FOLLOWER

NUFFNANG ADS

SAMA TAPI TAK SERUPA

Kesulitan pasti ada mengekori kehidupan ini kerana hidup ini akan selalu teruji. Kita semua sama, berdepan dengan dugaan yang tersendiri, cuma yang membezakan kita ialah cara kita mendepani.

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MAKIN LAMA COUPLE MAKIN MENJADI

Semenjak lama couple ni,
Saya dapati, sikap beliau bertambah tambah bermasalah.
Disiplin juga semakin teruk.
Tahap kebersihan juga amat kritikel.
Dan komunikasi diatara kami semakin melalut dan banyak merepek. Haha.

Sesungguhnya segala watak perwatakkn yang dibawa oleh incik lalan (ok tiba2 teringat buku nilam. Haha) dikhuatiri bpanjangan sehingga berkahwin dan dikuatiri anak2 saya akan mengikuti jejak langkah beliau. Hehe

Bab kelakuan,
Serius memang semakin merapu,
Contoh : sedawa secara berkali kali tanpa henti ! Oh my god ! Sgt selekeh. Belum campur aktiviti kejam lain, perbuatan paling ringan, mencabut bulu misai masa memandu (-_-).

Bab disiplin,
Dulu masa bercinta, amboi ! Pukul 2ptg janji nak dating, pukul 12tgahari dah muncul. Mana hati tak cair kan ??? Sekarang, pukul 2 petang janji nak jumpa, tak muncul2, ayat dia selalu guna "dah nak sampai, dah nampak dah kepala petronas, dah nampak dah" (-_-). Dan 20minit lpastu pn tak ada juga. Petronas mana dia nampak saya pun tk tahu. Haish..

SO, UNDANG2 BARU TELAH DIKUAT KUASAKAN. Menguntungkan kedua belah pihak !

10sen akan dicas bagi kelewatan 1minit (1minit : 10sen)

10sen akan dicas bagi segala tindak tanduk buruk yang tak dapat diterima pasangan.

Tak kejam, sebab sangat2 menguntungkan kedua belah pihak dan buat masa ni saya berjaya mengumpul rm2.40 dalam 1 hari ?? 15minit masa menunggu dan selebihnya mengenai perwatakkn dia yang dilihat amat de gerami. Haha.

Lepasni boleh buat buku 555,
Catit segalanya, duit letak dalam satu tabung, kemudian tunjuk anak cucu perangai tok dia ;p

Si cerdik,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SUSAHNYA HIDUP ! (BERSAMAMU)

Assalamualaikum

" Bila kita rasa kita susah, ada lagi yang lagi susah dari kita "

Dalam kehidupan, kite takkan pernah rasa puas. Kita akan terus merungut, mengeluh dan pasang pelbagai harapan. Kita rasa muak dengan apa yang kita ada walhal kita tak sedar, oh, mungkin kita sedar cuma kurang kesedaran. Kita jadi alpa dan kita jadi lupa.

Sewaktu kita terfikir :
"Hei iphone, hp manje ! Kalau aku tahu, dah lama aku beli blackberry, lagi bagus!"

Kita merungut dan terus merungut, tapi kita kena ingat, ada lagi orang yang TIDAK MAMPU membeli handphone, apatah lagi laptop ? Jadi seperti kita, mampu menjadi bijak pandai dalam dunia serba canggih ni.

Sewaktu kita terfikir :
"Tak guna bergaji banyak kalau hutang pun banyak, baki gaji pun sedikit, buang masa bekerja"

Kita lupa, bahwa kat luar sana banyak lagi penganggur yang tak bekerja dan kita lupa bhwa kt luar sana ada orang yang berhutang dan pada masa yang sama mempunyai tanggungan bsar dn pada masa yg sama tidak mempunyai pekerjaan.

Sedar kan ??

Itu mengenai isu kehendak dn keperluan kita, cuba kita lihat dari persepsi TAKDIR DARI ALLAH SWT.

Kadangkala saya tengk sekeliling saya, mak bapa sewenang wenangnya memaki anaknya. Contoh : anak tak guna. Tapi sedar tak, anda patut bersyukur, Allah kurniakan anda anak yang sihat walafiat, pernah tk anda tfikir pada si ibu dn ayh yg mmiliki anak OKU ? Kematian anak tunggal nya ??

Behave my dear friend..

Jangan sekali-kali MERUNGUT, atau PERLEKEHKAN REZEKI ORANG. Setiap orang nak yg tbaik dalam hidup masing2, nak gembirakan semua pihak.

Banyak kan bersabar,
Bila saya rasa penat dan letih,
Saya akan tanam dalam hati dalam2
"Rezeki Allah ada dimana-mana. InsyaAllah..InsyaAllah..InsyaAllah"

Ye, untuk memiliki 100% pemikiran yang positif dalam hidup adalah sukar. Tapi ianya akan jadi senang bila kita yakin dan kita suka dengan apa yang kita lakukan.

Kesimpulan, cintai apa yang kita lakukan, cintai apa yang ada pada diri kita, cintai ahli keluarga kita, cintai sahabat kita, cintai bos kita, cintai alam sekitar dsekeliling kita, cintai Rasullah SAW dan Allah SWT ! Anda tak akan rugi, tapi lebih menikmati nikmat Allah SWT ;)

*terfikir untk mnaip isu ni bila tengk BERSAMAMu di TV3

With love,
FatinFashiekin

HANTU BOTOL KICAP

Oleh kerana balik awal,
So layankan adik-adik
tengok movie at home.
Dah lah cuaca hujan lebat, goreng french fries, nugget dan air panas..
Then bekumpul depan TV melayan cerita lawak wif family.

Ok cerita HANTU BOTOL KICAP
Adalah cerita santai, tapi lawak,
Tambahan tgk dengan budak-budak,
Kakak nya yang tua ni pun gelak sakan :D

Kenangan bujang saya adalah sangat indah, nnti bila da kawin dan da tua atau masing2 dah berumur, akan ingat kenangan simple ni :')

With love,
FatinFashiekin

LIKE FATHER LIKE SON

Balik kerja then nampak abah tengh mengajar my lil bro (Dinzly Danish a.k.a awal) sembahyang.

Actually banyak aksi2 lawak yang dilakukan awal, bila sujud, dia buat gaya meniarap, haha, budak2 kan ;p

Saya yang kt belakang snap picture pn kena myorok2 sambil tahan gelak. Sebab kalau dia nampak saya ambil gambar dia, sure dia buat mengada-ngada.

Haish ! Dah besar adik kakak !
Seriously even just 3 years old, adik memang banyak tanya, tapi yang paling senang tentang adik, dia faham apa yang diarah kan. Cuma masa bercakap kite kena pandang muka dia dan cakap perlahan-perlahan.

Contoh, situasi saya balik kerja dan ambil dia dari rumah pengasuh then dah berjanji dengan dia nak beli snek. Then dia pula merengek nak snek, dalam masa yang sama saya mengejar masa nak kerumah tok, melawat tok yg sakit, so, saya cakap dengan jelas pada adik :

"Adik, atok sakit, tak boleh jalan, so kakak kena pergi rumah atok. Lepastu kakak janji dengan adik, kite terus pergi kedai. Kakak janji ? Okey ?"

Dan lepastu sure dia kate
"Okey ! Tapi jangan lupe ea ?"

Then, jangan harap dapat mungkir janji lah kan ? Budak kecik mempunyai daya ingatan yg kuat mengenai janji2 yang pernah kita perkatakan. Hehe

With love,
FatinFashiekin

NEW POST

Assalamualaikum

MONDAY. hey monday ! why'd u kept haunting me ?
did u know that i'm really2 falling in love wif sunday ?? why ? why ?

actually, i have so many things to share with u guys.
but, ok simpan2 dulu, gambar pn still belum di save kan ke dalam lappy,
still dalam camera. oh ! bab tu mmg serius saya malas,
nanti saya upload k gambar perkahwinan my cousie di JB.

bila terasa nak update blog,
saya terus masuk akaun blogger, dan tekan 'new post'
tanpa ada benda nak cerita dan kemudian berkeadaan terpinga pinga
taip then delete, taip then delete
 
dalam fikiran banyak benda kot nk cerita,
tapi bila taip, semuaa tk menjadi
 
 
so kesimpulannya,
tunggu lah episod seterusnya. okeh ???

with love,
FatinFashiekin

Get ready

Mari ke rumah mak ngah !
2 hari 1 malam ke JB !
Mari.. Rewang rewang..
Mari...

10 BINTANG HATI

Perkara indah dalam dunia dn boleh buat kita tersenyum, adalah apa bila kita duduk dan membayang kan mengenai masa depan.

"We talk about future like we had a clue"

Setiap orang mesti ada anganan
Masing2 dan saya ? Sudah semestinya lah.

Nanti bila saya kaya dan berjaya,
Saya tak akan lupa kan,

Pertama, my family,
Sebab mama dengan abah selalu bg saya sokongan dan saya nak berasa lapang dada kerana dapat membalas jasa mereka. Setiap apa yang terlintas, pasti akan ditunaikan ! WAJIB. Utk adik2 pula, akan saya manjakan dan tegaskan tapi cukup dengan segala kemudahan ! Saya kan kak long so kenalah menolong :)

Kedua, atok ! Sebab atok besar kan saya,
So untill now, even tok sakit, mesti tok akan kata "syikin mana ? Syikin da makan belum ?" Okeh actually saya rasa terharu dn nak nangis tapi saya buat muka cool je. so kalau sy kaya berjaya, saya nak lantik seorang jururawat peribadi untuk tok, even tok tk sakit dn sy akan pastikn tok sihat selalu !

Ketiga, incik lalan! kalau ada jodoh antara kami, saya akan kenang balik zaman jatuh bangun kami. Dan tak akan saya lupakan beliau. Saya nak jadi seorang isteri mithali buat beliau. Nak teman dia kesyurga :)

Keempat, kak ain ! My bestfren ! saya nak ajak dia shopping diparis, tengk eiffel tower bersama-sama diwaktu malam, hanya kami berdua, berjalan berpegang tangan dan kata pada dia "saya sayang awak !"

Kelima, kak aida ! Saya nak bagi dia duit untuk bantu dia supaya dapat besarkan sara dengan eifa dengan mudah dan tak perlu nak risau pasal duit ! Paling penting ! Kerana dia nk saya jdik adik ipar dia. HAHA

Keenam, kak ani ! Saya nak penuhi impian dia, kak ani nk buka bisnes, saya nk beli sebuah lot dan kata pada kak ani "this is yours ! Semoga impian kkni jadi kenyataan" :)

Ketujuh, untuk kak alai !! Even kaklai dah kaya raya, saya nak pergi menunaikn umrah dengan kak lai, keluarga saya, staff2 farmasi sihat, menggunakan duit saya, kami menunaikan umrah bersama-sama, tnda terima kasih sebb pnh terima sy bekerja dibawah pimpinan nya :)

Kelapan, ita (adik incik lalan), saya tak pernah bersua muka dengan ita, tapi saya rasa ada chemistry dengan dia. Bila dengan ita, saya rasa macam dengan kak ain. So sure lah ! Nk ajk dia pergi bercuti, jalan sana sini, shopping sana sini dan nikmati setiap pkara yang tak terbayang dek akal !

Kesembilan, buat aqilah dan elisya, saya nak bina sebiji rumah bersebelahan dengan rumah saya dan incik lalan, rumah princess beserta dengan pakaian2 princess. mesti mereka suka !!

And terakhir, buat mereka yang memerlukan, anak yatim, dan mereka yang memerlukan bantuan. InsyaAllah tidak akan dilupakan :)


Haa, itu dia, 10 bintang di hati saya. Saya sangat sayanggg kalian ! Haha. Ini hanya anganan, insyaAllah, rezeki Allah ada kat mana2 kan ? May Allah bless us.

Ok sudah penat menaip kisah dongeng. Gudnite dear ! :)

With love,
FatinFashiekin
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Bermanis-Manis

Assalamualaikum,

U know what,
Saya ingat kan harini saturday.
Almaklumlah esok saya mula bercuti :)

Doakan perjalann saya selama
4 jam berjalan lancar ye.

Dan semoga kereta saya sihat sejahtera
Dalam sepanjang pemanduan
Saya untuk ke Kota Tinggi, Jb.

Kepada kak ani dan kak aida,
Terima kasih sudi mengantikan shif sy !

Ok. Mari mmunggah pakaian utk dipakai esok dirumah pengantin !
Mari bermanis-manis ! :)


With love,
FatinFashiekin

MY GUY

:)

I NEED A BATTERY

See, bateri semakin bekurangan ?
Tapi, incik lalan tk bagi charger (-_-")

Me : nak charger la. Tak bg charger pun ?

Him : tk pyah pki charger, kite yakin tahan bateri tu. Kite selalu gune, so kite tahu lah..

Me : ala, kamu th kan kite ? Jaga gadget macammane ? Kalau dah name camera so sure lah kite gune berulang kali then tgk gmbr previous byk kali. Kan ? Nak charger.

Him : betulll, tahan bateri tu, banyak lagi tuuu..

(Berulang perdebatan hampir 20 minit)

Conclusion perdebatan :
Him : kite tak bagi kamu charger sebab nanti biar bateri cepat habis dan cepatlah kamu pulangkan pada kita cameranya. HAHA (sambil gelak besar)

Me : ala, ingat kite heran ? Kite boleh beli charger BARULAH. Kite beli baru kemudian kite cas lepastu kita LELONG kat LELONG DOT COM. Lepastu kita dapat duit. HAHAHA (lawan gelak besar)

Peringatan dari beliau :
Kamu ingat sikit, 7D tu kkasih hati kite tau, even kkasih hati (7D) ditangan kekasih hati tapi kite sangat risau. Kamu tu careless, tgk blackberry kamu, lagi baru dari kite dn lagi canggih dari kite tapi keypad tercabut. Kamu tgk lumix camera kamu ? Pn bercalar balar, caps lumix pn hilang. Kemudian Kamu bawa kereta abah, kamu calarkan sini sane, kamu main langgar je. Tolong take care camera tu ye. Setiap malam kite dapat nightmare bile buahhati (7D) kite pada tangan kamu.


Me : kalau lelong harga 1k mesti org berebut nak kan ??

Him : dia ni laaa !!! *marah


With love,
FatinFashiekin

DSLR CANON 7D

Assalamualaikum

Adakah anda sedar, bulan Febuari bakal meninggalkan kita ?
bulan Mac semakin mendekati kita ?
sangat cepat dan pantas.
bulan febuari adalah hari tnpa sedikit pun rehat bagi saya,
kesana kesini mengejar waktu yang ada.
this saturay pula ke Bandar Penawar Kota tinggi Johor.
4 jam dari kawasan saya,

Tahniah kepada my handsome cousie, Ameer :)
haish, sepupu dan kawan2 banyak dah kawinm,
this weekend wajib menyediakn jawapan
"bila nak kahwin?"  (-_-')
tu puan kalau tak mama pun suruh ajak incik lalan tidur sana tau,
nasib lah masing2 busy. hehe

setinggi-tinggi ucapan terima kasih beserta leretan senyuman
buat kekasih hati, incik lalan sebab 
sudi mengorbankan nyawany buat saya hehe
ye, harta kesayangan dia adalah DSLR nya
yang dijaga-jaga dan disayang-sayang.

masa mula2 nak pinjam tu, seram juga nak tanya tau :

me : kamuuuuuuuu,
him : kenape?
me : sepanjang kite kenal, kite tk pernah buat permintaan kan ?
him : eleh, kenape ?
me : boleh tak ?
him : apa yang boleh ?
me : janji tak marah ?
him : apa dia ?
me : kalau tak bagi pun tak pe
him : ape yg saya perlu bagi ?
me : nak pinjam DSLR, sabtu ni kan nk pi tgk amer kahwin ?
nak ambil gambar. boleh tak ?
him : la, tu je. ambil lah.
me : betul tak marah ? kn tu nyawe kamu ??
him : jage dengan elok.

dia, bukan lah seorang yang pemurah,
dan boleh diklasifikasikan dalam golongan kedekut
untuk memberi pinjam tetapi boros kalau teringinkn sesuatu. haha
dan saya sangat mengetahui yg dia sgt sayg kn kamera dia,

manakala saya ? tak reti menjaga sesuatu barangan
bernama gadget, kerana saya sedikit kasar.
dari ke hp, laptop dan semua lah, sure ada je masalah.
dan oleh kerana saya sedar diri,
dan incik lalan pun tahu akan keganasan yg ada
dalam diri saya, saya tak rasa sy dpt pinjm pn,
but then bila dia bagi serius rasa terujaaa ;D


TETAPI,
dia ada meninggalkan pesanan buat saya
"kalau DSLR ni hilang atau rosak,
saya botakkan kepala anda"
(-_-") kejam betul !

so semalam balik kerja saya kemelaka tau,
makan2 dengan dia dan ambil kamera lah,
dn macm biasa saya parking kereta di petronas ayer keroh,
so lepas jumpa dia tu, saya pun masuklah dalam kereta saya,
dan lambai tangan pada dia, tengk dia balik,
kemudian saya letak kamera dlm kereta saya
dan saya pun tutp lah semula pintu sebb nak ke toilet sekejap.

KELUAR JE DARI TOILET.
menuju kekereta,
tiba-tiba ternampak sesusuk tubuh tgh bsandar dikereta saya,
dan saya kata..
"lah !! awat tak balik lagi ??"
siapa lagi kalau bukan incik lalan kan /
dan dia kata
"kamu pergi toilet, kita jaga kamera kita, takut hilang"
me : (-_-") 

kesimpulannya, kalau lah hilang atau rosak,
nahas lah saya nampaknyaaaa.

with love,
FatinFashiekin

SUNDAY

Assalamualaikum

simple story bout my sunday


haish. rindu pada hari ahad,
dan tak pernah jemu pada hari ahad,
always falling in love wif sunday,
oh ! i miss u sunday ! hehe


sunday, makan2 pizza wif him 
sweet tau pizza ni,
berbentuk hati gituh.
rasa sayang nak makan. hehe


like always, dia tk suka bgambar (-_-")


then cuci kereta !





and last,
pi rumah tok sebab kenduri :)


this is NASI AMBANG
makanan wajib rakyat johorean,
nak rasa ?
mari ke sini, sure nak lagi

with love,
FatinFashiekin


DEAR MYSELF

Assalamualaikum


Dear Myself,

I wrote this just to remind 'us' to stop cares so much about others. Try to concentrate more about us. If we cares so much for others, will they do the same to us? How many friends we can call as a best friends? How many will cry when we are sad? How many will dare to stand for us when we need it? When we are in trouble, only 'us' are there. So stop being so nice. We just has to learn to say 'no' & 'sorry im busy' when they call just to ask for help. Let they handle they own problems like they used to do to us. Us is us. So cares more about us.

Loves,
FatinFashiekin

HEY SI GEMUK

Before this I'm just
43kg - 45kg

BUT NOW,
I'm 55kg !!

Oh my God.
Naik mendadak (-_-)

Tak boleh salahkn penimbang
Sebab penimbang baru.
*sigh

GOOD MORNING HONEY

Have you ever wake up in the morning and having your love one crawl behind you and starts to grab your waist, pull yourself closer and hugs you, tight and warm, and slowly whisper to your ears – 'Selamat Pagi Sayang'.

Heaven kan?

Only applicable for a married people yeah ! Haha

and after "selamat pagi sayang", i hope for "jom solat subuh jemaah". very hard to find one, but still looking ;p

I love u,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BLACKLIST ????

Assalamualaikum

Petang tadi, tekan-tekan hp, cek-cek hp,
Then buka2 mesej lame.
Delete mesej tak penting.
Then hati tergerak utk mbuka senarai blacklist di handphone,

Actually tak pernah nak ambil tahu
Dan saya tak pernah nak blacklist orang untuk send massage kepada saya.

Then, buka je. EH !!!

Ada 2 nama
1) Abang Ejan
2) En perdana

Sure lah incik lalan pya kerja, sapa lg ? Handphone saya ada paswod ok.
Tak semua org boleh tgk dan cek.
Dan untill now dia tk mengaku then lari topik. Malu lettew ;p

Kesimpulannya,
Saya sangat terharu melihat dia cembru,
Oh !! Its so kiut *perli.

Betul kata orang,
Bila perempuan cemburu, maka habis lah si lelaki sure berperang lah. Tapi kalau lelaki yang cemburu, Oh My God, its so cute ! Dan permpuan rasa sgt terharu dan dihargai. Kan ?

Ok. Simple story.
Good nite diary.

*for the rest of my life,
InsyaAllah, I will love you :)

With love,
FatinFashiekin
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

HAPPY BIRTHDAY MAMA

Assalamualaikum

harini birthday my beloved beautiful mother !
Happy Birthday yang ke 39


thanks cuz mama always be there for me, 
support me and penuhi apa yang kakak nak,
like last week, kakak bawa kereta laju, accident langgar corner
sampai bengkokkn sportrem kereta abah sebab 
kakak suka drive laju tapi mama stil kata
 "tak pelah, tak sengaja nak buat macammana"

u are my best friend forever,
bila pergi shopping mama adalah seorang yang sangat2 
sempurna untuk dibawa
mama tahu apa yang hodoh ketika dipakai untuk kakak
dan mama tahu mana satu yang sedang trend dan patut kakak beli,
bila mama kata "kakak pakai tu nampak jendul lah"
ok tu dah cukup, means kakak betul2 jendul (-_-")
we're such like very close friend and like always
bila kita shopping bersama dan kakak panggil 
"mama, ni cantik"
dan ofcz respon kebiasaan, owner kedai, butik or every tempat yg
kita masuk sure akan terkejut dan kata
"oh my god ! korg macam adik beradik or bestfren"
kan mama ?

u know what,
bila kakak dah besar (means bila more matured.hehe)
 kakak nak jadi macam mama,
pandai memasak dan sanggup melayan setia perut dirumah
penuhi apa yang kami adik beradik teringin nak makan,
nak jadi cantik macam mama, solid macam mama
dan ofcz awet muda macam mama :)
nanti bila kakak dah kawin then kakak ada princes
kakak nak train dieorg macam mana mama train kakak.
dan kalau kakak dapat prince pula,
kakak nak train macammana cara mama besarkn daniel dan awal :)
even mama garangg tapi mama love us so much.

u know what mama,
perkara paling best bila dapat gossip dengan mama,
bercerita bout everything and anything,
dan perkara paling kakak rasa tak semua orang boleh buat,
kakak boleh cerita pasal lalan (my boyfren) pada mama, hehe
bila kakak kata "mama, lan teringin nak makan nasi ayam"
mama terus siapkn dan minta kakak bawa pada lan,
u're such a beautiful angle for me mama.
bila kakak suka something mesti mama terima dgn hati terbuka
mama tak akan ragu2 tapi mama akan bagi layann terbaik.


so for this year, 
kakak tengk hp mama, rasa dah lama betul mama tak tukar hp baru,
so kakak ambil keputusan untuk belikan mama handphone,
hopefully mama suka lah ye handphone yang kakak bagi,
kakak tahu mama akan jaga elok2
sebab mama jenis orang yang sangat menjaga barang.
manakala kakak lebih mengikuti perangai abah iaitu mudah
merosakkan barang. hehe ;p

semalam,
kakak balik petang, tengok jam dah pukul 6,
rushing balik rumah ambil aza dan daniel sebab dah janji
dengan aza nak bawa dia pergi beli kek dan bunga,
then pergi rumah pengasuh,
ambil awal pula. awal lah yang kakak paling risau
sebab dia masih 3 tahun dan masa ambil dia dari rumah pengasuh,
dia without pampers. Oh My God. haha.
dah lah adik tu still dalam tempoh training utk memisahkan
diatara pampers dan diri dia,
so dalam kereta, kakak switch off radio dan kata pada dia
"awal, kakak nak pergi muar, jauh tau, tapi awal tak pakai pampers ni,
kalau awal nak kencing, awal beritahu kakak ye. 
nanti kakak bawa awal ke toilet"
*sila bayangkan perbualan gadis tua (saya) 
bersama kanak-kanak 3 tahun (-_-)
kemudian awal kata "okeh !"
then kakak kata "janji tau, nanti kita beli snek besar-besar ye"
awal balas lagi "okeh !"
sambil menunjukkn ibu jari mnndakan tnda setuju

kemudian kakk dengan adik ke kedai kek
dan mencari bunga untuk mama,
macam biasa lah, wetex parade merupa kan tempat paling susah parking
di Muar ini. terpaksalah kakak parkingkan kereta di tepi jalan
dan pesan pada adik-adik 
"tunggu kakak dalam kereta, kakak pergi kedai depan tu"
dan Allhamdulllah nasib baik ada aza, mpu mengawal awal dan daniel.




kemudiannn



 tiba2 hp berbunyi dan mama kata
"kakak kat mana ??"
waa sangat kelam kabut masa tu dan kakak kata
"kat KFC ni akak bawa adik makan KFC"
padahal masa tu kami dah tersangat lapar
dan sanggup mengikat perut untu sama2 makan dengan mama malam nanti.

7.02pm settle semuanya dan bergerak balik,
dan like always bila ada adik kecil,
risau mereka bocorkan rahsiaaa. naya kalau tiba2 adik kata
"kakak, nak kek"
tapi anak2 Tuan Besar Anuar bin Hj Mohamed memang bijak2
dan kami berjaya menutup mulut kami.
eh ! cuma daniel lah, sampai je rumah siap2 magrib
masa saya tengah iron shawl terdengar dia tanya mama dgn abah
"mama, harini birthday danny ke ?"
Subhanallah. hapir2 terkantoi disitu,
dan sempat saya menghadiah kan jeligan tajam dan kerutan dikening 
untuk beliau ;p

segalanya berjalan lancar,
kami makan di kedai seafood yang sangat terkenal
di sabak awor, muar.
mula2 like always lah take order,
bila minuman sampai kakak kata
"mama, kakak nak pi kereta sekejap"
dan mama marah kata merayau ke kereta sorang2,
then pi kereta, buka bonet kereta,
bawa hadiah, kek dan sejambak red roses,
sepanjang jalan nak ke table makan kami,
semua orang pandang,
kemudian kami sekeluarga kata pada mama
"happy birthday mama !!"
dan cium pipi mama :')

_______________________________________________________

kakak wish untuk birthday mama yang ke 39 ni,
semoga mama dipanjangkan umur,
dimurahkan rezeki,
dan kakak minta maaf kalau kakak pernah
sakitkan hati mama, dan tak bt ap yang mama suruh.
i love u mama :')


saya sangat sayang kan mama saya, anda ?
mesti sayang kan mama dan ayahanda anda juga kan,
samelah kite ;p
 
 Jgn lupa bykkan baca doa ni, utk ibu dan ayah kita yg sgt2 
kita cintai lebih dari sedetik lebih setelah selama-lamanya.
"Allaahummaghfir lii wa liwaalidayya warhamhumma kamaa rabbayaanii shaghiiraa" 
(Ya Allah, ampunilah aku dan kedua orang tuaku 
dan kasihanilah keduanya sebagaimana mereka mengasihiku pada waktu kecil)

with love,
FatinFashiekin

RED ROSES

For mama :)
From ur daughter
FATIN FASHIEKIN

JAWAPAN

Assalamualaikum

3 days wihout his voice :)
3 hari panggilan dari incik lalan tidak dijawab. Perselisihan faham kecil berlaku antara kami. TETAPI kami just SMS hehe. Saya kata pada dia :

"Tak boleh dengar suara selama sebulan dan tak nak berjumpa selama sebulan"

Dan he just make a big laugh (-_-)
Saya tak kan angkat panggilan dia tapi still reply sms dia sebab hati kecil rasa risau lepaskn dia bebas sangat. HAHA *u all kalau mrjuk jgn over sgt nti ur guys cari lain baru tahu. Hehe

That's y semalam saya post kat blog mengenai perbualan kami yg saya kata pada dia "I KNOW I AM TOO YOUNG AND ITS STILL EARLY TO SAY THAT THINGS,
BUT I HOPE YOUR ARE THE ONE" dan incik lalan balas "I KNOW I'M TOO OLD BUT I HOPE YOU'RE THE ONE TOO"

Actually before ni saya cuma merasa like incik lalan suka bagi excuse nak larikan diri dan tak serius langsung.

But then petang tadi saya terbaca satu status di facebook, then I'm smile. Even status yg mengejutkan tapi saya tersenyum dan terdetik dihati saya. Patutlah incik lalan bkeras benar mengenai hal tu dengan saya, benar, tanggungjwab yang digalas dia besar.

Dan kini saya faham :)
But depan dia saya still buat tak faham,

With love,
FatinFashiekin

Pssttt, hey sayang, I'm here, don't worry :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ALLHAMDULILLAH. SETTLE.

Apabila menunaikan solat isya' cepat, oleh itu tidur pun cepat dan subuh pun cepat. Waa ! Sistematik kan ???

Harini I'm ot. Kereta dah settle. Allhamdulillah. Legaaaa. Fuh ! Syukur Kepada Allah SWT. Tapi harini pi kerja guna kereta abah, berdebar jugak lah, yela sebelum ni saya pernah cederakan kereta abah, risau kejadian berulang kali tjadi. Parking pun jauh ok, risau kalau jalan sebelah maybank tu stuck dan saya terCALAR kan kereta abah lagi tanpa sengaja. Uh ! Saya tak nak kena marah lagi, dan harini everything awesome ! Wif my love kak aida yg selalu bisingg je, dgn kak ani dan beautiful lady boss iaitu kak Alai :)

Eh ! Cuace panas kan sekarang ? Tekak saya pun sakit. Org kata "eh keje kedai ubat pun sakit" ok saya balas "kunfayakun" then orang tu diam. Hehe

Masa hadapan oo masa hadapan, saya bersama incik lalan mempunyai banyak cerita dalam mimpi yang kami nak jadikan kenyataan, May Allah Bless our relationship dan Allah berkati rezeki kami untuk membantu keluarga dan membina masa depan yang lebih diredhai ! Kami pernah sama2 jatuh, sama2 kecewa, sama2 tak sempat nak membantu insan2 yg kami sayang, semoga dipermudahkan. InsyaAllah.

Hmm, this sunday rumah tok buat kenduri. Hehe. Ye, johor memang mengamalkan adat sering mengadakan kenduri kendara. Berkumpul bersama keluarga. Nak tahu lanjut ? Meh datang johor. Macam2 ada :)

With love,
FatinFashiekin
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ALL IN MY MIND


Favorite tumblr :
i wish i could tell people
:)
 






 

with love,
FatinFashiekin

COUPLE : TOO YOUNG WITH TOO OLD


me :
"I AM TOO YOUNG AND ITS STILL EARLY TO SAY THAT THINGS,
BUT I HOPE YOUR ARE THE ONE"

him :
"I KNOW I'M TOO OLD BUT I HOPE YOU'RE THE ONE"

____________________________________________________

part TOO OLD tu memang saya tak boleh tahan nak gelak, 
loyar buruk okeh ! HAHA ;p

with love,
FatinFashiekin

MUHASABAH DIRI : CINTA SAMPAI SYURGA

Mari baca dan muhasabah kan diri kita :)

Dia duduk menghadap laptop di hadapannya. Langsung tidak menghiraukan si dia yang tengah menonton televisyen – ceramah bersama Dato Masyitah. Siaran OASIS astro itu telah pun bertukar kepada Indahnya Iman yang bermaksud akan masuk waktu ...solat. Tiba-tiba, si dia bangun dan memandang dia yang tengah khusyuk membelek laptop di hadapan. “abang, maghrib dah nak masuk. Kita jemaah ya.” Si dia yang duduk di hadapan laptop itu senyap. Tersentak sebenarnya. Mana pernah solat. Nak jadi imam?



Huh,lawak antarabangsa betul. Macam mana dia boleh kahwin dengan ustazah ini pun tak tahu lah. Salah abahlah ni, pandai-pandai nak tentukan jodoh orang. Cari yang stok tudung labuh pulak tu. Okay,salah aku juga sebab pergi teguk kencing syaitan tu sapa suruh. Okay,salah aku lagi, angkut entah mana-mana perempuan untuk hiburan. Okay,salah lagi sebab selalu je aku balik lepas subuh sebab pergi kelab dan balik mabuk.



Okay, salah aku lagi, duit syarikat abah habis aku joli kan. Banyaknya salah aku. Jadinya,abah kahwinkan aku dengan Siti Syahirah binti Hj. Amran ni. Bukan itu je, abah hantar aku dengan dia duduk dekat Kepala Batas, Pulau Pinang ni. Itu okay lagi, abah ambil kereta sport aku – dan aku kena guna kereta isteri aku ni. Abah suruh aku uruskan syarikat dia dekat ceruk ni. Nak enjoy pun tak boleh, sebab ini Pulau Pinang bukan Kuala Lumpur. Enjoylah aku dengan laptop ni. Baru sehari duduk rumah ni, aku dah nak gila. Belum seminggu lagi. Kalau sebulan? Huh.



“abang dengar tak?”. Macam cakap dengan laptop tu je. “hm,saya sembahyang dekat surau.” Ek, macam mana ayat tu keluar. Huh,surau pun aku tak tahu dekat mana. Nak lari dari jadi imam sebenarnya. “saya ikut. Jap saya siap.” Si isteri telah pun hilang di pandangan mata. Aiman tersentak. Aduh,dia nak ikut pulak. Laptop di matikan. Dia duduk di sofa sementara menanti si isteri bersiap. Fikiran ligat memikir dekat mana surau.? “abang, dah siap.” Aiman memandang isterinya yang lengkap bertudung labuh saiz 60 dengan t-shirt muslimah dan seluar track-suit. Cantik! “abang..?” Aiman tersedar. “jom.” Kunci kereta di atas meja di capai. “saya bawa kereta awak, tak kisah?” tanya Aiman ragu-ragu. Syahirah senyum. “harta saya harta abang juga.” Aiman hanya mengangguk. Dalam kereta – hanya dengar radio – hot fm refleksi.



Aiman dah tak tentu arah. Syahirah yang dari tadi perhatikan itu macam nak ketawa . Rasanya asyik ulang-ulang je jalan ni. “abang,surau belok kiri tu.” Aiman hanya diam. Malu. Kereta di belokkan pada arah yang diberitahu isterinya. Mereka telah pun tiba di hadapan surau As-Syakirin. Aiman masih tidak mematikan enjin. Syahirah pun tidak keluar lagi dari kereta. Aiman melihat dirinya yang hanya ber-t-shirt dan seluar track-suit. Aduh,mana bawak kopiah ke? Songkok ke? “err,Ira..” Syahirah menoleh. Mana ada orang pernah panggil dia Ira. Pertama kali dengar. “ya?” “okay ke saya pakai macam ni? mana tahu kene halau ke nanti?” Syahirah senyum. “jangan risau yang menilai itu Allah bukan manusia. Kalau niat kita kerana-NYA,insyaAllah. Pakaian abang ni dah okay dah ni.” Aiman terdiam. Tak pernah sebelum ini dia bercakap dengan orang masuk bab-bab agama. “jom.” Ajak Syahirah. “hmm.” Enjin kereta di matikan.



Malam itu Aiman duduk di ruang tamu menonton televisyen. Teringat tadi imam itu bagi ceramah tentang solat. “solat itu tiang agama, kalau tak solat umpama kita meruntuhkan agama.” Teringat diari isterinya yang dia jumpa tadi. Ter-baca. “saya nak suami yang soleh! Ya Allah makbulkan doa hamba.” Aku tak adalah baik sangat. Kenapalah kau kahwin dengan aku. Kesian kau dapat aku jadi suami. Aku jahil agama! aku dah jauh terpesong! Seperti ada suara yang datang dalam fikirannya ‘tapi kau boleh berubah. Allah Maha Pengampun.!’ Televisyen di hadapannya itu di pandang kosong.



Berubah? Teringat juga dia amaran abang iparnya. “aku bagi amaran dekat kau, jangan sesekali berani angkat tangan kau ni dekat adik aku, lagi, jangan pernah kau buat dia menangis.” Aiman hanya mendengar amaran keras Shahir sewaktu mereka berduaan di dalam kereta sebelum ke rumah mertuanya. “..ingat! aku dapat tahu hidup adik aku sengsara, hidup kau jugak sengsara! Jangan kau buat perangai buruk kau tu . aku dapat tahu. Aku terus pergi Kepala Batas tu. Kau faham tak?” Aiman hanya mengangguk. Huh,garang! Syahirah memandang suaminya yang duduk di sofa itu. Dia senyum. Dia ke belakang Aiman dan menutup mata Aiman dengan tangannya. “cuba teka ini siapa?” kata Syahirah dengan suara yang di buat-buat macam suara lelaki. Aiman yang tengah berfikir itu terkejut tiba-tiba pandangannya gelap. Lama. Senyumnya terukir apabila mendengar suara Syahirah. “hmmm, Tom Cruise..” main-main Aiman. “salah! Tom Cruise tak reti cakap melayu!” Aiman ketawa. “hm,Hj. Amran.” Syahirah pula ketawa. “salah! Hj.Amran dekat Johor.” “ha! Tahu..tahu..Syah!” Syahirah kerut dahi. “Syah mana?” “Syahirah.” Aiman menarik tangan isterinya agar duduk di sebelahnya.



Cepat sungguh si Syahirah ni mesra. Ingat kan stok yang pendiam. Terkejut juga tiba-tiba si isteri ini nak beramah mesra tapi saudara-mara dia ada kata yang Syahirah ini jenis yang ceria dan dia pula jenis yang boleh je ‘masuk’. “abang buat apa?” “tak ada apa-apa. Saya nak tanya awaklah..” “tanya apa?” “er..kenapa awak terima lamaran abah untuk kahwin dengan saya?” “sebab Allah.” Aiman diam sebentar. “tak faham.” “saya buat solat istiharah. Minta petunjuk dari-Nya.” Aiman senyap. Rasanya tak ada apa yang hendak di katakan lagi. Sebak tiba-tiba.





Seminggu berlalu…. “Abang,saya tak reti masak” kata Syahirah yang tengah bercekak pinggang di dapur itu. Terkejut juga Aiman.Nak makan apa kalau isterinya ini tak reti masak – hari-hari makan kedai bankruplah. Dah lah abah tak bagi duit banyak. Nak berkata sesuatu tetapi tak terluah sebab teringat ayat dalam diari isterinya. “lelaki bising perempuan tak reti masak! Habis, kalau lelaki tak reti jadi imam itu!” Walaupun ayat itu di tulis dalam diari dan bertarikh sebelum mereka bernikah lagi tetapi amat terkesan dalam hati Aiman. “macam mana ni abang?” kata Syahirah sayu. Aiman menggaru kepala. Tak tahu nak jawab apa. “tak apalah, lepas ni kita sama-sama belajar masak.”



“maaf ya abang..” Aiman senyum. “tak apa.” Aiman keluar dari dapur. Syahirah rasa bersalah. Itulah! Umi selalu suruh masuk dapur belajar masak. Buat malu je. Sedang Syahirah berfikir di bar dapur itu Aiman masuk dengan membawa laptop. “abang nak buat apa bawa laptop ke dapur?” “belajar masak guna internet.” Aiman senyum dan mengangkat kening. Syahirah senyum. “huish masin.” Komen Syahirah. Aiman mengambil gulai di hadapan isterinya itu. “abangkan yang masak ni.” Kata Syahirah lagi. Aiman rasa dan ketawa. “okay lah ni. ha,awak punya sayur campur ni tawar! Tak rasa apa-apa..” komen Aiman pula. “okay apa..” “is okay. Gulai itu banyak garam, sayur awak tak rasa apa-apa. Campur je semua. Gulai sayur.” “boleh ke macam itu?” “boleh je.” “okay..” “dah makan cepat. Nanti tak sempat nak siap pergi surau.” Aiman langsung tak sedar apa yang dia cakap.



Ajak orang pergi surau? Ajak isterinya? Huh,sejak bila jadi geng surau ni. Syahirah senyum. Dah ada perubahanlah abah ! “ustaz.” Panggil Aiman pada insan yang baru selesai mengimami solat Maghrib itu. Ustaz itu menoleh. “ya?” “saya nak…” “nak apa?” Aiman malu untuk berkata. Tapi sedaya upaya dia cuba luahkan. “anak nak apa?” “saya nak belajar agama.” Terluah juga. Ustaz itu senyum. “mari.” Selesai solat Isyak tadi Syahirah terus keluar dari surau. Lama dia menunggu Aiman di kereta.



Senyum terukir apabila melihat Aiman menghampiri bersama seorang lelaki separuh umur. “ustaz kenalkan isteri saya.” Aiman kenalkan Syahirah pada lelaki itu. Syahirah hanya senyum dan mengangguk. “baguslah. Muda-muda kahwin sama-sama pergi surau.” Aiman sentak. Walau apapun senyum paksa di beri. “Alhamdulillah ustaz, Allah beri suami yang soleh macam Aiman ni.” kata-kata Syahirah membuatkan Aiman terdiam. “Alhamdulillah, semoga kalian berbahagia hingga ke syurga.” “terima kasih ustaz.” Aiman bersuara. Ustaz itu menepuk bahu Aiman. “baiklah, saya balik dulu. Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.” Jawab Syahirah dan Aiman serentak. Aiman duduk di birai katil dengan mata memandang Syahirah yang tengah mengemas bajunya ke dalam bagasi. “lamanya abang pergi..” Aiman tersedar. “hmm,seminggu je.” Ya,dia kata dengan Syahirah ada urusan kerja sebenarnya dia mahu ke pondok agama untuk belajar agama dengan ustaz yang dia jumpa sewaktu di surau kelmarin.



Rasanya dia perlu berubah. Sampai bila dia nak mengelak untuk menjadi imam dalam keluarganya. Sampai bila dia nak terus jahil. Sampai bila dia nak membiarkan isterinya keseorangan tanpa bimbingan seorang suami. Sampai bila dia nak terus hipoktrik mengikut Syahirah ke surau tetapi tak tahu apa-apa. Sudah tiba waktunya dia berubah.! “seminggu tu lama tauu..” lirih Syahirah. “pejam celik- pejam celik sekejap je tu..” “kalau pejam tak celik- celik?” tersentak Aiman apabila mendengar ucapan isterinya itu. Sudah, rasa berat pula dia nak tinggalkan si Syahirah ni. Aiman memandang Syahirah. “apa awak cakap ni..” lembut dan ada nada risau di situ. Syahirah ketawa halus. “gurau je lah. Abang ni cepat betul sentap.” Aiman diam. “tak yah lah kemas beriya-iya. Nanti yang lain saya kemas.” Isterinya tarik muncung. “tak mau lah, nanti kurang pahala.”



Sudah dua hari Aiman di pondok agama itu. Memang air matanya di situ asyik mengalir sahaja. Teringat dosa lampau yang pernah di buat. Ya Allah… banyaknya dosa hamba. Selesai solat berjemaah dengan rakan-rakan di pondok, dia menelefon isterinya. Salam berbalas. “awak sihat?” Aiman duduk di tangga surau papan itu. Syahirah bersuara riang. “Alhamdulillah sihat. Abang tak rindu saya ke? Dah masuk hari kedua baru nak call? Abang tahu tak saya bosan duduk rumah sorang-sorang? Saya dah dua hari tak sembahyang jemaah tau? ” Aiman hanya senyum mendengar coleteh si isteri. “..ha, lagi satu abah kata abang mana ada kerja luar, baik abang cakap abang pergi mana?” tiba-tiba suara Syahirah bertukar sebak. “..saya tahu,saya bukan sapa-sapa dekat abang, tapi tak patut abang tipu saya..” air mata Syahirah mengalir. Aiman terdiam. Syahirah juga diam. Terkejut Aiman tiba-tiba terdengar esakkan. “awak nangis ke?” Diam lagi. “awak, saya…” Syahirah memintas. “tak apa. Saya faham.” Air matanya di seka. “ abang sihat tak?” “Alhamdulillah sihat.” Diam. “Abang jangan lupa sebelum tidur baca surah Al-Mulk” pesan Syahirah. “baik sayang.” Terdiam Syahirah.



Aiman senyum je. “lagi?” “er..abang jangan lupa baca doa tidur sebelum tidur..” Aiman ketawa. “next?” “..kalau terjaga pukul dua tiga pagi, solat tahajut..” Aiman hanya mengangguk. “lagi?” “..selalu beristigfar” “okay. Lagi?” “..ingat Allah dalam setiap perbuatan.” “alright, next?” “sentiasa berselawat.” “okay.” “abang ni last.” “apa dia tu?” soal Aiman lembut. “doakan rumah tangga kita sampai syurga.” Aiman senyap sekejap. “sure.” Dari jauh Aiman telah nampak senyuman isterinya di hadapan pintu. Selesai membayar tambang teksi Aiman mengheret bagasi berodanya. Syahirah telah pun keluar menyambutnya siap bertudung. Mereka bersalaman. “Assalammualaikum,awak.” Sapa Aiman. “waalaikumsalam,abang.” Nada ceria. Syahirah bersalaman dengan Aiman. Terpegun juga dia melihat Aiman yang hanya bert-shirt kolar dan berseluar slack serta berkopiah (mungkin Aiman tak perasan).



Wajah Aiman seolah ada sinar keimanan. Sangat tenang! Aiman perasan isterinya memerhatikannya. “er,,awak pandang apa?” Syahirah tersentak. “eh, tak.. abang nampak lain.” “apa yang lain?” Aiman memandang dirinya dan baru perasan akan kopiah di kepalanya. “oh..” jawab Aiman dan menarik kopiahnya. “jom masuk.” Mereka beriringan ke ruang tamu. Aiman telah pun duduk di sofa sementara Syahirah pergi membuat air di dapur. Mata Aiman menebar ke seluruh ruang tamu. Kemas dan bersih.



Walaupun rumah itu kecil tetapi sangat selesa. Entah. Dulu tinggal dekat villa abah tak pernah rasa selesa dan tenang. “abang nah..” lembut Syahirah menghulurkan gelas itu pada suaminya. Aiman menyambut. “thanks.” “abang, nak tahu tak?”dia duduk bawah melutut depan Aiman yang duduk di sofa itu. “hmm?” Aiman merenung Syahirah. Dia sudah faham dengan sikap Syahirah yang peramah dan banyak cakap ini. Kadang-kadang macam budak-budak. “ada sinetron baru tau.” Berkerut dahi Aiman. “oh, apa benda tu?” “apalah abang ni. itu cerita drama bersiri Indonesia. Tajuknya cinta fitri.” “oh..” gelas di letak di atas meja. “kenapa dengan cerita tu?” “best.” Syahirah senyum hingga nampak lesung pipitnya. Comel! Walaupun penat Aiman masih lagi melayan. “ apa yang best?” “lagu.” Ek.. “oh.. jalan cerita tak best.?” sungguh, ini baru pertama kali dalam hidup Aiman berbual mengenai drama Indonesia. “best jugak tapi sedih.” “kenapa?” “entah. Abang nak dengar lagu tema cerita tu.?” “lagu apa?” “tajuknya Cinta Kita nyanyian Teuku Wisnu dan Shireen Sungkar” Syahirah mengambil mp3nya di almari yang terletak di ruang tamu itu juga.



Aiman hanya memerhati. “ .. haa, nah..” dia menghulurkan earphone pada Aiman. “hm, awak ambil satu..” kata Aiman dan menghulurkan sebelah lagi pada isterinya. “..er..kita dengar sesama..” teragap-gagap Aiman. “ok.” Ceria Syahirah menyambut earphone itu. Aiman menarik tangan Syahirah agar duduk di sebelahnya. Mudah untuk dengar mp3 itu. Inilah aku apa adanya Yang ingin membuatmu bahagia Maafkan bila ku tak sempurna Sesempurna cintaku padamu “saya baru download tadi..” Syahirah senyum. Aiman turut senyum.



Sungguh dia tak pernah buat benda luar alam untuk melayan lagu dari seberang. Ini cintaku apa adanya Yang ingin selalu di sampingmu Ku tahu semua tiada yg sempurna Di bawah kolong langit ini “Abang kita jadikan lagu kita nak?” Aiman diam seketika. Huh, lagu ni rasa macam nak nangis je Aiman dengar. Tak tahu kenapa. “hmmm.” Jalan kita masih panjang Ku ingin kau selalu disini Biar cinta kita tumbuh harum mewangi Dan dunia menjadi saksinya Untuk apa kita membuang-buang waktu Dengan kata kata perpisahan Kedua-dua mereka melayan perasaan dengan lagu itu. Tanpa di sedari Aiman telah melatakkan tangannya di bahu sofa dan spontan menarik isterinya ke dalam pelukkannya. Khusyuk melayan lagu.



Demi cinta kita aku akan menjaga Cinta kita yg telah kita bina Walau hari terus berganti hari lagi Cinta kita abadi selamanya… Aiman tersentak apabila terdengar azan. Pantas dia menarik earphone itu. Dia menoleh ke kiri. Syahirah dah tidur. “eeerr.. awak…” Aiman cuba mengejutkan isterinya lagi. “awak…bangun. Dah azan Asar ni..” Syahirah bangun dengan mengosok matanya. “abang saya ABC la. Abang solat lah..” Aiman pelik. Apa benda pula dia nak ABC ni. “awak, dah Asar. Kalau nak makan ABC jap lagi kita keluar.” Syahirah memandang Aiman.



“Allah Bagi Cuti. Sakit perempuan.” Aiman teragak-agak. “oh.. haa. Okay. Saya solat dulu.” Aiman telah pun bangun untuk menuju ke bilik. “abang.” Langkah Aiman mati. Dia menoleh. “doakan rumah tangga kita sampai syurga.” Syahirah senyum dan gaya menadah tangan. “sure.” “abang,saya nak cari buku masak..” Aiman hanya mengangguk dengan tangannya yang ada dua beg kertas barang yang dia beli dan Syahirah beli tadi. “..nanti jumpa abang dekat kaunter lah.” Kata Syahirah lagi dan terus berlalu. Aiman hanya senyum dan menghantar dengan pandangan mata. Aiman berjalan ke buku-buku Islamik. Terdetik hatinya tafsir Al-Quran. Aiman pergi ke kaunter pertanyaan dalam kedai buku itu.



“ada boleh saya bantu encik?” “hm, ada tafsir tak? Hmm.tafsir Al-Quran?” “maaf encik tiada stok.” Aiman senyum paksa. “okay. Thanks.” Kenapa tiba-tiba rasa sebak ni. Tiba-tiba, Syahirah datang. “ abang tak beli apa-apa?” “tak. Awak dah jumpa buku?” Syahirah senyum dan menunjukkan buku itu pada Aiman. “tadaaa… nanti kita try dekat rumah ok?” “okay.” Aiman membayar buku itu. Sewaktu mereka telah keluar dari kedai buku itu. Pekerja kedai buku itu berbisik. “wah,romantiknya mereka!” “tahu tak apa. untungkan wanita itu dapat suami yang punya lah handsome dan baik!” “mana kau tahu baik?” “tadi dia nak beli tafsir Al-Quran.” “oh, memang padanlah. Perempuan itu pun alim je.” “sweet kan. Suami dia just pakai t-shirt berkolar dan seluar slack, isterinya just pakai baju kurung dengan tudung labuh. Baju dorang warna match. Jalan pegang tangan” “superb! Romantic!” “kan Allah S.W.T telah berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26) “betul-betul.”



Aiman sibuk membuat kerjanya di ruang tamu. Lama dia bercuti selepas pergi ke pondok hari itu. Justeru, banyak kerja yang perlu di lakukan. “abang..” sapa Syahirah manja. Aiman senyum. “kenapa?” “nah..” Syahirah menunjukkan sesuatu pada Aiman. Aiman mengambil dan berfikir. “birthday saya rasanya belum lagi..” “abang buka lah dulu. Saya dah ngantok. Jangan tidur lewat-lewat tau. Nanti dah masuk bilik tolong perlahankan air-cond. Nite abang. Assalammualaikum.” Syahirah nampak penat. Mana tidaknya sehari suntuk berjalan. Setelah Syahirah masuk ke bilik. Perlahan-lahan Aiman membuka balutan itu. “subhanaALLAH, tafsir Al-Quran..” terasa macam nak mengalir air mata Aiman. ‘Al-Quran, the love letter from Allah’ – isterimu. Aiman turn off laptopnya. Kertas-kertas yang bertaburan di perkemaskan. Setelah selesai berkemas bahan-bahan kerjanya Aiman mengambil tafsir itu dan masuk ke bilik. Samar-samar. Hanya lampu di sisi katil sahaja yang menyala. Dia lihat Syahirah sudah lena tidur.



Mungkin penat sangat. Aiman senyum. Dia meletakkan tafsir itu di atas meja make-up. Seluar di lipat. Aiman menuju ke tandas. Dia perlu melakukan sujud syukur kerana dia memang beriya-iya hendakkan tafsir Al-Quran itu. sewaktu pekerja kedai itu mengatakan sudah habis stok dia seakan kecewa teramat, entah. Tidak tahu kenapa perasaan itu timbul. Sungguhlah kemanisan iman itu sungguh manis. “Aiman!! Kamu nak jadi apa ha ni!” tengking Dato Rahimi merangkap abahnya. Aiman hanya tunduk. Sejak menjadi suami Syahirah dia banyak sangat mendiamkan diri. Dia tak banyak cakap.



Selepas pulang dari pondok agama hari dia tak cepat marah atau melenting. “kamu dengar tak ni?! hari tu kamu pergi mana? Kamu buat hal lagi ya? ni akaun syarikat kenapa jatuh teruk ni!” Dato Rahimi mencampak fail itu di meja pejabat Aiman. “abah, ekonomi dekat sini buat masa ini tak stabil..” Dato Rahimi memandang sinis anaknya. “bukan kamu joli kan semua duit tu?” “Abah..” “dah! Abah tak tahu kamu buat macam mana, abah nak kamu settle kan semua bil-bil ni! “ Tercengang Aiman mana dia ada duit banyak tu. “abah, saya tak da duit banyak tu.” “abah tak peduli. Kamu buat apa yang patut!” Dato Rahimi terus keluar dari pejabat itu. Terduduk Aiman. Ya Allah… tiba-tiba telefon Aiman berbunyi. Shahir. Ada apa abang iparnya ini telefon. “Assalammualaikum.” Lemah Aiman menjawab. “waalaikumsalam, weh Aiman. Kau balik rumah kau sekarang.!” “er, kenapa along?” “kau balik je!” Tersentap Aiman tatkala talian di matikan. Tak tahu pula dia yang abang iparnya ini datang Kepala Batas. Ada apa ya?



Aiman mengambil briefcasenya. Satu, satu masalah dia dapat. Laju Aiman memandu kereta isterinya itu. Hari ini Syahirah tak kerja cuti sekolah jadi dia pun cuti lah. Syahirah seorang ustazah yang mengajar subjek Sirah. Justeru, Syahirah menyuruhnya membawa kereta dia. “Along.. tolonglah jangan buat kecoh dekat sini..” rayu Syahirah. “eh, kau diam lah dik..” Aiman melangkah masuk ke rumah. “Assalammualaikum.” “hah, sampai pun kau..” Aiman menghulurkan tangan untuk bersalam dengan abang iparnya tetapi lelaki itu tidak melayannya. Aiman menarik kembali tangannya. “kenapa along?” “aku nak bawak Syahirah balik..” Sentap Aiman mendengar. Matanya memandang Syahirah yang telah pun berair mata. “..ta..tapi kenapa?” “kenapa kau tanya? Kau tahu tak? Aku pergi dapur, tak ada makanan langsung! Macam mana kau sara adik aku ha? Lepas tu, aku dengar syarikat kau dah muflis kan?!” herdik Syahir. Sebak Aiman dengar. “along tak boleh buat macam ni..” “apa tak bolehnya! Tak akan kau nak adik aku sara kau pulak! Aku ingatkan abi kahwinkan kau dengan dia kau dah berubah rupanya hampeh je.” “along,kenapa along cakap macam tu?” Syahirah yang tadi berair mata membela Aiman. “kau diam. Dah sekarang aku nak bawa dia balik dekat rumah keluarga kami!” Syahir menarik tangan Syahirah.



Syahirah sedaya upaya menarik kembali tangannya. “saya tak akan pergi! Tempat seorang isteri di sisi suami!” “hoi, Aiman. Baik kau izinkan. Tak akan kau nak biar isteri kau ni mati kebulur.!” Marah Syahir lagi. Ya Allah, tabahkan hati hamba. Habis satu masalah di pejabat sekarang masalah isterinya pula. Betul juga apa yang abang iparnya cakap. Dia nak bagi makan apa dekat isterinya ini. Memang kali ini dia muflis tersangat! “abang..tolong…” sayu Syahirah meminta pertolongan Aiman. “saya izin..” sebak. “..saya izinkan awak balik.” Terus Syahir menarik adiknya keluar. Air mata Aiman jatuh juga. Mata di pejam. “abang….” Teriak Syahirah sayu sempat menoleh Aiman yang membelakanginya. Aiman terduduk. Ya Allah beratnya dugaan-MU…



Aiman baru selesai solat Maghrib. Sayu hatinya melihat rumahnya itu sunyi. Memang dia tidak ke surau. Rasa nak demam je. Puas dia memikirkan macam mana nak dapat duit nak selesaikan bil-bil nya. Sedang dia termenung di atas sejadah itu telefonnya berbunyi. Terus button hijau di tekan tanpa melihat nama pemanggil. Aiman terkejut mendengar esakkan di talian itu. “awak..” Esakkan itu masih lagi berbunyi. “Ira..awak..” “sampai.. sampai hati abang..” Aiman senyap. “saya buat macam ni agar awak senang…” “tak ada istilah senang kalau saya kene tinggalkan abang sorang- sorang lalui kepayahan.” “awak tak faham..” sayu Aiman jawab. Suara serak Syahirah berbicara lagi. “abang… biarlah susah senang kita bersama.” Aiman senyap. “abang,tolong lah abang. Saya nak jadi isteri yang solehah.” Aiman masih lagi senyap. Air matanya mengalir. Terharu dengan kata-kata isterinya. Di saat semua orang menyalahkannya tapi Syahirah tidak. “abang…tolong jangan senyap macam ni.. saya bersalah sangat ni..” “sayang tak perlu rasa bersalah.” Terdiam Syahirah. Ya Allah…. “abang, cuba tengok kertas yang saya tampal dekat meja study saya itu..” Aiman bangun dan menuju ke meja tempat isterinya melakukan kerja- kerja. “cuba abang baca..” Rasulullah saw. bersabda: “Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada Mukmin yang lemah. Segala sesuatunya lebih baik. Tampakanlah terhadap hal-hal yang bermanfaat bagimu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah engkau menjadi tak berdaya.” (Muslim) Aiman beristigfar. Mata di pejamkan seketika. “sayang..abang betul-betul tak kuat..” buat pertama kalinya kalimah abang itu terluah juga. “abang, tolonglah. Saya nak berada di samping abang saat susah dan senang.” “tapi abang tak kuat nak berhadapan dengan along dan semua orang.” “abang, along hanya insan biasa. Abang ada kuasa untuk membawa saya kembali.…” Aiman hanya diam. “istikharahlah abang, minta petunjuk-NYA…. Assalammualaikum.” Syahirah dah tak sanggup nak berbicara lagi. Talian di matikan. Aiman menarik nafasnya. YA ALLAH…… lagu untuk entry ini, click lah =)



Nasihat Nabi s.a.w kepada Ali r.a Wahai Ali, bagi orang ‘ALIM itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Jujur dalam berkata-kata. 2) Menjauhi segala yang haram. 3) Merendahkan diri. Wahai Ali, bagi orang yang JUJUR itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Merahsiakan ibadahnya 2) Merahsiakan sedekahnya. 3) Merahsiakan ujian yang menimpanya. Wahai Ali, bagi orang yang TAKWA itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Takut berlaku dusta dan keji. 2) Menjauhi kejahatan. 3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman. Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Mengawasi dirinya. 2) Menghisab dirinya. 3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.



“Assalammualaikum..” Aiman menoleh. “waalaikumsalam, eh ustaz.” Mereka bersalaman. Ustaz itu senyum. “baca artikel apa itu?” “Nasihat Rasulullah pada Ali.” “oh, Alhamdulillah. Dari tadi ustaz nampak kamu duduk sini. Tak balik?” Aiman senyum. “tenang duduk dekat masjid ni.” “dari Subuh tadi. Dah nak masuk Maghrib ni, isteri kamu tak ikut?” Aiman sentap. “hm,dia balik kampung.” “oh..eh, ustaz nak pergi toilet sekejap. Kamu bacalah buku ini dulu.” Aiman menyambut lembut buku nota kecil itu. Tangannya menyelak muka surat pertama. Yakin pada Allah bukanlah mengharap terkabulnya segala harapan, Yakin pada Allah adalah meletakkan keredhaan pada ketentuan-Nya, Rasa bahagia dengan ujian walaupun perit, Air mata yg menitis terasa bernilai buat menyiram api neraka, Indahnya tarbiah Allah,tersiram rahmat dan hikmah, Diuji kita sebagai tanda sayang-Nya…. Terkedu Aiman. Ya Allah… Telah dua hari dia tidak berjumpa dengan isterinya. Tipu kalau dia kata dia tak rindu pada wanita yang banyak mengubah hidupnya itu. Memang perit sangat dia rasa. Urusan syarikat pula berkerja keras dia agar dapat projek untuk membayar semua bil-bil syarikatnya. Abah memang dah tak nak tolongnya. Yelah, dulu banyak kali abah tolong, tapi dia yang mensia-siakan. Tapi itu dulu… sekarang lain…



Assalammualaikum, abang dah makan? – Syahirah.

Aiman membaca message itu dan senyum. Dia tahu Syahirah tidak mahu bercakap voice to voice dengannya. Merajuk tapi still tanya khabar melalui pesanan ringkas (sms). Comel je isterinya itu merajuk.

Waalaikumussalam, Alhamdulillah sudah. – Aiman

Lepas beberapa minit.

Syarikat abang dah okay? – Syahirah.

Doakanlah ada projek yang masuk. – Aiman

Solat Dhuha lah abang. Solat itu membuka rezeki. insyaALLAH, kalau kita sabar berdoa dan berusaha Allah akan tolong. – Syahirah.

Aiman senyum membaca message itu. insyaALLAH. – Aiman.



“Assalammualaikum, abi.” Aiman menelefon ayah mertuanya, Haji Amran. “waalaikumsalam. Aiman, kenapa ni?” nada risau. “abi,saya… saya..” tak terluah oleh kata-kata. “Aiman, abi faham. Sekarang kamu buka email kamu. Abi ada hantar satu video. Kamu hayati dan kamu fikir lah baik-baik. Bersabar ya Aiman.” “terima kasih abi.” Selepas salam berbalas. Talian di matikan. Syukur,abinya seorang yang memahami. Aiman membuka emailnya. Abinya agak moden kerana seorang dekan di sebuah university terkemuka di tanah air. Wajarlah, alongnya tak mahu adiknya Syahirah itu hidup melarat. Matanya tertala pada email versi video itu. kamu hayati dan kamu renung2kan lah. Kesian, abi tengok Syahirah. Dia sangat memerlukan kamu. Air matanya jatuh lagi saat melihat video itu. Sungguh, dia hampir melepaskan tanggungjawabnya sebagai seorang suami. Astarfiruallahalazim. Erat Syahirah memeluk suaminya saat Aiman masuk ke dalam rumah abinya tadi. Haji Amran hanya senyum melihat mereka. “abang please.. jangan tinggalkan saya lagi..” esak Syahirah. Aiman yang terkedu itu mengesat air mata Syahirah. “shhtt, abang dah datang ni. jangan nangis lagi ya.” mata mereka bertentangan. Syahirah mengangguk dan memandang abi dan uminya. “jaga dia baik-baik Aiman.” Pesan Hj. Amran. “terima kasih abi, umi..” sayu sahaja Aiman bercakap. Teringat nasihat abinya itu. Mujur alongnya ada conference dekat Seoul,Korea. Tak perlu dia berdebat dengan alongnya itu. Terima kasih Ya Allah, KAU permudahkan urusan ini. “kami balik dulu abi, umi.” Aiman bersalaman dengan kedua mertuanya itu di turuti Syahirah. “Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.” “saya sayang abang.” Luah Syahirah sewaktu mereka dalam kereta perjalanan untuk pulang ke rumah. Aiman yang tengah memandu itu senyum. “saya pun sayang awak juga.” Syahirah senyum senang. “Ira…” panggil Aiman. “ya?” Syahirah memandang suaminya yang tengah memandu itu. Aiman diam sekejap. “thanks.” “thanks untuk apa?” “sebab awak saya dah banyak berubah.” Syahirah ketawa kecil. “bukan saya lah tapi Allah. Allah yang ketuk pintu hati abang.” “tapi kalau abang tak jumpa inspirasi hati abang ni, abang tak berubah..” kata Aiman. Syahirah senyum. “saya hanya pengantara je. Semua itu telah tertulis di Luh Mahfuz.” Aiman mengangguk dengan mata yang masih lagi focus memandu. “thanks lagi sekali.” Dahi Syahirah berkerut. “untuk apa pula?” “settlekan bil-bil syarikat tu..” “kita suami isteri kene saling membantu.” “mana Ira dapat wang banyak macam itu?” Syahirah senyap. Sebenarnya itu wang yang di kumpul sebelum kahwin lagi untuk dia menunaikan haji dan untuk kos perubatan barah hatinya yang dia rahsiakan daripada abi,umi dan along . Dia bersyukur Allah beri penyakit itu, dia rasa beruntung kerana dia akan sentiasa mengingati mati dan bertaubat atas setiap kesalahannya. Biarlah,hanya dia dan Allah yang tahu derita bahagia ini. Aiman memandang Syahirah sekilas.



“sayang..mana awak dapat wang banyak macam itu?” Syahirah terkelu. “hm,rezeki Allah.” “dari mana? Tak akan turun dari langit kot?” soal Aiman lembut. “abang, jom kita makan dekat restoran tu, lapar pula rasanya.” Syahirah menunjuk ke arah sebuah retoran di sebelah kiri itu. Aiman terus lupa apa yang dia soal tadi. Kereta di belokkan. Sewaktu makan di restoran itu mereka bertukar cerita dan ketawa. Tiba-tiba , Syahirah terbatuk. Aiman terkejut. Syahirah terkejut tangannya berdarah selepas dia menutup mulut tadi. Aiman terus menerpa ke arahnya. “awak.” Terkelu lidah Aiman sewaktu melihat darah itu. Syahirah senyum. “biasalah ni, panas tu yang berdarah tekak tu.” “kita pergi klinik.” Syahirah dah pening. “tak apa. Ni panas ni. Dah biasa.” “no… nampak serious ni.” ujar Aiman yang melutut di sisi Syahirah yang duduk di kerusi itu. Syahirah ketawa perlahan yang di buat-buat. “abang ni, panas je lah ni. saya nak pergi toilet jap.” Sedaya upaya Syahirah cuba melangkah. Kepalanya tiba-tiba berdenyut. Sakitnya Ya Allah. Aiman tak tahu nak buat apa. Hanya dengan pandangan dia menghantar isterinya itu. Sebak tiba-tiba hatinya. Ya Allah, semoga semuanya baik-baik sahaja. “abang, bangun..” Syahirah menggerakkan Aiman di sebelahnya. “..Encik Aiman, bangun..” kejut Syahirah lagi. Kenapa tak bergerak ni. Kuat Syahirah menggerakkan Aiman lagi. “abang….abang.. bangun…” Aiman membuka matanya perlahan-lahan. “hmm, kenapa sayang?” “abang,jom buat qiamullai berjemaah. Kita tak pernah qiamullai berjemaah.” Aiman duduk menghadap Syahirah. “dah pukul berapa?” “hmm, 4.30 pagi.” “jom.” Ajak Aiman. Kini, dia telah yakin untuk menjadi imam tidak sia-sia dia ke pondok agama hari itu. “..sayang ambil wudhuk dulu..” “okay.”



Sebelum turun dari katil sempat Syahirah mencium pipi Aiman. Terkejut juga Aiman. “mimpi ke reliti ni?” seloroh Aiman dan memegang pipinya yang di cium tadi. Syahirah hanya ketawa halus dan masuk ke bilik air. Selesai berqiamullai dan membaca doa Aiman bersalaman dengan Syahirah. “abang,saya nak minta maaf kalau saya ada terkasar bahasa dan menyakitkan hati abang.” Seperti biasa Syahirah akan sentiasa memohon kemaafan pada suaminya selepas solat. “..halalkan semua makan minum.” Aiman menarik Syahirah dalam pelukkannya. “abang pun nak minta maaf tersalah kata dan menyakitkan hati awak. Abang, minta halal juga semuanya ya.” dahi isterinya di cium. “Allah makbulkan doa saya untuk dapat suami yang soleh.” Kata Syahirah dan senyum. Aiman hanya senyum. “hm, nak ikut abang Subuh dekat surau tak?” Syahirah geleng. “boleh ea abang. Saya nak sembahyang dekat rumah je. Letihlah.” Aiman mengangguk. “oklah. Nanti abang belikan sarapan.” “okay, saaaaayang abang !” lirih Syahirah dan senyum. “sayang awak juga.” Aiman memasukkan keretanya ke dalam porch rumah selepas pulang dari surau. Sebelum keluar dia mengambil plastik yang mengandungi dua bungkus nasi lemak. Aiman keluar dari kereta.



PRRRANGGGGG!!!!!!!! Terkejut Aiman mendengar pinggan pecah. Terus dia berlari masuk ke rumah. Aiman ternampak kelibat dua orang berbaju hitam dan bertopeng. Pantas dia cuba mengejar dua makhluk yang pecah masuk rumahnya itu. Dia berlari ke dapur. Terkejut Aiman sewaktu dia ke dapur. Darah berlimpahan. Isterinya. “Sayang !!!!” jerit Aiman melihat Syahirah yang menahan sakit akibat di tikam dengan pisau. Aiman cuba mencari dua orang kelibat tadi, tapi malangnya ada orang telah menerkup mulutnya dengan kain yang mengandungi bahan kimia yang membuatkan Aiman tidak bernafas dan pengsan.



**********



Aiman terpisat-pisat bangun. Kepalanya seakan sakit. Sewaktu mata terbuka dia terdengar suara orang yang hendak masuk ke rumah. Matanya beralih ke kiri. Ya Allah. “sayang..” Aiman memangku Syahirah yang lemah itu. Entah macam mana dia boleh memegang pisau. Aiman mencampakkan pisau itu. “ha, ini tuan yang membunuhnya!” terkejut Aiman tatkala anggota polis masuk ke dalam rumahnya. “bukan saya.” “dah bawak dia. Cuba periksa nadi mangsa.” Tangan Aiman bergari. “bukan saya!..” Aiman terkejut melihat abahnya juga turut di disitu. “Abah! Bukan Aiman!!! Abah!!” anggota polis itu membawa Aiman keluar rumah. Abahnya hanya menggeleng dengan air mata berlinangan. “kalau kamu tak suka dia pun janganlah sampai macam ni…” sayu abahnya berbicara. “bukan Aiman bah!!” Sewaktu keluar. Memang dah ramai orang di luar rumahnya. Aiman memandang abi,umi dan alongnya. “abi, bukan saya, umi!!” meronta-ronta Aiman. “sedangkan orang gila tak mengaku dia gila, inikan kau yang waras nak mengaku kau bunuh adik aku!” herdik abang iparnya yang mata merah mungkin sebab menangis. Aiman cuba meronta. “bukan saya! Abi!! Umi!! Percaya saya..” “cepat bawa dia!” arah alongnya. Ya Allah dugaan apa yang KAU berikan ini. Ya Allah izinkan hamba dapat berjumpa dengan isteri hamba. Ya Allah…………. Semoga dia selamat. Air mata Aiman jatuh tika pandangan rumahnya makin hilang. Sayang… Bantu hamba Ya Allah……… Haji Amran melawat menantunya di penjara. “abi..percayalah saya..” Haji Amran senyum. “sabar Aiman, kebenaran akan terungkap, bersabarlah..” “abi, macam mana keadaan Syahirah?” Haji Amran senyap. Air matanya bergenang.



Sebak dadanya. “abi kenapa dengan isteri saya?” Haji Amran hanya senyap dan senyum terpaksa. “bersabarlah Aiman, berdoa banyak-banyak. Doa itu senjata muslim gunakan sebaik- baiknya.” Haji Amran bangun dari kerusi itu. “abi,jawab saya abi. Syahirah macam mana?” mengalir air mata Aiman tatkala ayah mertuanya tidak menjawab soalan. “abi,kene pergi dah ni. banyak-banyakkan bersabar. Ingat Allah sentiasa. Assalammualaikum.” Haji Amran terus keluar dari bilik itu. Lemah lutut Aiman mendengar kata-kata abinya itu. Ya Allah, hamba tak kuat….. “abang, cuba tengok kertas yang saya tampal dekat meja study saya itu..” Aiman bangun dan menuju ke meja tempat isterinya melakukan kerja- kerja. “cuba abang baca..” Rasulullah saw. bersabda: “Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada Mukmin yang lemah. Segala sesuatunya lebih baik. Tampakanlah terhadap hal-hal yang bermanfaat bagimu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah engkau menjadi tak berdaya.” (Muslim) “Encik,saya nak sejadah dan tafsir Al-Quran..” kata Aiman pada warden yang menjaganya itu. Alhamdulillah,sepanjang dia di penjara itu. warden-warden di ditu berlembut dengannya. Terima kasih Ya Allah, KAU melindungi aku. Aiman membuat solat sunnat. Selepas itu dia membaca Al-Quran. ‘Al-Quran, the love letter from Allah’ – isterimu. Air matanya terus mengalir sewaktu membaca ayat-ayat suci itu. Basah tafsir itu dengan air matanya. Allah…



Belajar DIAM dari banyaknya BICARA Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari UJIAN Belajar REDHA dari satu KETENTUAN..



“Alhamdulillah.” Berulang-ulang ayat itu keluar dari mulutnya. Haji Amran hanya senyum melihat wajah menantunya itu. “bebas juga saya abi..” kata Aiman. “Alhamdulillah, Allah tunjuk kekuasaanNYA dengan anggota polis yang menemui kain yang menerkup kamu itu dan dompet perompak yang tercicir itu.” Aiman senyum. Terima kasih Ya Allah. “abi,jom jumpa Syahirah.” Bicara Aiman ceria. Haji Amran tersentak. Dia hanya mengangguk. Aiman duduk di bahagian sebelah memandu. Abahnya telah berangkat ke umrah, sebagai tanda bersyukur Aiman tak bersalah. Aiman hanya senyum sepanjang jalan. Tak sabar hendak bertemu isterinya. Rindu. Hampir sebulan dia tak bertemu. Haji Amran berhenti di hospital.



Aiman terkejut. “abi, kenapa di sini?” “turun dulu Aiman. Jom.” Ajak Haji Amran. Aiman hanya menuruti. Sewaktu tiba di depan wad Aiman terkejut melihat ramai orang. Dia merenung dari luar sebuah bilik itu. Dia nampak abang iparnya dah duduk menangis. Dia nampak uminya tengah menangis. Dia nampak doctor. Perlahan Aiman melangkah ke arah bilik itu. “maaf, dia tak dapat di selamatkan.” Lemah lutut Aiman dengar. Bukan. Salah ni. Aiman menghampiri katil itu. “barah hatinya dah kriktikal, effect. Dia tak dapat nak survive. Bersabarlah.” Kaki Aiman hampir di tepi katil itu. Ya Allah… Air matanya cuba di tahan. Sakit! Dia lihat Syahirah baring tenang di atas katil itu. Aiman mengangkat sedikit kepala isterinya itu dan di kucup dahi isterinya lembut. Selepas itu, kakinya sangat lemah. Ya Allah beratnya ujian ni.. “TAK!!!!!” jerit Aiman dan terduduk. Dia menangis. Haji Amran menenangkan menantunya itu. “sabar Aiman…bawa mengucap.” “bukan Ira abi..bukan dia…” tangis Aiman. Haji Amran mengusap bahu Aiman. “dah di tentukan ajalnya..” sebak Haji Amran.



“tak…tak…bukan dia..” sayu Aiman mengungkap. Sekali lagi dia memandang wajah jenazah isterinya itu. Sakit. Ya Allah sakitnya rasa ini. Sakit sangat! Kenapa Ya Allah. Syahirah………. Air mata lelakinya deras mengalir. video cinta kita – click sini =) “lagu apa?” “tajuknya Cinta Kita nyanyian Teuku Wisnu dan Shireen Sungkar” Syahirah mengambil mp3nya di almari yang terletak di ruang tamu itu juga. Aiman hanya memerhati. “ .. haa, nah..” dia menghulurkan earphone pada Aiman. “hm, awak ambil satu..” kata Aiman dan menghulurkan sebelah lagi pada isterinya. “..er..kita dengar sesama..” teragap-gagap Aiman. “ok.” Ceria Syahirah menyambut earphone itu. Aiman menarik tangan Syahirah agar duduk di sebelahnya. Mudah untuk dengar mp3 itu. “Abang kita jadikan lagu kita nak?” Aiman diam seketika. Huh, lagu ni rasa macam nak nangis je Aiman dengar. Tak tahu kenapa. “hmmm.” kenapa harus begini…..



Aiman menutup buku agama yang di bacanya itu. Buku itu di letak di sisi katil. Pelipisnya di gosok. Ya Allah. Sedar tak sedar hampir masuk setahun setengah Syahirah pergi menemui Ilahi. Sungguh, hampir 5 bulan dia cuba kembali ke reality. Abah dan abinya puas meredhakan hatinya. Puas mereka menghantarnya berubat. Waktu itu, hanya tuhan sahaja yang tahu bertapa sedihnya dia kehilangan orang yang di sayangi dalam sekelip mata. Benarlah, ajal maut ketentuan tuhan. Akhirnya, dia akur. Setiap hari tak pernah dia lupa untuk membacakan Yassin untuk isterinya. Isterinya yang solehah. Inspirasi Hatinya. Aiman turun dari katil dan keluar dari biliknya. Kini, dia kembali tinggal bersama abah dan mamanya di villa mereka. “Aiman, nak pergi mana?” Dia senyum. “ma..” Aiman menghampiri mamanya dan di cium tangan wanita itu. “nak keluar.” “pergi mana malam-malam ni?” soal abahnya pula. Aiman bersalaman dengan abahnya pula. “hm, pergi masjid. Aiman pergi dulu. Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.”



Aiman meletakkan kereta sportnya di hadapan masjid itu. Senyumnya terukir. Dia keluar dari kereta. Kaki melangkah masuk di pintu utama masjid. Setelah berwudhuk. Aiman melakukan solat sunnat masuk masjid. Setelah itu dia melakukan solat sunnat taubat dan solat sunnat yang lain. Selesai melakukan solat dia membaca Al-Quran pula. “Assalammualaikum.” Sapa seorang lelaki separuh umur. Aiman memberhentikan bacaannya. “waalaikumsalam.” “anak musafir ke? Dah lewat malam ni.” Aiman senyum. Dia tahu dah hampir 12 tengah malam. “saya ingat nak tidur sinilah pak cik.” “oh, kalau begitu pak cik balik dulu lah ya.” Aiman mengangguk. Setelah hampir satu juzuk Aiman baca matanya sudah mahu terlelap. Aiman menyimpan semula Al-Quran itu ke rak. Sejadah di ambil untuk di jadikan bantal. Aiman membaringkan badannya. “Abang jangan lupa sebelum tidur baca surah Al-Mulk” pesan Syahirah. “baik sayang.” Terdiam Syahirah. Aiman senyum je. “lagi?” “er..abang jangan lupa baca doa tidur sebelum tidur..” Aiman menadah tangannya untuk membaca doa tidur. Ya Allah, rindunya hamba pada dia. Air mata Aiman mengalir. Dia baring mengiring ke kanan. Mata cuba di lelapkan. Tiba-tiba, mata Aiman terpandang seseorang. Sayang. Aiman bangun. Dia menghampiri Syahirah yang senyum memandangnya dengan siap bertelekung. “sayang..” Aiman menggenggam tangan Syahirah. “jangan tinggal abang lagi.” Tangan itu di kucup. Syahirah hanya senyum dan menarik tangan Aiman agar mengikutinya. Lemah lutut Dato Rahimi dan isterinya sewaktu mendapat berita itu. Cepat mereka bergegas ke masjid yang di katakan pemanggil itu. “tu lah Dato. Malam tadi saya jumpa dia sebelum arwah meninggal. Dia kata nak tidur masjid. Saya ya kan je lah. Tak tahu pula saya yang ajalnya dah makin tiba.” Sebak Dato Rahimi mendengar. “terkejut saya pagi tadi melihat dia tidur. Saya kejutkan dia untuk bangun Subuh tapi tak bergerak-gerak, tu saya suruh orang check nadi dia. Dia menemui Ilahi.” Mengalir air mata isteri Dato Rahimi. Ya Allah, semoga roh anak kandung dan menantunya di bawah rahmat-MU. Al-Fatihah.



Assalammualaikum – alhamdulillah tamat juga. Kadang-kadang dalam hidup ini tak semua benda kita boleh dapat. Apa yang kita rancang terkadang tak sama dengan apa yang kita akan dapat. Untuk kisah ini, bagi Aiman satu pengakhiran yang baik sebab dia sempat mendekati dirinya dengan ALLAH, dia juga dalam keadaan yang bersih. Bagi kita? wallahualam, hidup mati ini tak tentu bila tapi ingatlah. Ianya pasti. Permulaan hidup kita sangat indah di azan atau di iqamatkan. Ayat pertama yang kita dengar. Alangkah indahnya jikalau akhir hayat kita juga di akhiri dengan kalimah yang indah. Mari kita berusaha menjadi hamba yang baik. Ingat mati itu pasti syurga atau neraka yang menanti. wallahua'lam...