FOLLOWER

NUFFNANG ADS

TEASER PELAMIN #fashiekinfaizal



Sangattttt suka! 
Terime kasih salina bridal!


Lady faizal,
Fatinfashiekin


3 HARI SEBELUM MAJLIS KAHWIN

Allhamdulillah,
Settle part barangan hantaran! 
*sengih lebar-lebar*
Incik lalan punya hantaran je belum siap,
Sebab dia ada oder cupcake + fresh flower
*sengih lagi lebar*


Lepas ambil barang hantaran,
Cari pula pasar borong,
Sebab nak beli apple 300biji.
Nasib baik saya tak beli kat jusco,
1 biji apple kat jusco RM2.50
1 biji apple kat pasar borong RM1.40.
Berbeza okeh bila didarabkan den 300biji! 
Peh! 


Lepas settle beli apple kat pasar borong,
Pergi pula jusco,
Cari tembikai,
Cari buah-buahan hantaran,
Cari buah-buahan meja makan beradab.


Masa cari buah-buahan,
Tiba-tiba ada supplyer call nak jumpa incik lalan,
Chinese, nama nya mrs chin,
Saya panik juga lah. Yela. Kena behave.


Saya :
Alamak, dia nak jumpa saya sekali ke? Saya ni dah lah tak tahu behave. Awak tahu lah, saya ni jenis gila sikit, mulut tak reti berhenti bunyi. ‎


Incik lalan :
Haaa, baru tahu ke yang awak punye perangai ni gile sikit, lepastu memang jenis tak behave, lepastu kalau cakap memang tak berhenti.. so belajar-belajar lah untuk behave.‎



Kami jumpa di macD malim,
Ada 4 kerusi, saya duduk berhadapan dengan incik lalan. Incik lalan kata "habis dia nak duk mana".. saya kata "ala x kisah, yg penting saya kena duduk bertentang muka dengan awak, tk puas lah duduk kalau x pandang muka awak"..


Lepastu incik lalan pesan lagi :‎
"Dah makan dulu, awak tu kalau makan comot"‎


Everything smooth,
Tahu lah mulut saya ni kan,
Tapis macammana pun memang banyak cakap,
Haha. 


Last incik lalan kata :
"Haih, habis rahsia saya harini semua dibongkar"


Mrs chin kata :‎
"I tgk since u dgan dr faizal, dr faizal nampak happy dan banyak cakap tau, tak macam dulu, npk berbeza"‎


*terus saya rasa saiz pinggang melebar*
Hahahahah


Ok. Nk basuh telur.
Bye


Lady faizal,
Fatinfashiekin




BAJU KE RUMAH MAK MERTUA


Tengah jalan-jalan dalam shopping complex,
Santai-santai tolak troli untuk balik,
Tiba-tiba dia capai 1 baju.
Dia tengk saiz "SS"
Dia ambil, dia bayar.
Saya tercengang. 
Dia bagi pada saya dan kata :
"Baju ni nak balik kedah minggu depan awak pakai ye. Macam sweet pula saya tengk. Pakai tau. Mesti gegelish"


Saya :
**tercengang** lepastu terfikir, saiz SS, muat ke aku? Haha. Kurung moden. Muat lah. Kan? :)‎


Lady faizal,
Fatin fashiekin‎


‎‎

PENUNJUK ARAH MAJLIS PERKAHWINAN

Kepada sesiapa yang musykil jalan ke "rumah pengantin".. di sini saya bagi petunjuk jalan. Paling senang dan confirm sampai! Tapi jangan risau juga, sebab dari tol pagoh saya ada letak arrow "fashiekin&faizal"


Saya bagi jalan dari exit TOL PAGOH (ni arah paling senang dan semua orang tahu) 


okey lets begin--

1) Dari exit TOL PAGOH, belok kanan.
2) Terus lagi dalam 5km (pandang kanan sehingga nampak signboard KG PANJANG SARI) belok ke kanan.‎
3)straight sehingga anda jumpa kawasan kelapa sawit sime darby, kemudian belok kiri, sehi‎ngga jambatan.
4)tiba dijambatan, belok kiri, straight dalam 1km, akan jumpa simpang 4.
5) bila dah jumpa simpang 4, belok kanan dan tadaaaaaaaa, sampai rumah pengantin! :)


Sampai je, makan terus ye,‎
Kesian korang jenuh mencari rumah pengantin--


**Kalau serius korang tak jumpa juga,‎Berhenti tepi jalan dan tanya orang.‎"Cik, rumah ekin farmasi yang kahwin harini kat mana" ‎Ha, nanti dieorg bagitahu.‎ Sebab pada 2/5/15 ni, saya sorang je kahwin disitu.. hehe**



Lady faizal,
Fatinfashiekin

HONEYMOON


3 hari lagi menjelang hari berbahagia kami :)
Banyak yang dirisaukan,
Banyak yang digundahkan,
Hati rasa berdebar,.


Serius,
Risau pada cuaca,
Risau betul ke segalanya mengikut flow yang ditetapkan...


Esok saya dah start cuti,
Esok pelamin dah mula dipasang
*gigit bibir*
*sengih*


Aku dah nak jadi bini org hoi! Haha
Gile nervouse!
Saya siap google kot cara nak jadi bini perfect!


Incik lalan? 
Dia manusia paling slumber kat dunia ni.
Cool je dia. 


Part honeymoon,
Saya bukan sejenis manusia yang mementingkan "honeymoon" seriously, dapat berkepit kat sebelah dia. Setakat tgk tv bersama pun dah okey sangat dah, asalkan berkepit bersama sentiasa.


Saya bukan jenis kaki berjalan, mendaki bukit, menikmati keindahan lautan, menjelajah, bukan, itu bukan saya. Cukup untuk saya, dia ada. ‎


Berbeza situasi nya dengan incik lalan,
Jenis dia, kalau berjalan dia berjalan betul2. Dan dia tahu sifat dan perangai saya yang tak berapa suka berjalan tapi suka berkepit je, incik lalan kata "untung saya dapat bini macam awak ni, jimat duit saya"


Semalam dia usik :
"Nanti saya bawa awak pergi honeymoon, awak nak ke mana?"


Saya balas :
"Serius sanggup tinggalkan kebun ke? " -sambil angkat kening pandang dia.


Terus dia kata
"Eh x boleh-x boleh-x boleh, susah hati oiiii... rindu oii.. walaupun ada orang tolong handle, tak samaaa dengan belaian dan perhatian sayaaaa"


Ha, tahu punnnnn, hehe.
Lepas majlis di kedah, kami akan ke penang, so jalan-jalan penang lah dengan incik lalan. Checkin penang sehari lah alang2 dah ke utara. Jadi lah. Asalkan berkepit. Kan :)



Lady faizal,
Fatinfashiekin


ATURCARA PERNIKAHAN DAN PERKAHWINAN DETAIL

 
-Nota buat Bakal Raja Sehari -

Tips untuk Perancangan Majlis.


1. Berikan ahli keluarga anda button badge atau sekurang-kurangnya reben untuk dipakai, jadi OP akan dapat betul2 pasti siapakah secondary target yang harus diberi perhatian selain daripada pasangan pengantin itu sendiri. Lebih elok juga, jika mereka memakai pakaian dengan warna tema yang sama. Ini semua orang tau :D




 2. Warna tema/utama atau secondary paling sesuai/ selamat/ elegan:


Putih Backdrop putih : Glowing light dari belakang pengantin akan lebih cantik
Alas meja putih : Pantulan cahaya natural akan ‘menerangkan’ sedikit wajah/subjek-subjek di atas meja.
Payung putih : Malaysia selalunya mendapat cahaya yang sangat terang pada waktu tengahari. Payung putih akan menjadikan cahaya terang lebih soft di muka. Kalau payung merah, dah tentu merah sedikit la muka kan.. Jadi tak perlu nak fikir kalau tema merah, semua mesti nak merah. Itu tak berapa sesuai untuk keadaan tertentu.


3. Warna-warna lain yang sedap mata memandang:
Warna pastel, tidak berkilat. Dinding rumah atau langsir dengan warna2 pastel memberikan impak luas, kalau merah pekat ke biru gelap ke rumah nampak sempit. Dinding putih atau warna2 lembut akan membias lebih banyak cahaya ke dalam rumah. Jurufoto perlukan cahaya untuk menangkap gambar.




4. Hantaran : Janganlah suruh makcik simpan henfon tu, kamera tu, cincin tu, kalau jenis nikah di masjid yang masa terhad, OP (official photographer) tak sempat nak mintak2 “mana kamera ni, kotak je.. Mana henfon, ni sarung je..” Nanti kalau takde gambar, OP la yang kena.. padahal makcik awak yang simpan takut nak letak takut kena curi katanya.. Lagi satu kalau bahan makanan misalnya buah, tak payahlah balut. Apa yang kilat contohnya balutan plastik lutsinar pada hantaran buah-buahan tu akan memantulkan cahaya, jadi, apa yang ada dalam tu kamera tak nampak. Tolonglah faham.. Rasa nak nangis ni.. Ataupun tak payahla nak bagi buah2 nenas ke nangka ke durian ke.. (Dah la berat) Bagi saja gula2 beli di kedai, lebih menarik packaging-nya .. Hantaran hanyalah adat, sebagai tanda. Yang wajib maskahwin.


5. Bunga telur depan pelamin : nanti masa bergambar dengan keluarga mesti ada yang tersepak, terduduk.. pada aku bunga telur depan pelamin tak perlu rasanya.. Pelamin punyala moden.. tiba2 ada pulak telur2 bergantungan. Selalunya pengapit bagi bunga telur tu lepas salam pengantin, dan SELALUNYA OP akan ter-miss gambar bersalaman sebab pengapit yang depan OP ni sibuk nak hulur2 bunga telur.. bunga telur tu masa diorang makan kan boleh bagi juga.. pendapat peribadi je, jangan ambik hati, saya tak pernah paksa..




6. Guestbook : Elok juga kalau ada, anda tahu la sapa yang datang ke tak datang ke nanti. Nanti masa dah tua2 nanti, boleh selak2 guestbook ni. Boleh la refresh sikit baca wish kawan2 dalam tu yang apa-apa entah diorang tulis masa muda2 dulu. Guestbook mahal atau murah tak penting, asalkan ada. Pastikan kedudukan guestbook tu berada di tempat yang mudah tetamu singgah. Bukan di celah2 sini atau di tempat2 yang menyukarkan laluan keluar masuk tetamu. Pastikan ada ruang yang selesa untuk tetamu lalu lalang. Sebab kalau photobooh awesome selalunya ramai yang akan berkerumun.


7. Hari untuk mengadakan majlis : Sabtu pada awal bulan. Sebab tetamu yang jauh tak risau untuk datang, esok penat kena kerja, etc. Umumnya, esok hari hari Ahad, boleh rehat, jadi tiada alasan untuk tidak hadir hehe.. Dan buat pada awal bulan sebab kebanyakannya sudah bergaji, jadi lebih la sikit hadiah yang anda dapat (harapan lol)


8. Nikah pagi atau malam? Rasanya lagi best kalau buat majlis nikah berasingan dengan hari sanding. Nanti takut penat sangat start A Z sehari je. Maybe elok Nikah Jumaat petang atau malam, then reception sabtu esoknya.


9. Nikah di rumah atau dewan/masjid? Kalau rumah sempit, buatlah di masjid/surau/dewan. OP perlukan ruang untuk mendapatkan shot2 kreatif. Tak sesuai lah nak melangkah2 tetamu. Pengantin ni kalau boleh gambar dia nak dari semua angle.. Kalau tempat sempit macam mana OP nak bergerak? Lepas tu kata OP tak kreatif.. (OMG….) Sekiranya tiada pilihan, buatlah saja di rumah tiada masalah. Mungkin boleh kurangkan sedikit bilangan jemputan tetamu masa nikah, masa sanding esok kan boleh datang lagi yang lain2 tu..


10. Gambar masa bersiap. - Sejujurnya, fasa mula2 masa bermekap tu tiada cantiknya. Calit sana sini. Kalau snap pun hanya untuk rekod saja “inilah muka anda kalau tak mekap”. Jadi harapnya janganlah expect OP akan shoot gambar anda dari A to Z masa anda mekap. Lagi lama coverage hours OP, lagi banyak anda kena keluar kos kan?




11. Portrait session (orang melayu sebut ‘outdoor’) - percayalah pada OP anda. Diorang lebih banyak kali keluar bergambar dengan pengantin berbanding korang yang baru 1st time. Mereka pasti lebih arif tentang venue yang macam mana yang sesuai untuk anda pada hari itu bergantung kepada cuaca dan jaraknya. Tak semestinya Putrajayaaaaaaaaaaaaaaaaaa je… tempat yang simple depan rumah pun kadang2 cantik, tak perlu nak pergi taman jogging yang 45km dari dewan.. Jangan lupa sila beri guide kepada OP untuk location berdekatan sebab dalam kepala mereka tiada GoogleMaps nak hafal semua location dalam Malaysia.




12. Subjek dan environment memainkan peranan penting untuk gambar kelihatan cantik. Bukan sebab OP tak tau amik gambar.. Jangan mengharap gambar kereta kancil nak nampak macam Audi A5 siap ada lampu LED tiba2 dalam kamera. Begitulah perumpamaannya, sudi2lah memahami…


[ Tips untuk Majlis Nikah ]


1. Nikah : Kalau jurunikah tanya nak test dulu, cakap je ok nak test dulu.. kalau test, so OP ada banyak angle boleh snap. Lagi2 untuk yang hire seorang OP saja.


2. Sarung cincin di jari manis tangan kiri(simbolik bahawa ia satu-satunya jari yang ada salur darah terus ke hati.) Wiki > http://en.wikipedia.org/wiki/Ring_finger




3. Cium dahi, cium pipi, blablabla… buat saja ikut cakap makcik/pakcik.. bagi chance diorang snap gambar. Kalau dalam masjid selalunya jurunikah suruh cepatkan. OP boleh redo semula action tu selepas event (kalau sempat) dengan closed-shot yang kurang menampakkan background. Nanti dalam album, boleh susun semula.




4. TISU : Letak tepi, bukan genggam 24jam. Berdoa nak aminkan doa, bukan nak tadah tisu. Tak lawa gambar berdoa, tapi ada tisu. Tau la touching.. letak tepi je, nak lap pakai amik letak balik.


5. Bersalaman/laga pipi : tak perlu herotkan mulut, muncungkan mulut. SENYUM sahaja. Lebih cantik. Kalau dah nak nangis, susah nak tahan.. so, just carry on..




[ Tips untuk Reception ]
(Rujukan ini dibuat mengikut aturcara biasa : 11am >5pm)


1. Aturcara secara umum : Berkumpul > bergerak ke pelamin > salam > makan > potong kek > bergambar dengan keluarga pelawat > bergambar dengan rakan > bersalaman dengan tetamu > bergambar dengan keluarga tuan rumah > sesi portrait


2. Kedudukan : Bersanding atau berjalan menuju ke pentas pelamin - Lelaki sebelah kanan, perempuan kiri. ( simbolik perempuan lahir dari tulang rusuk kiri lelaki)


3. Tangan kanan pengantin perempuan memegang/memaut tangan lelaki. Tangan kiri pegang hand-bouquet.






4. Semasa berjalan menuju ke pelamin, pandang tetamu atau kamera, senyum atau lambai pada mereka. Elakkan pandang ke bawah selalu.


5. Kalau ada flower girl, seelok2nya mereka berjalan di tepi kiri dan kanan, kosongkan ruang tengah, jadi OP akan dapat angle dari depan muka pengantin. Tetamu/OP nak tengok pengantin bukan flower girl sahaja. Elakkan dari menyuruh kanak2 sebab walaupun nampak comel tapi bila tiba masanya nati mula la nak nangis lah, berpeluh2, yang terjatuh, yang mak dia pun kelam kabut tarik anak dia nak bagi lurus.. Dah tak nampak langsung pengantin nampak makcik pengantin je.. Itu tak masuk lagi dengan iPad, iPhone, Samsung dan segala jenis handphone yang dah beratur keliling…


6. Semasa sesi renjis/salam di atas pelamin, pengapit kalau boleh berhenti sebentar dari ‘mengipas’ pengantin untuk bagi ruang pada OP semasa tetamu naik ke pelamin. Sekejap saja, masa ada tetamu atas pelamin, lepas diorang turun, sambung kipas semula. (selalunya jurugambar akan berada di sebelah tepi untuk mendapat shot yang menampakkan kedua2 muka tetamu dan  pengantin dalam satu shot.)


7. Gambar bersuap. - Gambar suap menganga tiada yang cantiknya. Jadi jangan gelabah masa makcik anda kelam kabut suruh suap2 dan jerit2 kat OP. Suap je depan2 dia laju2 bagi dia puas hati. Gambar bersuap tu boleh diulang lagi nanti. Sesetengah OP tak masukkan shot bersuap tu dalam album pun, sebab mostly anggap itu moment yang agak tak berapa sopan. Tahukah anda jika ada VIP, OP selalunya tidak digalakkan untuk mengambil gambar ketika acara makan?


8. Semasa bersalaman ucapkan terima kasih. Berbual la lama sikit… tanya la dah makan ke (padahal kau dah nampak dia tengah makan kan?), dah lama ke sampai, keja mana sekarang, anak dah berapa, kau bawak hadiah tak harini :P ini sebenarnya untuk memberi moment beberapa saat kepada OP untuk mendapat shot yang natural. Then pengantin ajakla diorang bergambar (kalau dah habis makan) sekeping dua, kat mana2 pun takpe tepi meja makan tu boleh je kalau pelamin jauh sangat, janji ada gambar.


9. Potong kek. Masa potong pandang je kek, jangan nak tengok kamera je selalu okay.




10. [ Photobooth / Guestbook / Candybuffet ] Kedudukan : perlulah strategik, bukan di tempat sempit, betul2 di sebelah pintu, jauh paling hujung, atau terlalu dekat dengan kawasan hidangan makanan utama. Ini akan menyebabkan tetamu kurang bersemangat untuk ke photobooth itu. - Setup dan deko tersebut seeloknya disiapkan sebelum tetamu sampai untuk membolehkan jurufoto/video menangkap gambar dengan susunan yang kemas dan cantik. - Jurufoto/video TIDAK akan berada di photobooth anda dari mula sampai habis majlis. Kami akan berlegar di serata tempat. Jika anda harapkan semua gambar tetamu di photobooth kami snap, sila upah servis tersebut dari syarikat yang menyediakan perkhidmatan tersebut. Atau upah servis dari syarikat CCTV.


11. Hantaran - Seeloknya set hantaran disiapkan sebelum majlis berlangsung. Ini untuk membolehkan jurufoto/video mengambil gambar details seberapa yang perlu selagi masa mengizinkan. Product shot yang cantik perlu dilakukan dengan rapian dan pencahayaan yang seberapa perlu untuk kelihatan lebih cantik, selagi masa mengizinkan.


12. LED berwarna warni sememangnya kelihatan cantik di pelamin. Tetapi jika warna-warni itu ia menyuluh muka, ia akan merumitkan jurufoto, malah paling susah adalah juruvideo untuk post-processing footage mereka nanti. - Jika LED berwarna digunakan, pastikan ia menghala ke deko2 pelamin SAHAJA, bukan ke arah pengantin. - Hanya cahaya lampu putih sahaja yang sesuai disuluhkan di muka. Tak guna anda mekap beratus ringgit tapi di pelamin muka anda berwarna biru lepas tu hijau berbelang-belang.


13. [ Kerusi Pelamin] Ketinggian kerusi yang kurang sesuai akan menyebabkan pengantin nampak tenggelam dan janggal. Ketinggian duduk yang sesuai adalah apabila lutut sama rata atau rendah sedikit dari pinggang. Dinasihatkan supaya mencuba ketinggian kerusi. Jika tidak cukup tinggi, sila alaskan kaki kerusi dengan apa saja alas yang perlu.


Ada masa nanti saya sambung lagi. Terimakasih.
—————————————
Sekian.


Shagrasyiid.com.

 

HANTARAN SEJAMBAK BUNGA


Tadi incik lalan hantar barang-barang hantaran kami ke butik. Masa ontheway ke butik, incik lalan kata "dah cukup k barang hantaran, ade yang tk puas hati lagi tak?"


Bila dengar incik lalan tanya macamtu,
Terus saya kerahkan otak saya untuk berfikir mencari sesuatu. Tiba-tiba TINGGGGGG!!!!!


Suara cebik bibir :
"Dah lama kite couple, tiap tahun saya minta awak bagi saya sejambak bunga, tapi awak tak pernah bagi, yang saya dapat bunga pun dari orang lain,, awak tak deeeee punnnnnn" -cebik bibir lagi dasyat..


Incik lalan :
"Bunga kan cepat mati.. bazir tau.. ala, biarlah siapa pun nak bagi awak bunga, saya yang tak pernah bagi awak bunga juga yang awak pilih haha"


Saya : (-_-") sambung cebik bibir "tahunn lepas masa tunangg awak dah janji nak bagi saya red roses tau... so saya nak1 dulang special just untuk sejambak bunga, significant menandakan cinta awak untuk saya, dan significant menunjukkan selepas lama saya menunggu dan cinta kita bersatu"


Masa saya kata saya nak sejambak red roses di reka khas pada salah 1 dulang hantaran, Saya gurau je sebenarnya. Yes, incik lalan tak pernah bagi saya bunga, yang saya ada dapat pun from my mom, from lelaki-lelaki gatai diluar. Incik lalan tahu kalau ada lelaki lain bagi saya bunga, dia langsung tak marah dan heran. Saya pula tiap tahun terkinja minta bunga dia tak bagi.


Oleh kerana dia tak pernah heran dengan permintaan saya, so saya sengaja lah kata nak bunga as hantaran. Not gubahan bunga. Sejambak bunga yang grand. So kalau orang tanya untuk apa bunga tu, saya boleh lah terangkan "selepas bertahun minta, this day, dihari perkahwinan kami, dia tunaikan apa saya nak dan significant sejambak bunga ini menunjukkan rasa sayang dia pada saya, harini hari amat bermakna dan termanis untuk saya" -sambil tu tangan kanan pegang bunga, tangan kiri pgang lengan incik lalan, kepala lentok kat bahu dia,. ececece HAHAHA


Dan dia setuju.
Saya pun kata "kalau tahu tadi, tak minta bunga, minta pandora platinum lah kalau tahu" ;p


Apapun, saya suka sangat! 
Dia yang hantarkan barang hantaran ke butik. Dia yang handle mengenai perbincangan. Semua dia settle. Saya cuma bagi gambar je pada incik lalan, saya nak hantaran dalam box kaca. Dan tentang permintaan saya nak sejambak bunga pun dia yang discuss pada owner butik violet tu.


6.45petang, dia call, kata settle.
:)



Kurang lagi 2 minggu
*sengih jelir lidah*

Lady faizal,
Fatinfashiekin




FROSTED CAKE DI SPONSER UNCLE

‎Tetiba dapat mesej 
"Nak no akaun, nak bagi duit kek"
Wah-wah-wah.


Terus kata :
"Acik lah pkcik paling kacak kat dunie! 
Muahhh ciked! Muah ciked!" kihkih




Ok,
Sekarang yang belum ada sponsored
DEEJAY. Sapa nak sponser DEEJAY saya.
Siapa? Whatsapp saya yaaa...Hahaahahah *pang diri sendiri*‎



Just tinggal payment deejay,
dan balance payment bridal, homestay,
Lepastu legaaaaanyaaa.


:)‎



Betul kata semua orang,‎
Kahwin akan ada rezkinya.



Lady faizal,
Fatinfashiekin

‎‎

SURAT UNTUK BAKAL SUAMI

‎Terima kasih kerana teguh
untuk saya yang terlalu rapuh.

Terima kasih kerana tidak pernah berhenti bikin hati saya layu untuk kamu.
terima kasih kerana membikin saya hari2 jatuh cinta pada kamu.‎

awak adalah kekasih yang paling sempurna.
jangan berhenti buat saya ketawa.
jangan berhenti berpegangan berdua.
jangan berhenti cinta saya.


saya tak punya suara seindah sitinurhaliza,
saya tak ada wajah semanis emma,‎
saya tak mampu berwang berjuta.
saya tak mungkin semua itu walau satu pun.

tapi saya ada hati.
walau sudah sompek berjahit,
apa yang tertinggal,
saya kasikan seluruhnya, setiap manis dan pahit.

setiap hari,
saya bersyukur pada tuhan,
kerana saya dikasihankan untuk dibagi pada kamu.


Cinta hati kamu,‎
sampai tua.





*saya ambil kertas tulis setiap kata,
Saya selit dikeretanya*
:)



Lady faizal,
FatinFashiekin






ONE STEP CLOSER


Pengeposan belum dilakukan,
Isnin nanti lah ye. Hehe.
Lembab gila saya ni bab-bab melibatkan "pos",
Nampak je signboard "pejabat pos" rasa leceh gile je.. terdengar-dengar radio suria fm.. terbayang-bayang kerusi-kerusi merah yang dipenuhi penghuni. dan terbayang tong merah didepan pejabat pos yang kian tua dan karat, disebelahnya si gagah tong kuning yang jauh bersinar. Kadang2 even pos setem, sengaja saya masukkan dalam tong kuning, sebab lebih mengancam. Hahaha. 


‎90% custmer yang paling saya rapat,
Telah saya edar-edar kan by hand.
Incik lalan pun dah 90% settle pengagihan di company dia. Esok dia nak ke UPM nak edarkan kad pada fakulti. 


Bila pandang kad jemputan sendiri,
Eh rase malu pula, terus terfikir "nak kahwin dah saya ni".. "dah ada suami dah lepasni".. then bila fikirkan tanggungjawab rasa takut pula, tapi nasib baik lah incik lalan bukan jenis cerewet, even kami berbeza perangai, dia kutub utara, saya kutub selatan, tapi bila bergabung, masing-masing saling support each other. Contoh, dia jenis suka buat kek, saya suka buat air. Nampak tak? Ngelat nya saya. Hahahah‎


Doakan terbaik untuk kami ye,
Dah lama kami bersama, saya tunggu dia untuk buat impian dia tercapai, dan sekarang, tiba masa untuk meraikan. Rasa sangat berbaloi dengan segala-galanya.


:)


Lady faizal,
Fatinfashiekin

GUBAHAN HANTARAN


Allhamdulillah! 
Majlis lagi 2 minggu,
Baru terkedek-kedek nak cari orang yang boleh tolong gubahkan hantaran mengikut citarasa saya. Lega iols! Fuh,


Nanti saya bagi detail tentang pengubah tu ye,
Dia sangat ramah,
Namanya riena :)


Nak tahu hasil gubahan,
Kept follow my blog ;p
*saje nk buat korg ttanye-tanye*
Hehe


Lady faizal,
Fatinfashiekin



ADA HANTU

3 hari lepas rasanya,
Saya terbaca lah status facebook kawan saya berbunyi "penampakkan langsuir" masa saya baca tajuk tu je, saya punya dada bdebar dah. Almaklumlah, saya nak hati kecik.


Pergi je kerja,
Kak lai dan kak ani cerita,
Di batupahat cctv ada mrakamkan penampakkan orang tua melintas jalan, kebetulan pula, dikawasan tu telah berlakunya 10kemalangan maut dikawasan yang sama.


Saya masa dengar‎ cerita tu,
Menjerit-jerit ketakutan lah.
Saya memang pengecut bab2 kegelapan ni.
Tapi still relax sbb fikir semula,
Buat apa nak takut, incik lalan kan selalu teman saya balik kerja.


Tapi pada malam berkenaan,
Pada jam 9.30malam, incik lalan langsung tak pick up my call, boleh bayangkan tak perasaan si hati kecik macam saya ni? Dah lah dimomok kan dengan cerita hantu. Balik kerja, lagi lah rasa dimomokkan. Call pasangan tak berjawab. Alamakkk, coobaannnn nie..


Jalan nak masuk kampung saya memang gelap. Dikelilingi pokok kelapa sawit milik simedarby dan jalan sedikit berbukit dan berselekoh. 


 Bila incik lalan tak angkat call,
Saya tunggu ditepi jalan, didepan sebuah kedai runcit, menunggu seandainya ada motor/kereta yang akan melalui kawasan simedarby terbabit. TAPIII, tak ada. Jalan lengang. Masa tengah seram sejuk lah jalan kosong, incik lalan tak angkat call, kepala otak terbayangkan orang tua melintas.


Lepas 10minit, saya nekad lalu, nangis jugak iols ok. Tapi nangis nipis lah. Hehe. Kecewa sebab incik lalan tak ada masa saya dalam metakutan.


Seperti yang saya agak,
Incik lalan tertinggal phone dalam kereta,
Jam pun dia tak pakai sebab kat kebun (-_-")



HARINI,‎
Saya terbaca berita di harian metro,
Menyatakan lembaga tua itu adalah dirinya.
Alamakkkkk, saya sampai nangis takut wey,
Bukan hantu rupenye weyyy, 
Confirm hantu pun gelakkan aku wey,
Hantu betullah weyyy. Hahahahahahahah.
Rase nak tampar diri sendiri.


‎So, kesimpulannya adalah,
Takut hanya pada Allah! 
:)


*ni kalau incik lalan tahu yang cerita penampakkan orang tua melintas tu salah faham. Mesti saya di bahan habis-habisan haha. 


Lady faizal,
FatinFas‎hiekin‎

GUBAHAN HANTARAN SENDIRI ATAU HANTAR KE KEDAI

Dalam banyak-banyak benda saya dah settle, rupanya ada 1 benda penting ni saya buat dunno je, iaitu GUBAHAN HANTARAN (-_-") alamakkkk..


Dulu persiapan tunang,
Gigih lah saya DIY,
Sekarang nak kahwin ni,
Semua saya tak larat dah rasanya.


Nk minta mama gubahkan,
Mama pun dah busy dengan segala macam persiapan. Nak suruh saya gubah? Hahaha.
Jahanam lah nampaknya nanti.
tangan saya kan kaku.


Masa saya tunang,
Incik lalan hantar ke kedai untuk mengubah hantaran. Dan untuk kahwin ni, kami plan nak hantar ke kedai juga lah.


Kononnya,
Nak simple + eksklusif. Konon lah.
Tanya kedai, 
"1 dulang berapa? "
Dia jawab "RM200 kak"
****pengsan****
Hahahahahah


Paling murah RM50.00,
Okey ke RM50? 
Saya ni tak tahu mengagak harga.


Sekarang saya buntu,
Nk gubah sendiri ke nk hantar kedai
(-_-")


Apasal lah saya tak berseni,
Kalau tak kn dah senang.


________________________________________

So saya pun jumpa artikel di bawah ni,
Dan saya sedang berfikir :


‎#Jumlah dulang hantaran yang anda inginkan

Dalam sebuah majlis perkahwinan mengikut adat Melayu, biasanya hantaran diberikan dalam nombor yang ganjil. Hantaran daripada pihak perempuan biasanya lebih banyak daripada pihak lelaki. Contohnya hantaran perkahwinan daripada pihak lelaki adalah tujuh dulang manakala hantaran daripada pihak perempuan pula adalah sembilan dulang. Namun masih ada yang ingin memberikan lebih banyak barang hantaran kepada pasangan masing-masing. Semua itu terpulang kepada pasangan pengantin, kerana majlis perkahwinan adalah majlis anda.

# Prihatin terhadap bajet

Sebagai bakal pengantin seharusnya anda prihatin terhadap bajet yang ingin anda dan pasangan 'laburkan'. Mungkin bajetnya akan menjadi lebih besar jika anda menggunakan khidmat orang lain untuk menggubah hantaran. Jika anda menggubah sendiri, usah bazirkan wang anda dengan membeli pelbagai bahan yang langsung tidak anda gunakan. Sekurang-kurangnya anda boleh menjimatkan sumber kewangan dan menggunakannya untuk hal-hal lain semasa majlis berlangsung. Jangan membazir dan berbelanjalah dengan berpada-pada.

# Warna tema pilihan

Warna tema untuk hantaran perlu dipilih lebih awal untuk membantu dan melancarkan tugas anda. Warna lembut cantik untuk dijadikan tema hantaran, namun bagi penggemar rona garang tidak ada salah membuat sedikit kelainan. Gubahan hantaran biasanya akan dibawa ketika majlis persandingan berlangsung. Kombinasi warna juga sentiasa menjadi pilihan pengantin. Kombinasi warna yang cantik nyata mampu menambah seri majlis perkahwinan anda nanti. Yang pasti anda perlu kreatif dalam memilih warna yang sesuai dan olahkannya menjadi cantik dan sempurna.

# Dulang hantaran dan alas, sewa, pinjam atau beli?

Sekiranya anda menggunakan khidmat perancang majlis perkahwinan sudah tentu semua ini termasuk di dalam sewaan. Terdapat pelbagai jenis dulang hantaran seperti dulang tembaga, dulang plastik, dulang kayu ataupun dulang besi. Semuanya bergantung kepada jenis gubahan yang ingin digubah. Sekiranya bakal pengantin membuat keputusan untuk menggubah sendiri hantaran, dulang hantaran boleh anda sewa atau meminjam daripada saudara-mara atau keluarga sahaja. Terdapat pelbagai jenis alas dulang di pasaran. Pilih yang sesuai dengan tema dan harganya berpatutan. Jika anda menyewanya daripada perancang perkahwinan, pilih alas yang betul-betul sesuai untuk diletakkan di atas dulang hantaran. Selain menggunakan alas dulang, bakal pengantin juga boleh menggunakan alternatif lain untuk menggantikan alas dulang dan dulang hantaran. Contohnya pengantin boleh menggunakan bekas kayu bertangkai menggantikan dulang putih yang sudah biasa digunakan untuk meletakkan barang hantaran.

# Senaraikan barang yang ingin dibeli

Membuat senarai barang yang ingin dijadikan hantaran adalah sangat penting. Ini adalah langkah terbaik untuk mengelakkan pembaziran daripada berlaku. Antara barangan yang sering dijadikan hantaran adalah seperti sirih junjung, kamera, baju kemeja, jam tangan, buah-buahan, kek, dan wangian. Ini adalah sebahagian daripada barang-barang hantaran yang selalu 'dipersembahkan' kepada pasangan masing-masing mengikut cita rasa pengantin. Yang penting setiap barang yang diberi adalah pilihan pengantin dan boleh digunakan dalam kehidupan seharian nanti.‎


Lady faizal,
FatinFashiekin

SIGNBOARD PARKING KELUARGA PENGANTIN


Signboard untuk parking keluarga belah lelaki agar keluarga pengantin lelaki selesa dan dilayan seperti VVIP. Rela turut akan dikerah bagi memudahkan aliran keluar dan masuk majlis.

Saya sangat berharap dan berdoa agar majlis dipermudahkan, keluarga pihak lelaki selesa dan mendapat layanan terbaik. Amin.


Semoga dipermudahkan urusan kami! 
:)


Lady faizal,
Fatinfashiekin


HUBUNGI BAKAL MERTUA


Tak lama lagi saya bakal jadi isteri,
So dalam masa yang sama bergelar "menantu"..
Saya akan dapat keluarga baru.
Akan dapat mak ayah baru,
Dapat adik-adik baru :)


Sebelum tidur semalam,
Saya terfikir "apa khabar agaknya mak incik lalan"
So pagi2 call incik lalan,
Saya kata "bang, nak kol mak boleh?"
Incik lalan gelak besar dengar permintaan saya,


Bukan apa,
Last jumpa mak incik lalan bulan 12,
Sekarang dah bulan 4,
Terasa diri ini bakal menantu yang derhaka pula bila tak ambil tahu keadaan bakal mertua. ;p


Part nak mula call mertua,
Memang nervouse,
Mengalahkan nervouse nak ambil ujian driving,‎
Mengalahkan nervouse nak tmuduga kahwin,
Mengalahkan nervouse nak cabut gigi,
Mengalahkan nervouse nak ambil result spm,
Semua perasaan tu kalah dengan apa saya rasakan petang tadi, mengeletar, 


Saya sangat prefer face2face,
Bila by call, perbualan diantara 2,
So kena bijak main peranan.
Kalau takkkk, krikk krikk hehe


Setelah meeting 7jam dengan kak ani dan nieza,
Setelah bertukar-tukar idea, bertukar-tukar buah fikiran, bertukar-tukar dialog, akhirnya, ku dail juga number mak incik lalan.‎


Dan Allhamdulillah,
Okey je. Mak incik lalan pun ramah,
Senang dan damai untuk diajak berborak,
‎Terima kasih tuhan sbb bagi keluarga mertua yang ohsem!! Seronok sgt2 dapat masuk dalam keluarga incik lalan.


Part yang gelabah bila nak kol bakal mertua adalah :

1) takut tersalah cakap :
Saya ni kan ramah tamah, takut masa cakap terkeluar perkara merepek-repek yang menampakkan diri ni very lembs. Contoh "pantai merdeka kat negeri sembilan ye mak" Haha


2) takut tersalah gurau :
Dah terbiasa bgurau dengan pkcik dn mkcik yg dtg fmsi, saya takut terlebih bgurau dengan bakal mak ayah mertua. Serius, saya kalau kat farmasi, direct je gurau, macam kawan2 sebaya je saya layan. ‎Sbb nk happykn custmer. Tapi, jgn gila pula dgn mk ayh mtua nk gurau lebih, kena ada limit, jgn over limit. Kan. Contoh : "ekin nikah dengan abg faizal **/**/****, ayah nk join nikah lagi sekali tak mak" haha. Memang sah nak penampar lah kan.

2perkara diatas,
Sgt saya titik beratkan.
Doakan saya supaya dpt mjd anak, menantu dan isteri yg baik ‎ye.


Lady faizal,
Fatinfashiekin

WILL YOU BE MY BRIDESMAID


Allhamdulillah,
Kejutan untuk pengapit :)

Pengapit saya adalah sahabat saya dari sekolah rendah, ikut pangkat actually sebenarnya dia adalah mak cik saya, tapi dizaman serba moden sekarang, bila sebaya je dh macam kawan-kawan.
Tambahan pula kami sekampung, lagi lah tak lost contact each other.


" I FOUND MY MAN,
BUT I NEED MY GIRL"


Lady faizal,
Fatinfashiekin



TEMA KANOPI KUNING + BIRU


Confirm tema kanopi warna ni,
Allhamdulillahhhh
*sengih lebar2*

Allhamdulillah juga,
Sesi treatment rambut,
Sesi menyembur vitamin ke rambut berjalan lancar. Baru lah boleh kibas2 rambut kat muka suami ala-ala iklan rambut dan suami balas "syampoo apa sayang guna ni" macam iklan rambut. Hahahahhahaha *pang*


Dan saya ada kata darah manis so tak dating kan? Tak da maknanya. Semalam lepas habis treatment rambut, incik lalan mesej "jumpa jom" mula2 iols kata tak sempat. Pastu incik lalan mesej lagi "jom la, teman gi mydin jap" terus iols cair. Dia kan mana boleh gi mana2 sorang, nak berteman je. Katanya ada org teman baru terhibur. Cehh. So 2.30 jumpe, 4.30balik pagoh. Sekejap je. Then merewang kat majlis kak long. 


Apapun kesimpulannya,
Tema kanopi saya SAH kuning + blue‎,
Biar ceria dan riang riang :)



Lady faizal,
Fatinfashiekin


WALIMATULURUS KAK LONG


Pada jam 9.30malam,
Kak long (my cousin) selamat menjadi isteri yang sah kepada abang baha! Tahniah kak long.


Ingat lagi,
Dulu mase saya sekolah rendah,
Kak long baru habis sekolah menengah,
Kalau mama abah kerja,
Saya dihantar ke rumah wak mah,
Kak long lah yang jaga saya.

Kak long pandai masak,
Kak long pandai buat kuih,
Kak long rajin mengemas,
Kak long hormat orang tua,
Kak long suka budak-budak,
Kak long masak air sedap,
Kak long belajar pun pandai,


Senang kata,
Hebat lah!!
Tahniah ye kak long,

So tadi tgk pernikahan kak long dan abg baha,
Saya pula yang nervouse,
Cume sikap saya ni,
Makin saya nervouse makin saya bising. Haha


Saudara mara pun kata
"Kin, kau mesti pengantin paling bising kn"
Yela, uols tahu lah iols ni, 
Manusia paling ramah diplanet bumi ni.
24jam gelak-gelak-gelak


Incik lalan sekarang bila call saya,
Asyik2 praktis
"Aku terima nikahnya fatin fashiekin binti anuar dengan mas kahwin nya ________ tunai"
Lepastu dia bising knp nama saya susah sangat ;p


One step closer.


Lady faizal,
Fatinfashiekin



KANOPI WARNA KUNING DAN BIRU


Untuk pengetahuan anda semua,
I hate blue + I hate yellow,
Tapi for my wedding,
Yellow dan blue adalah tema bagi majlis perkahwinan saya.


Baju yang dipakai oleh apek dan luniey ada lh sama warna dengan baju persandingan saya.
Kuning pula dipakai oleh dayang.


Sekarang saya blur,
Apa warna yang sewajarnya saya guna untuk kanopi. Mula-mula saya memilih warna "gold + krim" tapi ramai dah guna warna ni termasuk my cousin sendiri. Dan saya pula, tak berkenan something yang sama dengan orang lain. Then next choices adalah "kuning putih" tapi mama tak berkenan. Saya sangat mengidamkan kanopi serba putih tapi pengikatnya bwarna "kuning/gold" nampak suci kan? Tapi punnn mama tak sukaaaaa.


Incik lalan lagi lah pelik, 
Dia cadangkan :
Blue turqoise + pink


Saya kata :
"Are u sure yang? Warna pink untuk kahwin? sebab saya kalau tgk orang kahwin pakai pink, saya akan kata "si lelaki mesti selalu ikut cakap bini" tak pun "si lelaki mesti sayang bini"..


Incik lalan balas :
"Yeka! Kalau mcmtu tak nak lah!!" hahaa


Majlis kahwin dengan berunsur pink bagi saya sangat sensitif. Bagi orang lain maybe normel lah kot. Bagi saya, otak saya yang sentiasa fikir bukan-bukan ni akan berfikir panjang mengenai pengantin lelaki. Almaklumlah, mata iols ni macam ada laser ;p


Kak liza (owner kanopi) dah tanyaaa je "kin, warna apa kin, jangan sampai tak ada kain kin, nanti akak pasang warna pelangi kin" heheheh. Saya pun blurr niiii.. acaner niiii...


Ok! Esok tanya akak tu, ada tak kain warna yellow dan blue turqoise, kalau ada, kire setuju. Kalau warna tu tak ada @ sedang digunekan kainnya. Kita sambung bincang-bincang lagi ye nanti.


Esok plan saya,
No dating! Darah manis! 
Esok masa untuk memanjakan rambut ni,
Treatment bagi lemah lembut gemalai,
Baru lah nanti boleh kibas-kibas rambut kat muka suami. Hahahaha *pang*


Sebut mengenai adat orang supaya tak berjumpa sebulan sebelum majlis, tak ada maknanya,
Seminggu sebelum majlis nanti nak kena fitting baju pula. So memang akan berjumpa.


Tolong doakan majlis saya berjalan lancar ye,
saya sayangggg anda! 
Muah.


Lady faizal,
Fatinfashiekin



SPONSORED BY MAMA ABAH

Tulang belakang saya adalah keluarga saya,
I love them so much.‎


"Apa layak aku bagi,
Tak terbalas sampai mati.
Kau sungguh yang paling tinggi,
Istanamu syurga nanti"


Lady faizal,
Fatinfashiekin


ATURCARA UNTUK BRIDESMAID



Aturcara untuk bridesmaid :

1) TEMA : baju kuning mustard + tudung grey
















2) Pada jam 1.30 petang diharap telah berada di rumah pengantin 
kerana pada jam 1.45-2.10 petang pengantin akan mula berarak dan 
bersanding*boleh solat zohor @ asar di rumah bersanggar (telah diberitahu kepada owner rumah) 

3) TUGASAN BRIDESMAID : 
-pada kam 1.45petang, anda diminta ke rumah bersanggar (ditempat pengantin lelaki), ambil barang hantaran dan mula menyusun barisan
-bridesmaid akan berjalan MENDAHULUI pengantin
-jangan terlalu rapat dengan pengantin lelaki bagi memudahkan 
jurugambar mengambil gambar pengantin lelaki serta ahli keluarga dan bagi menjadikan gambar “bridesmaid” 
kelihatan menarik dan feminine.




















 

- barisan pertama (Najwa dan Pipik)
-barisan ke2 (Aisyah dan Nieza)
-barisan ke3 (Fika dan Zaza)

4) Bridesmaid jalan mendahului pengantin lelaki, jalan terus masuk ke dalam rumah dn masuk ke bilik pengantin untuk meletakkan hantaran, kerana jika berjalan dibelakang pengantin, dikhuatiri anda akan diblok oleh TOL (adat johor).

5) setelah meletakkan hantaran, dalam masa pengantin lelaki sedang dikepung, anda terus duduk dipelamin untuk meminta tol. *sengih*

6) Selepas itu, aktiviti bebas, anda dibenarkan melantak makanan seberapa yang anda mahu dan bergambar sebanyak mana yang anda nak. Letakkan hashtag #FASHIEKINFAIZAL

7) pada jam 5petang, sesi bergambar outdoor bermula. Andai hujan, kita mandi hujan bersama. Lokasi bergambar masih belum dikenal pasti,idea amat di alu-alukan. 



Pengantin,


..........................
Fatin Fashiekin Binti Anuar

TUGASAN PENGAPIT



kurlas ! saya gigih,
siap buat aturcara untuk pengapit dan bridesmaid.
sambil2 nk pass pada mereka flower crown,
so selitkan aturcara. boleh mereka tampal di dinding bilik tidur mereka. haha
 

ATURCARA BAGI PENGAPIT

1.TEMA : Baju Kuning Mustard + Tudung Grey






2. Pada pukul 1.30 petang, diharap pengapit sudah berada dirumah Pengantin,
kemudahan tempat solat disediakan dirumah pengantin.

3. Pada pukul 1.45-2.10 petang, pengantin akan mula berarak.

4. TUGASAN PENGAPIT :
- Menjadi satu-satunya orang kepercayaan dan tulang belakang pengantin
- Melayani sahabat-sahabat pengantin, 
- Makesure pengantin nampak lawa. Haha *gelak jahat*

5. Setelah bersanding, pengantin akan sibuk melayani tetamu, pengapit dibenarkan untuk melakukan aktiviti bebas, anda dibenarkan melantak seberapa banyak makanan yang anda mahu, bergambar sebanyak mana yang anda nak atau balik kerumah dahulu untuk berehat juga dibenarkan.


6. Pada jam 5 petang, sesi bergambar outdoor akan bermula, andai hujan, kita akan sama-sama bermandi hujan. Lokasi bergambar masih belum dikenal pasti, idea amat dialu-alukan.




Pengantin,
Fatin Fashiekin Binti Anuar