FOLLOWER

NUFFNANG ADS

ISTERI MENGONGKONG


Incik lalan :
Esk saya nak ke putrjya tau, dengan doktr baru, doktor akma.


Saya :
Perempuan ke.. putrajaya jauh tu.. kereta sama ke asing-asingggg :(


Incik lalan :
Sama lah, buat apa asing-asing


Saya : 
Tapi bila manusia berlainn jantina berdua-duaan, akan ada yang ke3 iaitu syaitan.


Incik lalan :
Isshhh, kn dh pernah kata, saya profesional...


Saya :
Nanti mesti awak singgah rnr, makan ber2 dengan dia, bergelak ketawa :( mana bolehhhhh-- saya je boleh makan dengan awak, ketawa-ketawa dengan awak :( nanti kalau kenalan saya tgk ke, mesti timbulkan fitnah.......‎


Incik lalan :
Bukan b2, punya ramaiii orang kt rnr tu,....‎ sebab tu lah saya minta izin, supaya awak tak salah fahammm...


Serius saya sedih, sampai ke malam kot kesedihan membayangkan ada pmpn lain disisi suami kite.. 9.30malam, saya mesej incik lalan lagi :


Saya :
Saya rasa sedih la, esk ada pmpn lain duduk dlam kereta awak. Bahagian saya duduk, manaboleh, seat tu untuk sayaaa‎ punya jee, manaboleh pmpn lain boleh duduk. Lepastu mana boleh awak makan ber2 dgn pmpn.. awak cme boleh makan dn ktwe dengan saya je, awak kan saya punye..


Incik lalan :
Jgn risau, esk seat tu saya letak alas ye. Lepastu saya makan join meja orang lain.


Saya :
Tapi. Saya. Sedih. Dari bercinte sampai kwin, tk pernah berdua-duaan dengan lelaki lainnnn...


Incik lalan :
Jangan lah sedih, kan atas urusan profesional, awak faham kan? 


Saya :
InsyaAllahhhhh :(


lepas bberapa minit, dia bom saya dengan mesej rupenye dia gi putrjya dgn Dr zukri, kuang asam betulllL... sengaja dikenekan rupenyeeeeeee.. dia sengaja nk tgk saya jeles ke takkkkk. Kuang ajo! Hahhahahahah‎


Saya bab suami, memang saya jaga betul.. dalam semua aspek saya jaga, tak adalah sampai mengongkong, cuma saya straight dlam lahirkan isihati, kalau cemburu, direct saya kata cemburu.. kalau marah, direct saya kata marah.. saya bukan jenis yang pendam dn nk bagi lelaki pk sendiri samaada kite jelouse atau tak. Sebab saya tahu, lelaki tak faham baca fikiran wanita..‎


Sape tak sayanggg suamiii oiiii--
Haha. 


Kalau isu bab mengongkong ni, panjangg isu ni nk dipecahkan.. cuma bagi saya, kalau jeles, terus terang, tapi jangan sampai menengking marah-marah.. terus terang, kenapa sedih, kenapa jelouse, kenapa kita rasa tk sedap hati.. so suami pun faham.. so suami pun tahu bahwa diri disayang,


Jangan lah korang buat muke derk je, minta konon suami tahu korang jeles. Perangai mcmni lah yang buat pergaduhan tau. Percayalah, suami tak tahuuuuu pun ape dalam hati korang, korang kene bagitahu..


Ok lah, dh mlm, nk tdr,
Malamni saya tidur pagoh sebab abah pinjam kereta saya ke hospital sebab my nenek masuk wad. 


Apalagi, malamni, gi kat suami, luahkan lah apa korang jeles ye (mkesure isu baru).. kalau suami gelak2, maknanya dia sayang korang dn dia pn xniat pn smpi bt korang jeles. kalau korang inform korang jeles pastu dia marah2 melenting balik kat korang secara tiba-tiba, sila sediakan asid + simen + tong.. sebab orang tak buat salah, tak perlu panik. Betul tak? 


Haha


P/s : actually saya bahasakan diri "ayang", incik lalan pula "abang".. cme bila tulis kat blog, saya better guna "saya/awak".. xde lah rasa mual sangat bila baca haha ;p


Lady faizal,
FatinFashiekin

PLANNING CUTI SEKOLAH


Kakak dengan adik nak datang melaka,
So tugas saya, siapkan aktiviti mereka,
Tugas abah mereka, siapkan payment.
Haha.



Lady faizal,
FatinFashiekin


ALLHAMDULILLAH SAHABAT!

Seorang lagi kawan saya pregnant,
Allhamdulillah! Sebelum kahwin, dia ada mengadu, risau, sebab dia jenis kadang2 period, kadang2 tak period.. so bila ada masalah hormon, ofcz lah takut nak kahwin kan, tkt tak boleh pregnant.


Saya selalu nasihat dia dari bertunang lagi, saya kata "makan folic asid hari-hari, jangan putus harap, yang penting kita ikhtiar"


Now,
Dia mms good news pd saya,
Husband dia pun still tak tahu dia pregnnt.
Sebab husband dia di sabah.


Saya pula yang sampaikan meremang bulu roma sebab terlalu happy untuk dia :)


Ee, happyyyy nyaaaaaaaaa,
My bestfren kkain pn dah 2bulan,
Wanny pun 2 bulan.
Banyak kejutan lah! 
Hehe.


Lady faizal,
FatinFashiekin

MENU HUJUNG MINGGU

Menu weekend untuk husband tersayangsss,
Memandangkan since kes jiran weols meninggal tanpa diketahui dan saya masih takut nak balik melaka, balik cuma seminggu 2 kali. Haha. So barangan stok dapur untuk seminggu masih ada.


Menu semalam adalah,
-sotong masak kunyit
-daging masak kicap
-sawi tumis air


Diserikan pula dengan 1 jag air
-sirap bandung ais...


Nak resepi? 
Haha.. ‎
Tak kan tak tahuuu..


Ok lah, saya share
Macam biasa lah,
Cara saya masak simple sangat.‎

________________________________________‎

RESEPI SOTONG MASAK KUNYIT

Bahan-bahan
1) sotong
2)bawang besar 1 biji
3)bawang putih 3 biji
4)halia 1 inci
5) cili 4 biji
6)asam jawa *tak ada pun xpa*
7)serbuk kunyit
8)minyak / garam / gula‎


Cara-caranya
1)siangkan sotong
2)gaulkan sedikit asam jawa (untuk buang hanyir, tak ada pun tak pa, macam saya ni sotong dh bhari dalam peti sejuk, tu yg nk buang bau hanyir)
3)perap pula sotong dengan serbuk kunyit sementara kita nak siap kan bahan2 potong
4) potong bawang besar / bawang putih / halia.
5) ketuk cili
6) panaskan sedikit minyak dan goreng sekejap sotong tadi kemudian keluarkan semula dari kuali.
7) tumis bahan2 potong tadi sehingga naik bau
8) masukkan sotong‎
9) perasakan dengan garam / gula‎
10) siappppp


_______________________________________


SAWI TUMIS AIR :
1) bawang
2) sawi
3) air 1 cawan
4) garam / gula


CARA-CARANYA :
1) tumis bawang sehingga naik bau
2) masukkan air sehingga mendidih
3) masukkn bahan perasa gula dn garam
4) masukkan sawi
5) siap



_______________________________‎________

RESEPI DAGING MASAK KICAP

Bahan-bahan :
1) daging yang dah direbus (saya rebus daging ni masa saya tengah mula buat persiapan nak memasak lauk pertama, daging masak kicap benda last saya buat sebab nak rebus daging kn ambil masa)‎
2) bawang besar 1 biji
3) bawang putih 1 biji
4) halia 1 inci‎
5) bahan-bahan 3 rempah sekawan (kayu manis dn lain2)
6) merico (haha, tu nama jawa, bahasa melayunya lada putih) *tumbuk*
7) sedikit minyak.
8) kicap


CARA-CARANYA
‎1) tumis bawang / halia / bawang putih / 3 rempah sekawan / lada putih.. sehingga naik bau..
2) tuang kicap
3) masukkan daging yg dah direbus
4) siap



Senangkan? 
Haa, dah kate dah,
Senangggg...
Part daging tu je leceh nk merebus,
Tapi tetibe rasa rindu pada kemanisan daging dengan kicap...


Ok lah,
Tu je. Bye.


Lady faizal,
FatinFashiekin

NGIDAM


Dari petang saya inform incik lalan
"Nak kfc"..


Tapi incik lalan pk saya ni buat joke,
Yela, sebab just kfc,
Saya ulang-ulang kata "nak kfc"
Incik lalan buat dunno je..


At last saya malas nak cakap,
Pukul 9malam, saya kat dapur mengemas dapur prepare ape perlu di masak esk pagi,
Sambil tu rasa sayu hati gile,
Teringin gile makan kfc.


Bersila kat lantai dapur--
Sebelah kabinet dapur mcm orang tersisih--


Tetibe incik lalan panggil,
"Yang.. oo yang"


Dia datang tgk saya bersile kat dapur dia kata,
"Napa bersilaaaa kat dapur sesorang niiii"
Saya apa lagi, incik lalan datang dekat je tetibe menangis esak-esak sampai sedu-sedu sambil cakap "nakkkk KFC.... saya nak makan kfc......." ‎


Incik lalan terkejut,
Dia datang cangkung dan terus peluk saya, 
Sambil pujuk sambil panik tgk saya nangis,
Sambil mengajuk juga : "olo-olo-olo, sian isteri... ngidam ye...." (-_-)‎


Saya kata :
"Saya teringin, awak kata saya main-main, dah ulang byak kali dah nak makan kfc, awak buat xthu je.."



Then dia pujuk ajk pi kfc,
Saya kat bilik dah buat drama,
Tutup muka pakai bantal jual mahal tk nk gi,
Tapi, 2minit kemudian, bersiap jgak haha


9.35pm gerak, 10mlm sampai,‎
Nasib kfc bukak lagi! Haha.
Rupenye kfc tutup pukul 11,
Punye laju incik lalan bawa kerete tau nak kejar kfc.
Ingatkan kfc tutup pukul 10malam.


Bile dah berjaya beli,
Sepanjang jalan, dia bahan saya (-_-)
Dia kata "Kfc je ponnnnnnnnn"
Dah tetibe nak, tetibe rase sayu hati bile tak dapat makan.. 


Non stop dia membahan saya, 
Dia kata saya hodoh bile nangis cmtu la,
Dia kata rugi tak record la,
Dia kata dia suami yg baik sebab dapatkn kfc utk saya la,


Untill now,
Dia mengajuk saya nangis..
(-_-")


Apapun,
Haaa, baru incik lalan tahu,
Penangan orang ngidam camneee‎..
Bile dah kenyang lahap kfc,
Baru saya terfikir "ape poyo bebenooo aku ni pasal Kfc punnn nangisss... aduyaiiiii" hahahahahaha


Sekarang incik lalan pula mengidam :
"Eh saya rasa nak makan kuih pisang yang balut dengan daun pisang macam labu yang awak buat tu lah, dengan bubur keladi.. ngidam niii"
-dia mengajuk saya konon sama ngidam, 
Kurang asam je.


Nasib baik ngidam kfc, kalau ngidam benda pelik tengah malam, nayaaa jee--


Lady faizal,
FatinFashiekin



TAHNIAH ADILA!



Selamat pengantin baru buat adilah! Cousin incik lalan. Cantikkkk sangattt awak sayanggggggggg. Semoga berbahagia hingga syurga ye :) semoga cepat dapat baby, nanti anak kita sebaya ;p


I love you adila,
Be a good wife okeh! 

Muah


Lady faizal,
FatinFashiekin

PELENGKAP



Suami,
Terima kasih kerana menjadi pelengkap aku.


:)

JANGAN HILANG BAU

Buat masa sekarang,
Bau suami yang menjadi kegemaran,
Almaklumlah baby belum keluar lagi,
Hehe.


Bangun pagi je ganggu suami,
Sambil kata "ayang sayanggggggg abanggg"..
Lepastu ulang lagi "ayanggg sayanggg abanggg"
Then ulang "ayanggg sayangggg abanggg"‎


Disebabkan laki saya dah hari-hari dengar ungkapan saya tiap pagi sambil mnganggu tidur dia sebab sakit hati dia boleh sambung tidur, dia cuma balas "ye tahuu, tak kan ayang tak sayang abang kot"...



Lepastu saya ulang lagi
"Syangggnyeeee kat abanggggg"
"Ayang kan, sayangggg abanggggg"
"Eee, sayangnyeeee... sayangnyeeeee"


Ulang-ulang-ulang,
Sampai waktu mandi dah hampir tibe,
Yela, drive melake-pagoh 40minit..
Saya kena bersiap awal berbanding incik lalan,
Macam incik lalan, dia relax,
Sambung tidur. LOL.


Korang pun,‎
Ulang lah hari-hari,‎
Jangan bosannn..
Tau! :)


Lady faizal,
FatinFashiekin

LIRIK LEVITASI - FYNN JAMAL, KIKI KIRANA DAN KAKA AZRAFF



Intro (Fynn Jamal)‎

demi jalan-jalan yang sunyi
yang dipaksa aku berseorang
di bingit malam...aku...berani...
manusia terlalu perlu berkelompok
kalau sendiri serasa mati
tetap aku tak sudi beramai
aku berani...aku berani...
(levitasi)

Verse 1 (Fynn Jamal)

lima belas ribu tiga ratus dua puluh empat saat
aku hitung akhir detik kita dekat-dekat
masih aromamu kuat sitrus yang melekat
akal berselirat urat ke belikat sarat
ku tak pasti apa terjadi
sumpah ku tak pernah begini
tolong khabarkan, cara lekaskan
cepatkan, pantaskan masa berjalan
kau sesungguhnya ketagihan

biar satu dunia terbutakan matanya, pandangnya
biarkan, mungkin pada mereka kau tak terlihatkan
jasadnya, biarkan
perlu apa dihebahkan
bukannya pertandingan
yang terpasti, kau di sisi
yang ku rasa

Chorus

levitasi...
hadirmu membawa misteri...
ku terpisah dari bumi...
terapung
di awang-awangan...
bersama kita keasyikan...
rasakan levitasi...

Verse 2 (Kirana)

sunyi, lari, dengan hingarnya cinta yang kau bawa, sini
meski ku sendirian menongkah, seorangan menadah
ku tak lagi terkejut, terhinjut, diserabut berserah pada ribut
cukup kita tahu apa yang kita tahu
cukup dengan cukup apalah orang tahu
terapung, tergantung ke langit hujung berdua ke tua cinta diusung

dunia bagai membubuh matanya di depan aku
mencari cela, silap, hina dan gelap aku
seakan menyuruhku berhenti bergemuruh
bila beransur guruh berlabuh di langit tujuh
perlu apa dihebahkan, bukannya pertandingan
yang terpasti kau disisi, yang ku rasa

Chorus

levitasi...
hadirmu membawa misteri...
ku terpisah dari bumi...
terapung
di awang-awangan...
bersama kita keasyikan...
rasakan levitasi...

(Bridge : Puisi Fynn Jamal)

entahlah tentang manusia...
mungkin pada riuh...datang kekebalan...
mungkin pada bising...muncul kekuatan...
maka riuhlah, maka bisinglah
aku tak hairan
angin kencang aku tak takut
dengar aku jerit pada langit, gunung, rimba dan laut
aku berani...aku berani...

Verse 3 (Kaka)

kotakan nawaitu
katakan nan hakiki
madunya masih ditagihi
dari tabir balaclava ku dihakimi
masih digembala rejim yang menzalimi
ay...nyalakan pelita hindari kegelapan
nantikan cahaya nur bergemerlapan
di petala lapan emas berdakapan
nantikan keberangkatan

dalam perjalanan
dengar lagu Rindu
senandung lama yang memilu
dihargainya satu, dibencinya seribu
restukan ekstradiksi ke halaman nibiru
sakti dan magika mainan seketika
di persada kalachakra jangan leka
demi kebebasan, esok yang merdeka
hati terbang mencari yang esa

Chorus

levitasi...
hadirmu membawa misteri...
ku terpisah dari bumi...
terapung
di awang-awangan...
bersama kita keasyikan...
rasakan levitasi...


_____________________________________


Bagi saya,
Lagu ni sangat deep,‎
Ofcz lah sebab saya sangat cinta pada puisi‎
:)


SELAMAT PENGANTIN BARU SITI & HAFIZ

 
 
Pergi majlis kahwin cousin dalam keadaan kemam gauze. Yela, kan baru cabut gigi, tapi dah 3jam yang lepas. Setelah kemam gauze 3jam tanpa henti, tanpa makan dn minum, Allhamdulillah, lepastu darah berhenti. Saya risau juga dengan risiko bleeding yang disebut-sebut. Allhamdulillah selamat.



12.30 incik lalan sampai rumah pagoh,
Bagi dia air sirap ais, bagi dia baring sekejap sementara saya bersiap. Pukul 1 kami gerak. Ngam 1.30, bagi incik lalan zohor sat, baru kami masuk rumah pengantin (rumah pengantin betul-betul dekat dengan masjid)


Sampai je, terus makan. Saya makan paling banyak, 2kali tambah dengan pinggan penuh, air pula dekat 10gelas air orange. Saudara mara semua tegur haha. Saya balas "dah 3 jam tak makan".. incik lalan lagi lah, dia bisingg tgk saya makan, dia kata "lemak ni semua makanan ni, tak elok"... saya kata "baby lapar, baby yang nak makann, dia tendang-tendang".. incik lalan perhati je saya makan gelojoh, haha. 



Pukul 2, pengantin pun sampai. Ada zapin semua. Saya ada rakam, tapi kat instagram, carilah instagram saya "fatenfashiekin" sebab saya memang tak private kn pun.


Selamat pengantin baru cousin!  
Semoga berbahagia ke hujung nyawa.


Dont worry,
Sebab kahwin ni sangat lah best
:)



‎Lady faizal,
FatinFashiekin



CABUT GIGI DAN TAMPAL GIGI KETIKA 7 BULAN MENGANDUNG

Pergi klinik pergigian gov,
Mereka suruh saya "bertahan" sahaja.
Tapi masalah nya, saya dah tak boleh tahan.


Ye, sakit tak kerap pun,
Just bila makan benda keras (utk kwsan blubg),
Just bila gosok gg tlalu kuat (utk gigi goyang)..
Bila tak mkn benda keras, bila tak gosok gg kuat, sakit memang tak ada.


Tapi,
Saya tak nak biarkan, bersalin lagi 2 bulan + pantang 3 bulan. Lame lagi nak tunggu waktu yg doctr gov sarankan iaitu lepas bersalin.


So, saya amik iniseatif, direct ke swasta. Senanggg.. even terbang RM200.00 untuk 2 perkhidmatan iaitu tampal dan cabut. Hehe. Kepada anda yang tengah pregnant dan doctor gov benarkan untuk cabut dan tampal, better refer govment, ambil kelebihan anda sebagai ibu mengandung dengan rawatan percuma tu. Sama je mana2 tempat gov dan swasta. Jangan dengar kata-kata orang memburukkan gov/swasta ye. ‎


Beza gov dan swasta cuma, gov dia lebih teliti tentang history kita, macam saya ada masalah bleeding while pregnnt. 4kali masuk wad. So doctr tak nak ambil risiko. Dan dalam masa yang sama, saya dah sarat.


Bila pergi swasta pula kelebihannya, prosuder cepat + selesa + masuk bilik, cakap masalah, terus tampal + cabut. Senang kan? Cuma sediakan duit. Hehe. Dan dr tak refer history kita pada buku pink tu. Sebab tu urusan mudah,‎


Saya puas hati dengan dua2 perkhidmatan. Utk gov, saya memahami etika mereka. Utk swasta pula, terima kasih juga sudi menerima kes saya dan meringankn beban. Hehe.‎


Utk masalah gigi saya ni, saya refer klinik pergigian mulia di bukit gambir. Berjumpa Dr Tasnaien.. Ramai orang kata dr ni best. Dan yes, memang best! Tq doctor! 


Seumur hidup saya tak pernah cabut gigi, saya baca review blog je mengenai prosuder cabut gigi, 99% semua kata cabut gigi menyakitkan lah. Saya ni penakut tau, saya ni bukan jenis tahan sakit, dan saya nak bagitahu, TAK SAKIT LANGSUNG.‎


Orang kata, "masa inject bius sakit".. ok memang akan dapat 3 suntikan. Tapi, tak sakit pun, sakit lagi injection kancing gigi kat lengan. Sakit lagi masukkan drip kat tangan. Inject tu bukan lama macam ambil darah kat makmal masa awal mengandung tu, tak pun, sekejap je. Memang 3 suntikan, tpi sangat sekejap dan saya sendiri kata kat doctor "eh dah sudah suntik ke? Tak ngeri pun, semua orang kata suntikan tu mengerikan"... then gusi kebas, dr tarik gigi, siapppp--


Untuk tampalan gigi pula, lagi lah tak sakit, cuma ngilu pada bunyi je, tapi tak ada melibatkan apa-apa jarum yang menakutkan.


So wahai ibu mengandung sekalian yang sangat takut pada prosuder cabut gigi, tak sakit pun! Pergilah jumpa doctor dan berbincang.. macam saya, saya tak sanggup bertarung sakit bersalin + sakit gigi.. jangan kerana uols takut, so uols biarkan sahaja gigi tu.. saya scary bab rawatan "root canal".. tak mau terbang 2k untuk rawatan tu (akibat biarkan gigi berlubang terlalu lama).. bukan scary dengan rawatan, scary dengan jumlah wang yang perlu disediakan. 2k tu dari refer gigi je, baik iols joli barangan baby tau. ‎


Saya dah lega, anda bila lagi? Haha. Dan bincang dengan suami anda. Suami saya, dia merajuk bila saya pergi swasta. Dia risau apa2 jadi pada saya dan baby. Yela, dr gov dah pesan risiko bius + risiko bleeding. So bila saya lari ke swasta, dia merajuk kata saya degil. Huhu. Sedar-sedar saya mesej dia "sayang dah cabut gigi, sayang tak tahan".. dia bebellllll. Hahaha


InsyaAllah lah kan, mudah-mudahan tak ada apa-apa :) yang penting! Dah boleh gosok gigi kuat-kuat. Makan sedap-sedap. Makan keras-keras. Makan liat-liat. Syurga betul. Kalau tak, nak makan apa-apa semua ingatkan gigi.


Terima kasih Dr Govment! 
Terima kasih Dr Swasta! 


Ok, nak siap2 gi majlis kahwin cousin,
Dah boleh makan sedap-sedap. Haha. Bye ;p


Lady faizal,
FatinFashiekin







ALKISAH TENTANG JIRAN

‎Entry ini sangat panjang



Rumah saya betul-betul dibahagian selekoh. So disebelah kiri rumah memang tak berjiran lah kan, just untuk tempat parking. Tapi saya selalu malas nak parking kereta kat situ, saya suka parking depan rumah, betul2 sebelah beranda rumah so nak keluarkan barang pun senang. Ala apa nak risau panas ke apa, saya sampai rumah pun dah nak maghrib. sampai rumah pun kebiasaan incik lalan kat kebun, tu yang parking betul2 depan rumah, takut lah parking jauh. ‎


So disebelah kanan rumah kami, ada sebiji rumah yang hanya didiami oleh seorang mak cik tua, kami panggil mak long. Rumahnya besar, disebabkan besar juga lah, mak long hanya ada dirumah tu waktu siang, malam dia tidur dirumah anak buah nya dalam jarak selang 5 rumah dari rumah kami.


Kalau saya balik melaka, memang selalu saya buka ayat alquran, lagi2 weekend, dalam masa mengemas tu seharian memang sampai khatam lah bacaan alquran saya mainkan, dalam masa yang sama, bagi baby dengar. So kadang2 tengah saya lap2 cermin rumah, sapu halaman rumah, mak long akan tegur. Ingat lagi mk long kata "sejak ada ekin, mak long dah tak takut lagi dah, lega mak long boleh jenguk rumah mak long selalu" dalam masa yang sama saya rasa aneh, apa nak ditakutkan, then dengar2 cerita, oo rupanya konon rumah mak long tu ada toyol masuk (-_-) apasal lah scary sangat. Agaknya dia dengar saya ni jenis buka ayat alquran + ngaji2. Dia lega lah kot.


Incik lalan selalu kata :
"Tiap kali saya nak pergi kerja, mak long mesti tanya bila sayang nak balik melaka"..


Dan bila saya balik melaka, mak long akan tidur rumah dia sekarang, mungkin sebab ada saya kat sebelah tu, peneman kan. Nak harap incik lalan, incik lalan 24jam jenguk kebun-kebun dia. Balik kebun pn dah tengah malam. Ok bbalik pada story, saya rasa lawak juga bila incik lalan kata, saya balik melaka baru lah mak long akan tidur kat rumah dia. Saya kan parking kat depan rumah, saya perasan juga, bila parking kereta je mak long akan jenguk saya dari tingkap. Mungkin dia lega saya dah balik.


Khamis lepas, cik anuar (anak buah mak long) datang rumah, Dia ajak kami BBQ di rumah dia (rumah yang selang 5 rumah dari rumah kami).. dia ajak kami datang malam ahad, incik lalan katalah "tapi sabtu malam ahad, adik dn sepupu saya datang rumah".. dn cik anuar suruh juga bawa wahida dan liyana.


HARI SABTU :
Bangun pagi, saya tengk anak cik anuar sibuk mengemas rumah mak long, semua tingkap dibuka, katil2 dibawa keluar. Saya dan incik lalan beranggapan mungkin ada saudara mara nak datang, tu yang dieorang mengemas. Yela, malamni kan ada bbq.


Saya pun tegur lah anak cik anuar, namanya adi,
"Adi, wah malamni makan-makan sempena apa? Nak kahwin lettew.." adi ketawa dn kata "tak jadi-tak jadi"...


MALAM SABTU :
Dari kejauhan kiteorang tengk, rumah cik anuar sepi je, kata ada bbq? Asap apa pun tak ada. Saya, incik lalan, liyana dan wahida dah get ready. Incik lalan pun terasa aneh. Lalu, saya cerita lah pada incik lalan tentang gurauan saya dan adi. "Sayang bergurau dengan adi tentang makan2 malamni, tapi adi balas tak jadi, tak pastilah adi bergurau ke serius, tapi tengk rumag cik anuar, kenapa sunyi?"


Incik lalan serbe salah bila saya ceritakn gurauan saya, ikutkn incik lalan, dia xnak pergi sebb risau pergi je rupenye salah tarikh ke kn, nmpk sgt kebulur pula nanti. Haha. Saya pun pujuk incik lalan supaya call adi, yela, kalau nk kepastian kene lh btanya, xkn buat tak tahu je kn, kn hidup berjiran.


(incik lalan ke halaman rumah call adi, saya pula dibilik sambung bersiap)


5MINIT KEMUDIAN :
Incik lalan tergopoh masuk bilik dan tenung saya yang tengah bersiap sambil buat muka panik dan kata "malamni tak jadi dibatalkan".. saya pun balas "nasib baik kite ber4 tak kesane lagi, kalau x, malunyeeeeeeeee--".. incik lalan duduk kat katil dan pandang lagi muke saya "kenapa awak gurau macamtu dengan adi, tanya kahwin2 lah.. xkene timing laaa"... saya dah rasa pelik, aik, bergurau pun tak boleh.. incik lalan sambung "ada benda nak cerita ni, ikutkan hati tak nak cerita, tapi risau awak buat lawak bodoh pada jiran pula, awak tu terlebih ramah tamah".. saya balas "tak nak cerite sudah, tak kisah punnn"....


(tetibe, perlahan suara incik lalan)‎

Incik lalan : mak long meninggal tau semalam, semua tak sedar dia meninggal, sebab mak long kan duduk sorang.. adi datang rumah mak long semua pintu berkunci, so dia pecahkan pintu rumah, tengk2 mayat maklong dah keras, semut pun dah banyak makan mata mak long.


Saya : hah!!!!!!!!!!!!!!! Semalam!!!!!!!!!!!!!!! (terus terfikirkan apa aktiviti semalam, terus panik, tak sangka ada mayat tak bernyawa seharian disebelah rumah kami) 


Incik lalan : ye, tadi adi cerita, thaty BBQ tak jadi, sebab hormat kematian mak long, yang peliknya, adi kata pagi semalam ambulans lah, penuh rumah tu masa nak keluarkan mayat, tapi, kenapa kita tak dengar apa-apa? Adi kata, kereta kita ada, dalam pukul 8pagi..


Saya : kite punya bilik bukan kat depan, tak dengar apa jadi, sebab kita bahagian sebelah kiri sana. Kedap bunyi lagi. Tu tak dengar apa-apa, patutlah dieorang cuci rumah mak long! Nak bersihkan takut ada kotoran rupenye *muka saya dah puct*


Incik lalan : tu la, saya pun dh minta maaf kat adi dan keluarga, sebab serius tak tahu apa-apa. Saya tahu kalau saya cerita kat awak, mesti awak tak bagi saya pergi kebun malam dah, awak kn penakut, tapi kalau tak cerita, saya takut awak buat lawak bodoh lagi, awak tu ramah..... patutlah sejak 2minggu ni mak long asyik tanya bila awak nak balik, dia dah rasa nak meninggal, so dia meninggal kat rumah dia sendiri.. so bila awak ada kat sini, dia tak takut nak tidur kat rumah dia..


Saya : masalahnya, mak long tak takut, sekarang sayaaaa yangggg takuttttttt... (besarkan mata).. awk tak dibenarkan gi kebun, no-no, mak long tu rapat dengan saya, saya parking kereta pun boleh nampak mak long dok jenguk dari tingkap rumah, ni mak long tak ada, confirm gelap gelita rumah tuuuuu (-_-) tolonglah, saya takutttt..


Incik lalan : dah agak dah. Dah agak ni yang akan berlaku.


Saya : awak pun, cerita je lah mak long dah meninggal. Jangan lah cerita lokasi meninggal kat manaa. Tipulah sikitttt. Ni siap cerita, mayat dah keras lah, mata mayat kena makan semut, tak ada sapa sedar dia meninggal. Kan seram tuuuuuu.. aduhhhhhh... lepastu sebelum ni siap cerita rumahtu ada toyol laaaaa... awak kan tahu isteri awak ni hatinya nipisssss...




Ok. Sekarang. Saya tak berani balik melaka. Masih seram. Rumah tu dibiarkan kosong tapi semua tingkap dibuka. Gelap gelita. Selaku jiran yang berhati kecil, saya ngaku, saya tak berani nak berseorangan dirumah tanpa incik lalan. Saya dah pujuk nak ikut incik lalan pi kebun, dia kata "tak boleh, nanti awak merengek nak balik, kebun jauh lagi gelap berbanding rumah tau.."


(-_-)


Malam ahad tu, lepas tahu kisah, saya tak boleh tidur, asyik terjaga je, bangun pagi saya kata kat incik lalan "saya asyik terbayang semut makan mata manusiaaaaaa...." incik lalan gelak dan tarik rambut saya kata saya gila. hahahahaha. 


Macammana nak timbulkan keberanian ni,
Terngiang-ngiang terbayang-bayang senyuman mak long melambai saya pergi kerja. Ye, tiap orang akan merasai mati, TAPI, saya ni aneh sikitttt. Sekarang dah terapkan undang-undang pada incik lalan "no kebun jika saya ada" hehe. Dia dah setuju. Allhamdulillah.


Alahaiiii,


Alfatihah untuk mak long.


Lady faizal,
FatinFashiekin

‎‎

MATERNITY SHOOT KONON-KONON



Gigih incik lalan nak ambil gambar baby bump,
Actually atas paksaan saya. Haha. Yela, Dslr mahal gile macam harga downpayment 2biji kereta. Lepastu tersadai kat rumah, ambil lah gambar isteri kesayangan ni kan.


sebelum pergi klebang, siap2 iron kan baju untuk saya dan suami. Saja je sedondon. Serba kuning, since pregnant ni, suke betul saya dengan warna kuning. Rasa macam smart je. tapi bukanlah kuning menyala tu. Just soft yellow. Kami ada ambil gambar be2 tapi gambar dalam dslr, mls pula nk transfer.


Bila dah ambil gambar, baru perasan, bulatnya diriku. Haha. Kejayaan setakat ini, dari 50kg sekarang 63kg.. ada lagi 2 bulan, kita tgk sejauh mana meter penimbang tu akan pergi ye. Tak pa, asalkan baby sihat sejahtera.


Lepas due, nanti kita mula atkins semula ye. Rindu pula zaman diet mendiet ni. Actually incik lalan tak kisah langsung masa pregnant ni saya naik, yang dia kisah kalau saya skip makan. Dan dia kata "perut awak tak besar sangat pun, naik pun tak banyak, lainlah awak naik berat badan macam bunga citra lestari, adi juma dan aishwrarai masa pregnnt.. tu saya seram".. 


Ok, ada benda nak cerita pasal jiran kami.
Suatu yang mengejutkan. Nanti saya buat entry lain ye :)


Lady faizal,
FatinFashiekin


NASI LEMAK UNTUK ADIK IPAR



Seperti yang semua ketahui,
Adik incik lalan (wahida) dengan spupu incik lalan belah arwah mak fauziah (liyana), datang ke rumah kami jalan-jalan.


So sebagai kakak ipar yang penyayang, seawal 6.30 pagi saya berperang didapur. Konon memasak tak nak didengari mereka yang sedang tidur, sebab tahu confirm dieorang penat berjalan. Thats y buat breakfast awal.


Dalam keadaan perlahan-lahan saya buka pili air, basuh beras,. Sangat perlahan pergerakkan tangan saya.. lagisatu, sebab saya ni jenis kalau kat dapur biar semua benda saya buat, kalau ada pbantu, memang lagi kelam kabut. Incik lalan kalau dia ke dapur pun saya tolak gi ruang tamu, saya memang tak bagi dia tolong. Since kahwin ni, incik lalan yang hebat memasak tu, tak ada lagi dah masuk dapur. Dapur milik saya seorang. 


Nak dijadikan ‎cerita pagi tadi, dengan semangat membara. Saya pun kedapur, ‎tapi, lepas 2minit tiba2 rice cooker saya dia terclick "keep warm".. 8 kali saya buat, benda yang sama jadi. Aduh. Lalu saya menyelinap masuk ke dalam bilik jumpa incik lalan dan kata "time genting macamni, rice cooker pula rosakkkkkk--" incik lalan ketawa, dn dia tanya saya tahu guna manuel tak. Nasib baik lah saya ni orang kampung, dah biase masak guna manuel juga, cuma leceh manuel ni, lamaaa. Kalau gune rice cooker, sekejap je dah masak.


Lepas 30minit, nasi siap masak. Beralih pada ayam. Ayam lambat sikit sebab masatu beku. Pukul 8.00 baru siap masak. Lama kan! Semua salah rice cooker, puas saya godek. Haih. Ni baru buat nasi lemak tau. Kalau buat nasi beriyani kambing ke. Naya je. Incik lalan dia asyik kata "dah bau dah ni, dah bau".. sakit hati kite..hehe..


Incik lalan cuma tolong buat air teh je, tu pun dia kata "eh kenapa teh nya tak pekat".. lepastu saya balas "nampak sangat lah dah lama tak buat air sendiri kan? Nampak sangat lah awak memiliki isteri yang penyayang kan yang sentiasa siap kan semua benda" ;p


8.30pagi, semua pun dah ada kat meja makan, incik lalan sengih2 je tengk kejadian yang menimpa saya pagi tadi yang menimbulkan kekalutan. Dia sengih2 tiap kali saya hidangkan nasi ke pinggan-pinggan. 


Apapun, semuanya bereh,
Berjalan lancar. Allhamdulillah.
Jemput datang lagi semua! :)


‎Lady faizal,
FatinFashiekin







HAI NOVEMBER 2015

Untuk bulan november,
Ada 4 kali weekend.
Iaitu : ‎7/14/21/28


Tak disangka, kesibukkan akan menghantui diri,
Baru plan nak ambil kakak dan adik. Tapi, apakan daya. Huhu.


14hb :
Adik ipar nak datang rumah, ajak cousin belah arwah mak kandung suami (mak fauziah).. so ofcz lah this weekend memang busy melayan tetamu.‎


20hb :
My lovely cousin khwin. Ofcz wajib hadir. Cousin okeh. Masa saya kahwin, dia datang memeriahkan majlis. Dan saya mestilah join rombongan belah perempuan.


28hb :
Best friend masa sekolah rendah pula kahwin. Wajib lah hadir. Best friend ni. Gile tak datang. Kena maki bertahun nanti. Haha


So InsyaAllah,
Bulan 12 baru bawa kakak adik datang melaka. Masa kakak adik dtg melaka. Saya dh pun 8 bulan mengandung. Banyak tempat saya usulkan pada incik lalan untuk bawa anak2. Tapi kena marah "ishhh, ingat sikit awak tu dah boyot" ‎


-nak ajak gi pantai pun dia bising kata "sana panas, nanti awak rasa nak pitam"‎
-nak ajak gi waterpark dia bising kata "sana tempat semua tinggi-tinggi, jatuh nanti"
-nak ajak gi pulau-pulau dia bising kata "dibuatnya nak bersalin nanti, tk kan nak bersalin dalam feri"


(-_-")


So lepas dia bising-bising kata mengandung tak boleh jalan. Saya pun kata lah :
"Lepas bersalin, 1st anniversary next year, bawa saya ke ****** nak. Jom lah!"


Dia balas pula :
"Baby baru 3/4bulan. Mana boleh nak bawa naik flight‎.. tak baik untuk gegendang telinga dia.."


Adeee jeee laaa alasannnn (-_-)
Baru nak ber baby-moon..


So, maybe akan ke tempat yang anak2 boleh bermain berseronok. Untuk saya pula, kalau penat, naik bilik. Syok-syok. hai disember, be nice to me ye.  ‎


Lady faizal,
FatinFashiekin



MY BEST FRIEND PREGNANT


Ingat lagi pagi saya nikah,
Saya kata :
"Anak kita mesti kena sebaya, kena sepasang, tau"


Masa tu my bff dengar dia kata "InsyaAllah"
Lepastu mak bff balas "ekin berjanji dalam waktu lepas lafaz nikah. Masin nanti mulut tu"


Dan last month,
Dapat good news
Dia tunjukkan UPT test dia! 
Allhamdulillah! :)


I'm too happy too much,
2 tahun dia tunggu, dn Allhamdulillah,
Allah makbulkan doa kami.
Dan paling best, anak kami akan sebaya! :)


Geng macam saya dan dia,
Puas saya pesan :
-jangan naik tangga selalu
-jangan angkat barang berat
-jangan berdiri lama
-jangan kerap bersama utk awal ni. Hahaha.


Semoga segalanya selamat,
Happy for her! 
Saya nak anak perempuan,
So dia mesti anak lelaki okeh ;p


Lady faizal,
FatinFashiekin

‎‎

7 BULAN MENGANDUNG

Cepatnyaaa dah 7 bulan mengandung!! Saya sendiri macam tak percaya. Rasa macam baru je turun dari pelamin. Rasa macam baru je buat UPT test. Rasa macam baru je buat buku pink. Tak sangka dah 7 bulan berlalu *senyum malu*


Saya dah ambil suntikan kancing gigi pertama. Allhamdulillah. Kalau tgk review kat blog semua kata sakit lah, tak boleh buat kerja lah, kebas lah tangan, nak demam lah, mcam-mmacam review yang menakutkan. Tapi, berdasarkan pengalaman saya, tak sakit mana pun. Rasa suspen je. Yela, sebelum inject nurse kata "masa jarum masuk tak sakit ye" (masa ni jarum dh masuk so saya pn kept positive) tetibe nurse sambung ayat "masa ubat masuk je sakit sikit" (masa ni rasa panik lah).. but then, eh, xde sakit mana punnnn... maybe juga sebab dah niatkan nak yang terbaik untuk kandungan.. so segala onak ranjau ke atas diri ku sanggup ku tempuhi asalkan baby sihat sejahtera.. cewah! haha.‎


Untuk minum air gula pula, Allhamdulillah, masih tak disuruh. Kerana berat badan saya naik secara cantik dan menarik + HB saya pun cantik. Ada juga review kat blog mengatakan nanti akan kena juga minum air gula, saya pn tertunggu-tunggu juga. TAPI, selamat. Risau juga sebab pregnant ni i'm craving for choclate, ais krim dn minuman bergas.


Dan sekarang dah mula kena kira pergerakkan baby dalam perut. Berapa kali dia tendang :) dn lepasni, appointment dengan KK setiap 2 minggu. 




Antara simptom 7 bulan yang saya alami :

1) baby semakin kuat menendang :
Sebelum ni baby aktif malam je, sekaranggggg... asyik tendang-tendang-tendang.. dan i'm happy.. tendang lah baby, mommy suka :) 


2) masalah susah tidur :
Masalah ni memang berat bagi saya, sebab tanpa tidur yang lena, saya akan bertambah letih. Susah sgt nak tidur. Bila suami urut pn saya still rasa tak selesa. Rasa posisi tidur serba tak kena. Rasa rimas + rasa sakit badan + rasa lenguh + tak mengantuk. 


3) ‎tampalan gigi pecah :
Haih. Dah masuk 3rd trimester ni la gigi jadi rapuh (-_-") dh refer doctr gigi, semua tak mau buat. Dia minta saya "bertahan" sahaja sebab lubang tak serius. Kalau sakit baru jumpa doctr gigi semula.‎


4) kaki kejang ketika lena tidur :
Part ni memang boleh buat mnangis. Tengah-tengah syok tidur, tetiba terjaga sambil jerit "kaki kejangggggggg".. incik lalan akan bangun terkejut dan cepat2 cari kaki saya, dn lepastu kena marah "jangan bengkokkn, jangan bengkokkan".. lepastu saya tak nak bengkokkan, pastu incik lalan marah "ni kalau saya tak ada macammana? ".. lpas 1 minute dh ok, saya kata "dh ok, nak sambung tidur" haha.


5) Pening bila banyak berjalan / situasi panas :
Bila kat shopping complex, sementara tunggu incik lalan belek barang. Kadang2 saya bersila je kat atas lantai supermarket. Mula2 incik lalan bising. Tapi saya kata "klu bdiri lama-lama nanti pening dn penat, nnti saya ajak balikkk je, awak yang rimas".. pastu dia balas "betul juga tu, ha, tak pe, bersila lah.. jangan ganggu saya" 


‎6) sembelit :
Serius rasa tak selesa, nk meneran sangat, takut. Sbb saya kan ada kes uri kat bawah. Pastu kerap bleeding. Risau..  


Semoga dipermudahkan perjalanan kandungan saya, dipermudahkan bersalin, di beri kesejahteraan kesihatan kepada saya dan baby dalam kandungan. Amin.



Lady faizal,
FatinFashiekin

BANCA'AN SELAMETAN ( DOA SELAMAT HAMIL 7 BULAN)


Sebagai masyarakat javanese yang pekat. Haha.
Adalah menjadi suatu adat untuk membuat doa selamat sempena kandungan mencecah 7 bulan. Dengan niat dipermudahkan bersalin, sihat sejahtera si ibu dan anak. Senang kata, semua dipermudahkan lah.


Bagi masyrkat jawa johor macam saya ni, tak pelik sebenarnya dengan adat sedemikian. TAPI, suami saya dia pelik, ‎dia‎ nama je duda anak 2, tapi sometimes saya rasa macam kahwin dengan orang bujang. Tapi maybe sebab dia orang utara, adatnya bbeza dengan saya. Tambahan pula, doa selamat utk hamil 7 bulan ni tak wajib pun. Ikut kemampuan. 


Pada mulanya my mama nak buat kenduri besar-besaran. Tapi bila dengar perkataan "‎kenduri"dn besar-besaran, menjemput sekalian orang kampung + ada aktiviti munjung makanan dari rumah ke rumah, saya rasa tak syok buat bsar2. Sebab niat saya hanya ingin buat yasin doa selamat menjemput jemaah masjid, jamu mereka dengan makanan, dn minta didoakan dipermudahkan bersalin dn sihat sejahtera si ibu dn anak.


Tambahan pula sekarang saya 7 bulan mengandung, belum bersalin pun.. so thaty nak buat simple je. TETAPI saya dah plan, sebulan selepas saya bersalin, majlis aqiqah dn potong jambul akan terus dibuat! Hehe. Masatu, nak buat besar-besaran dah dapat green light dah dari suami. Baru lah boleh meraikan :) tapi suami still kata "no pelamin-pelamin ye" isshhh, tak fun lah daddy ni. Haha.‎


Persiapan majlis doa selamat hamil 7 bulan ni, banyak diseliakan oleh mama dan abah. Thanks to them. Kalau menunggu saya ni, memang tak menjadilah. Mama abah dan suami banyak sponser. Saya lebih kepada tukang tengk. Eh, saya kan ibu hamil ;p


Menunya adalah : nasi keluban (makanan adat jawa), kalau kenduri buat nasi ambeng. So nasi keluban ni lebih kepada majlis kecil / doa selamat / meraikan sesuatu. ‎Dan mama buat bubur merah (juga makanan adat jawa)..


Allhamdulillah majlis berjalan lancar.
:)


Lady faizal,
FatinFashiekin







Sent from my BlackBerry 10 smartphone.‎

PERLU KE CEK HANDPHONE SUAMI?



Tengahari tadi,
Tengah scroll2 fb, terbaca status OH BULAN,
Mengenai "perlu ke check hp suami"..


Perlu ke check hp suami? 
Jawapan saya : PERLU.


Bagi saya yang telah mempunyai suami,
Sejujurnya saya selalu check email / whatsapp dan mesej suami saya. Yes, selalu.

Dan,
Suami saya tak heran pun.


Bahkan,
Suami saya ada perangai,
Dia cukup malas untuk buka email / whatsapp dan mesej yang dia terima. Kadang kala saya yang bising.


_______________________________________

CONTOH 1


Saya : ni encik khairi mesej nak minta awak bagi copy dokumen ni. Dia mesej 2 hari lepas tau. Sian dia tunggu, mane tahu urgent.

Incik lalan : hah! 2hari lepas, alamak, tak siap apapun dokumen tu lagi

2hari kemudian,.

Saya : dah siapkan dokumen yg incik khairi nak ?

Incik lalan : ala lupe! Malamni-malamni baru balas mesej dia.


Saya : (-_-")
________________________________________

CONTOH 2 :

Saya : ni sham mesej cuaca mendung, nak kena gi kebun tak. Skg dah pukul 9malam dah. Awak kat rumah, kesian sham‎ agaknye sorang-sorang kat kebun.

Incik lalan : hah! Yeke! Balas kan kata tak yah gi kebun

Saya : (-_-")

_______________________________________

Kadang2 kalau saya hantar whatsapp pada incik lalan, saya kena call dahulu dan kata "tengk whtsapp".. ha, baru lah dia buka. Kalau tak. Seminggu lepastu baru dibuka, tu pun saya yang buka sendiri guna hp dia. Haha. Apalah nasib aku.


Ye, dia aneh sikit. Tambahan pula skg whatsapp ada macam-macam group. Dia rimas. So dia ambil iniseatif untuk "silent 1 year" semua group whtsapp. Haha. So kepada sesiapa yg invite incik lalan dalam group whtsapp, dont worry, anggap je dia tak wujud ;p


So, apabila incik lalan jarang buka mesej / whatsapp dan email. Maka, saya lah setiausahanya utk balas mesej2 yg dia dapat. Kadang2 dia cakap, saya jadi tukang taip.


Bila baca komen2 kat OH BULAN mengatakan si isteri yang kerap cek hp suami adalah mengongkong. Bagi saya, bergantung kepada siapa suami anda. mcm saya, suami saya balik kerja hp dia slumber je letak merata. Yela, bukan kaki tgk whtsapp / email / mesej. Dn dia lgsg tak heran, saya pula bila balik rumah mmg melekat dgn Hp suami, sbb kamera hp dia cantik wooo, mmg sy slu pinjam hp dia utk update gambr di blog / facebook dan instagram.‎ 


TAPI, saya thu, ada sesetengah‎ suami yg jns melekat 24jm dengan hp, so bbincg lah, terangkan kenapa awak kena tgk hp dia. Yela, tak berbincang lah boleh buat gaduh. Korang je tahu perangai suami korang.


Tapi part hp saya, suami memang tak amik port. Dia tak heran, sebab dia tahu isteri dia ni histeria dengan dia. Depan mata pun saya boleh kata "rindu kat awak laaaa" hahaha. Ada juga lah saya kawan-kawan lelaki. Tapi saya akan ceritakan seorang demi seorang demi sorang. Almaklumlah iols ni kepoh, so kalau dalam kereta tu kuat bergosip dengan suami. Suami iols pn dh bjangkit juga lah perangai iols.

pesanan :
"Sayangi suami anda, ia hak anda, kenapa perlu ada tembok antara suami isteri? Sepatutnya adanya pkongsian, dh namanya rumahtangga. Kan"


Ok lah,
Tu je pandangan saya.
Bye


TAK NAK AJAR ANAK TIDUR GUNAKAN BUAI

Harini mama kata dah jumpa bidan yang nak mengurut saya masa pantang. Bidan kata tak perlu beli set bersalin kerana barangan dia siapkan. Antara yang dia siapkan (yg saya sempat alert) 1)pilis 2)mengurut 3)mandikan saya 4)mandikan baby 5)mknn/minuman jamu 6)buaian kan bby tidur


Dengar statement "buaikan baby",
Saya rasa terkejut. Saya kata lah "akak tak nak ajarkan baby buai nak tidur".. my mama bit marah dan kata macammana pengasuh nak jaga (T_T) dan i'm bit kecewa, patutnya as mama and future grandma, my mom akan faham.


Banyak situasi depan mata saya yang saya rasa "saya tak kan ajar anak saya tidur buai"... contoh raya, orang lain sibuk beraya, tapi ada baby yang mengamuk nak kan buaian, dah kelam kabut saudara mara nak mencari buaian, nak ikat tali lah. Yang lagi parah, baby yang diajar dengan buaian elektrik, baby dah terbiasa dengan henjutan selari buaian, bila dapat buai biasa, baby tak nak dan mengamuk. Kesian dan scary saya tengk (T_T)


Kenapa saya tak nak ajar anak tidur dengan buaian? Jawapan saya :
I'm travel mommy--


faham maksud saya? 


Saya bukan lah wanita yang balik kerja terus sampai rumah. No. I'm PJJ mommy. Ulang alik pagoh-melaka.‎ Saya kena didik my baby tidur dengan keadaan lena tanpa buaian. Just letak dalam car seat dan sleep. Saya kena ajar baby macamtu. Agar sepanjang pemanduan saya baby tak meragam mencari buaian. Sama juga situasi kalau saya kerja, daddy dia kena jaga, i'm sure daddy dia akan bawa balik melaka. Dan ofcz juga, daddy dia nak drive secara aman. Can u imagine kalau ajar buaian? Ttiba baby nak tidur dan meragam dalam perjalanan dalam keadaan saya seorang drive. Kalau siang okey lah. Kalau malam? Tak ke panik (T_T)


Tambahan pula, keluarga mertua jauh di utara. Bukan dekat johor-kedah tau. Saya nak kan perjalanan yang mendamaikan. Baby senang tidur, mommy pun senang jaga. Saya tak nak jadi situasi macam saudara saya, sepanjang perjalanan terpaksa dodoi baby goyangkan tangan menjadi buaian, tu pn bby mengamuk lagi sebab dah terbiasa dengan rentak hayunan buaian. Oh, saya tak nak macamtu.


Dan, kalau ttiba suami ajak makan angin, nak kena naik flight. Mana ada buaian dalam flight (T_T) kesian baby. Kesian parent. Kesian orang yang terpaksa dengar tangisan baby. Kan? 


Saya buat keputusan bukan atas sebab "moden". Tapi atas dasar "memang kenaaa.. i'm travel mommy"...........


Baru part buaian saya dah terasa bahang-bahang panas isu akan belarutan kepada sanak saudara dan jiran tetangga,‎ Ni belum lagi part saya terfikir tak nak bagi baby susu formula, nak bagi breast feeding, so akan pam kan dan letak dalam freezer, so pengasuh akan kena panaskan sebelum nak bagi baby. Lagi leceh. Agaknya kena kecam tak ye? (-_-")


Ok. Part breastfeeding baby tu sedang difikirkan lah. Part buaian saya memang kena tegas. Hopefully orang sekeliling faham. Kalau tak faham dan kecam, iols kunci pintu, tak payah melawat iols dalam pantang. 


Sekarang baru faham, kenapa ibu dalam pantang meroyan dan sanggup terjun dari tingkat 10 bangunan (T_T) haha. ‎Dan sekarang faham istilah "semua mak nak yang terbaik untuk anaknya".. 


‎Klik link sebelah utk TIPS TIDURKAN ANAK TANPA BUAIAN : http://vic-mycerita.blogspot.my/2014/02/tips-tidurkan-bayi-tanpa-buaian-untuk.html?m=1


Tak pa, biar orang kecam sekarang setakat tak ajar anak tidur dalam buaian. Daripada orang kecam iols letak anak dalam buaian elektrik dan kata iols mak yang pemalas. Tak pun berjalan kerumah orang then anak menangis tak nak berhenti sebab nak kan buaian dan orang kecam iols tak tahu jaga anak. kan? 



Bakal mommy,
FatinFashiekin

SURPRISE DARI JERMAN. KONON.


Ada orang tu,
Niat dihati nak buat kejutan tetibe muncul kt hospital. So tak cakap lah nak balik, hp pun dia off sebab dia kata ‎luar hotel xda wifi. Saya pun faham sbb roaming mahal. Kami bhubung through wifi/whatsapp. Cukuplah kes masa dia g jepun. Borak brpe minit je bill sampai RM700.


Sebelum ni dia kata dia balik next week, so start malam tadi, saya dah susah hati, kenapalah ‎x dapat call dia, Whtsapp tak masuk, saya nk inform yang saya dah keluar wad.


7.15 malam. Tetbe konon "surprise! Sayang kat mane".. saya mcm blur. Hello, tu lah, nk surprise tak kene tempat. Wife dah kat rumah, menjajau dia pi hospital wad12 ingtkn bini kat sana (T_T) rupanya konon nk bgi kejutan, konon biar bini gembira dan sembuh. Padahal bini tengah tersadai depan tv dengan hati gumbira. Dia pula kat hospital. LOL


Haha.
Apapun, effort tu I suke ye darling.
Hahahahahah.


Lady faizal,
FatinFashiekin