FOLLOWER

NUFFNANG ADS

BUKU KISAH NABI UNTUK KANAK-KANAK

Saya tercari-cari. Buku yang sesuai untuk pembacaan kanak-kanak berusia 4 tahun - 8 tahun mengenai kisah-kisah nabi.

Tension, bila pergi bookstore, yang ada cuma cerita yang sangat dongeng contohnya si pengembala yang baik hati, arnab dan kura-kura, robin hood, barbie. Ye, kita boleh bercerita pada mereka.
BUT for me, I need buku yang bewarna-warni mengenai kisah nabi yang dapat menarik minat budak.

Conth si daniel, bila baca buku sirah nabi (sekolah agama). Dia jadi mengantuk. And yeah, saya pun melaluinya suatu ketika dahulu, kita cuma baca, hafal dan just fikirkan untuk skor A. Tapi kita tak betul-betul memahami.

So, akibat kurang pendedahan dan terlebih pada pendedahan dongeng, adik saya kata :
"Awal nak jadi macam batman"
"Awal nak jadi macam superman"
Oh my god !

Kalau boleh, nak didik mereka dan biar mereka kata :
"Nak jadi macam Nabi Muhammad SAW !!"

Tenang mendengarnya kan. Bila bercerita bab ni, teringat pula pada anak kkAlai, kkAlai kata setiap kali magrib! Anak bongsu dia (ziat) terus bserban dan berubah perwatakkan. Dan pernah ziat kata pada kakAlai "mama nampak aurat ziat tak ?", ada juga ziat minta kakAlai bacakan yassin, kkAlai baca dan dia dengar bacaan kkAlai.. Saya kata pada kkAlai "wah, baguslah kak" dan its funny bila kklai kata "memang bgs, akak yg mbaca berulang ni letih juga, ziat asyik minta ulang". Betul juga ek. Kalau 22kali ulang ?? Huhu. Apapun. Oh, its cute :)

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MY NAME IS KHAN

Now currently 11.55pm,
Pertama kali dalam hidup,
Saya sanggup menghadap tv semata-mata nak tengk cerita hindustan !

Tapi saya suka mesej yang disampaikan. Mengenai kehidupan seorang muslim, bagaimana selalu muslim disalah ertikan.
Dan paling saya suka !
Sikap tolong menolong. Berbuat baik kepada setiap orang tanpa mengira agama. Mungkin kita akan mati dan nama kita akan dilupakan, TAPI kebaikan yang kita lakukan akan berkekalan.

So, marilah mjadi orang yg dapat mberi manfaat kepada orang lain. InsyaAllah :)

Fatin ! Ambil pengajaran dari cerita ini. Ambil. Ambil. Ambil

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SI PANAS BARAN


Salah seorang daripada sahabat saya mengalami masalah,
terbelenggu oleh si panas baran dan katanya tiada jalan keluar,
walhal telah saya kata kan dan jerit kan
"belum terlambat !!"
tapi saya tahu, dia sayangkan pasangan nya itu.

sebagai sahabat,
sesungguhnya saya khuatir sesuatu yg buruk
akan menimpa beliau.
percayalah, PANAS BARAN,
adalah sebuah tabiat yang mengambil masa untuk dilupuskan.
ketika meminta maaf 100% perangainya akan berubah
menjadi sopan santun,
tetapi apabila kemrahan mmbara dihatinya,
PERCAYALAH apabila kaki hinggap dimuka pun
dia tidak akan memiliki sedikit rasa penyesalan.

Apa yang patut saya lakukan ?
berulang kali saya kata kan "jangan"
dia masih disitu dan setia.

ikutkan hati,
saya nak jumpa pasangan dia dan buka langkah silat,
dan belasah si lelaki dayus tu cukup-cukup!
ikutkan hati lah, tapi Allhamdulillah sekarang ni
saya still ikut kn iman

kadang-kadang rasa pelik pada si panas baran kn ?
mudah2 memaki hamun.
dan sejujurnya saya pernah berhadapan dengan si panas baran,
ye ! percayalah !
sebab tu lah saya sangat merasakan
betapa salahnya jalan yg dipilih sahabat saya tu.
please lah, dia dah buat macam-macam dah.
just kick him ! kickkk.

kalau nak cerita hal panas baran,
kalau lelaki, panas baran perlakuan,
silap sikit pang ! pang ! pang !
kalau panas baran perempuan pula,
emosi. sangat emosi !
almaklumlah mulut perempuan kan laser,
sekali membedil dan mengungkit,
nescaya bergegar rumah.

apapun, kepada panas baran sekalian.
please lah. berhenti berfikir yg uols tu raja atau ratu.
kalau uols tk blh jaga partner korg sebaiknya,
kat luar ni ramaiii lagi orang boleh jaga tau.

contohnya saya, saya penyanyang tau. hewhew ;p
*apa kejadahnya aku duk gelak camtuh ! haha
nasiblah sya dah ada incik lalan,
so uols dah terlambat untk merasa nikmt kasih syg saya

ok dah melalut,
berbalik kepada topik.
kepada pasangan my friend tu.
behave !anda dalam pemerhatian saya !


i'll kick ur face klu u bt apa2 pd kawan i ! haha

with love,
FatinFashiekin

SAMPUL DUIT RAYA HANDMADE

Terima kasih kak ani bagi angpau ! Hehe
Dan seriously respect cuz dia sanggup buat sendiri dengan kemas dan tertib ! Fuhh,

Saya tengk jumlah kertas pun tak larat tau, apatah lagi mengunting "bunga" itu sebanyak 100keping. Lepastu nak menampalnya pula. Maybe 3 keping pertama saya mampu buat dengan kemas dan cantik, tapi pada helaian yang ke 33 mungkin dah compang camping, eh saya rasa bukan helaian ke 33. Kemungkinan besar helaian yang ke 13 saya dah give up. Huhu

Apa pun terima kasih ! Tahun ni saya dapat 2 duit raya ! Dari kak ain dan kak ani. Tahun lepas dri kak ain sorang ;p

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PERBEZAAN DAN NIKMAT

Ayat ni memang diperlukan,
Tak sangka pula terbaca. Haha.
Sewajar dan sewajibnya dibaca oleh incik lalan. Huhu. Terkena betul2 tepat dimuka beliau..

Saya suka nasi ambang,
Dia tak suka.
Dan dia selalu ketawa-ketwa kn saya.

Tq kepada penulis sbb myokong saya ;p
"Anggap pbezaan itu sebagai nikmat, kendalikan perbezaan itu dgn mlihat keunikan dalam hdp bersama"

:)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

RAYA BELIAU

Assalamualaikum





apapun, tq pada dikmat atas gambar2 ini.
bukan senang nak ambil gmbr incik lalan,
konon pemaluuuu.
bila ambil gambar dia tgh drive,
dia buat goyang-goyang.
bila ambil gambar tgh jalan dia buat lari2.
haih. bajet handsome sangat agaknye.
ingat kite nak sangat amik gambar dia ? haha

at last kalau ambil gambar dia,
hasilnya begini :


agak payah nak dapat muka dia,
ni pun ambil gambar macam paparazi tau.

apapun, tq lah ke langkawi ingat juga pada saya
disini kan. rasa terharu ada lahhh. hehe


ada banyak lagi coklat,
tapi saya tak mau,
macam daim lah dn mcm2 lagi,
bia lah dia bawa balik untuk Don dan Rizal.
Don dgn Rizal kan kekasih ke2 dan ke3 dia.
asyik2 don rizal, don rizal, don rizal.
hahaha ;p
 
with love,
FatinFashiekin
 

PENEMAN

Bahan bacaan baru sebelum tidur !
Rasa happy sangat,
Tak sabar nak habiskan tau :)

Have a nice sleep k guys.

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BIG SISTA

Assalamualaikum







semalam dating with her,
sangat best.
dpat tidur dengan dia,
beborak panjang dengan dia.

haih. awak, kite rindu awak lagi ;')
i love u my big sista !

with love,
FatinFashiekin

BLACKBERRY

1 blckberry tapi 2 email.
Kan saya bertukar hp dengan incik lalan,
So dalam 1 hp, akan masuk 2 notification. Dari fb saya dan incik lalan.

BB pula bila kita check newsfeed,
Tak kan keluar gambr profile owner.
So bila saya cek newsfeed,
Kelua gambar adik incik lalan.
Saya komen lah.
Rupanya saya komen via "email incik lalan" .. Aduhhh~

(-_-")


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BERTUGAS DI HARI RAYA

Raya ke-4 saya dah mula bertugas,
Untungnya pada yang dapat cuti raya selama seminggu.
Dapat beristrehat sepenuhnya.

Macam saya this year ok lah,
Cuma tak dapat luangkan masa bersama kawan-kawan. Kereta saya still bermasalah. Lol. So kemana-mana saya guna kereta my dad lah.

Raya ke3 zaihan (ex mber skolh rndah) msj ajak beraya, tapi cuti saya tinggal 1 hari, antara beraya bersama kawan2 atau beraya ke rumah sanak saudara jauh, saya memilih sanak saudara. Maaf ye kwan2. Next year kite arrangekan lagi ye.

So, raya pertama beraya dirmh saudara mara kawasan terdekat dan jiran tertangga. Raya ke2 just duduk rumah layan tetamu. Raya ke3 pergi berjumpa sanak saudara yang jauh. Dan raya ke4 kembali bertugas.

Hari pertama mula bertugas, peh ! Penat okeyy. Kaki ni lenguh, berpusu pusu orng masuk cari ubat. Saya belum buka farmasi lagi, custmer da tggu diluar tau. Dah macam bank. Huhu.

Yang lawaknya, masa hari pertama saya buka farmasi 5 minit awal, bila buka shuttr, tiba2 pintu tengah tak blh buka. Kunci bermasalah. So apa lagi, alarm berbunyi nyaring dan kuat ! Semua tngk farmasi. Nasib baik lah hri ptama bertugas kami tak pakai uniform, kami pakai baju raya. So tak da lah menjawab banyak soalan, org sekeliling berkumpul depan farmasi dan tk perasan bhwa punca kjdian bpunca dr saya. Haha

Saya pula sibuk dail call kak ani even tahu kk ani mana blh tolong sbb dia kat BP. Dan call kak aida, kk aida pula tak pickup call, at last, call bos even saya tahu bos pn bkn nya duduk di pgh. Tapi tak peduli, asalkan ada idea, serius panik. Blh bygkn tak bunyi siren ambulans ? Macam tu lah kuatnya alarm farmasi.

Then ikhtiar cara akhir, tinggalkn farmasi dan balik rumah ambil kunci lama. Actually kunci pada saya tu kunci baru yg di copykan. Tapi tak ngam. Rumah saya ke farmasi 15 minit, so pergi balik tu, 30 minit juga lah. H

Dan Allhamdulillah boleh buka ! Dan baru buka pintu, semua berebut cek kencing manis, kolestrol, gaut, darah tinggi (-_-") rasa termengah-mengah. Dalam keadaan termengah-mngah hadir pula seorang cstmer, ada darah tinggi tapi tak bawa sampel. Dn saya kata lah "uncle, uncle kena bawa sample, ubt drh tgi banyak jenis, tak blh suka2 makan, bahaya la uncle" then kita pula kena marah. Dn dia bkeras ! Btl2 dugaan.

Bila fikirkn, rasa lawak pun ada tau. Macam-macam ragam orang akan dijumpai, kadang2 yang saya rasa simpati, ada certain custmer, dari sihat walafiat menjadi pelanggan kami, kemudian disahkan penghidap kanser, so perjalanan penderitaan dia tu didepan mata kami. Keluh kesah dia.

Ada baik dan buruknya, kalau ubat yang kau bagi berkesan, kau lah yang akan disanjung, sure kene puji "bagus lah ubat tu.. Pandai kau" haa kalau bagus, kalau tk bkesan makan maki dan dengar "apa ubt kau bg aku ? Mahal, tk bgs !" Dan kita kene kekalll senyummmmm dan istigfar dalam hati. Kalau tk blh tahan kpanasan hati, cara terakhir, pijak kaki rakan sekerja disebelah ;p

Ok lah. That's all.
Gunait :)

With love,
FatinFashiekin


Ahmad Faizal Sulaiman

MY GIRL

Esok kekasih hati saya yang tersayang, kak Ain akan dtang beraya,
Dan paling best akan tidur dirumah saya !! Rindu sangat pada dia ;)

Dah lama tak berbaring bersama merenung syiling rumah bercakap mengenai masa depan bersama dan bercerita mengenai kisah lama.

With love,
FatinFashiekin



Ahmad Faizal Sulaiman

RAYA KE-3

Memandangkan esok dah bekerja,
Harini raya sakan.
Kesana kesini mhabiskan list2 rumah sedara yang wajib disinggahi.

Dan soalan wajib yang diterima :

Tuan rumah : "da bpunya belum ?kalau tak ada nak kenan kan"

Saya bru nk geleng kepala, yela memandangkan entah bila incik lalan nak masuk meminang kan ? Geleng lah kepala. Tapi belum sempat jawab, abah da menyampuk.

Abah : "eh ! Da bpunya dahh, calon dah ada.."

see, abah pula menjawab. Bila cerita pada incik lalan, dia ketawa bdekah-dekah dan belagak gile. Abah selalu sokong dia kan ? Ini tidak adil.

Dan kemudian soalan :
1) Kapan arek mantu ? -bila mjlis kwin ank nye ?

2)Angger mantu ngomongi karok aku, aku arek mampir. -kalau anak ny da nak kwin, beritahu aku jangan lupe, aku nak datang.

Lol.. Penat nak explain jawapan tau.. Loteh den. Sobs. Tapi saya faham dan yang penting kita tahu apa yang diri kita nak.

Sapa tak nak kawin kan ? Dan bila saya jawab "cari rezeki dlu" semua kata "ala llki yg ptt cari".. Dan sejujurnya saya mjawab, saya tak nak hidup 100% berharap pada lelaki, even bakal suami saya nanti anak dato' atau cucu kepada dato' haha. Sebab saya faham penatnya cari rezeki. Kalau blh, bg saya masa lagi. Kami sendiri tengah merangka masa depan kami.

Tapi, kami merancang, Allah yg menentukan.. Doakan terbaik untuk kami berdua ye :)

With love,
FatinFashiekin


Ahmad Faizal Sulaiman

RAYA PERTAMA

Assalamualaikum,

Malam raya,
Saya tidur pukul 4 pagi !
Sebab ? Bt ketupat.
Tak sabar kot nak tjuk khebatan yg dipelajari daripd abah dn nk tjuk kepada kak ani dan kak alai dan kak aida, haha.
Tidur 4 pagi sebab rebus ketupat,
Dsamping tu tgk movie cerita lawak.

raya pertama,
bangun pagi rasa happy !
Bfast dengan family,
Makan rendang, lodeh dan ketupat
*wajib okey !
Abah kata "kita raikan kmrdkaan kita'
Yela sebulan berpuasa,
So dapat bfast skeluarga,
Makan sedap-sedap. Sangat indah tau.

Then ke kubur tok abah dan pak tok,
Dan jadi tradisi berkumpul drumah tok selepas sembahyang raya.
Bermaaf-maafan dan paling best kt rumh tok mok (belah abah),
Every year ada photoshoot ! Best.
Ketawa sama-sama.
Kemudian beraya sama-sama,
6 kerete, dh mcm marhaban :')

Seronok sangat !
Nanti kahwin nak ajak incik lalan join,
Beraya beramai-ramai.
Balik beraya bila penat,
Masak sedap2 dan makan,
Tgk tv cerita best2.

Such a wonderful memory !
Raya 2012 sangat best


With love,
FatinFashiekin


Ahmad Faizal Sulaiman

RAYA KE-2

Memandang kan kerete saya tu,
Ada sedikit problem
So plan saya dgn kwan2 tpksa dibatalkn pada thun ini (-_-)

Tapi petang tadi zaihan dtg rumah,
Maybe malam esok akan ada perjumpaan dengan rakan sekolah rendah yang sekampung !
Tak sabarrr ;D

Harini, 8am saya blari kmelaka sat,
Guna krte abah. Ad pesanan.
11am saya balik ke pagoh semula,
Dan jln jammed ! Sobs.

Then program saye,
Menjaga rumah cuz ramai ramai ramai saudara mara datang..

Esk saya dengan family akan bjalan jauh.
Tengah anak dara ni kenalah tunjuk muka pada orang tua, saudara dekat dan jauh pada setiap kali raya. Bak kata mama "nanti kakak kawin, ingat dieorg pada kakak".. Yeke ? Huhu

Ok. Nk tdr !
Esk nk brya ke rumag girlfren tcinta.
Nite semua :)

With love,
FatinFashiekin


Ahmad Faizal Sulaiman

TERIMA KASIH

Terima kasih atas penghargaan yang diberikan. Haha. Rasa seronok mendapat hamper setinggi my lil sibling, awal (4thn), terasa segala usaha berbaloi-baloi. Huhu.

Thanks ye incik lalan, ye, hamper ni memang besar, hamper ni memang tinggi, coklat dlm pn mahal2, siap dpt cwan2 yg cantik. Even saya mengambil hamper ini ketika awak sedang berada di Kedah. Dan saya hanya MMS dan BBM awak menyatakan rasa gembira dan syukur nya saya atas penghargaan ini. Hahahaah ;p

Tak dapat duit raya, hamper raya pun I'm okey. Hhehe. Jangan lah awak khuatir ye, kerana saya akan MMS setiap kali saya menjamah setiap snek pd hamper ni agr awak turut merasa keenakkannya even dlm gmbr. Sesungguhnya saya sungguh teruja dan berpenat lelah semasa mengangkat hamper tu untuk dimasukkan kedalam kereta, tp saya bpuas ht dengan hasilnya. Apatah lg tnpa berkongsi dgn awak ! Huhu

Telah saya katakan :
"Orang tua kena mengalah dengan orang muda, kan saya ni muda lagi, awak tu da tua, tk malu ea berebut dengan orang muda ??" ;D

Dan even kamu asyik bebel-bebel-bebel. Saya tetap nk ucapkan :
"Terima kassseeeyyyyyyy". ;p

With love,
FatinFashiekin


Ahmad Faizal Sulaiman

KUIH RAYA MADE BY HIM

Kuih raya buatan incik lalan,
Kadang-kadang rasa tercabar dan tersentap dengan kepakaran dia membuat kuih..

Tapi, jauh disudut hati,
Rasa bangga !
Lagi-lagi bila kunyah kuih buatan dia,
Rasa kasih sayang dalam setiap kunyahan tu. Haha.
Rasa diri sangatt beharga ;p

*dan sejujurnya, 1st raya ni, kuih incik lalan adalah kuih ptama yg hbis.

With love,
FatinFashiekin


Ahmad Faizal Sulaiman

MY FAVOURITE BABY GIRL

Bila nak raya, terus tanya cik dira balik tak. Bila dengar cik dira balik, terus excited ! Tk sabar pi rumah tok. Sebab nk jumpa qaireen yang comel loteh :)

Dah lh comel, senang dijaga,
Tk meragam. Duk elok je.

With love,
FatinFashiekin


Ahmad Faizal Sulaiman

UCAPAN RAYA

A happy Eid ul-Fitr to family, friends and the rest of the world and forgive my physical and emotional wrongdoings. May Allah bestow his infinite mercy and blessings on you.

With love,
FatinFashiekin

Ahmad Faizal Sulaiman

12.30 TENGAHMALAM

Saje je turut sama menyibuk pada tengah-tengah malam bersama mama, abah, danny, aza dan awal. Hehe.
Seronok k kelua dengan family pada saat raya menghampiri. Terasa bahang aidilfitri tu. Dalam kereta dengan adik2, nyanyi lagu raya. "Oo balik kampung, ooooo balik kampung" even sebenarnya hari2 balik. Huhu

Aha, cuti raya saya dah bermula ! ;D
Senangnya dalam hati.
Luangkan masa bersama family,
Kepada yang di cintai incik lalan.
Hati2 memandu pulang ke kedah.

Ingat !
Sedia kan tongkat ali bg mengelakkan mengantuk, kalau mengantuk tidur dulu di RNR, penting ! Kalau ada orang rosak kereta atau motor, jangan tolong, bahaya takut dirompak. Bsedia sebelum tkena kn ? Kalau drive jangan buka tingkap even kat traffic light, kes ragut blh blaku, bukn tu je, kes simbah asid semua tu. Bhya ! Beringat. Nauzubillahiminzaliq.. Jangan drive laju, ingat saya yang menyayangi anda.

Ehem, kite tunggu kamu balik sini ye. Datang beraya ke rumah ! Heehe ;D

With love,
FatinFashiekin


Ahmad Faizal Sulaiman

PEREMPUAN KALIS

Assalamualaikum

tak saya sangka dan saya menduga bahawasanya bila menghampiri raya,
macam-macam menimpa.
tapi, still kata pada diri :
"pasti ada hikmahnya ! kerana Allah tak kan menjadikan
sesuatu itu sia-sia !!"
berkumat kamit mulut memperingati ayat itu,
hal kereta entah malas nak cerita,
raya nanti nak suruh my uncle check

my phone ??
huh, dah nak raya ni lah dia bt perangai
bila ambil gambar memory tak blh nk attach.
danny ? masuk hospital,
sesak nafas + semput..
so currently my phone pada
incik lalan.
Rutin saya bila danny masuk wad ni,
9.30malam balik kerja je terus ke hospital muar
(jarak masa pjlanan 1 jam)
sampai je hospital, tukar shiff dengan mama,
saya bermalam di hospital.
ye ia sesuatu yang sangat mencabar bagi saya,
tidur secara duduk, 
kalau tak tahan, saya akan tidur sebelah danny. haha
tapi tidur still terganggu cuz every 2 hour saya kena bagi dia gas,
bila bg dia gas saya kena tunggu sampai habis
dia sedut then pakai kan dia oxygen.
ouh ! so kesimpulannya saya tak tdur,
nasi pun lama tak jumpa tau.
bila buka kat farmasi just makan soto je,
sahur makan KFC,
dah lah saya ni kurang bertenaga tnpa nasi.
seriously badan letih.
6 pagi, bekejar pula balik rumah
sebab nk tukar baju, takkn nk pakai uniform smlm kn ?
nanti cstmer pengsan sebab bau bdan saya. hehe

Yang paling saya benci, benci, benci.
jammed ! dah nak raya kan,
traffic light sure jammed.
terutama traffic light sbelum simpang hospital.
peh, dari parit stongkat tu jammed.
kereta pula berebut-rebut nak masuk (-_-)

kesimpulannya,
raya tahun ni, mama kata
"jaga rumah"
dan saya dapat pesanan untuk mjaga ikan.
haha. huikmahnya,
supaya berjimat ! :)

incik lalan kata,
kamu kan perempuan besi.
boleh harungi semua ni.
macam2 kamu blh buat.



ok. nanti saya update lagi. bye
dah nak raya !
selamat hari raya ye

with love,
FatinFashiekin


HOSPITAL PAKAR SULTANAH FATIMAH

Currently,
layankan dia main dam haji,
Last saya main masa darjah 6 kot. Haha. Tapi saya sentiasa menang okeh ! See my hand lah kan ;p

Hopefully lah esok danny keluar wad,
Macam2 hal tak settle lagi ni (-_-")


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

AZA

Aza, kakak tak tahu nak call macammana sebab selalu kau call akak guna public phone. Tapi akak tahu kau selalu baca blog akak guna kompter sekolah kan ? Sebab mengelat masa subject komputer.

Daniel masuk wad sebb jangkitan paru-paru, sesak nafas.. Semput dia datang semula. Kakak kerje macam biasa, tapi balik kerja kakak jaga danny, kakak tidur wad.

Esk kau balik kan ? So esok kakak minta dengan kak ani balik 12.30tghri, nanti akak terus ambil kau dan kite pi hospital. Akak pun kelam kabut sebab petang tu nak pergi bengkel, kerete akak tak settle then nak servis kereta abah pula.

So, esok akak nak pastikan kau dah siap ye bila akak jemput. Sebab akak pun terkejar-kejar. Nak raya ni oi..

Sila mengikut perintah. HAHA
*call akk. Akk cma ada numbr public phone yg sllu kau call je.huhu.


Kakak mu,
FatinFashiekin.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SAMPUL RAYA MAYBANK

Walaupun bestfriend saya (incik perdana) kerja kat maybank, walaupun maybank sebelah farmasi saya. Walaupun mereka selalu tolong saya dikala memerlukan bantuan.

Saya still nak kata,
Dan saya still nak complain.

Hmm,
Tak cantik lah sampul duit rya mbank tahun ni (yang hijau pekat).. 3 tahun lepas cantik, warna gold ! Memang cantik sangat, tapi makin lama makin tak cantik.

Lepastu banyak orang complain, kata maybank tahun ni kedekut, tak da bagi sampul angpaw pada custmer. Tak da pelwa langsung. Apakah ? Ini tidak adil sungguh.

Apapun,
Kepada yang mengingati,
Tq ! Even sampul angpaw ni tak da isi. 50keping lebih dari cukup lah ! Terima kasih ya ! :)

Cuma,
Cari lah designer yg cantik sikit. Maybank bank tkemuka kn bbanding bank lainn,...

Next year,
Minta kk alai buat sampul angpaw dari farmasi lah ! Lpastu ada gambar saya, kkani dn kkaida. Haaha. *pang ! Melalut.

Ok. Gunait ;D


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

STEP 1 (RAYA)

Perkara paling best tentang raya, part packing angpaw. Disamping mengira pengeluaran kewangan dan mengesat peluh didahi, kita akan rasa feeling raya yang best.

Mama kata :
"Anak ****** bagi lah lebih sikit, tak kan segitu je" -hah, segitu ? Faham segitu ? Bukan segitiga ye. Bukan. Segitu dalam bahasa johor bermaksud 'tak kan cuma itu je' haa. Hehe. Mama memang demand sikit, dalam semua benda nak sempurna. Tak main second class ni. Untung tau, sebab my mom like my best friend ;D

Abah kata :
"Kakak murah kan rezeki orang, nanti rezeki kakak murah, tak pe kak" -abah memang penuh dengan nasihat, dalam ayat-ayat abah sure ade kate2 penyejuk hati. Cume saye je bile abah dah start buka ayat mukadimah, saya buat buka blur begini (-_-) muka tak da perasaan. Huhu.

Baju raya pun settle ! Seronok tau. Kasut raya ? Dah tua ni, x payah lah kasut2 baru ni, wedges yg ada tu guna je. Lgpn kat farmasi pn saya bukan guna pun, sampai farmasi, saya tukar slipper sebab mudahkn perjalanan ulang alik ambil ubat. So, stop ! Xpayah membazir. Bukan orang heran pun kasut baru ke lama. Haha.

Hari riang ria bila pandang baju raya, saya dapat jubah moden idaman hati !! Dan ofcz lah jubah tu saya cari dengan mama, dengan incik lalan ? Sorry, dia pantang betul baju bersulam dan berbatu ni. So, perkara paling indah, shopping dengn mama. Mama bab shopping memang A.. Terbaik ! Tak pernah mengecewekan langsung. Huhu.

tema tahun ni OREN ! Incik lalan dah dipujuk beli baju melayu dia still tak nak, so just beli tshirt bkolar oren dan jeans. Haih, degil. Dia still kata "baju tahun lepas masih bau kedai".. Dah habis pujukk pn dia tak mahu, then kami berbincang, give and take. Payah kan ? Asyikk meetingg je tak habis2 kami ni. Complicated. Nasib lh blh dibawe bbincg, padahal just tentang baju melayu je. LOL

Next,
Tentang kereta pula,
Macam biasa lah kereta saya suka dibelai-belai. Aha, my phne maybe saya akan pakai blackbery incik lalan dan incik lalan akan pakai blackberry saya cuz my phne tak boleh snap photo, so saya pinjam lah hp dia. Ala, dia tk suka ambil gambar. So dia blh hdp tnpa kamera, tp saya tidak okeh ! Hehe. So guys, tk dpat nk BBM dan whatsapp dengan u guys sementara ye. Still on, tp phne bukan pd saye.

Hah ! Jangan nak imagine incik lalan ni sweet macam gule2 lah ye sebab sudi bertukar hp dengan saya knon sanggup bergolok gadai. Tak da makna nya. Buat meeting, berbincang, berbahas. Then bt keputusan Give and take tau. Haha


With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

IRMA HASMIE TELAH MENGANDUNG

Wah ! Ok. Saya Over kan ?
Just macam dapat rasakan kegembiraan mereka. Allah Maha Pemurah lagi Maha Mengetahui, selepas kepayahan irma dan penghijrahan irma. Allah hadirkan Suami (REDZA) yang serba sempurna, even sebenarnya seorang duda. Tapi tu tak menggugat apa-apa masalah pun.

Dan sekarang,
Rezeki Ramadhan,
Bakal dikurniakan cahaya mata pertama :)

Tahniah diucapkan kepada Irma Hasmie yang kini berbadan dua dengan usia kehamilan 4 minggu dan bakal bergelar ibu tidak lama lagi.

Kata irma pada porta murai :
"Insya Allah, memang betul saya sudah mengandung. Sekarang ini pun saya agak tidak sihat dan banyak muntah-muntah. Usia kandungan saya 4 minggu dan sudah mahu masuk ke 5 minggu. Saya selalu muntah-muntah dan tidak boleh menerima makanan. Namun, doktor memberitahu bahawa ini simptom biasa. Saya berharap badan saya cukup kuat menghadapinya."


Tahniah for Irma dan Redza ! :)
Tak sabar nak tgk kecomelan anak dieorang !! ;D


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

IFTAR

Bulan Ramadhan kalini,
Tiap kali berbuka dengan incik lalan,
Tak pernah dapat nasi.

Punyalah kita ni lepas balik kerja ters ke melaka. Bergadai nyawa dengan kelajuan sebab kejarkan waktu berbuka, bila sampai melaka. Dia menunjukkn sikap sentimental value nya pada saya. Baca paper lah, pergi situ lah, pergi sini lah. Kemudian masa banyak terbuang.

Tapi yang tak tahannya tu,
Kalau kita nk gerak, dia pesan :
"Jangan sampai lambat sangat tau"

Masalahnye,
Dia yang lambat. Haish.
So, semua tempat dah full.
Byak kali dah kejadian macamni jadi, at last berbuka dalam shopping complex, sambil berbuka sambil shopping. Bayangkan, tak senonoh menongang air sambil menolak troli. Lepastu, pernah juga buka makan cempedak goreng je sambil berjalan kaki di bazar ramadhan cuz semua tmpt full. Dan terbaru, pun xda tempat, so berbuka dalam kereta sahaja (-_-")

Kadang-kadang rasa nak marah juga, tapi belum sempat buka mulut, dia dah kata "ni kamu punya pasal" sambil dia buat muka tidakk bersalah. Dan saya ? Jeling sinis lah. Nasib baik lah even saya kuat makan tapi memandangkan dah tua ni, xde lah merengek nk nasi sambil hentak2 kaki. So terima dengan pasrah even dapat berbuka dengan air kosong je ataupun kuih2 yang bukan kegemaran saya, tapi dia. Eee. Kenapa asyik dia je menang ? Kuih kgemaran dia DANGAI. Kkaida dgn mama pun kata "kuih org tua" haha

Ok lah, sedikit sebanyak kenangan ramadhan tahun ni. Tahun depan ? Semoga lebih baik dari tahun ni. Apa pun tak boleh ;p

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

UNTUK DIA

You don't have to drive any BMW or Mercedez or Skyline to be gorgeous.Be an imam in my prayers.That's how I define gorgeous.You don't have to have nice voice and hush me with lovely songs to woo me.Recite the Kalamullah, Al Quranul kareem.That's how i would melt.You don't have to be rich for me to love you.Please have a kind heart.That's more than enough for me and my parents too.Nobody's perfect. You are nobody.So you are more than perfect for me . I love u sayang !! :)

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

NEW HAIR FOR SYAWAL

Currently,
1pm rupanya baru salon ni buka
See ! Budak kechik dah potg rambut,
Dia dah handsome ! :)

Dan skg,
Tgah tgu aza potg rambut juga,
Bt layer, blow dan shampoo.

With love,
FatinFashiekin




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.