JAWA KATA "MUNJUNG"

Assalamualaikum.

Bagi masyarakat jawarean seperti saya, sure lah dah tahu tradisi munjung mmunjung ni. Aha, bukn mengunjungi ye. Tetapi pekat sikit sebutan "monjong". Iye blh diklasifikasikan sebagai mengunjungi sebab akan pergi satu rumah ke satu rumah, tapi dalam apa yang saya nak maksudkan, munjung adalah tradisi jawarean, bila raya atau mengadakan kenduri tidak kira secara kecil kecilan atau besar-besaran, mesti tuan rumah akan menyediakan bungkusan makanan dan mengagihkan kepada jiran tertangga.

Senang cerita, kalau anda datang ke rumah orang johor, gerenti balik akan di berikan buah tangan (makanan) sebagai tanda terima kasih sudi menjenguk. Ye, incik lalan (dia utara kan) masa baru nak mengenali adat2 johor. Dia pelik. Lagi2 bila pi majlis kahwin ke, penuh dengan makanan, kalau datang kenduri lagi lah jangan pelik, silap2 kalau uols rapat dengan tuan rumah, 2 tangan pun tak cukup nak memegang makanan yang diberi.

Ok. So sambung cerita, harini rumah tok kenduri, petang tadi saya dengan my lil sibling (aza) ditugaskan untuk "munjung"
Sangat kelam kabut sebab pukul 6 nak hantar aza masuk asrama. Dan malam ni kenduri diadakan selepas mgrib. Semoga segalanya berjalan lancar. Malam ni, nasi ambang again !! :D

:)

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments

NUFFNANG ADS