuat kira2. Almaklumlah dah nak raya
*overkan ? Padahal puasa seminggu pun x lepas lagi. Haha

Memandangkan saya ni hanya cuti pada hari AHAD. So masa suntuk. Bila saya tengk kalender *uols pn tgk lah kalender. Saya hanya mempunyai 4kali Ahad, iaitu pada :

1) 22 JULAI : Ahad ni la.
2) 29 JULAI : hujung bulan ;p
3) 5 OGOS : masa ni baru gaji ! ;D
4) 12 OGOS : masa ni BONUS RAYA ! ;D

Dan...

19 OGOS adalah RAYA !!!! ;)

So tadi saya call incik lalan, suruh dia tengk kalender. Dia pun terkejut tgk masa yang kami ada dan perlu kami arrange kan sebaiknya. Bincang-bincang dengan dia.

Kesimpulan, 22 Julai saya khususkan hari tu for my family. Abah dgn mama sdri pun x nak lambat2 kan, sebab hujung2 ramadhan sure bz dengan kuih raya lah, munjunglah, langsir lah. Sure lagii kelam kabut. At least bile kami da cari brg2 penting, lapang dada lah nanti :)

29 Julai, memandangkan hujung bulan, saya rezab tarikh tu untuk membersihkan segala ceruk-ceruk rumah. Sebab saya sendiri tahu, another next week, saya bz outdoor. Hehe.

5 Julai, almklulah masing2 dah gaji, maybe 5julai ni kami ke KL untuk shopping barang kami, barang alisya dan aqilah dan apa2 yang penting lah. *lapang dada dan komitment sebab 22 julai hritu kan hal family da diutamakn :)

12 Julai, ni last shopping ! Before raya, before incik lalan balik kedah, before tutup farmasi. Dn 12julai ni WAJIB settle segala hal termasuk duit angpaw dan kuih raya :)


InsyaAllah segalanya berjalan lancar. Perancangan dan bajet raya ni penting sebab bagi memastikan kita tak pokai selepas raya. Haha.

Selamat hari raya uols ! Eh ! Selamat berpuasa. jadikan ramadhan kali ini yang terbaik berbanding sebelumnya ye :)

*psst, tema warna raya pula sedg difikirkan ;p

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SAMARINDA DRAMA AMEERA (TV3)

Assalamualaikum

Ah ! Strees, emosi, sedih !
Dah lama rasanya tak mengikuti drama-drama ni terutamanya melayu.
Ok2 actually bukan diklasifikasikan drama melayu je saya terus tak nak tengk. But kesuntukkan masa, baru balik bertugas, kelam kabut nak mandi, makan dan bersantai dengan family.
So skg tk ada msa tgk tv.

Tetapi, kecantikkan RITA RUDAINI telah menjerat saya untuk terus menonton drama Ameera. Haha.

1st time menonton,
Saya duk belek muka rita rudaini dengan body dia. Saya kata "amboi, anak dah 2, cantik betul dia ni. Kulit cantik ! Mulus ! Body pn membuatkan saya jeles"
Memang tak habis2 memuji dia.
U all x caya, tgk lah ulangan drama. Actually saya memang minat lakonan dia sejak dia digandingkan dengan rosyam nor, memang bayangan wanita bkerjaya dan taat pada suami tu ade lah dalam diri dia. Menjadi bila dia berlakon. Cuma, luar lakonan. Alamak, macam2 hal pula. (-_-")

Then hero drama baru, shamsul yusoff. Jujur, filem dia saya tak minat. Dan saya tak bagi adik2 saya menonton filem arahan beliau, sebab saya takut adik terpengaruh dengan jalan cerita yg sosial tu. Tapi sejak dia berlakon drama Ameera ni, sejuk hati tengk dia sekarang. Lagi2 tadi ending drama dia mati, sedih betul ! Emosionel betul lah saya tadi.

Apapun, sejujurnya,
Drama ni sempurna dan byk pengajaran,
Good job !

Ok. Gd nite :)

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SEBAIK-BAIK WANITA

Apabila membaca kisah
Srikandi Islam, Kisah Isteri-Isteri Rasulullah
terutama Saidatina Aisyah R.A
saya akan tersenyum senang.

sungguh ! 
saya ingin mencontohi keperibadian beliau

Siti Aisyah adalah
istri yang paling dicintai Rasulullah 
dibanding dengan istri-istri yang lain. 
Dari Anas berkata, Rasulullah bersabda, 
“Perempuan yang paling aku cintai adalah Aisyah dan 
(yang paling aku cintai) 
dari laki-laki ialah bapaknya (HR. Bukhari Muslim).


Pernah suatu ketika Aisyah r.a. bertanya kepada Rasulullah, 
‘Bagaimanakah kasihmu terhadapku?’

‘Seperti ikatan simpulan tali,’  jawab baginda 
yang bermaksud kasihnya itu kuat dan kukuh. 
Lalu pada waktu-waktu seterusnya 
Saidatina Aisyah r.a. akan bertanya kepada Rasulullah, 
Bagaimana keadaan simpulan itu?’ 
 dan jawab baginda ‘Demi Allah, masih sama (kukuh)’.

Jika ada orang yang mengaku mencintai Rasulullah 
seperti dia mencinta beliau, 
Aisyah merasa sangat sedih dan cemburu, 
walaupun wanita itu sudah wafat. 
Misalnya, walaupun Khadijah telah tiada, 
Rasulullah selalu saja mengenang dan menyebut-nyebut namanya, 
kerana Rasulullah dahulu banyak bergantung kepadanya, 
dan hal ini membuatkan Aisyah cemburu. 
Kecemburuan Aisyah ini tidak dapat 
dipadam dan dibendung lagi. 
Namun, itu juga sebagai bukti rasa 
cinta Aisyah kepada Rasulullah.

 
 Siti Aisyah merupakan teladan paling sempurna
Beliau tidak pernah melanggar hukum-hukum Rasulullah 
sepanjang hidupnya bersama Rasulullah selama 9 tahun. 
Bahkan, ketaatan Aisyah telah mencapai taraf tertinggi, 
jika terbisik di mindanya sesuatu perkara
yang dapat membuat suaminya marah, 
dia akan terus meninggalkannya. 

Dari Abu Hurairah berkata, 
Rasulullah bersabda, 
“Tidak dihalalkan bagi seorang istri 
berpuasa sunnah di waktu ada suaminya, 
melainkan dengan izin suaminya. 
Juga tidak boleh istri orang masuk ke 
rumahnya melainkan dengan izin suaminya.” 
(HR. Bukhari Muslim).

Dari hadits tersebut, 
tidak diragukan lagi bahwa taat kepada suami dan 
melaksanakan perintahnya merupakan 
kewajiban terpenting seorang istri. 

Siti Aisyah adalah cermin wanita soleha yang 
sentiasa taat dan patuh dengan arahan suami.
 Ia selalu memfokuskan semua pekerjaannya
setiap pagi dan petang untuk mentaati Rasulullah, 
melaksanakan perintahnya, 
menjauhi larangannya, 
serta melaksanakan hal-hal yang menyenangkannya.
 Jika mendapati tanda-tanda kesedihan, 
kegelisahan, atau kebencian di mata Rasulullah,
 dia akan merasa resah dan gelisan. 
Lalu dia pun berpikir dan berusaha
untuk segera menyelesaikannya
permasalahan yang dihadapi Rasulullah

 Dia juga sangat menghormati dan 
menjaga kerabat Rasulullah dan 
berusaha untuk tidak mengecewakan harapan mereka.
 Dia sangat menghormati para sahabat dan teman Rasulullah, 
serta tidak pernah menghalangi permintaan dan permohonan mereka.

Aisyah juga merupakan sebaik-baik istri 
dalam bersikap ramah tamah kepada suami, 
menghibur hatinya, 
dan menghilangkan derita suaminya. 

Di hati Rasulullah, kedudukan Aisyah sangat istimewa. 
Sebagaimana yang telah dijelaskan di muka, 
bahwa walaupun Aisyah sangat zuhud dan qanaah
ia juga memperhatikan penampilannya. 
Ia sangat memperhatikan hijab dan jilbab. 
Hal ini semakin tegas setelah turunnya perintah untuk berjilbab. 
Komitmen Aisyah terhadap jilbab ini ia buktikan 
dengan tetap berjilbab di depan Ishaq,
 meski ia seorang tabi’in yang buta.

 Ia juga selalu memperhatikan penampilannya di hadapan suaminya.
Dengan kata lain, 
bahwa Aisyah sangat menjaga penampilan
yang membuatkan Rasulullah suka.
 Ia menjaganya dirinya agar Rasulullah 
tidak menemui sesuatu yang kurang menyenangkan dari dirinya
Karena itu, salah satunya ia senantiasa mengenakan 
pakaian yang bagus dan selalu berhias untuk Rasulullah.


Bukti lain dari kecintaan dan kasih sayang Siti Aisyah 
terhadap Rasulullah terlihat ketika beliau menjelang akhir hayatnya. 
Rasulullah sering mengalami sakit. 
Maka, beliau meminta kerelaan kepada istri-istri beliau yang lain 
untuk tinggal di kamar Aisyah selama beliau sakit. 
Bagi Aisyah, menetapnya Rasulullah selama sakit di kamarnya 
merupakan penghormatan yang sangat besar, 
karena ia dapat merawat beliau hingga akhir hayatnya.

Tujuan Rasulullah memilih dirawat dan menetap di rumah Siti Aisyah 
 tersebut adalah agar ia dapat menghafal seluruh perkataan dan perbuatan 
beliau pada hari-hari terakhirnya, 
karena memang Allah telah menganugerahi Aisyah dengan berbagai keutamaan dan kelebihan, 
berupa akal yang cerdas, 
ingatan yang kuat dan tingkat pemahaman yang cepat.

Maka berpindahlah Rasulullah menuju ke rumah istri tercintanya. 
Aisyah pun begadang sepanjang malam berbagi hati merasakan kesakitan sang suami, 
dengan rasa cinta dan kasih sayangnya ia urus suami 
walaupun harus menebus (nyawa) sang suami dengan dirinya. 
Aisyah dengan lembut mengatakan, 
"Diriku, ayahku, dan ibuku, semuanya akan 
berkorban untuk menebus dirimu, 
wahai Rasulullah."

Hari demi hari penyakit Rasulullah semakin parah 
sampai-sampai beliau tidak mampu lagi 
melaksanakan solat berjamaah 
bersama kaum muslimin di masjid. 

Detik-detik terakhir kehidupan Rasulullah semakin dekat. 
Aisyah ketika itu menjadi tempat bersandar bagi tubuh beliau, 
Rasulullah selalu dalam dakapan dan pelukannya, 
ia juga selalu menyediakan siwak untuk beliau.

Rasulullah wafat pada tanggal 12 Rabiul Awwal, 
tahun ke-11 Hijriyah, dalam usia 63 tahun. 
40 tahun sebelum kenabian dan 23 tahun sesudahnya. 
13 tahun di Mekkah dan 10 tahun di Madinah. 
Beliau dimakamkan di dalam rumah Siti Aisyah.

:)

 UMMUL MUKMININ Saiditina Aisyah ra patut dijadikan contoh oleh wanita di abad ini
yang berkeinginan menjadi wanita solehah dan mulia di sisi ALLAH SWT.

..INSYAALLAH..
 

GIRLFRIEND : NORAINI SHARIAT

Assalamualaikum.
wah ! bulan 7 dipenuhi dengan birthday
insan-insan kesayangan !

5/7 : birthday kak ani
13/7 : birthday incik jantung hati
17/7 : birthday kak ain

uols memang dah plan nak lahir bulan julai ke ? huhu
apa pun, selamat hari kelahiran.

ok2. post didedikasikan buat insan penenang hati saya,
CIK NORAINI SHARIAT


sayang, sayang !
i miss you so so so much :)

tapi yang pasti,
even kite berjauh i rase u macam sebelah i je selalu,
thanks sebab sudi menjadi pendengar yg setia.
sudi menjadi kawan yang setia.
even u kadang-kadang eh bkn kdg2 tp selalu,
u selalu sangat kedekut kredit ;p

sayang, u nak tahu x,
yang u ni sangat-sangat istimewa
hiraukan apa pun orang nak kata tentang u,
sebab i lagi kenal u !

bila i sedih, i bercerita,
u selalu bagi nasihat yang sangat-sangat berguna,
sebab tu i rasa tenag dengan u.
u tak pernah burukkn sesiapa,
u akan kata

"ekin, kita sendiri ada kelemahan.
apatah lagi orang lain. bertahan k"

u selalu bagi i nasihat yg positif,
dan bukannya membesarkan lagi kemarahani
itu yg buat kn i lagi sayang kat u tau !


i love u.
jaga diri dan kesihatan sebaiknya,
semoga Allah mmakbulkan setiap doa u,
semoga diberi kekuatan menempuhi segla dugaan hidup
 
so, jaga hadiah ni sebaiknya ye !
ni je mampu saya bagi tpi istmewe untk u :)
 



 
i bersyukur kerana Allah mengenal kan i dengan u,
u tulang belakang i yg sgt kuat !
dan sekali lagi i nak ulang,
i sayang u :)

with love,
FatinFashiekin

EJAN @ ATONG AUTO SERVICE

Alllhamdulillah. kereta sudah pulih ! :)
senyum lah sebab kereta dah sihat walafiat.


perkhidmatan di lakukan oleh
mr ejan @ atong auto service.
layanan dan perkhidmatan yang sangat memuaskan
even itu bengkel baru.

lepasni saya akan hantar kesana lagi
kalau ada apa2 masalah,
sebab memuaskan hati.


dibawah merupakan senarai permasalahan
yang terdapat pada kereta saya.
macam-macam penyakit yang logik. huhu

mr atong : kereta temperature pernah tinggi kan ? dan main bawa je ?
saya : a,ah (-_-") *kantoi pulakk

mr atong : servis selalu dilengah lengah kan ?
saya : a,ah (-_-") *aduh ! kantoi lagi !

mr atong : selalu bawa kereta lajukan ?
saya : a,ah (-_-") *mana dia tahu semua ni ?????????

segalanya betul dan saya jawab dengan anggukan
yang perlahan. hehe
disebabkan faktor pengabaian thats y lah penyakit merebak.

bak kata incik lalan :
"kereta kamu sebelum ni masalah kaki,
masalah tangan, masalah pinggang,
sekarang JANTUNG tau (enjin),
ni dah kena beribu. kalau still bawa kereta lanyak,
tak ambil tahu juga. kita tak tahu lah nk kata apa lagi,
pergi beli kereta baru"

ye, ye, mengaku.
mama dan abah pula kata :
"kakak bawa kereta ganas ye ?
tgk keadaan kereta tu, akk ni bawa ganas"

mr atong :
"kereta awak ni bukan kereta turbo atau kreta lumba,
enjin kecil, tak boleh bawa laju sangat,
jangan paksa enjin.
tu yang meragam enjin"

me : ye ye ye mengaku,
saya selalu bawa 160kmj dan saya selalu kena saman.
saya akan pastikan saya tak kena saman lagi
dan bawa pada takat didih 110kmj sahaja.
*takat didih ?? yela, bawa pelahan, ghati mendidih ;p
hahaha


oh my lovely car !
jangan lah merajuk lagi.
saya janji tak ungkit2 nak tukar baru,
saya janji kalau incik lalan bising kutuk2 awak.
saya akan pertahankan awak
dan kata awak dah lama berkhidmat untuk saya.

with love,
FatinFashiekin

ADDICTED

Mari membaca,
Baru beli petang tadi,
Tak sabar nak habis kan pembacaan !
Semoga saya dapat memperoleh pengajaran dari srikandi2 islam dan contoh amalan nabi yang dapt saya manfaatkan dari sumber bacaan ini.

Nk pinjam ?
Boleh ;)

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

AHMAD FAIZAL SULAIMAN (PART 2)

Masakan lunch buat dia,
Simple-simple je.
Tapi licin okeh ! ;D

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SIAPA TAHU ?

Dalam Hati Siapa Yang Tahu.

Siapa tahu orang yang tersenyum riang dikalayak ramai namun kadangkala menangis ketika sendirian, sentiasa bersemangat hakikatnya dia yang memerlukan semangat itu. Kelihatan kuat namun hakikatnya mengaku lemah. Ketawa hakikatnya untuk menceriakan dirinya.

Siapa tahu, diri dia mempunyai masalah. Dia sentiasa menyelesaikan masalah orang lain sedangkan diri dia masih punya masalah yang jauh lebih besar. Dia sentiasa meyakinkan orang lain sedangkan hakikatnya dia mencari kekuatan diri sendiri. Dia sentiasa mencuri masa untuk bergembira dan mengembirakan hati orang lain walau hatinya sentiasa sakit. Sentiasa menjaga hati manusia walau hakikatnya dia sentiasa pendam rasa. Dia sering terasa namun hanya megkuntumkan senyuman. Siapa tahu dia punya masalah besar.

Walau kadang kala dia marah tak menentu pasal, kerana dia sudah tidak sanggup menanggung bebanan hatinya. Sering dia mengadu masalah dia pada sang pencipta, namun tekanan sekeliling membuatkan dia tiba-tiba menangis tanpa sedar. Dia memerlukan insan untuk mengadu, tetapi aduan itu disalah erti. Lalu dia terus menyimpan perasaan itu sehingga terpadam! Pendam hingga terpadam. Itu adalah yang terbaik bagi dia.

Siapa sahaja yang mahu mendengar masalahmu?
Tiada siapa.
Hanya Allah yang setia mendengar rintihanmu.
Kerana dia sentiasa bersama kamu
setiap masa tanpa sedetikpun kerdipan mata.
Karena sesungguhnya Dia adalah sebaik-baik Pendengar.

p/s : Seandai ada di antara kita, merasa tiada tempat mengadu cerita, kesenangan dan kepahitan, jangan kita lupa kita masih punya yg ESA yang lebih memahami. Marilah kita sama² merenungkan ayat ini..

"Dan apabila hamba²Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran" (2:186)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SELAMAT HARI JADI

Wahai orang sebelah insan kesayangan hamba, selamat hari jadi.

Saya maafkan awak,
Jangan buat lagi sebab saya ni sensitif.
Bukan marah, sekadar mengingatkan.
Siapa salah, kena mengaku salah.
Itu undang-undang kita kan ?
Hormat menghormati.

Even, mngelat !
Abah selalu lebih kan awak kan ?
Tadi awak datang, abah siap pesan :

"Kak, pesan kat lan, abah sentiase menyokong dia dan setuju yg akk tu patut ditegas sikit"

(-_-")

Ade macam tu pula ek ? Haha
Semalam pun abah siap call dan mesej incik lalan, ucap happy birthday pada incik lalan. Mentang-mentang dia tahu anak dia tengah muncung dengan incik lalan, siap ada backup ! *mengelat betul.

Apapun, nama awak sentiasa ada dalam doa saya. Saya sentiasa mendoakan kebaikan awak dan kesejahteraan didunia dan akhirat. Don't worry, andai ditakdirkan saya tulang rusuk awak saya akan sentiasa disisi awak. Bukan kah tugas tulang rusuk untuk melindungi hati dan jantung :)

Hei, I love u *malu ;p

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

OVERDUE

I am a very patient person, and I give plenty of second chances, but I am not a saint. I have my limits.



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

CARI JAWAPAN

Kalau kita nak tengk perangai sebenar seseorang, lihat cara dia mengawal kemarahan.

Saya dah dapat jawapannya.

Selamat mencuba kepada kalian,
Maybe its hurt. Maybe its sweet.

Hadapi dengan hati terbuka.

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KATA ORANG BUKAN SAYA DAN SAYA NK KATA

Kata orang :
"kawen nanti cuci kaki je, minta lah semua pada suami dah tu tanggungjawab dia"

Bagi saya lah kan,
kalau pasangan kita kerja keras untuk kehidupannya, kita juga kena sama-sama bekerja keras. Menggunakan duit hasil pemberian orang tak sama dengan hasil titik peluh sendiri. Bila kita tahu betapa sukarnya untuk mendapatkan sesuatu, kita akan lebih menghargai pemberian pasangan, timbul rasa belas kasihan terhadap pasangan, dan bersederhana dalam kehidupan!.

Kan ?

Ok. Bye.

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MENJELANG RAMADHAN

Mencari barangan dapur !!
Untuk stok sampai lepas raya. Haha.
Actually bab paling lah saya tak suka bila pergi pasaraya. Bab menimbang.
Dan kalau terlupa timbang.
Haish... Then dari kaunter,
Berlari mendapat kan harge.

Yes, cuai kan ?
Tahu ;p

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

GOOD LUCK

Sila bt performance yg mbanggakan !
Saya sokong awak selalu ;D

Sunday : 434coffee
Jangan lupa ! :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

I LOVE YOU DADDY

APA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH

Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!".Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya...Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik.. Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..

:')

*Saya sayang incik Anuar Mohamad. One day, saya akan senangkn hidup abah, kakak janji !! Semoga adik2 saya, aza, daniel dan awal pn menjadi anak yang soleh dan solehah, supaya dapat lah kami berganding bahu bagi menjamin kesejahteraan org tua kami bersama :)

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

LAWAK

Kerete saye bmsalah,
So mama dengan adik jemput saya.

So tadi balik,
Ade custmer tegur tanya pasal ubat,

Adik saya si awal tu pun tengk sya borak dengan custemer tu dari kerete,

Masuk je kerete,
Adik kate :

"Kakak borak dengan sape ? Kakak tak sayang abang lan ke ? Sian abg lan."

Hahahah. Budak 3 tahun cakap macamtu. Hahahaha. Rase lawak gile. Lillahitaala tu ayat awal :D

Mama pun gelak terbahak-bahak dengar. Haish, payah, ada reporter :)

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

RAHMAT ALLAH

Atas segala yang menimpa,
Saya memuhasabah kan diri,
Dan berpuasa pada hari ini.
Walaupun sebenarnye harini pun ada sesuatu yang terjadi sebenarnya.
SubhanaAllah.

Semoga diri saya kuat mengharungi segala dugaan yang diberikanNya.

Allah nak tunjuk kasih & sayangNya,
Allah akn turunkn dugaan & ujian,
sbb Allah nk bg gnjaran pd kita stlh kita lulus ujian. Ktika ujian,kita perlu bsabar&solat, sbb solat ni bkn mudah kecuali orang yg betul2 khyusuk.

Ujian spt tetamu yg x diundang, dtg dan pergi,dtg lg dan pergi.Klu nk dbndingkn dugaan kita skg bbanding para anbia sangatla sikit dugaan kita ni, dugaan para anbia sgttt besar tapi para anbia sangat bersabar,tapi kita banyak mengeluh..

" You don't want to be a burden, so you bottle it all up around people, you're the happiest ray of sunshine. but nobody knows, that at night when you're alone, you break down & just cry.

Well Do it AGAIN pretend nothing's Wrong Just Stay Strong.."

Jangan kamu berputus asa dengan Rahmat Allah...

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BABY GIRL

Qaireen zahra yg sangat comel !
Kulit dia sangat mulus okeh :D

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

WANITA

"Saat diciptakan wanita, ALLAH membuatnya menjadi mereka sangat istimewa. "

DICIPTAKAN BAHUNYA,
agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walauapapun, bahu itu tetap nyaman dan lembut untuk menahan sesiapa yang bersandr kepadanya.

DIBERIKAN KEKUATAN UNTUK WANITA, untuk dapat melahirkan dan mengeluarkan bayi dari rahimnya.

DIBERIKAN KEPERKASAAN,
yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah, saat semua orang sudah putus asa.

DIBERIKAN KESABARAN,
untuk merawat keluarganya ataupun insan kesayangannya, walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah.

DIBERIKAN PERASAAN PEKA &
KASIH SAYANG,
untuk mencintai insan kesayangannya, dalam keadaan apapun, dan dalam situasi apapun. Walaupun insan kesayangannya itu ada melukai perasaannya, melukai hatinya.

DIBERIKAN WANITA KEKUATAN,
untuk membimbing pasangannya, melalui masa-masa sulit, dan menjadi pelindung bagi pasangannya,

KERANA, bukankah tulang rusuklah yang melindungi hati dan jantung agar tidak rosak?

Dan, akhirnya, DIBERIKAN AIR MATA, agar dapat mencurahkan perasaannya. agar dapat digunakan semasa ia inginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya, air mata ini adalah air mata kehidupan".


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PENENANG HATI

Patutlah last week mimpi bukan-bukan,
Rupanya bulan 7 ni macam-macam jadi. But Allhamdulillah :)

Semalam betul2 serabut, dan rasa takut, dah lah harta orang,
Then saya pula cuai.
Sekeliling semua marah.
Bila mengadu, semua marah.

Kak ani kata :
"Dah pergi amik wudhu' tenangkn hati"

Masa amik wudhu' pun rasa sedih sangat-sangat, sesungguhnya saya tak sengaja. Dan saya tahu saya bersalah.

Then sementara tak ada custmer,
Amik kesempatan baca yassin,
Memang baca, tapi meleleh lagi air mata.

Then kak ani kata,
"Nak tenang hati baca surah al-waqiah, baca terjemahannya sekali"

Dan ye ! Rasa tenang !
Uols yg tak tenang hti, baca lah surah tu,
Rasa segan pula nangis-nangis, hehe
Yes I'm too vulnerable.

Perkara paling saya tak suka adalah bila kena marah then ditinggikn suara, memang saya akan rasa tersentap.
Dan bila saya mengadu, bukan bermakna saya nak dengar anda punya kata-kata negatif yg sama. Tak. Saya perlukan sokongan dan kata-kata untuk tenangkan saya.

Atleast tanya : "are u okey ??"
Dan tunjuk saya cara untuk jadi okey.

Apapun, ada hikmahnya semalam,
Allhamdulillah :)

Pengajaran yg saya dapat : bedikarilah wahai fatin fashiekin.

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BANGUN SETELAH JATUH

Seteruk mana pun 'jatuh' kita dalam apa perkara sekali pun, lagi ramai yang lebih mencabar 'kejatuhan' nya tapi tetap bangkit dan terus berjalan, apa kata kita jadikan mereka inspirasi?

saat saat macam ni, apa yang penting ialah cara pemikiran kita, cara kita menerima & cara kita deal dengan sesuatu 'kejatuhan' itu. tak kan nak terus hanyut dengan kejatuhan? nak terus hilang saat kekecewaan? 

antara apa yang mampu dan boleh saya kongsi setelah melalui kejatuhan dan kemudian berasa tenang ialah :

1) sentiasa berfikiran positif & sentiasa bersangka baik dalam kehidupan/orang lain. jauhi & bencikan perasaan & tanggapan negatif. susah? ya, tapi sedar lah kita sendiri tidak sempurna semuanya.

2) senyum sentiasa, cari/buat perkara yang boleh buat kita tersenyum dalam satu hari itu. susah? saat pertama kali buka mata di pagi hari, ucapkan Alhamdulillah dan senyum lah kepada Nya, yang masih sudi memberi kita nyawa & kehidupan.

3) sentiasa menerima apa jua dengan hati yang terbuka. masalah, kritikan mahupun pujian. susah? terima lah setiap kritikan demi untuk memperbaiki diri menjadi lebih baik, pujian sebagai tanggungjawab & amanah yang di harap kan. jadikan masalah pula sebagai cabaran untuk jadi lebih baik bukan punca stress.

4) ketepi kan memikirkan benda benda yang remeh & kecil yang tidak langsung memberi kesan yang baik dalam kehidupan kita. susah? tidak, kurang kan mengambil tahu perkara perkara yang tidak membawa kebaikan kepada kehidupan kita, apatah lagi sesuatu yang kadang kadang hanya lah mempunyai unsur negatif dan aib.

5) rajin membaca/melihat/menonton bahan yang positif & berunsurkan ilmiah. susah? tidak. paling mudah, mulakan 'follow' sahaja mereka mereka yang berkata kata dengan kualiti dan baik di Twitter, sekurang kurang nya, setiap kali membaca memberi kesan kepada kita.

6) bergaul dengan mereka yang sentiasa positif & sentiasa berkata & beramal baik. susah? nanti tak ramai kawan? tidak. berkawan lah se ramai mana sekalipun tetapi jadikan yang baik & betul dari mereka itu rujukan. berpegang teguh lah dengan prinsip diri sendiri dalam berkawan.

7) lupakan mencari kesalahan dalam sesuatu perkara tetapi jelas kan kebaikan sesuatu. susah? sebab sentiasa nampak semua orang salah & kita betul? lihat & cermin kembali diri kita, jangan mudah rasa diri cukup sempurna & sentiasa betul. hidup ini, kita saling mengingati.

8) memberi sokongan kepada orang sekeliling dalam apa jua yang mereka lakukan selagi tidak bertentangan dengan syara' dan jauhi lah sekelumit pun perasaan kurang senang/dengki. susah? nanti dia lagi berjaya? bukan kah setiap rezeki kita sudah di tentukan Nya? berusaha & motivasi kan lah diri sendiri untuk mencapai sesuatu.

9) sentiasa mengamalkan gaya & cara hidup yang betul & positif. jangan sesekali melanggar fitrah sesuatu yang telah di tetapkan. susah? sebab takut nampak tak cool? nampak ketinggalan zaman? ingat, setiap perkara kita lakukan sekarang, akan 'dipertontonkan' kelak.

10) sentiasa tenang dalam membuat keputusan, fikir kan kesan akan datang yang bakal menyusul dari setiap tindakan kita. perlu berani? ya, benar, tapi jangan sampai di masa akan datang, sesuatu itu mampu mengaibkan kita.

11) yang paling penting, sentiasa dekat kan hati dengan Nya. sentiasa ingat, DIA sentiasa melihat kita dan DIA mahu kita sentiasa lurus di jalan Nya agar bahagia kita itu bahagia yang menenangkan. susah? belum rasa 'rasa' itu? cari lah Allah, DIA sedang menanti kita, DIA rindukan kita.

sejujurnya bahagia yang di temani ketenangan itu lah erti bahagia yang sebenar. bahagia yang berpanjangan, bahagia yang cukup membahagia kan. tapi kita perlu ingat, ketenangan hanya akan hadir apabila Allah SWT kurniakan rasa itu, rasa apabila setiap perkara yang kita lakukan ada redha & berkat dari Nya. itu lah erti bahagia yang sebenar. sentiasa percaya setiap apa yang berlaku ada hikmah nya mampu membuat kita terus tenang & terus berjalan meneruskan kehidupan & mencari redha Nya. apa jua sekali pun, cara nya hanya lah kembali kepada Nya. percaya kuat Allah telah merancang setiap perkara yang terbaik buat semua hamba Nya. dengan itu, apa jua yang datang, kita akan hadapi dengan senyuman.

" Attach your heart to Allah, and you will never be let down "
(Imam Zaid Shakir)

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

HIKMAH DARI KEJATUHAN

Cukup lah Allah ada temani kita,
Jangan harapkan orang lain,
Kerana nescaya mengundang duka.

Jangan terlalu berangan-angan.
Berangan konon akan ada insan yang rela sehidup semati.
Berdepan lah dengan realiti.
Sahabat senang mudah ditemui.
Sahabat susah jarang sekali.

Ye, mungkin kita baik.
Kita sentiasa membantu orang yg dalam kesusahan, dan hati kecil kita berbisik "semoga nanti, dia ingat jasa kecilku"
Bukan bermakna tidak ikhlas,
Tak memerlukan balasan,
Cukuplah sekadar kita tahu yang kita ada teman susah dan senang.
Tapi itu bukan mudah.

Fantasi jauh lebih indah dari realiti,
Melayu mudah lupa.
Apatah lagi ia nya "manusia".

Ye, its happen to me :
SubhanaAllah, Ramadhan bakal menjelma, Allah tunjukkan saya jalan. Agar saya tak tersesat. Allah tunjukkan saya jalan yang betul.

Ketika saya susah, sedih dan pedih,
Hanya alunan dari kalimah-kalimahnya yang menenangkan hati saya.

Mungkin saya akan kehilangan sesuatu yang penting, tapi saya yakin Allah akan membantu saya. Allah sentiasa ada.

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

AHMAD FAIZAL SULAIMAN (PART 1)

Dedikasi khas buat
kekasih hati ;)

Kamu.. happy birthday!
may Allah will always lead u.
hope u'll gain more strength to
face this life..
i know.. if u have enough courage,
u'll get everything u ever wanted.
Aminn ;)
n don't worry.. this girl of yours
will always be here.
just for you.



sy suke air sejuk. awak suke air panas.
sy tak suke tidr. awk suke tidr.
sy kuat planner. awk ikut flow.
sy slalu gelabah. awk cool je.
sy banyak sgt cakap. awk senyum je.
sy penakut. awk berani.
walaupun kite berbeza..
tp sy senang begini.
kite saling melengkapi.
n i love the way we are right now.
hopefully it will last forever ;)
Insya-Allah.

Kite mmg excited sket bab2 cemnih.
ye la, kite kan big fan kamu.

again,
happy birthdayyyyy incik jantung hati!!
Aha. Yup, actually too early,
Tapi kereta kite rosak so 13july tak dapat lah kite buat surprise pada kamu.
That's y saya bt surprise untuk kamu harini. Dan saya happy tgk kamu terkejut dan menjerit kata :

"Lillahitaala kita langsung tak ingat tentang birthday diri sendiri !!" then kamu tak sabar buka hadiah. Tersenyum. Kita happy tengk kamu happy.

Kite harap kamu happy dengan hadiah dari kite. Dan kite harap perut kamu tengah kenyang, yela, mama buatkan makanan kegemaran kamu, macam-macam mama masakkan buat kamu tau.

I love u, my family pn love u too. Jangan nakal-nakal. Ingat, awak dah 31 tahun wahai incik jantung hati. Kite sentiasa mendoakan kebahagiaan awak didunia dan akhirat. Dimurahkan rezeki dari sumber yg halal. Dikurniakan kesihatan yang sejahtera dan dipanjangkan umur.

*okey, ini baru part 1 :)

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

COMING SOON

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

JAWA KATA "MUNJUNG"

Assalamualaikum.

Bagi masyarakat jawarean seperti saya, sure lah dah tahu tradisi munjung mmunjung ni. Aha, bukn mengunjungi ye. Tetapi pekat sikit sebutan "monjong". Iye blh diklasifikasikan sebagai mengunjungi sebab akan pergi satu rumah ke satu rumah, tapi dalam apa yang saya nak maksudkan, munjung adalah tradisi jawarean, bila raya atau mengadakan kenduri tidak kira secara kecil kecilan atau besar-besaran, mesti tuan rumah akan menyediakan bungkusan makanan dan mengagihkan kepada jiran tertangga.

Senang cerita, kalau anda datang ke rumah orang johor, gerenti balik akan di berikan buah tangan (makanan) sebagai tanda terima kasih sudi menjenguk. Ye, incik lalan (dia utara kan) masa baru nak mengenali adat2 johor. Dia pelik. Lagi2 bila pi majlis kahwin ke, penuh dengan makanan, kalau datang kenduri lagi lah jangan pelik, silap2 kalau uols rapat dengan tuan rumah, 2 tangan pun tak cukup nak memegang makanan yang diberi.

Ok. So sambung cerita, harini rumah tok kenduri, petang tadi saya dengan my lil sibling (aza) ditugaskan untuk "munjung"
Sangat kelam kabut sebab pukul 6 nak hantar aza masuk asrama. Dan malam ni kenduri diadakan selepas mgrib. Semoga segalanya berjalan lancar. Malam ni, nasi ambang again !! :D

:)

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

CUKUP BAGIKU ALLAH


Rasa ringan beban dibahu bila ungkapan
"cukup bagiku Allah" 
disematkan dalam hati dengan penuh tekad.

sebagai manusia biasa,
serius, saya sendiri kadang-kala tanpa sedar
mengeluh dengan apa yang menimpa diri,
rasa sedih, rasa berputus asa,
rasa sia-sia segalanya.

tapi ! sedaya upayaaa saya ingatkan diri
"fatin, nak masuk syurga dugaan kenalah besar"
kak Ain yang mendegar pun tergelak besar
bila setiap kali saya ditimpa masalah,
sure saya akan kata pada dia
"Allah nak masukkan ekin dalam syurga, sebab tu ekin dberi dugaan,
kakain jangan risau ea, nanti ekin tunggu kk ain dipintu syurga"
haha. yeah, its simple. tapi hati sangat tenang.
sangat tenang bila kita set dalam kepala
"oh aku diduga Allah,
Dan aku kena yakin dengan takdir Allah,
nak masuk syurga kenalah tabah dan sabar !
Allah yakin aku mampu laluinya, 
kenapa aku x yakin pd diri sendiri kan ?"


if you feel that you are very down,
just close your eyes and saya
"This is my journey,
HE puts me here, Its HIS plan,
so i've just to carry on and trust him" :) 

with love,
FatinFashiekin

KENDURI DI BULAN SYABAN

Assalamualaikum

semalam kenduri rumah tok mak (belah abah)
malamni rumah tok yang (belah mama) pula. fuhhh.
so, 2 malam lah menikmati nasi ambeng !

yela, ramadhan dah nak tiba,
so menjadi kebiasaan kenduri arwah 
untuk saudara mara yg telah kembali kerahmatullah
akan diadakan kenduri arwah
tapi incik lalan kata
"orang johor ni suke buat kenduri"
ye tidak dinafikan saya pun kadang2 kata kat mama
"eh ! bukan baru bulan lepas ke tok bt kenduri ?"
hehe. banyak songeh kan ?
padahal rewang tak ade buat apa pun.
eh, aha, hello even i bekerja 12jam,
sat lagi balik kerja 9.30malam
terus ke rumah tok tau.
megupas dan memotong bwangggg. haaa

semalam kat rumah tok mak pun balik kerja
kenduri tengah dijalankan,
sebab kenduri lepas isya'..
apalagi, balik kerja terus makan !! 







budak kecik ni memang manja lah kan,
dia tahu kakak dia balik kerja sure belikan coklat,
apalagii, nampak kakak nya parking kereta terus meluru.
thats y bahaya kalau kt rumah,
nak reverse kerete ke apa,
dia ni pantang nampak saya dengan kereta.
berlarii je 

ok. tu je nak citer.
kesimpulan. rabu, khamis, jumaat, sabtu, ahad.
straighttt menghadiri kenduri.

lagisatu nak cerita,
pagi tadi saya accident, jangan risau, tk luka apa pun,
tapi kan, memalukannn (-_-)
custemer semua tolong bagi bantuan,
dan kata :
"hei awek farmasi, agak macammana bawa kereta ?"
hahahha *tutup muka T_T
situasi yang sangat melucukan,
penuh orang berkerumun.

mesti ada je yg kata
"accident macammana"
nonono. tak kan diceritakan.
mama, abah, kak ani, incik lalan, dan kak ain
dah tergelak guling-guling bila sy cerita,
so.. ini rahasia saya ! hehe ;p

with love,
FatinFashiekin



PENINGKATAN LEMAK

Tadi pi rumah tok, sebab esok ada kenduri arwah untuk arwah tok abah. So tengah sesi potong memotong bawang,

Mak long kata :
"Kin, makin berisi lah badan mak long tengk sekarang.."

Then my aunty pula kata :
"A,ah makin naik. Perut tu, jaga-jaga" *sambil gelak.

Bila saya bangun, tok pula kata :
"Semua dah naik, memang nampak makin berisi badan. Senang hati betul lah tu"



Aduh, aduh, aduh, makin ramai kata saya makin gemuk. Terutama perut ! Sebab saya kerja sampai 9.30malam, nafsu makan malam tu kuat lah. Tak boleh control. Hari-hari ayam ayam ayam. Bila kenyang dan penat, tidur (-_-)

Mama pula kata :
"Dulu mama sebaya kakak, berat 43 je tau. Anak 4 baru lah berat macam kakak. Ni kakak ? Berat da same dengan mama sekarang"

Haish. Susah hati ! Ye saya tak ada lah gemuk mana. Tapi bak kata incik lalan "please control lemak2 tu" yela, ikut ktingian saya dengan incik lalan, saya lagi rendah, so kalau saya rendah + gemuk. Hah! Ayam katik ! :D

Dan sejujurnya, ye, saya memang sejujurnya mengaku, penambahan berat badan disebab kan saya senang hati. Saya senang hati sebab, saya bersyukur, saya ada Parent dan family yang sporting dn myokong. Kekasih pun mendapat restu dan sentiasa mlengkapi dkala susah senang. Kawan2 yang happening. Tempat kerja yang sangat menyelesekan. Bos yang cantik dan baik. Sangat-sangat saya bsyukur. Allhamdulillah. Ni lah faktor utama saya gemuk. Pipi saya tembam sebab saya suka ketawa dn saya ada mereka2 yg menarik dalam hati saya :)

*psst, tapi tengk gambar aishwrai ni, seram !! dari solid, berubah menjadi tembam ! Huhhhh. Seramm oiiii.... !!!!!!

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MENGASUH

Balik kerje dan mengasuh mereka,
Dari seorang ke seorang,
Hei that's y saya suka anak lelaki dan budak lelaki kot.
Sebab saya mempunyai kepakaran mengasuh mereka dan melayani ragam mereka.

Plus, saya suka bila tengk
Dieorg main bola.
Buat something yang mencabar,
Contoh : belikan mainan (kereta control) then dieorg cabut tayar dan body2 kereta, then pasang balik.
And maybe lah saya suka "boy" cuz adik2 saya lelaki. Selalu layan karenah dieorang :)

And, Kalau perempuan pun,
Boleh pakai kan pakaian cantik2. Kn ? :)
Tocang-tocang lah.
Anting2. Cincin. Rantai.
Sweet :)

Gegirl wif mummy,
Boby wif daddy.

Waa ! Da cukup,
Stop dreaming.

with love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.