FOLLOWER

NUFFNANG ADS

PILIH KASEH

Weekend,
Daddy ajak jalan2,
Tgk2 brgan elektrik,
Survey2 sambil berbincang 😝

Dalam masa sama,
Bawa my sibling jalan2,
Mama abah gi kenduri kahwin kat sungai buloh.


Seharian berseronok,
Kemain happy dieorang 😇


*****
Tgk gmbr saya upload,
Kemain daddy dengan kaseh kan.
Crh, bmesre selalu.


Kt instgram saya ada upload video dieorang bermesre 😒😒😒
Isshh, pilih kaseh btul daddy ni 😝

Lady faizal,
Fatinfashiekin

MAKANAN UNTUK BAYI PERTAMA KALI MAKAN

Homemade baby food !
Walaupun kt rumah dah banyak dengan makanan baby pelbagai jenama, tapi saya berkobar juga buat kan puri untuk B.


Seronok tiap kali tgk anak makan,
Satu kali dia buka mulut, mulut saya yang kecoh bersorak "hoorey, baby good girl!!".,"aummm, pandainye makan".,.."bijak macam mommyy,nakal macam dadyyyyy"... Anak saya cuma terkebil kebil hahhaha



Harini pertama kali buat makanan baby, ok, actually incik lalan yang bersemangay, macam biase, saya pasukan sorak, pasukan siapkan alatan. Bukan apa, suami saya kan lorat, semua cara salah, semua cara tak kena, so bila dia buat sendiri, dia diam. Dia terus ambil pisau dn sambung apa saya buat.


Untuk first puri ni, kami buat paling simple dan gerenti sedap iaitu campuran jagung putih+keledek+labu, sangat sedap dan ofcz lah manis asli dari buah. No sugar. No salt. B suka gilaaaa 😍


Petang tadi ada beli lah makanan baby siap ada probiotik la, organic la, hopefully pun baby suke. Actually tgh train perut dan mulut dia untuk terima semua rasa. Tak nak stick 1rasa je.


My friend,
Anak nya terlalu bgantung pd ready made babyfood, bila besar, nasi langsung tak nak. Kalau sayur dia geleng kepala. Thats y la dri kecik ni nk didik kaseh supaya x memilih makanan. Dn nestum kandgn ada added sugar la 😞😞😞😞😞

Ttg babyfood yg saya buat td,
Da siap je saya masukkn dlm bekas kecik (makesure BPA Free), dan bekukan... So boleh tahan 3-6bulan..bila nk guna baru ambil 1 dan hangatkan suam.


Ok la nk tdr ni,
Nti kalu saya ada buat puri baby lagi, nanti saya share yew 😎😎😎😎


Lady faizal,
Fatinfashiekin

SUAMI MANJA LEPAS ADA ANAK

Kerja saya sayang,
Suami pun saya sayang.


Kerja ada tanggungjawab,
Pada suami pun ada tanggungjawab.

Lepas ada anak ni,
My husband nk more bonding,
Nak selalu tgk anak bini,
Tak nak jauh.
Perasan since pantang,
Suami minta berkhidmat untuk dia,



Dilema.
Serius dilema.


Sejak ada anak ni,
Normel ea golongan suami2 ayah2 ni jadi lagi manja dan jadi lagi nak diperhatikan 24jam, nak dibelai-belai, sambil dia cudle baby, nak kite cudle dia jugak. Normel ea. Ke suami2 @ ayah2 ni jeles sbb isterinya fokus pada anak 😂😂😂

Siap nak daftarkan saya dalam macam2 kursus keusahawanan. Betul-betul nak berkepit dengan bini.



Haritu, hp mama rosak,
Mama suruh saya bawa gi kerja utk kedai cek kan. Saya masukkn dalam kocek uniform, dalam bilik, saya keluarkan hp mama tu nk masukkn dalam handbg. Suami tgh baring kat katil tetibe tduduk tegak. Pastu dia kejar saya, nak capai hp sambil kata "amboi ! Amboiii banyak hp!" Muka dia panik. Saya ? Muke slumber je, sambil konon sorokkan hp. Dia panik gile. Saya kata "mama punye laaa, hp mama xboleh on instgram" barula incik lalan sipu2 malu 😂


Manje angat aih,
Jeles lah tuuu.


Tapi,
Masalahnye,
Anak lagi manja dengan dia,
Nk jeles ape,
Tidup berpeluk 2 orang tu.
Huhu

RINDU NAK MENGEMAS

Aneh kan ? Rindu nk mengemas rumah, haha. Tapi serius rindu, bukan lah iols tak mengemas, tapi bila balik melaka tu rasa geram ketap2 bibir nak memunggah semua benda. Tapi masa tak ada 😭😭


Macam kalian tahu,
Saya kerja pagoh,
Suami melaka,
Seminggu 3kali saya ulang alik,
Selebih hari saya kerja shift malam.


Bila turn balik petang dan balik melaka, tambahan musim raya ni, sibukkkk sangat. Sampai rumah terus ajak suami beraya habiskan area jasin tu. Tapi mcm biasela incik lalan tu, menyimpang je ke shopping complex. Alasan sama, cari baby food, gigih memilih carrot / kiwi / avocado, nk blend utk baby. Tapi bile sampai rumah ( nan hadooo, bagi baby heinz puri segera tu haha ) saya yg makan kiwi tu.



Dulu sebelum ada anak,
Berlagak saya ngaku "boleh ulang alik" sekarang, serius kelam kabut. Memang sempat nak uruskan semuanya, tapi hanya "sempat", tak teliti pun. Tambahan ni raya, weekend busy, sangat busy, haih, bila laaa ada kesempatan nk menyental segalanyaaaaa...


Suami kata :
"Sayang berhenti la, buat bisnes kerepek, sayang kan hebat marketing"

Gi beraya rumah tok ketua slumber dia kata "saya nak suruh dia buat bisnes kerepek tok" saya da kerut kening, kunyah kuih ala2 kuih tu keras sambil pandang dia. Tok ketua kata "eh! Bagus sangat tu! Boleh kaya tau, permintaan tinggi tau" saya sekadar sengih2 pahit.


Part paling lah iols rasa nak tersedak kerepek, tok ketua kata, "haritu tok tolong tutup tingkap rumah korang tau, dah mlm balik msjid, faizal kt kebun, rmh gelp tp tingkp tbukak, tok tutup dri luar" haaaa, iols rasa sangat nk tcekik kuih dan cekik suami iols..


😑😑😑😑😑😑😑😑😑



Lady faizal,
Fatinfashiekin

CANON 7D UNTUK DIJUAL

Haritu saya kemas2 rumah,
Buka2 laci ternampak dslr incik lalan yang berkurun x guna.
Ye.
Since ada baby, x sempat nk bagi kaseh sayang kat dslr tu.


Ah. Bukan setakat dslr je.
Since ada baby ni,
Kalau gi majlis orang tak sempat nak berphoto shoot pun,
Anak nak saya je.


Contoh weekend lepas,
Nieza tunang.
Sampai je rumah nieza.
Saya pas baby pada incik lalan,
Incik lalan tegur2 rizal dan member dia, duduk pula sebelah ucop,
Anak saya seram dengan lelaki,
Tambahan pula berbulu.
Ucop pula siap berjambang dan berjanggut panjang, siap bertopi pula tu, incik lalan duduk je sebelah ucop, anak saya dah menangis, hahahha


Kelam kabut iols nk amik gambr,
Sempat la juga snap,
Tapi kegegaran melampau,
Pastu terus capai anak hehe.
Saya kata pada incik lalan
"Bagus anak kite ni, kecik2 dah tahu mengenai bukan muhrim, so dia xmau dekat" hahaha


So bila nmpak dslr tu,
Dn pk kedaan sekarang ni,
Sebelum dslr tu lapok dek hujan atas kecanggihan dunia skg,
Saya suruh incik lalan jual,
Incik lalan pun setuju.


Hoorey.
Bila incik lalan setuju?
Trus iols kata
"Nak tv yg siap boleh connect internet, lcd tv skg ni letak ruang tamu tengah"
Ye sebab iols tak suka lepak ruang tamu depan, depan untuk tetamu special, iols lebih selese lepak rumah tengah,


Update pkl 10 x sampai and 10minit,
Terus ada buyer.
Wah. Terus dpt rm2.5k.


Harga beli body rm5k++
Lens beli asing rm2k.
Lens yg mahal da jual awal,
Tgal set skg kami let go 2.5k,
Ada kata "baik jual kt mudah 4k"
Tapi kami jual bukan sbb nk untung pn, mmg ssaje nak letgo murah,
Kongsi hobi pada yg minat hobi ni kt kawan2 yg rapat"



Sooooooo,
Apa yang kita boleh joli dengan 2.5k !!!!! Hahahahah. Komisyen sbb marketing yg hebat harus la ade kan 😎😎😎😎 nak kabinet dapur ke nak tv siap ada wifi, ke nak sofa L baru, ke nak jadi hdiah cash buat bini 😁😆 yela incik lalan bukan heran pn dgn dslr dia, iols yg marketingkn jualan tau.


Lady faizal,
Fatinfashiekin

RAYA MAKIN HABIS

Konon nk ajak beraye rumah tok ketua, konon je lah, bila isteri dah bersiap, anak dah depan mata, masa tu la nk beli pampers baby, nak beli baby food, nak beli ikan la 😒😒😒



Plan kamis ni nk gi,
Kalau cancel juga raye haji lh nampaknye pi beraye kesane 😑😑 sebelah kampung je pun huhu

HAPPY 1/2 BIRTHDAY BABY

Lg 6bulan birthdy mybaby,
( mommy da plan birthday party anak huhuhu )
Cepatnya masa berlalu,
Dah 6bulan anak mommy.


Weekend haritu suapkan baby utk pertama kali. Semalam saya ada pos video nya 😎😎


Perasaan emak2 ek,
Anak makan pertama kali pun nangis 😂😂😂 tak pernah disangka saya yang becok rock ni pun berhati tisu 😂😂😂😂


Me : happy 6months baby, mommy sayang baby lagi lebih berbanding daddy ( sambil jeling ddy dia )


Incik lalan : eleh tak pe, baby lagi sayang daddy diaaaaa ( balas jeling )


Malam sebelum tidur :


Me : yang, pok2 saye sampai tertidur, penatlaaa belakang bdan 😞😞


Incik lalan : kata sayang baby lebih, gi lah suruh baby pok2 ayangg.




😂😂😂😂😂
Eh emo rupenye,
Ingatkn jiwe sado
Haha


Lady faizal,
Fatinfashiekin

VIDEO SUAPAN PERTAMA KASEH

videoAsal mak nye dah mcm pasukan sorak, bising mcm tikus hahahaah

AKU TUKANG PENJODOH

Allhamdulillah
Kenen punya kenen,
Bertunang akhirnya korang hehe


Ingt lg,
Febuari 2015,
Rizal mesej supaya dicarikan pasgn,
Saya terus kenen kn dengan nieza memandangkan nieza solo, masatu nieza baru sebulan join farmasi sihat.


Rizal kawan serumah incik lalan,
Nieza kawan sekerja saya.


So bila dieorang brtunang,
Saya dan incik lalan sangat happy,
Our kawan baik brsatu :)


Tahniah uols,
Kahwin je bulan depan xyah tgu lame2 hahahaha


Lady faizal,
Fatinfashiekin

RAYA KELIMA

Raya-raya pun weekend x lupa pi jusco, hehe. Heh santau ape la yg jusco pakai kat kami. Patutnya saya ni jadi duta jusco 😝😝


Yeay !
Daddy belikan baby foldable booster seat, 1st ly saya memujuk dn goda incik lalan nk walker, tapi incik lalan ajak beli steamer maknn baby, saya still nak walker, xpun jumpero, x sabar ni tgk anak jalan sana sini. Incik lalan x bagi juga di kata x bagus utk baby 😑😑


At last dia bagi foldable booster seat tu, ok lah, saya tetap happy tapi next month saya tetap nk walker / jumpero.


Lepas tu tgk2 makanan baby,
Untuk starting memilih jenama heinz,.. untuk kemudin hari, mommy masak guna "hand" ye nak, bukan jenama heinz hehe. 1kali makan botol kecik tu rm15.40 huhu. Sekali makan tau, tapi kalau daddy on je untuk heinz, mommy lagi happy 😆😆

Lady faizal,
Fatinfashiekin

RAYA KEEMPAT 2016

Raya keempat da memang booking trikh untuk gi rumah custmer farmasi iaitu along ! Khas untuk dia, untuk dia, untuk dia **nyanyi ala2 lagu sleek**


Mula2 plan nak bawa kaseh,
Tapi cek mek molek tu tidur pula,
So mama kata xpa tinggal je,
Saya apalagi, capai shawl keknis, barulah boleh berhijabista. Kalau dukong kaseh idok ler teman sanggup bershawl lilit, sebab anak iols suka betul kemam tudung iols, bukan setakat tu je, bile iols nk kiss dia, tgn dia cepat ke tarik cermin mata iols 😑😑😑😑 tu cermin mata, belum rambut maknye lagi. Gugur nak--



Ngam lepas zohor sampai,
Pengantin pn berarak,
Cantik sangat hajar hazizi !
Tahniah along !!
Semoga dapat baby ccepat,
Best tau kahwin dengan duda, banyak kemudahan dn kesenangan, kdg2 benda kite da tahu pn saje bt xthu sbb dia lg bpgalamn. Hehe.



Lady faizal,
Fatinfashiekin

RAYA KETIGA 2016

Dah mula krja tapi half day,
Then, habiskan round beraya rumah saudara mara kat kampung yang masa rya pertama tk da kat rumah



Dn ramai sanak saudara dtg kerumah, seronok ! Pastu bg tetamu duit rya, part paling seronok, angpaw raya this yeat 100% sponser from incik lalan. Syok khwinnnn oi. Masa bujang, raya je iols stress. Dah kahwin ni iols paling lebar sengih haha


Raya ke3 ni mama buat menu best jamu tetamu, sup gearbox lembu ! Incik lalan beli kat melaka, peh, my fav !! Kelaut iols punye diet, sehari 5 ketul iols makan huhu


Lady faizal,
Ftinfashiekin

JAWATAN KOSONG PEMBANTU FARMASI

Farmasi menawarkan jawatan kosong sebagai "pembantu farmasi" saya pun war warkan lah.


Allhamdulillah mendapat sambutan, TETAPI SAYA SANGAT KECEWA DENGAN RESPON ANAK MUDA KITA.


Dah diinform awal,
"Jawatan kosong sebagai pembantu farmasi" tetapi yang saya sangat kesal :

1) minta borang dibawa balik :
Hello, awak nk interview, interview bermaksud temuduga (bertemu dan diduga).. Kalau bawa balik, temuduga macammana ye ? Sbb dalam borang tu ada soalan mengenI bidang yg akan awak ceburi, tahu x, bile awak bawa balik je borang tu, automatik direject.


2) tak tahu jawatan apa :
Hello, tk kan tak tahu jawatan apaaa, saya dah war war kan awal, jawatan pembantu farmasi sayanggg, tak kan awak nk temuduga tapi tak tahu nak kerja apa (-_-)


3) Harapkan "kabel" :
Masuk2 suruh isi borang terus kata "tunang saya kerja bidang perubatan" hello dik, sedangkan iman pun x boleh diwarisi apatah lagi kepandaian. Ada yg siap letak nama dato" sebagai pyokong, dik, bukan minta kerja sebagai ahli politik pun dik.


4) tak bersiap sedia :
Lupa result / lupa umur mk ayah / tak tahu antara minat @ hobi padahal benda sama. Kolum sama.


5) soalan mudah gagal :
"Apa fungsi gaviscon" dia jawab untul sakit tekak (-_-) get ready tak ni dik nk join bidang ni. Kalau klinik yes awak dduk kaunter je, frmasi bertugas untuk educate orang.



Fening hakak. Fening.
Sekarang hakak dah faham kenapa ramai anak muda tanam anggur.



Akak bakal tua yang kecewa tengk bakal penyambung legasi,
Fatinfashiekin






Sent from my iPhone

SELAMAT HARI JADI SUAMI YANG KE 35

videoSelamat hari jadi suami,
I love you so much,
Sayang sangat2 sampai hujung nyawe.


Semoga sentiasa berjaya dan dalam rahmatnya dan sihatsejahtera hendaknya dan panjang umur sentiasa, bia saya pendek umur tp sy nk awak pnjang umur sbb saya tk boleh kalau awak tak ada.


Kalau awak nak tahu,
Awak ni best sangat2,
Dulu masa couple best,
Masa tunang best,
Dah kahwin best,
Da ade anak ni lagi best !


Saya selalu syukur sbb Allah bagi awak untuk saya,
Sentiasa cool dan matang,
Tak pernah emo dan marah tetibe,


Yg penting,
Selalu guide saya,
Paksa saya untuk bfikit dluar kmampuan, paksa saya majukan diri, dn dalam apa jua paksaan,
Awak ada kt belakang saya untuk support klu saya terjatuh. Tak pernah tinggalkan saya pun.


Sayang awak sangat.


Sehidup semati,
Fatinfashiekin

RAYA KEDUA 2016

Hari raya ke2,
Sehari suntuk berjalan jalan,
Beraya part saudara mara jauh,
Pergi 2 kereta dengan abah mama dan adik2,


Dah jd trdisi abah akan bawa kami adik2 gi beraya rumah saudara even jauh, abah kata supaya psaudaraan terus kuat, yela org sekarang cuma mampu kata "aku ada saudara orang segamat" tapi nama xth, muka xth, so iniseatif abah bawa kami supaya kalau abah da xda pun kami terus kenal.


Incik lalan macam biase, tercengang terkejut. Ada saudara datang rumah, saudara tu pn bawa anak dia, anak dia tanya "ikatan mcmna sebenarnya kitaorg ni" maknya explain, "moyang eton (mama saya) dengan moyang kita pangkat anak saudara dan mkcik" fuh, garu kepala incik lalan. Hahhaha. Bukan nenek tau, moyanggg.., see punyalah tak nak ukhwah terputus. Sampai naik pening nk guna panggilan apa sbb panjang susur galurnya.


Yg lagi best,
Tahun ni beraya sesak2 jem disamping suami tersayang,
Wpn iols tertidur tidur tapi dia teguh memandu tanpa complain hehe


Lady faizal,
Fatinfashiekin

HARI RAYA PERTAMA 2016





Tahun ni seriously betul2 raya habis !
Perkenalkn pd incik lalan gaya braya orang johor, dia seriously terkejut dan keletihan haha 😆😆


Yela, beraya kat kedah lebih kepada jaga rumah, kalau beraya pun x banyak rumah sbb lbh kpd bantu layan ttmu, Tapi kat johor, lepas sembahyang raya terus bkumpul kat rumah tok beramai ramai. Dah cukup semua ahli, gi beraya beramai ramai. 


banyakkkkk rumah kami pergi (bayangkan kg korang dan kami singgah tiap2 rumah dn hbiskn dlm masa sehari) seronoknyaaaaa !!!


Incik lalan seriously flet,
Dan iols kata pada dia
"Ini baru rayaaaaaaaaaaaa"


Puas gile dpt beraya didesa tercinta !
Berbaloi baloiii



Lady faizal,
Fatinfashiekin



















Sent from my iPhone

SEHARI SEBELUM RAYA

Ada ni haaa,
Tengah kerja walaupun sehari sebelum rayaa 😭 raya ni super duper Kelam kabut sebab abah kena hantar tok gi dialisis. So sehari suntuk abah xde, ofcz la kene tunggu abah ade baru beraye.


Pastu cuti raya tak panjang,
Terkejar nak habis kan raya sekampng, terkejar nak habis kan beraya saudara mara yang jauh2. Weekend pula busy kerja kahwin melambak. Nk beraya rumah jiran2 melaka 😓😓 open house lagi 😑😑


Incik lalan cuti lama,
Mengelat.


Lady faizal,
Fatinfashiekin

SUAMI SAYA

Ceh,
Ambil gambar konon x toleh,
Padahal dia suruh ambil gambar spek baru dia 😒😒😒😒 cmin mata hitam pun mahal ek padahal bukan ada power mcm cermin mata rabun ni, x faham betul..



Pastu nak cri kan dia spek ni nk memilih bukan senang, Dia suke sgt spek yang ada warna wrni kilat2, xpun jenis yg empat segi kecik tu. Puas iols bebel2 kata tu style tua dn kuno. Akhirnya dgr cakap juga, hah ! Terus kacak dan hidung jambu jadi mancung hahahah


What ever is it,
Bagi orang rabun mcm iols ni,
Jeles tgk org bgaye dgn spek itam.

Saya ni,
Spek rabun je hahahhaa
😎😎😎


Lady faizal,
Fatinfashiekin

SHOPPING RAYA

Pecah rekod,
Shopping raya sampai rumah 3pagi,
Sampai rumah nk transfer barang yang dibeli, get ready lauk sahur, fuhh,


4.30 pagi tidur jap, 6.45pagi kelam kabut bangun terus mengemas rumah. B dgn incik lalan tidur sambil berpelukkan sampai pukul10pagi. Tu pun terjaga sebab saya buka tingkap utk dilap dan dia silau. But actually lg suka dia tidur sbb boleh jaga kan B.. Kalau B dan incik lalan bangun, agak payah saya nk mengemas rumah. Sbb mereka suka buat sepah, B dah pandai baling2 mainn kat tangan, daddy dia pula ade jeee projek masa lapang utk dipunggah.


Peh ! Memang kelam kabut,
Tapi tu lah, since jadi hemak-hemak ni memang kepoh kecoh dan gocoh mengenai persiapan raye.


Baju raya saya sehelai je,
Anak punya baju berhelai helai helai,
Sepit rambut dia lagi, stoking dia lagi, kasut raya dia lagi, kalau boleh nk sedondon semua.

Dah beli, nnti konon2 x cantik, ajak suami cari lain, nasib baik suami sayang anak, so dia pn memang nak anak comel2. Kkadang datang juga mood malas nk gi shopping complex, tapi incik lalan yg over kata raya pertama gaun baby kena sedondon sekeluarga la. So jenuh mencri dress warna hijau (semua gaun byk pink, wrna aneh2 utk baby, mahall) **berpeluh dahi**


Raya lagi 3 hari,
Percayalah selagi x raya perkataan "shopping raya" tak kan berakhir hahahahah 😂😂😂😂


Lady faizal,
Fatinfashiekin