FOLLOWER

NUFFNANG ADS

LAMBAIAN JANUARI

JANUARI 2012 bakal meninggalkan kita, dan FEBUARI 2012 sedang menuju kearah kita dengan langkah yang laju. Apa yang akan berlaku pada kita ? Kita sendiri tak tahu.

31hari ditahun 2012 telah berlalu, bermakna, 31hari yang lalu, telah berjalannya AZAM yang kita bina, bagaimana kita melaksanakannya :)

JANUARI 2012.
For me, pada 17Januari12 lepas, kejutan telah berlaku, bila fikir balik, rasa macam mimpi, dan saya tak kan lupa tarikh tu. Pahit manis masin masam dalam januari semua ada, kepada segala yang manis saya lalui, Allhamdulillah. Even its just 31days for january, sehari tu dapat merubah segalanya, mengenai rezeki dalam hidup, saya berserah pada Allah. Ada rezeki saya, adalah. Andai tiada saya tahu, pasti ada hikmahnya. Apa jua, Bersyukur kepada Allah ats segala yang ditetapkan.

JANUARI 2012,
Saya belajar, belajar untuk jadi seorang gadis yang ada untuk semua orang. Dan yang saya pegang kini "BAIK AKAN DIBALAS BAIK" dan kalau boleh, saya nak belajar untuk tak mengharapkan balasan orang. Dalam hidup kadang2 kite akan mudah terkecil hati, ye apabila kita buat kebaikan, dan dibalas keburukkan sure kita akan ingat dan terlintas "dulu aku tolong dia, sekarang dia langsung tak ada waktu aku susah" nope, saya tak nak jadi macamtu, saya nak belajar "JANGAN HARAPKAN BALASAN PADA SETIAP KEIKHLASAN" mudah2han kan ?

Kepada family, thankq sebab selalu give support apa yang ptut dan apa yang tk ptut dibuat. To incik Lalan, hey ! Tq sebb jadi jam lonceng saya, sentiasa berdering (mbebel) bila saya cuba melanggar azam 2012 saya. U know what, even ur mouth kept mbebel, sometimes its make me rasa lawak giler ! Then bila nak buat something, I know cikgu disiplin (him) sedang memrhati. Haha.

Apapun, for FEBUARI, Bismillahirohmanirrohim, semoga dapat dilalui dengan sempurna.

kpd u all yg still btangguh azam, let's do it together. yes, I know, its not easy. Saya pun rasa ssh, hehe. Mari kita mendisiplinkan diri bersama !

KELUARGA DIDAHULUKAN, AZAM DIUTAMAKAN ! InsyaAllah semoga diberkati Allah SWT :)

I love u,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SUNDAY 29/1/2012

Assalamualaikum

oh Monday ! oh Sunday !
i love sunday like i love my boyfriend ;p
selalu tertunggu. selalu ternanti.

ok. semalam like always, lepas masak2
then bawa ke Melaka then we lunch together,
after that kami pergi tgk movie


movie start 3.20pm so before menanti movie start
kami try kerusi urut ini !!


serius rasa geli ! 
umpama ada jari jemari ghaib bergerak-gerak dibadan anda
incik lalan bila naik bt muka syok,
saya pula duk gelak-gelak sebab rasa macam digeletek. haha


actually mula2 tak nak naik juga,
but then, cuba banyak kali.

eh ! tgk lah cerita AWAKENING : UNDERWORLD


Tapi, sejujurnya jalan cerita yang terlalu simple dan tergantung,
tidak sehebat THE IMMORTAL atau TWILIGHT atau TRANSFORMERS
kalau u all yg tak pernah tgk siri awal movie ni sure tak faham.
actually saya pun tergolong diantra mereka yang tak faham,
so dalam panggung asyk tanya :

"eh perempuan ni pontianak ke ?"
"eh cerita ni macam twilight ke ?"
"eh kenapa serigala jadian nk budak tu?"
"hybrid tu ape?"
"eh kenapa dia kena sedut darah pontianak tu?
"Eh lycan takut dengan serbuk perak ke"
"eh kenapa lycan tu tiba2 jadi besar?"

nasib baik lah kat belakang saya masa tu tak ada org
kalau tak sure saya menjadi mangsa tengkingan dan tendangan. hehe
dan banyak kali juga lah incik lalan tension
tapi dia still terangkan *terima kasih
dan macam biasa 
ending sure TERGANTUNG (-_-")

with love, 
FatinFashiekin

SETIAP CALAR ADA CERITA

Ada seorang makcik datang farmasi dan kata pada kak Ani :

"Siapa yang bawak kereta ---- kat depan tu ? Sayang nye keretanye.. Calar sane sini, tak dijage, kotor merah-merah"

Pergh ! Tak tahu lah nak kata pujian ke semangat. Nak je diceritakan pada makcik tu betapa busy jadual harian dan calar-calar dikereta adalah bahana lesen (P) saya sebelum bakal memiliki (L) :)

Calar pertama dikanan tyr blakg kiri,
Berpunca sebab abah buat parking baru then konon confident boleh masuk then tanpa sengaja, kereta terseret dengan didinding sehingga mengakibatkan kekemekkan dan keremukkan.

Calar ke dua dibahagian hadapan tyr kiri,
Berpunca sebab nak parking terlanggar pula tembok tepi jalan.

Yang seterusnya hanya secalit2.
Eh ! Berbangga tau. Dari kereta tu dara sampai sekarang, mcm2 kenangan kami bersama.

Ok. Nk infom tu je.
tk sgke ade cstmer perasan kecalaran itu. Masa bile aunty tu usha entah (-_-)

lagi satu, KEDAH 1 - JOHOR 3
Hahahha. Ada orang kedah tak mau pickup call sebab taknak terima hakikat kekalahan ditempat sendiri. HAHA

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MERAH BERSAMA KELUARGA

Assalamualaikum

saja mencelah untuk menyelitkan sedikit gambar my family,
dah lama tak letak gambar mama dan abah kan :)

abah ? semakin boolat. bila tgk kungfu panda sure toleh abah. hehe
mama ? selalu kata "kakak lagi buncit berbanding mama" *sigh (-_-)

sepanjang pi beraya semua tak percaya bahawa i'm their daughter
dan semua terkejut dan saya suka apa yang berlaku.
iaitu menjadi perhatian dan kemudian saya dapat angpau dari boss mama & abah
haaa, tersipu malu masa menyambut huluran demi huluran,
makanan demi makanan yang ada.


abah and mama, satu keluarga MERAH kau, 
mengalahkan tuan rumah.
over kan ??


karoke ! masa ni, speaker betul2 bersebelahan dengan telinga tau.
orag javanese kata "boleh budek" 
atau dalam google translation yang sebenar iaitu 
"boleh mengakibatkan pekak"

then,


semangat 1 MALAYSIA. haha
yang saya faham dan yang dia nyanyi cume
"gong xi gong xi gong xi nie"
mengelat ! macam tu saya pun reti. ;p


mama wif daniel.
aza je takada cuz dia dah balik asrama,
tapi masa onthway kesini pun dea kept calling nangis2 kata nak balik

dan last ! my lovely lil bro


Dinzly Danish atau nama pendek. awal.
see dapat angpau,
then balik je rumah


sampai je rumah, my lil bro tu bagi angpau dia pada saya
dan dia pesan
"kaktin, nah duit, nanti beli kan awal jajan banyak2 ea ?"



with love,
FatinFashiekin

BLUR



" words, like eyeglasses, blur everything that they do not make clear "
-joseph jaubart


with love,
FatinFashiekin

YUNA-TERUKIR DIBINTANG

Assalamualaikum

bila dengar lagu YUNA yang baru ni,
serius masa drive tersipu-sipu dan tersenyum-senyum,
bagi mereka yang 30an seperti kak Aida dengan Incik Lalan 
memang serius benci yuna (-_-)
akuh tak tahu mengapa,
puas saya kata "dengar lagu ni, bestt ! lirik dia "
jawapan kak Aida "ah ! tk suka Yuna"
jawapan incik Lalan "muzik zaman ape ntah"
*sigh. cuba dengar guna hati, jangan guna telinga. best lah ! ;p

Jika engkau minta intan permata
Tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang
Dari langit untukmu

Jika engkau minta satu dunia
Akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu
Pastikan kau bahagia


Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan kamu


Sayangku jangan kau persoalkan
Siapa dihatiku
Terukir di bintang
Tak mungkin hilang cintaku padamu


Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan kamu


Sayangku jangan kau persoalkan
Siapa dihatiku
Terukir di bintang
Tak mungkin hilang cintaku padamu



bila dengar lagu ni, terus terbayang kan :


sambil berjalan perlahan kearah dea,
sambil tersenyum simpul terhadap dea,
sambil sembunyikan bunga ros ditangan,
sambil tersenyum manja buat dea,
sambil diiringi lagu YUNA-TERUKUR DIBINTANG ni,
lepastu berhenti dihadapan dia dan kata pada dea
"Jika engkau minta intan permata
Tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang
Dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia
Akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu
Pastikan kau bahagia"

with love,
FatinFashiekin

KU MAHU KAU TAHU

Kamu tak kaya raya,
Tapi kamu kaya dengan keperibadian yang membahagiakan kite :')

Kamu tak ada rumah besar,
Tapi kamu ada usaha utk bina rumah yg lagi bsar dmasa hdapan :')

Kamu tak suke bagi kite hadiah
Tapi kamu bagi kite hati kamu :')

Kamu tak banyak cakap bila dihadapan ramai orang dan semua kata kamu pemalu, tapi dengan kita kamu tunjuk perangai dan gelak sesuka hati kamu :')

Kamu tak pnh bagi rantai emas beribu-ribu untuk kite, tapi kamu bagi kite rasa makanan dari air tangan kamu sendiri :')

Kamu tak pernah pujuk waktu kite menangis dan bermasalah, tapi kamu akan marah kite dan suruh kite lebih berusaha berdikari sendiri:')

Kamu tak pernh kata nak kawin dengan kite, tapi kamu slu pertahankan hubungan kite dan minta kite bsabar, sbb kite th, kamu tgh berusaha untuk masa depan kita :')

Kamu memang tak handsome! Tapi kamu ade saya (FatinFashiekin) yang cantik :)

__________________________________________

P/s : actually 1stly mahu private kan statement diatas dan just for him but td dea kata, "wah bleh letak blog" so, terus publish. Hehe. Kadang2 perkara gelimat ni sesuatu yang sensetif kan ? But, hei !! This is my own diary ;p

Truly me,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

FAKTA BUKAN AUTA

Assalamualaikum..

facts about me.

1. i'm a very determined person when it comes to something that i really want. kalau sy mahu itu, sy akan dapatkan juga.no matter,i still want it. makin lama benda ni makin kuat dalam diri sy.

2. kalau sy suka satu benda, mmg akan suka dengan yang tu je.hp, fav jeans, fav person, fav colour.. n much more

3. i love to eat. sy suka cuba rasa sesuatu yang baru except makanan Jepun, don't know why, rasa nk termuntah, fav : msakan kampung, kek..
sume2 la. n kalau sy bosan, sy akan usha myresepi.com n suruh mama masak sedap2.

4. sy jenis yang kurang tidur during weekdays n oversleep during weekend.
kurang tdo makne nye sgt kurang. lebih tido maknenye sangaaat lebih.

5. sensitive. yang kadang2. tak bertempat. di tempat2 awam. mane2 je. sy boleh menangis smpai org sekeliling tgk.hambik kau.so jgn bg sy emosi.
or else sy jd cam budak kecik ilang mak dan ayah.*wuu. kasi warning awal2 ;p

6. sy suka jumpa si dia. rasa macam.. haih *melting ;p

7. sy mudah excited. apa2 je sy rasa excited. sy pun taktau kenapa sy slalu excited. tp, dgn cara begini lah, sy cepat happy.

8. sy selalu rasa semua perempuan cantik,it's true. that u're pretty for me ;)

9. Sy sgt sukakan rabbit ! Tapi saya alergik pada bulu rabbit. Dan mudah tebersin ;'( how ???

10. Merah. Hey ! I love red colour ok. Kalau nampak handbag or heels warne merah. Ouch rasa nak berdarah hidung ni. ;p

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BERTUKAR !!

Assalamualaikum

hei ! dah lama tak snap gambar terbaru kan ?
rindu nye nak berangan sakan depan DSLR ni wey.
tapi bila tiba masa je sure tak ade mood.
ye, memang over kan ? nak shoot gambar perlu mood segala ?
bila panas konon HOT cuaca melebihi HOT diri sendiri ;p
 
Almaklumlah bila meningkat usia,
meningkat jua lah aktiviti,
so masa selalu tak da lah nak duk posing2 sakan ni,

kalau sebelum ni tengah hangat-hangat gituh dengan incik Lalan
boleh lah dia duk kata "sayangg, tgk sini abg nak ambil gambar nii"
sekarang ? saya yang duk kata, "jom ambil gambar nak ?"
tak pun "nak gambar macam orang tu ??"
dan dia cuma kata "dia putih, kamu hitam, kamu tak macam orang tu"
*sambil dia buat muka tak beremosi tapi saya yang emosi ;p
see, bagai kacang lupakan kulit. haha

kesimpulannya, saya dah bosan dengan pic header diatas.
TU JE (-_-")
yang lain tu pembayang kata
dan supaya korang dapat memahami isi hati saya.
ok. da jauh merepek. bye2.

gadis yang ingin kan perubahan,
FatinFashiekin

1 MALAYSIA : HANYA KERANA LIMAU

Gambar menunjukkan FatinFashiekin sedaya upaya menyembunyikan lapisan-lapisan lemak didagu, kemudia tidak dapat dibendung dengan kebulatan pipi yang dilihat terdampar di pinggul pipi. Haha (-_-") fine sile abaikan ketembaman atau kesengetan shawl yang sedang dipakai.

Petang tadi lah balik je kerja berkejar ke Madrasah Aza, malam pula tpaksa ke rumah Boss Mama dan Abah, kutip angpau lah ! Sudah saya katakan, minggu ini adalah minggu palingg busy bagi saya, penuhh je acara tau, after this rumah pula buat kenduri. Haa, Stop ! Sama macam kak Ain, bila sebut kenduri sibuk tanya "kenduri pertunangan ke?" Tak lah, kenduri untuk arwah Tok. Jemput lah datang eh ! :)

Then nak ucap tq pada uncle yang suka berburu (fine x tahu name uncle ni) tapi that uncle selalu datang farmasi untuk beli panadol dan tumpang cek darah, umur dalam 89 tahun, sentiasa bersama helmetnya yang dah terllu lusuh dan saya rasa ketebalan helmet tu umpama satu pinggan plastik je, serius k, gabus2 dan span dalam helmet pn tkeluar2. Kalau datang farmasi, dia parking motor depn farmasi dan tak matikan enjin nya. Sebab dia tak heran pn kalau mtr dia kena curi (sebb dia th mtr dia dah tlalu uzur) ada seorang isteri yang menghidap penyakit jantung. Haishhh, sedih je kalau tgk uncle ni.

Dipendekkan cerita so hubungan saya dgn uncle tu rapat lah, dan masa hari sabtu (hari trakhr farmasi buka sebelum CNY) saya pesan pada dia nak limau dan pesan bhwa farmasi tutp pd 9.30malam dan selepas tu farmasi akn ditutp utk bcuti. THEN, dalam pukul 9malam, cuaca hujan lebat sangat, uncle tu masuk farmasi dengan keadaan basah kuyup semata mata menghantar limau dan khuatir tak sempat beri pada saya. Sangat terharu masa tu !

Me : uncle, kan hujan, nanti uncle tak sihat. Tgk da basah kuyup.
Uncle : tak pa, saya orang muda, saya sangat kuat (sambil tersenyum)
Me : uncle, semoga sihat selalu ye !!
Uncle : (ketawa)

Even kecik perkara yang dia buat, tapi keikhlasan dia saya akan ingat sampai bila2. May God will always bless Him.

Agaknya kalau ada pertandingan karangan bertajuk 1 Malaysia atau Perpaduan diantara Kaum. Sure saya dapat Gold medal dn wang tunai kan ? Haha ;p

Ok. Gd nite guys !

With love,
FatinFashiekin

ANTARA CUTI DAN MELAKA

Assalamualaikum

Eh ! Esok dah mula bertugas ye ? (-_-)
Cemburu nya tengok ahli keluarga yang masing-masing sedang meraikan cuti. Semasa masing-masing melayan drama-drama di TV, saya pula sibuk mengiron uniform kerja, esok kerja katakan.

Tapi Allhamdulillah juga lah kerana diberikan cuti selama 2 Hari. So 2 hari bercuti, Ahad spend for family dan Isnin actually for family too, but then masa breakfast tiba-tiba dapat BBM

Him : Gd morning ! Harini menu apa special ???
Me : Harini MC memasak. Napa ?
Him : Alaa, sian kite perut kempis ni dari semalam tak makan nasi.

(See terukkan ? Minta simpati. Nak tahu ape motif ? Dia nak kata lapar konon nak pengsan kemudian tk mampu drive kemudian minta saya hantar lauk kesana. Kejam tak ?)

Me : Pasar tutup dan minta maaflah ye, melaka sure jammed. Tak sanggup !
Him : tak. Lenggang giler. Betul ! Kite tinggal melaka, so kite tahu lah.

(Then masakkn jgalah bt dia, Bawal masak merah dengan Sayur Betik masak sambal. Dan dia memang terkejut dengan masakan betik tu. Haha. Pedulik apa, saya memang nak ajar dia masakan javanese *kejam sedikit tk pa)

Dan kemudian terima kasih lah pada beliau kerana berjaya memerangkap saya didalam jammed selama 1 jam. Actually maybe boleh lagi lama kot tp nasib baik lah saya hebat bab melanggar peraturan lalulintas, jalan 2 line saya masuk 3 line. Oleh kerana kereta saya comel, memudahkan saya menyelinap disebalik kereta-kereta disitu. HAHA.

Kepada Menteri besar Melaka, sila lah tambahkan lagi jalan alternatif ataupun bina jejantas yang boleh mengelakkan kesesakan lalulintas, antara jalan paling teruk dari Tol Ayer Keroh menghala ke Zoo. Jalan masuk utama adalah jalan yang sama menuju ke Zoo. Ditambah dengan orang nak masuk ke Bandar Melaka then bersesak pula dengan kereta yang jammed untuk mencari parking ke Zoo dan ingin masuk ke persimpangan Taman Tema Air Wonderland kemudian ditambah pula dengan kereta dari lorong bertentangan yang ingin menyeberang untuk ke Petronas Ayer Keroh. Apabila berjaya melalui Zoo baru nak menarik nafas lega, terpampang pula trafik light yang sangat menyebalkan dan menambah kesesakkan. So kesimpulannya, bina lah jejantas atau pun laluan bawah tanah bagi mengurangkan kesesakan lalulintas dan dalam masa yang sama dapat menarik minat lebih ramai orang untuk keMelaka. Bukan apa, saya khuatir sebagai warga negeri lain akan mengangap Melaka sebagai sebuah Negeri Kesesakkan Lalulintas Kritikel bukan sebagai sebuah Pusat Pelancongan Negara. *Wah cadangan ! Konfident gituh ;p

Ok lah sambung topik. Dan kesimpulannya, sekarang saya nak tidur, esok saya nak kerja, dan saya tak mahu mengantuk ditempat kerja. Selamat Malam ! :)

Truly me,
FatinFashiekin



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SOMEONE LIKE HIM

Assalamualaikum

I want to marry someone as wise as great as smart looking as tall as handsome as awesome and as understanding as MY DAD ! I doubt anyone is as perfect as that but now my dad let me know that finally now I'm almost there with my choice of future husband, hehe. I trust my dad judgments, always do !!

with love,
FatinFashiekin

KISAH BENAR : BERKAHWIN DENGAN MAYAT

PATTAYA – Satu majlis pahit manis yang diadakan baru-baru ini menandakan permulaan dan perpisahan sepasang kekasih yang sudah sekian lama bercinta.

Dalam kisah cinta yang memilukan dan juga aneh, seorang lelaki Thai menganjurkan upacara pengebumian dan juga perkahwinan serentak untuk teman wanitanya yang mati mengejut sebelum mereka dapat berkahwin secara rasmi.

Lelaki berkenaan ialah Chadil Deffy yang juga dikenali sebagai Deff Yingyuen, pengarah sebuah stesen televisyen di timur laut Thailand.

Sepanjang 10 tahun lalu, dia hanya memberi tumpuan terhadap hasrat untuk menyambung pelajaran dan kariernya selepas menamatkan pelajaran di Universiti Timur Asia, tempat dia berkenalan dengan Sarinya 'Anne' Kamsook.

Selepas jatuh cinta di universiti itu dan tinggal bersama selama 10 tahun, Anne memutuskan untuk berkahwin. Namun, hasratnya tertunda kerana Deff mahu memastikan kariernya kukuh dulu tetapi berjanji untuk mengahwini kekasihnya itu.

Tetapi Anne mati pada 3 Januari selepas terbabit dalam kemalangan. Deff yang kesal kerana tidak sempat untuk menunaikan janji, akhirnya mengambil keputusan berkahwin pada hari pengebumian Anne, kelmarin.

Anggota keluarga dan rakan dijemput menerusi Facebook untuk menghadiri majlis perkahwinan dan sekali gus upacara pengebumian di sebuah kuil di Surin.

Dengan berpakaian tuxedo pada majlis itu, Deff yang kelihatan sedih, menyarungkan cincin pada jari mayat Anne selepas dikahwinkan oleh seorang sami baru, yang mengikut tradisi penganut Buddha Thai, boleh menjamin perkahwinan yang berkekalan.

Pada majlis itu, mayat Anne dipakaikan dengan pakaian serba putih dan diletakkan diatas papan.

Selepas menyarungkan cincin, Deff mencium tangan dan dahi pengantin perempuan, disaksikan oleh anggota keluarga. – Agensi

________________________________________

"Hargai mereka yang menyanyangi anda sebelum mereka pergi meninggalkan anda"

With love,
FatinFashiekin

SAYA BENCI

Antara perkara yang dibenci.
Diantaranya lah ye, actually banyak lagi :)

1. Menunggu. sy mmg kurang sabar bab tunggu2 orang. So kalau nak kelua dengan saya, pastikan tepat. Kalau tak, saya bertukar menjadi hulk.

2. sakit perut. memandangkan perut sy selalu meragam tak kire masa.. sy sgt benci bile perkara ni berlaku. favourite time : time2 tgh sibuk. huh. nanti time nak akad nikah cemane la kan. jauh bebenor sy fikir ni ;p

3. orang mencarut. tak kire lelaki ke perempuan.. awk mmg berjaya buat sy turn off bile awak mencarut. sgt tak matured. sgt tak hensem/ cantik bile korang buat macamtu. be polite. tak perlu mencarut bagai, tak nampak hebat pun.

4. overslept. bile dah terlebih tidur sy akan panik. bile panik sy akan
takde mood. bile takde mood sy mengantuk dan senyap.

5. Ular. Enough ! I hate snake !

6. panas. kalau cuaca panas, semua benda pun rasa nak marah. nak keluar rumah pun fikir dua kali.

7. short hair or fringe. Saya benci short hair and fringe sebab ianya amat tidak sesuai dengan muka saya. Sebab dahi saya sempit, bila ada fringe, muka saya nampak ketot, terbantut dan meminta simpati. Bila saya ada fringe, setiap hari saya akan tengok cermin dan berasa simpati kepada diri sendiri.

8. buncit. bilelah perut nak flat mcm model2 kat tv. down betul.

9. org bwk kereta tp tak bg signal. susah sgt ke nak bg signal in the first place? satu signal boleh mengubah segalanya.

10. depan2 dok puji. blakang2 dok kutuk. pantang betul org mcm ni.
puas kot dpt buat due2. kutuk ngn puji sekaligus. eh?

till then, tata

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

RINTIK HUJAN DI TAHUN BARU CINA

Hai. Happy Chinese New Year.
Dan seperti yang telah diramalkan
Oleh pihak kaji cuaca dan kami. Merujuk kepada cuaca yang panas terik sepanjang awal tahun dan kami menjangkakan pada raya cina akan turunnya hujan yang lebat seperti tahun lepas dan ianya sedang berlaku. Hujan yang lebat beserta kilat sambar menyambar.

Eh ! Next week maybe being very full schedule for me. Saya dapat menjangkakan kepenatan yang melampaui batas bakal membelenggu diri. May Allah Bless Us. Aminn.

Truly Me,
FatinFashiekin

SEBAGAI KAKAK SULUNG

harini my lil girl aza dapat pulang ke rumah,
bercuti sempena CHINESE NEW YEAR selama 4 hari
mama punyalah bersemangat
kipas bilik dibelikan yang baru, perabut baju pun baru,
bilik tidur diubah suai, di tolak kiri, ditolak kanan.
balik je mama kata
"kakak, duit kakak yg pada mama, 
mama buat beli kipas bilik aza"
bila pk rase lawak sebab aza masuk asrama jaraknye
45minit je jarak dari rumah (-_-)
tapi excitednye mengalahkan anak pulang dari luar negara.
tapi kn, tak dinafikan, saya pun rasa aura kegembiraan tu,
rumah rasa penuh dan meriah,
makan ramai-ramai. rasa bersemangat.
bak kata abah
"haa ! baru lah lengkap rumah abah~"

*Aza ditengah


MUTIARA BIBIR : AIR YANG DICINCANG TAK KAN PUTUS
APATAH LAGI ADIK BERADIK

kak sulung@kak Etin,
FatinFashiekin

SAYA SUKA

1) saya suka bila pergi jalan-jalan Orang kata saya dah kawin,
saya akan rasa diri saya seorang yang sangat DEWASA
*sambil mendabik dada ;p
kalau dengan incik lalan pn org akan ingt kami
husbad & wife, contoh pergi restaurant nanti pelayan buka kan pintu 
dan kata "Terima Kasih Puan dan Tuan"  
hah ! terus saya kenyit-kenyit mata pada incik lalan
dan kalau pi bank ke mesti saya akan kata saya wife dia, haha,
then akan kata "bila nak meminang ni ? kite dah dewasa" 

2) Saya suka  bila mengumpat, 
saya akan tulis kat kertas dan pijak kaki orang sebelah
(kerap berlaku di FARMASI). Tak pun, taip mesej dan hantar pada orang sebelah, 
Tak pun pegang hp, taip-taip then tunjuk pada dia. 
tapi selalunya saya cuai, tgh mengumpat tiba-tiba tersend kat orang. haha
contoh : saya diri sebelah incik lalan, nak cari kertas tak ada,
then saya pun taip lah kat hp, tapi type di inbox,
da sah-sah saya sedang berbual dengan orang lain, kemudian saya TERSEND !
*padan muka saya. TAPI, saya akan buat lagi.

3) Saya suka bila saya sedang drive di hway,
then kereta-kereta mewah seperti
BMW, MAZDA, dan sewaktu dengannya akan beri saya laluan,
sanggup ke kiri dan memberikan ruang
pada kereta kecil saya untuk memotong :')
saya akan rasa sangat terharu dan dalam hati berbisik
"MAY GOD BLESS YOU"

4) Saya suka bila hati saya berbisik
"bestnye kalau dapat makan Pizza"
then kemudian ada orang belanja saya pizza.
speechless, rasa nak menangis,
Tuhan makbulkan doa aku !! :')
*over ! PANG !

5) Saya suka bila abah, mam dan kak Ani kata
"ekin, pergi solat, macammana nak masuk syurga sama-sama"
saya akan rasa terharu dan rasa dihargai :')
mereka adalah jam lonceng solat termahal saya,
abah akan kept warning di rumah,
kak Ani pula jam lonceng di tempat kerja.

6) Saya suka bila saya nampak something bewarna merah !
saya akan rasa fuhhh SEKSI NYA !
Azam 2020. nanti kalau saya kaya raya,
saya nak ada sebiji kerete mewah MERAH BEKILAU dan BERKILAT
dan didalam kereta mewah dan berkilat itu
akan keluar seorang ibu yang cantik bergaya ditempat memandu
memakai heels 5 inci. wahh ! tapi azam 2020 ye, bukan 2012.
berangan pula. PANG !

7) Saya suka bila drive, saya akan buka volume kereta kuat-kuat
dan menyanyi bibir ikut gaya artis.
bibir macam ning baizura then tangan pula gerakkan macam
NAJWA MAHAIDIN dalam video klip GOT TO GO
kemudian bila kereta memotong,
saya akan buat-buat tengah tengk HP padahal bengang (-_-)

8) Saya suka bila drive then ada selekoh tajam
mulut saya akan berbunyi
"vrooommm.. vroommmmmm"
fine, aku tahu, hodoh kan ? HAHA

antara perkara-perkara yang saya suka.
dan maaflah kalau u all tak suka. sebab saya suka.
:)
with love,
FatinFashiekin


A DAY

Assalamualaikum

nothing to say,
macam biasa, makan-makan-makan
dan ketam-ketam-ketam :)

 

incik lalan 
:)


mix vegetable !

 

crab-crab-crab !!


anything swim they have

Eat-Eat-Eat !!

then, tq kpd kak Alai for red velvet & choclate kek !

p/s : pagi tadi kak Ani salah hantar mesej untuk husband dia,
akuh pun balas "hati-hati sayanggggg. jaga diri sayangggg"
sambil gelakkan dia. then petang tengah mesej2 TERsalah hantar mesej kat Ita pula.
aduh ! betul kata orang, bila gelak berpada-pada. haha

truly me,
FatinFashiekin

HAPPY CHINESE NEW YEAR TO ME TOO !

HAPPY CHINESE NEW YEAR !!!!
So hopefully tahun ni saya bersama rakan-rakan seangkatan dimurahkan rezeki untuk menerima angpau yang banyak serta berkotak-kotak limau dari uncle-uncle dan aunty-aunty yang selalu mendapatkan khidmat kami di Farmasi. Start dari minggu yang lepas setiap custemer cina yang datang ke farmasi akan disudahi dengan ayat :
"THankYou, jangan lupa makan ubat ye uncle/aunty dan jangan lupe angpau dan limau 1 kotak untuk saya" sambil senyum lebar2. Hahaha.

Saya suka Chinese New Year tahun ni sebab saya dapat MC. So kepada sahabat handai, ahli keluarga dan kekasih, jangan tayang muka riak sebab anda dapat cuti ye, sebab tahun ni saya pun dapat cuti. HAHA *ketawa riak sambil cekak pinggang. HAHA

TAPI, even cuti pun, sure lah saya akan memerap di rumah. Huh, boleh terbayang lah kesesakkan jalanraya or jalan kampung okeh (-_-")

DAN ESOK ! 6 hari lagi sebelum CNY, dan esok saya balik petang, dan esok terfikir nak jumpa incik lalan dan esok dengar2 khabar SpeedTrap bersepah sepah disana sini dan saya, tak suka bawa kereta perlahan-perlahan ! Dan saya bencikan lorong kiri ! Dan oleh itu :

Me : Esok SpeedTrap dah start
Him : so ?
Me : Yela esok kan kite plan nk jumpe sebab weeknd ni sure bsepah jalan jammed.
Him : so ?
Me : kamu datang lah sini, kite malas lah bawa kerete perlahan-perlahan ke sane. Kite buka radio ops sikap da start.
Him : eh mana ada, petang tadi kite pergi Cheras ok je.
Me : kamu mane tahu, kite lagi tahu, kamu datang lah sini, kamu kalau memandu kan bhemah.
Him : Eh. Eh. Eh. Takda, belajar memandu tu perlahan lah sikit. Cba drive lorong kiri je dan jangan masuk lorong kanan. Blh ?
Me : tak nak lah. Dah try tetap tk boleh, rasa diri macam tengah mengayuh basikal lah (-_-)
Him : Jom ! Esok kite makan ketam besar ! Nak ! Jom lah, kite belanje !
Me : point tak nak drive ke sini lah tu. Ceh .
Him : sana mana ada ketam besar-besar. Jom lah !

See, taktik dia kotor, mentang2 lah saya ni sangat tergoda dengan liuk lentk badan ketam yang mengiurkan ! Oh ! What the Buncit. Haha

P/s : tq to blackbry sbb skg upload blog via BB dah btambah mudah ! Tq so much then kalau perenggan berterabr maaflh ye sbb via hp (email)

Tata,
FatinFashiekin

FULLHOUSE


Thanks to ita (adik incik lalan) sebab bagi pinjam DVD FULLHOUSE ni
even tanpe keizinan sbb incik lalan main ambil je.
Dan saya nak kata saya suka cerita ni dan
saya nak kata saya nak bunga macam cerita ni 
dan saya nak kata saya nk bf handsome macam rain ! Hahah. *pang !


OH BELOG !

Assalamualaikum

pssstttt.. psstttt..

saya FATIN FASHIEKIN BINTI ANUAR nak edit blog.
saya nak ubah wajah blog saya.
TAPI, saya tak reti lah (-_-")
banyak kali cuba, banyak kali try
*hoi ! cuba dan try kan same. haish !

ok. saya banyak kali berusaha untuk mengubahnya ke arah yang lebih
membawa nikmat pada setiap mata memandang
*ayat kau bajet kan ?

TAPI, setiap kali usaha saya seperti membuahkan hasil,
kemudian minda saya akan berlegar-legar caption 
"hodoh lah ! serabut ni ? kau ingat cantik ?"

ala !!!! siapa boleh edit kan ni ??
saya bayar. tapi tunggu awal bulan. haha 

p/s : kalini no entry tentang ape saya buat,
sebab saya hanya edit template dan delete. tu je saya buat.


truly love u,
FatinFashiekin



REAL LIFE | REALITI KEHIDUPAN


If Wealth Was The Secret Of Happiness,
 Then The Rich Would Be Dancing In The Streets.
 But The Poor Kids Do That...

If Power Could Give Security,
 Then Officials Would Walk Without Bodyguards.
 But Those Who Live Simply
 Sleep Peacefully...

If Beauty And Fame Could Bring Ideal Relationships
 Then The Celebrities Would Have The Best Marriages.
 But Its Not So...

Therefore.. 
LIVE SIMPLY, WALK HUMBLY, 
LOVE DEEPLY And ENJOY GOOD HEALTH.

FatinFashiekin

GEMERSIK KALBU (OBSESIKU)

Lirik lagu : AQASHA-OBSESIKU

Mata mu
Bibir mu
Pipi mu dan Juga Senyum mu
Membuat aku lebur hanyut di dalam Ghairah kernamu..

Tubuh mu
Harum mu
Hati mu Oh Semua Aku Mahu,  

Inginku Gigit-Gigit Cuping Telinga Kecilmu
Luahkan Perasaanku
Membisikan Aku Cinta Kamu
Asmara disetiap Pagi hari mu
Dengan harapan agar kau tahu
Semoga Kau Tahu
Ku Gilakan mu,

Aura mu memujuk rayu hatiku
Sering Bergoncang Jiwa Ini
Siang Malam Ku Gundah
Tiada Melihat WajahMu
Ku Rindu
TubuhMu
Harum Mu
Hati Mu

Oh Semua Aku Mahu

--------------------------------------------------------

Oh ! Jatuh cinta dengan kesantaian lagu ini. Relax, santai, manja, mengoda, nakal, lembut, romantik dan charming !! 

Bila dengar je terus bbm incik lalan :
"Inginku Gigit-Gigit Cuping Telinga Kecilmu, Luahkan Perasaanku, Membisikan Aku Cinta Kamu, 
Asmara disetiap Pagi hari mu,
Dengan harapan agar kau tahu, 
Semoga Kau Tahu
KU GILA KAN MU"

Then dia balas :
"Tak malu ea nak gigit2 telinga orang ??"

Me :
(-_-") 

Drama GEMERSIK KALBU di TV3 pada pukul 7malam tu sebenarnya adaptasi dari novel dan saya ada novel tu ! So ending story semua dah tahu. 

Dulu, LAGENDA BUDAK SETAN then STANZA CINTA then KASIH YANG SUCI then OMBAK RINDU then GEMERSIK KALBU. Rasa sangat berbangga kerana semua novel tu saya ada, bila orang lain sibuk ke stationery mencari novel2 tersebut, saya tersenyum riak dan berkata dalam hati "dah tahu dah endingnye~" hehe ;p

With love,
FatinFashiekin

SEDETIK


Assalamualaikum

Harini terbangun dengan sendiri tanpa dikejut kerana kejutan diri sendiri setelah dilatih mengunci didalam hati. So sangat bersemangat ! 

K fine, ada cerita spontan nk share ni, 3 am, saya terjaga dan dalam terpisat pisat mata kemudian ternampak makhluk sedang duduk termenung dibirai katil. Hah ! Serius terkejut ! Rupanya danny, bila saya tegur kemudian dia terus baring dan pejam mata (sambung tidur) huh ! Ngeri okeh. Dah lah saya asyik terbayang cerita Santau Merasuk. Fuh ! Actually danny ni memang begitu lah gaya mengigaunya, tapi kalau dah sampai tahap termenung sorang2 kemudian pejam mata tidur. Tu menyeramkan. Bila pagi2 saya sound dia tak ingat apa2 (-_-")

---------------------------------------------------------

Rutin weekend :

6am : bangun pagi, pisat2 mata then merelaxkan mata sebelum mengejutkan mata yang lain (daniel)

7am : dah wangi, umpama model iklan gigi darlie, kesegaran terasa ! capai baju yang comel lotey dan bersiap ke madrasah aza.

8am : sampai dpondk guard, macam biasa, guard selalu tak ada, 8jam bkerja tapi 8minit je dia ada. Haish. So layan diri, tulis nama sendiri seumpama saya ni bini guard yang tahu mana disimpan segala fail. Ahaha ;D

8.15am : tiba di aspuri (asrama putri) dan dari tingkat 1 saya merenung ketingkat 3 sebab asrama aza ditingkat 3 dan aza seumpama dapat menghidu bau kakaknya, saya baru dongak, dia dah muncul dengan beg yang besar2 *padahl tiap mgu blik (-_-")

9am : let's breakfast ! Lontong dan kopi tarik. Hah, tapi lontong tak sedap, tukar oder kepada nasi lemak+ayam drumstick. Even tak sedap dua2 habis.
Licin ! 

9.30am : bazar bukit gambir ! Mencari siput sedut. Dah lame giler tak makan siput sedut. Ok cari siput sedut, batang keladi, bawang putih, serai dan santan kelapa. Kemudian ada pula brader jual kebab, fine, tak tahan, perut meronta teringin, so kebab 2 untuk saya !

10am : sampai rumah dan call incik lalan, harini incik lalan pergi memancing so tanya bila dia balik dari Pulau Besar, dia kata maybe pukul 3ptg, so, ok ! Blh nak masakkan dia. TAPI ayam tak ada, aduh lupa beli. Tpaksa pk kan alternatif.

10.05am : pandang luar rumah semua kereta tak ada, abah hantar pi carwash, jiran saya ada buat carwash. Semangat punya pasal, kereta semua dihantar kesana.

10.07am : tenung skuter nouvo yang dah hampir bertahun tak disentuh, start skuter tu dan rasa seperti nasha aziz zaman muda2 ;p

10.15 : sampai Pasar Pagoh, 

10.30 : rumah ! Abah tengah menyiang siput, mama sedang menyiang batang keladi, awal sedang bermain dengan kereta dia, danny sedag memandag aneh kearah abah, aza sedang memunggah barangan yang baru dibeli. Saya ???? Memerhati dan mengingati tingkah laku mereka. Hehe

11am : buka blackberry dan menaip, after this nak memasak, makan dan petang nanti nak hantar lauk pada jantung hati *ok tu motif nak jumpa dia ;p

With love,
FatinFashiekin

MY GUY


To him :)





with love,
FatinFashiekin

HIMPUNAN CERITA JANUARI

Assalamualaikum

Hai guys ! maaflah dah lama tak menaip.
sebenarnya banyak benda saya nak story tapi bila saya taip saya delete balik.
kt hp pun penuh dengan folder yg saya save,
konon nak taip dulu then baru publish but then sure saya delete balik.
nak tulis blogg ni pun kena lah ada feeling tau,
serius ok, bila ada feel jari ni asyik nak hentam keyboard je,
cube kalau tak de mood, sure tekan then delete then ulang perkara yg sama.
sampai kan menjerit "arghh ! tk tahu nak tulis ape !!"
over kan ?? saya pun tak tahu kenape 
*sambil buat muka comel yang sangat menganjing ;p
ok jom sambung.


Hows bout ur life ?
kalau me, macam biasa lah, kerja kerja kerja.
bak kata omputeh workaholic
kenalah rajin. nak cari rezeki. nak menyimpan. nak berjimat.
tu azam 2012 saya kan ??
permulaan 2012 ni berjaya lah mengekalkankan momentum 
Penjimatan yang berganda huhu

 1)tak da lagi bersantai di cafe. no cappucino. no blackpapper chicken chop. 
no white coffee. no plum sweet potato.
2)weekend pula, kalau gian nak hangout, just tengk wayang,
so hanya habiskan RM20.00 sangat berbaloi daripada duk
belek2 baju di shopping complex.
3)kalau dating dengan incik lalan, bila dia ajak kelua je,
kebiasaan kami plan jumpa pukul 12tgahari,
datang dekat dia je memang beserta bakul makanan dn saya akan kata
"tk payah makan kedai, kite dah masakkan utk kamu"
so makan2 kat tasik kbiasaan kat taman seribu bunga, tgk2 org memancing,
dan saya memang suka kalau dia puji-puji masakan saya
dan saya akan masakkan dia masakan johor jawa ;p
nasib awop ler ye. hehe
4)kurangkan makan malam di kedai, sebelum ni sure adik mok 
(peniaga depan farmasi)akan take oder datang farmasi, 
sekarang saya no more makan malam. bertahan !
makan kat rumah masakan mama lagi best ! hehe
5)saya juga merupakan pengguna tegar contactlens, sebulan sure sekali
dan sekaranggg, tak mau dah, kalau beli pn kena jaga elok2
dan tak da mengada nak beli warna warni macam last year
p/s : saya bukan kedekut. tapi saya sedang study cara untuk mengawal
nafsu pembaziran saya nih. saya boleh ! :)

cerita selanjutnya,
u all tahu kan i lost my personal assistance,
my lil girl (aza) dah masuk asrama,
last week dia balik rumah dan maat dia serupa panda.
serius saya gelak teruk dan tanya dia "kenapa mata ? bengkak teruk??"
sambil gelak teruk, dia kata "nangis ler~" huhu
ala, ada snap gambr dia, tapi dia kata
"jangannn, malu lahh mata bengkak"


masa ni dengan family,
ajak aza keluar makan sebab dia dah lama tk keluar kemana-mana,
actualy my mom and dad masukkan dia ke madrasah, tk jauh pn,
tapi tak pernah berenggang kata kan. tu yg menangis je dia.
this saturday pun dia dapat outing,
pun minta saya jemput balik so pkl 7 pagi jmput dia, 
5pm htr balik asrama semula lh.
tapi i think sangat bagus masukkan aza dalam madrasah tau
dan banyak ibu bapa pun da terbuka minda utk htr anak mereke ke pusat pembelajaran macam tu.
sebab kalau kite tgk surrounding sekarg, ustaz ustazah pun dah semakin menonjol,
bukan tu je, dari segi ilmu ttg islam lebih ditekankan
tmbahan family zaman sekarang semua busy kan ? abah ada pesan juga
"abah tk harap anak abah kaya raya, 
abah tak harap anak abah bijak pandai, cukup sederhana dan tahu ilmu agama"
ok. ok. ye, jangan pandang sinis pada saye, ye saya selalu lewatkan solat.
okey. okey. huhu ;p

then, terima kasih untuk sweet flower ni ;)


 hah ! jangan buat fitnah,
bukan incik lalan yang bagi okeh,
my aunty., tq ye, minta main2 dapat pula,
balik je kerja tgk mama letakkan dalam pasu beserta air.
romantik gituh :)

then,


sekarang, aza dah tak da kat rumah,
so setiap kali balik kerja wajib check homework daniel
kemudian memaksa daniel membaca,
uh sangat tabik pada guru-guru okey.
dan yang paling fade up bila mengajar dia membaca
contoh : MEMANCING
so nanti saya akan suruh dia eja mengikut suku kata
M.E=ME. M.A.N=MAN. C.I.N.G=CING
M.E.M.A.N.C.I.N.G
tapi si daniel ni baca tahu tapi mengeja bunyinya pelik 
M.E=MEY so MEYMANCING (-_-")
so kalau BEBOLA dia bunyikan BEYBOLA
BE=BEY. ME=MEY. SE=SEY
aduhh. penat ulang2 explain tau. *stress.
sure blood pressure akuh tinggi tiap malam. huhu

then,


wishes for our relationship,
macam-macam dan panjang lebar keterangan saya disini,
dan semoga Allah memurahkan Rezeki kami
serta merestui hubungan kami dalam membina masa depan


*gambar diatas sangat bermakna
dia merangka, saya mengkritik *lagak Cikgu BM
pagi tadi dia dah htr pada Dr Nahariah.
dan Dr Nahariah kata perkara tu akan dibawa ke dalam meeting.
Ya Latiff. Ya Latiff. 

Kita hanya merancang tetapi ALLAH yang menentukan

with love,
FatinFashiekin


SEPUCUK EMAIL UNTUK DIA

Kerana EMAIL


To Ahmad Faizal Sulaiman

I’m writing this letter to tell you goodbye. I will never admit to writing this, much less ever give it to you, but this is something I need to do for myself.I’m letting go. I’m letting go of everything I thought that we would become. I’m letting go of thinking of you every single day, more than once. I’m letting go of secretly hoping that we will one day end up together. I’m letting go of waiting. I have realized once and for all that I am not meant to be with you. You know how much I cared about you, so I will not go into that in this letter. I have told you how I feel about you for years. I allowed you into the deepest part of my heart. I allowed you to know me better than I knew myself, and for that I am extremely regretful. I have learned that no girl should ever open up as far as I opened up to you. Nothing is forever, and there is no reason to be so vulnerable. I gave you parts of myslf... I put you above myself…after all, everyone says it’s better to have loved and lost than never to have loved at all. I’m not so sure though, because you hurt me in a way that I didn’t know was possible. I loved you with every single part of me. I firmly believe that everything happens for a reason. I want you to know I think you are an amazing person. I don’t blame you for the way you hurt me. I recognize that was not your intention. I know you will do great things in life, and you deserve every inch of it. I need to tell you goodbye. I have learned that the way I care about you is much deeper than your present feelings for me, and I can’t truly move on until I cut you out of my life completely. I hope you don’t take this the wrong way. This is something I have to do for me, in order to love myself again. Thank you for everything you have taught me. Bye

Truly Me,
FatinFashiekin

_________________________________________

Hah ! Confirm u all pk saya clash dengan incik lalan kan ? Jangan senyum berpuas hati lah ye.

No laa,
actually check2 email then terjumpa pula email konon-konon nak minta putus, konon-konon merajuk, konon-konon nak tunjuk terer omputih, konon-konon nak kata ucapan terakhir, konon-konon tak ada perempuan lain lagi better dari akuh, konon-konon pasrah, konon-konon nak mulekan hidup baru ;p

TAPI,

Tak sampai 10 minit kot, gelak2 balik. Dan sekarang saya rasa ayat kat atas ni cukup koman bab kata incik lalan, atau dalam bahasa senag difahami ialah poyo (-_-")

Setiap hubungan sure ade dugaan kan ? But now, I'm smile. Hey ! don't worry, ada jodoh tak kemana dan Allah kan ada just raise ur hand and Pray :)

With love,
FatinFashiekin

INSYAALLAH

Assalamualaikum

Istimewa to MY GIRLFRIEND yang dilanda kemurungan, kesedihan, dan stress. Sayang baca carefully ok .

Kesedihan hanya akan memadamkan api motivasi, membunuh semangat dan membekukan jiwa. Dan kesedihan itu ibarat demam yang membuat tubuh menjadi lemas dan tak berdaya. Kerana kesedihan hanya memiliki daya yang menghentikan dan bukan menggerakkan.

Rahsia untuk menghindari itu semua adalah dengan menanamkan prinsip bahawa kesedihan adalah sesuatu yang boleh ditangani, bukan sesuatu yang tidak boleh dikawal hingga kita harus menyerah.

Kesedihan itu bukanlah sesuatu yang dicari-cari dan bukan pula sesuatu yang kita semua harapkan, bahkan ia tidak mendatangkan sebarang manfaat.

Kesedihan boleh mengotori kehidupan dan juga merupakan suntikan beracun yang berbisa bagi jiwa yg membolehkan mengakibatkan kelesuan, keluhan, dan kebingungan. Kesedihan juga boleh membawa kepada kemurungan yg menggelapkan hati dan akan membuat keseluruhan keindahan menjadi layu. Dengan kesedihan, keadaan yang baik berubah menjadi buruk dan kehidupan yang menggembirakan menjadi mati kerana kesedihan pada akhirnya akan menumbuhkan sifat pesimis dan penyesalan. Namun begitu, pada tahap tertentu kesedihan memang tidak dapat dihindari dan ia pasti akan dilalui oleh setiap orang *termasuk saya.


NOTED :
(Saya nak awak amalkan)

Semasa kesedihan :
Rasulullah s.a.w. sentiasa memohon perlindungan dari Allah agar dijauhkan dari kesedihan. Baginda selalu berdoa seperti berikut : “Allahumma inni auzubika minal hammi wal hazan..”; maksudnya: “ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari kecemasan dan kesedihan..”

Setelah hati kembali tenang :
Disebutkan bahawa para ahli syurga ketika memasuki syurga akan berkata ; “..alhamdulillahhillazi azhab annal hazan..” ( Surah Fathir, ayat 34 ) “segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan dukacita kami..” Ini menunjukkan bahawa mereka semua pernah mengalami kesedihan ketika hidup di dunia dulu.

__________________________________________

Sayang, u kena selalu ingat, ada yang lebih susah dari kite. Ye apa yang u rasa dan lalui tu sakit rasanya. Allah sedang menduga u, terima dengan Redha, masih ramai yang sayangkan u. I ada dekat dengan u Dunia Akhirat, doa i selalu ada untuk u. Kuatkn hati !! Ingat, bila sedih dan tak tahan untuk menangis, ambil wudhu', mgadu pada Allah. Rajinkan mulut baca “Allahumma inni auzubika minal hammi wal hazan..” Sebab I pn amalkan kalau tgah sedih atau panik. 

Please, kesat air mata tu, I risaukan u *kucup didahi

INSYAALLAH-MAHER ZAIN :
Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can't see which way to go
Don't despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

InsyaAllah
InsyaAllah you'll find your way

Everytime you make one more mistake
You feel you can't repent
And that its way too late
You're so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don't despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah
Insya Allah you'll find your way
Insya Allah
Insya Allah you'll find your way

Turn to Allah
He's never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don't let me go astray
You're the only one that showed me the way,
Showed me the way 


Ur BestFriend Dunia Akhirat,
FatinFashiekin

ABOUT 2012

Assalamualaikum

Seminggu sudah kita semua melewati 2012. Bila pandang kepada diri dan sekeliling macam-macam dah berubah, tahun 2011 dan 2012, then tersenyum, oh masa cepat betul berlalu. 

Buka balik diari lama dan tergelak sendiri, betapa poyo nye mengenang ape yang pernah dilakukan dahulu dan melihat apa yang ada sekarang. Gambar-gambar lama, then terus terfikir "euh, akuh kah ni ??" Sambil buat muka begini (-_-") 

Dulu uniform farmasi warna oren tau sebab company Pharmaton sponser bagi kepada staff, then dulu famouse tudung bunga-bunga, I think namanya TUDUNG ROSALINDA kot, so baju OREN, tudung HIJAU ! Blh imagine x ? Seluar HITAM ? Dapat imagine tak ? Hehe. *tapi akuh tetap berbangga dan rasa akuh kiut waktu tu. Hheehe. Then masa berlalu, bila pandg balik gambar saya, kak Ain dan Kak Ani. Baru lah perasan keperasanan kami dulu. Apa agak nya org pk tgk pakaian kami yang bewarna warni.
Nasib sekarang baju dah npk profesionel. Even org asyik pikir kami ni KASTAM (-_-") so pi kedai vcd cetak rompak. Kelam kabut owner kedai tu (-_-")

Macam-macam tempat dah pergi masa 2011. Everyweekend tu sure tak ada kat rumah lah, memang menantikan ahad for dating, tak pun even tak dating, sure ajak mama dengan abah keluar punye. Haish, so 2012 insyaAllah nak slow kan tapak kaki ni. Dah besar kot, so tk payah sana sini, anak dara duk rumah diam2, pakar kan jari jemari dengan masakkan, ni tak, always tertanya "eh ! Kdai makan mana best ? Try jom ??.." 

Mengenai kehidupan pun ada up's and down, tapi Allhamdulillah, hey saya masih disini. Betul kan, masa merubah segalanya, try u all fikirkan, setiap kali kita ada masalah kita akan menangis, rasa hidup ni akan berakhir, then nak tempuh hari esok pun rasa frust. Tapi, tanpe kite sedar, kite melalui hari esok dan kite berjaya harungi masalah tu. Kalau nk fikir pasal masalah memang tak habislah kan. Tp Trime kasih to my twin (kak Ain) sebab selalu ade bile saye menangis dan stress ! Hey, saya sayang kamu ! Kotak hati saya ada pd kak Ain, so kalau saya punya umur tak panjang, kak Ain tahu segala dalam hati saya dan semoga dia blh sampaikan pada insan2 yg saya sayang :)

About him, bosan bercerita hal dia lah, asyik2 dia je kot, u all tahu kot ?? Kami ? Selalu bertengkar, selalu ketawa, selalu buat lawak tanpa motif. Kawin ? Nanti, kami punya plan ni berbagai bagai tau, untuk masa depan bersama, eh doakan lah terbaik untuk kami ye, Andai dia jodoh saya, semoga Allah merestui hubungan kami. Tapi andai dia bukan jodoh saya, Duhai Jodoh ! Datang lah jumpa saya cepat2 ! Nak kahwin ni ! Untung sapa dapat saya tau ! Haha ;p


Fine, about 2012.
Something about future sedang dirancangkan dan sedang dijalankan, semoga di luluskan dan semoga dapat dijayakan. Seriously kalau that thing diluluskan akan merubah 2012 kepada rutin baru dan selepasnya. 

Tetapi,
kadang2 saya terfikir, 
semoga tak diluluskan sebab saya takut memikirkan apa yang akan berlaku. saya rasa puas dengan apa yang saya ada sekarang. Saya rasa cukup dengan apa yang saya ada sekarang. dan saya rasa segalanya sempurna sekarang. 

Tetapi saya faham, satu langkah diperlukan untuk sebuah impian.

Kite merancang, Allah tentukan,
Segala keputusan hanya ditentukan oleh Allah bukan kita. Oleh itu, saya redha, andai diluluskan itu adalah rezeki, andai tidak diluluskan itu adalah petunjuk. 

Apapun yang telah ditentukan saya terima dengan hati terbuka :)

With love,
FatinFashiekin

A THOUSAND YEARS


"heart beats fast colour and promises
How to be brave
How can i love when
i'm afraid to fall but watching you stand alone
All my doubt suddenly goes away somehow

ONE STEP CLOSER

I have died everyday waiting for you
Darling dont be afraid i have loved you
for a thousand years
i will love you for a Thousand more

Time stands still beauty
I know she is
I will brave I will not let anything take away
what standing in front of me
Every Breath, Every hour has come to this

ONE STEP CLOSER
 
 I have died everyday waiting for you
Darling dont be afraid i have loved you
for a t housand years
i will love you for a thousand more

And all along i believed i would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I will loved you for a thousand more

ONE STEP CLOSER
ONE STEP CLOSER

I have died everyday waiting for you
Darling dont be afraid i have loved you
for a thousand years
i will loved you for a thousand more

And all along i believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I WILL LOVE YOU FOR A THOUSAND MORE"


Very lovely song ! seriously,
kak Alai (my boss) yang tunjuk lagu ni pada saya,
bila dengar lirik dia rasa tersentap dan menusuk.
dan saya akan buat muka macamni
 
 
menghayati gituh ;p
dan bila dengar lagu n saya bayangkan,
dan minda saya terus gambarkan something yang seperti :

1



2

he's not special for me but he absolutely perfect

3


4
 
 

I WILL LOVE YOU FOR A THOUSAND MORE

with love,
FatinFashiekin