FOLLOWER

NUFFNANG ADS

BUKU KISAH NABI UNTUK KANAK-KANAK

Saya tercari-cari. Buku yang sesuai untuk pembacaan kanak-kanak berusia 4 tahun - 8 tahun mengenai kisah-kisah nabi.

Tension, bila pergi bookstore, yang ada cuma cerita yang sangat dongeng contohnya si pengembala yang baik hati, arnab dan kura-kura, robin hood, barbie. Ye, kita boleh bercerita pada mereka.
BUT for me, I need buku yang bewarna-warni mengenai kisah nabi yang dapat menarik minat budak.

Conth si daniel, bila baca buku sirah nabi (sekolah agama). Dia jadi mengantuk. And yeah, saya pun melaluinya suatu ketika dahulu, kita cuma baca, hafal dan just fikirkan untuk skor A. Tapi kita tak betul-betul memahami.

So, akibat kurang pendedahan dan terlebih pada pendedahan dongeng, adik saya kata :
"Awal nak jadi macam batman"
"Awal nak jadi macam superman"
Oh my god !

Kalau boleh, nak didik mereka dan biar mereka kata :
"Nak jadi macam Nabi Muhammad SAW !!"

Tenang mendengarnya kan. Bila bercerita bab ni, teringat pula pada anak kkAlai, kkAlai kata setiap kali magrib! Anak bongsu dia (ziat) terus bserban dan berubah perwatakkan. Dan pernah ziat kata pada kakAlai "mama nampak aurat ziat tak ?", ada juga ziat minta kakAlai bacakan yassin, kkAlai baca dan dia dengar bacaan kkAlai.. Saya kata pada kkAlai "wah, baguslah kak" dan its funny bila kklai kata "memang bgs, akak yg mbaca berulang ni letih juga, ziat asyik minta ulang". Betul juga ek. Kalau 22kali ulang ?? Huhu. Apapun. Oh, its cute :)

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments: