FOLLOWER

NUFFNANG ADS

RESEPI TOM YAM THAI MUDAH DAN SENANG


saya sangat suka tom yam thai, hari-hari dapat pun tak pa. Lagi-lagi sekarang ni, lagi suke tom yam thai, naik segan dah muke asyik-asyik oder tom yam thai kat abang siam.


So harini buat sendiri, tak mau malas-malas, bendanya senang, tapi mencari daun limau purut + limau purut + lengkus tu susah bebenau di melaka ni. Melainkan supermarket. So harini weekend, incik lalan pun ajak shopping barang dapur, akhirnya, tertunailah hasrt nak buat tom yam thai.


Meh saya share resepi ye.

1) udang (kupas kepala dn kulit, tinggalkn ekor, jangan buang kepala dn kulit nya. Kite nk buat, air nya)
2) sotong (potong kecil)
3) bawang besar 2 biji (mayang tebal)
4) lengkuas potong 1inci kepada 4keping
5) halia potong 1 inci kepada 4 keping
6) 2 batang serai diketuk
7) daun limau purut
8) limau purut‎
9) bawang putih 2 biji (mayang halus)‎
10) pes tom yam (mae pranom brand)‎


CARA MEMBUATNYA :
1) kupas udang, ketepikan kulit dan kepalanya
2) cuci dn potong sotong

3) BUAT AIR STOK UDANG :
-panaskan kuali dan letak sedikit minyak
-tumis kulit udang sehingga naik bau dan keemasan -letak 2 cawan air
-tabur garam
-mendidih. Siap.

4) panaskan kuali dengan sedikit minyak, masukkan bawang besar, halia, lengkuas, serai, dan bawang putih.. tumis sehingga naik bau
5) masukkan daun limau purut
6) masukkan pes (mae pranom brand) 1 sudu besar
7) masukkan air stok udang
8) perah limau purut
9) masukkan udang dan sotong
10) SIAP!!


Selamat mencube ye :)

Lady faizal,
Fatinfashiekin



RUMAH UNTUK DI SEWA DI AYER KEROH

CIRI-CIRI KEDIAMAN :
-4bilik tidur
-2 toilet
-dapur (siap renovate)
-kemudahan parking (2kereta)
-rumah baru 2tahun‎


Harga : RM800 (boleh nego)


Untuk detail :
Email : fatinfashiekin@yahoo.com

‎‎
Kenapa nak sewakan? 
Jauh dari kebun incik lalan.
TERPAKSA‎

Haha





BIG BREAKFAST

Yess! No diet selama 9bulan haha.
Pagi2 dah makan nasi paprik.
Mampu? 

Incik lalan bangun pagi,
Dia sengih + garu kepala tgk nasi utk breakfast.
Tapi dia makan banyak juga,‎
Tak pa, niat saya memang nak train dia dengan nasi tiap pagi. Biar dia kenyang sokmo.


Saya paksa dia makan nasi berlauk,
Dia paksa saya minum susu pahit,
Sangat adil.

Nak resepi nasi paprik?  
http://fatinovela.blogspot.com/2011/11/nasi-paprik-si-anak-dara.html?m=1


Ok. Bye

Lady faizal,
FatinFashiekin


RUMAH UNTUK DISEWA DI AYER KEROH MELAKA


Siapa ingin mencari rumah sewa di ayer keroh melaka, feel free utk email saya.
Rumah baru !
Bersebelahan bayou lagoon resort

15minit ke mydin / jusco / melaka mall
15minit ke zoo melaka
15minit ke wonderland melaka

Email :
Fatinfashiekin@yahoo.com

Rumah teres,
4bilik + 2 bilik air,
Dapur dah siap renovate







SURPRISE!


Actually,
Ada benda yang sangat mengembirakan nak inform incik lalan. Tapi, still blur-blur. Macammne cara nak inform. 


Asyik gigit kuku,
Asyik garu kepala,


Macammana ye? 
Haha


Lady faizal,
FatinFashiekin‎

ADIK IPAR YANG TERSAYANG


Terima kasih adik ipar kemanjaan,
Macam tahu je ekin suka warna merah.
I love you wahida! 
Lepasni nak heels pulak hehe


Antara ramai-ramai adik incik lalan,
Semua saya ngam.
Cuma wahida, ada sentimental value sket,
Kami boleh lepak sama, tidur sama,
Share masalah sama, share happy sama.
Dengan dia, slumber.
Sebabtu lah saya masakkan wahida pun saya tak kisah... dia sudi menelan segalanya..


Cube masakkan mak mertua,
Gigil kepala siku aku. 
Rase tempurung kepala macam berdenyut.
HAHAHA


Lady faizal,
Fatinfashiekin




KEBUN


Alang-alang keluarga mertua datang,
So ke kebun! :)
Jenuh lah nak masuk kebun ni,
Kawasan lopak sana sini--


Lady faizal,
Fatinfashiekin

RESEPI HARIAN : NASI GORENG KAMPUNG MUDAH DAN SIMPLE

*resepi saya tanpa belacan,
Sebab lupa beli. Tapi sedap je iols makan*‎


‎BAHAN-BAHAN :
2cawan nasi sejuk
2 biji telur ayam
6 cili padi
4 tangkai sawi *dipotong
lobak *dipotong‎
1 bj bawang besar
3 ulas bawg putih
1 sudu sos tiram
1/2 cwan ikan bilis ditumbuk
3 sudu myak
Sedikit kicap cair
1/4 ikan bilis digoreng



MULA MEMASAK :
‎(Tumbuk kasar)‎
- cili padi
-ikan bilis
-belacan‎

(Tumbuk lumat)
-bawang besar‎
-bawang putih‎


CARA-CARA MASAKKAN :‎

1)Panaskan 3 sudu minyak masak,
Masukkan udang,‎ masukkan bawang yg dtumbuk, kacau hingga naik bau

2)Setelah naik bau, masukkan cili tumbuk + ikan bilis yang ditumbuk kasar tadi, kacau rata.

3)kemudian masukkn sawi beserta lobak,‎kicap cair+sos tiram.. kacau ‎rata dn ketepikan bahan ke tepi kuali

4)akhir sekali, masukkan telur + nasi.. gaul rata..
Sehingga garing. SIAPPP!!


‎Sesuai untuk sarapan,‎
‎Hidangkn dengn keropok + telur mata.


Lepas subuh incik lalan sambung tidur,
So lepas incik lalan terlelap,‎
Saya kedapur perlahan-lahan,‎
Kunci pintu bilik tak nak incik lalan sedar.


Mulakan projek membuat nasi goreng kampung! 
Bahan2 yang perlu ditumbuk saya dan buat malam tadi sebelum tidur, so segala perkara dipermudahkan.‎


Then bila dah siap masak, snap photo, upload ke instagram. Siap kan air teh kegemaran incik lalan. Kemas-kemas dapur, kejut dia bangun tidur.


Macam biasa, dia liat nak bangun. Terus tunjukkan gambar yang saya ambil tadi pada dia, saya kata "jom bangun, kita makan ni".. terkejut incik lalan, dia kata "sapa buat? sayang niiiiii, susah2 je pagi-pagi" 


Bila kt meja makan, dia gelak.
Almaklumlah we'ols kan pengantin baru,
Saya sendiri pun tengah belajar apa incik lalan suka, apa yang incik lalan tak suka.

Yang penting, saya pegang! 
"BIAR TAK PANDAI MASAK ASALKAN RAJIN MASAK!" saya pegang ayat tu dan saya nak kenyang kan perut suami sentiasa. Even incik lalan hebat memasak, tapi dengan saya, saya tk benarkan dia ke dapur (punah ranah ribut taufan nanti dapur) hahahah


Setiap kali lepas masak je, saya akan mms gambr masakan pada mama abah. Haha. Tunjuk kehebatan anak gadisnya ini. Dengan caption "hebat tak akak" almaklumlah, mase anak dara dulu anak daranya ni pemalas. Almaklumlah, ada mama, duduk pun dengan mama, segalanya dah terhidang, tinggal mengangga je. Sekarangg, tidak lagi. Tapi Allhamdulillah, nampaknya saya sedang mengikuti kemahiran memasak my mom. Mama saya kalau masak superb ok! 


Tadi kat meja makan,
Saya kata pada incik lalan :
"Awak jadi tukang rasa masakan saya ye, apa saya makan, telan ye, tak sedap cakap, esok saya buat menu lain ye".. incik lalan gelak besar. Siot je. 


Lady faizal,
FatinFashiekin

HOBI SUAMI LEPAS KAHWIN


Sekaranggg, dia suke ambil HP saya,
Dia senyap-senyap cek whatsapp,
Dia senyap-senyap cek‎ browse history,


Rasa awkward gile,
Sebab sebelum ni langsung dua tak heran dengan hp saya tau, sekarang asyik nak pinjam hp saya...‎


Rupenye,
Dia suke baca perbualan saya dalam group "bride2be" dia kata "perempuan ni aneh2 perbualannya kan, hal suami suke makan petai pun nak cerite kat kawan-kawan" dia baca lepastu dia gelak-gelak. 


(-_-) HAHAHA


Rupenye,
Dia suke stalker browse history saya sebab nak tengk apa yang saya google kan, almaklumlah, since kawin ni banyak benda saya google, google resepi lah, google tips susun atur kediaman lah, google tips dot dot dot lah HAHAHA 

Ok, tu je nk share.
Bye.


Lady faizal,
FatinFashiekin



RESEPI HARIAN : AYAM MASAK KICAP RINGKAS DAN MUDAH


‎Cara yang saya bagi ini,
Paling ringkas ! bahan2 masakan pun "janji adoo"

Ahad lepas kan my adik ipar (wahida) tidur rumah kami, so lunch tu tak kan lah iols nk biarkan adik ipar kelaparan. 

So I pergi kedapur incik lalan dan menjengah apa yang ada, since jdi wife selama 2 minggu, baru tu lah saya bkesempatan pegang jenguk dapur. Kebiasaannya tak lekat pun kat rumah, makan luar je,

Pergi je dapur incik lalan,
Lesung entah mana,
Blender entah mana,
Rempah ratus entah mana,
Terfikir nk bt paprik, 
Tapi bahan pula tak cukup,
Soooo, benda paling simpe,
"Ayam masak kicap"


RESEPI AYAM MASAK KICAP SIMPLE DAN MUDAH

BAHAN A(mengoreng ayam)‎ :
-separuh ayam (potong suka hati)
-garam
-serbuk kunyit
-minyak mengoreng


BAHAN B (menumis) :
-3 biji bawang merah *hiris nipis
-2 biji bawang putih *hiris nipis
-1 inci halia *cincang
-6 biji lada cili *diketuk
-halia *diketuk

Bahan C :
-kicap 1/2 cawan
-air 1/4 cawan

Bahan D (bahan hiasan) :
-1biji bawang besar
-2biji lada besar warna merah


CARA-CARANYA :

1) ambil bahan A. gaulkan ayam dengan kunyit dan garam kemudian goreng kan. Jangan terlalu garing sbb keras tak sedap

2)‎ panas kan 3 sudu minyak masak, tumis bahan B sehingga naik bau

3) masukkan bahan C dan masukkan ayam goreng tadi, ingat, air jangan banyak sangat, nanti cair, tunggu sehin‎gga mendidih.

4) potong bahan D, hiris lada besar secara menyerong. Hiris bawang besr tebal, rangup bila dikunyah! 


SIAPPP! 
Mudah gila kan! Heheh


Lauk tambahan :
+sawi tumis air
+air sirap bandung


Lady faizal,
Fatinfashiekin



MOMMYS YANG BERJAYA


Saya suka stalker mommys2 tau.
Serius. Saya suka tengk the way mereka surf their husband. Layan kids mereka. Saya suka. Dan serius saya respect habis! 


Antara mommys yang saya suka follow :

1) vivvy yusof : blog proudduck
-dah lah cantik gile. Fashionista gile. Suami handsome gile. Anak comel gile. Kaya gile. Berjaya gile. Nampak tak berapa banyak kegilaan yang berjaya membuatkan saya rasa "peh gile ah" haha.


2) Azlaini muhammad : facebook azlaini muhamad
-saya bersama my boss ni dah 6 tahun, dari dulu sampai sekarang semua bersama-sama. Dari kak lai ada bibik and now my boss yg ada syarikat besar ni x ada bibik. Tapi part handle suami, anak2, keluarga sendiri, keluarga mertua, jiran tertangga, memang SUPERB! Lgsg tak pernah mengeluh, dapur dia saya sgt suka!! Masakan my boss lagi lah. Saya selalu pujuk "kak, buka blog kak, akk ni executive mommy tau.. lifestyle akk menarik utk disharekn! "Dah lah kaya, sentiasa low profile, dan semua orang my boss boleh ngam. Tips2 rumahtangga selalu saya minta dengan my boss haha


3)naa zaidan : facebook nurhasnadira hashim
-suami photographer, dia pula arkitek. Saya sangat suka follow setiap cerita dia dengan anak2 di instagram (naa zaidan), dari arkitek dia sanggup jd surirumah untuk jaga 3 anak dia yg sangat bijak dan comel! Iaitu ziyad zea dan ayra. Mommy naa selalu update tentang apa yg dia ajr anak2 dia. Renovate rumah berdasarkn idea dia sendiri almaklumlah arkitek. Apa yg dia masak. Disebabkan dia arkitek dan suami photogrpher, gambar2 dia mmg terbaik!


Hidup saya complete dengan 3 entry diatas untuk dijadikan contoh. Mereka taat pada Allah. Taat pada suami dan bertanggungjawab dalam segala amanah lebih2 lagi amanah dalam mendidik anak-anak.


Serius! Saya suka!


Sebagai wanita, saya sendiri tahu, seharian pun penat, apatah lagi nak mengemas rumah, menjaga makan minum keluarga, tapi mereka tak pernah "mengeluh".. dan mereka antara wanita-wanita berjaya dan kaya.


*respect*

Ok, nk mesej suami tanya malamni dia nak makan apa. Malamni nak baju seksi warna apa hahahahhahahaha *pang*


Lady faizal,
FatinFashiekin

I LOVE YOU MY HUSBAND


"I love being yours! 
I love you my husband"
-ur wife

‎‎

RESEPI HARIAN : RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI API MUDAH DAN RINGKAS

Bahan-Bahan :
2 sudu minyak masak‎
1 kotak kecil santan
1 batang serai (dititik)
3 cawan air


Bahan tumbuk / kisar :
*3biji bawang merah
*1ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 sudu serbuk kunyit
*6 biji cili padi
*1 sudu kecil garam
*2 sudu kecil gula (johor style pedas2 manis)


CARA-CARANYA :
1) basuh ketam dan potong ketam kepada 2.
2)kisar/tumbuk semua yang bertanda (*)‎
3)panaskan minyak masak
4)tumiskan semua yang di number (2)‎ sehingga naik bau
5)masukkan santan pekat dan serai yg dititik, kemudian kacau rata
6)masukkan 3 cwan air dan kecilkan api‎
7)masukkan garam + gula, kemudian rasa‎
8)masukkan ketam dan tutup supaya ketam betul-betul masak (ingat kecilkan api dn kacaukan selalu, takut pecah minyak)‎

SEDIA UNTUK DIMAKAN! ‎

Senang kan! 
Ini lauk dinner saya dan suami malam tadi,
Antara lauk tambahan saya :

1)petola tumis air (orang johor sebut "petola masak bening")
2)ikan bawal goreng
3)air teh tarik


________________________________________


Rasulullah S.A.W berkata kepada puteri kesayangannya:  

"Wahai Fatimah. Kelebihan wanita yang mengeluarkan peluh ketika memasak untuk suami dan anak-anaknya, Allah akan bina parit antara dirinya dengan neraka bagi menghalang bahang api neraka itu dan jarak antara parit dengannya adalah sejauh langit dengan bumi..." (Abu Hurairah r.a) 


Lady Faizal,
FatinFashiekin


PERSANDINGAN #fashiekinfaizal


Macam tak caya,
Dah ada suami dah.

Masih tak caya,
Haha


Lady faizal,
FatinFashiekin


KENDURI DI RUMAH SUAMI


Majlis di rumah johor-sudah
Majlis di rumah kedah-sudah
Majlis di rumah melaka-sudah


Allhamdulillah--
Berjalan sangat lancar,
Disamping berkenalan dengan jiran ttangga,
Dapat memanjakan dan merapatkan diri dengan mak ayah mertua.

So keluarga saya tidur rumah saya,
Keluarga mertua pun sama,
Serius mengeratkan silaturahim,
Ketawa sama-sama,
Cerita sama-sama,
Jalan-jalan sama-sama.


*selamat pengantin 2 minggu 
pada saya dan incik lalan*
:)



Lady faizal,
FatinFashiekin




Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

RESEPI HARIAN : NASI GORENG TOM YAM

 
‎bahan-bahan :
2 pot nasi


bahan2 utk di tumbuk :

3 bj bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 in belacan
10 ekor ikan bilis dibuang perut nya
1 sd teh udang kering
4 biji lada merah

bahan utk di hiris :

4 - 5 batang serai dihiris halus
1/2 bawang besar di potong memanjang
2 bj cili merah dihiris
8 bj cili padi di hiris
1 bj lobak merah di potong dadu
8 batang kacang boncis di hiris nipis


====== 
lain2:

2 bj telor ayam
garam
gula
minyak utk menumis
2 sd besar bumbu tomyam 
5 helai daun limau purut di carik2

10-15 ekor udang dibuang kepala
3 kor sotong sederhana besar di potong sebesar 1 inci


caranya:

1. Panaskan minyak. Apabila sudah panas masukkan bahan yang ditumbuk. Goreng sehingga garing
2. Masukkan udang dan sotong dan tunggu sebentar.
3. Masukkan nasi yang telah di leraikan dan kemudian goreng sehingga nasi agak kering ( lambat sedikit sebab air dari udang dan sotong banyak yang keluar)
4. Apabila sudah agak kering, pecahkan telur . Biarkan sebentar sehingga telur agak masak baru di kacau lagi nasi tu.


5. Masukkan sayuran dan daun limau purut dan di kacau lagi. Jangan lupa garam dan gula secukup rasa:)
6.Apabila nasi sudah kering, barulaa di angkat dan dihidangkan.

* boleh juga kalau mahu masukkan cendawan, brocolli dan daun ketumbar utk menambah keenakkan


_______________________________________


‎Rasulullah S.A.W berkata kepada puteri kesayangannya: 

"Wahai Fatimah. Kelebihan wanita yang mengeluarkan peluh ketika memasak untuk suami dan anak-anaknya, Allah akan bina parit antara dirinya dengan neraka bagi menghalang bahang api neraka itu dan jarak antara parit dengannya adalah sejauh langit dengan bumi..." (Abu Hurairah r.a)


MY BRIDESMAID #fashiekinfaizal


Terima kasih bridesmaid yang sentiasa berdampingan dengan pengantin yang kepoh ini. Korang memang sangat membantu. Korang memang havoc.

-najwa 
-pipik
-nieza
-ecah
-pika
-wany

Tanpa bridesmaid yang happy, 
pengantin takkan happy.


:)


Lady faizal,
Fatinfashiekin

MY OFFICIAL PHOTOGRAPHER #fashiekinfaizal


Terima kasih team momapixel  http://www.marosazwan.com/ atas segala kesempurnaan, Antara semua yang berlangsung,
My photographer no 1! Juara bagi kesempurnaan sepanjang majlis.


Terima kasih 3 photographer yang sangat disayangi, dikasihi, disukai. 
1)maros azwan
2)rizal jamaludiin
3)rizal rahim
Korang kahwin nanti ekin dengan doc bagi hadiah best2 ea. Hehe


Tak sabar tunggu gambar siap,
Korang dah lah best, korang fun, korang slumber, korang berjaya buat doc yang kaku bergambar sudi untuk bertentang mata dengan ekin. Malahan lagi serius berbanding ekin. Ekin pula yang asyik2 gelak sebab tak serius ;p

jangan lupa add boss besar momapixel : facebook MAROS AZWAN
jangan lupa like fanpage momapixel : FANPAGE MOMAPIXEL
jangan lupe stalker website momapixel : http://www.marosazwan.com/

 

Lady faizal,
Fatinfashiekin




INDAH PERKAHWINAN


Banyak perkara saya nak update,
Serius banyak.
Tapi saya busy.
Bile terfikir nk update blog,
Godek-godek hp baru teringat,
Gambar-gambar semua kat hp incik lalan.
So asyik hang-hang-hang nk upload story.


Ok atas kesempatan harini,
Saya nak share lah cerite perjalanan saya ke rumah mak mertua untuk majlis dibelah lelaki.


Part perjalanan majlis saya share kemudian,
Saya share keseronokkan kesana sebagai seorang isteri dulu ye :)


Tahun lepas saya ke kedah sebagai "tunang" incik lalan. Kalini sebagai "isteri". Kalini boleh berkepit 24jam hehe.


Sampai kedah dalam pukul 2petang,
Makan-makan kat rumah mertua, then hantar my family ke homestay. Tapi saya stay kat rumah mertua lah. Pukul 6, tgk incik lalan belek-belek pelam depan rumah dia. Sambil tu borak-borak dengan mak ayah mertua. Then incik lalan kata "jom naik motor".


Saya? Terkejut! Haha.
Bertahun-tahun incik lalan mane pernah bawa motor. Tetibe nak bawa saya pula. Ofcz lah iols seriau kan. Lepastu incik lalan kata "jom, kita pusing bendang, nak tunjuk kat orang kampung isteri saya"..


Perasaan saya,
Sangat seronok. Rasa bahagia gile.
Tak payah pergi honeymoon. Round kampung suami kat kedah naik motor pun dah cukup membahagiakan. Peluk dia erat. Dia bawa motor perlahan. Dia tunjukkan sekolah dia kat mana. Dia bawa saya ketempat kenangan dia waktu kecil. Apa dia buat. Kat mana dia bermain. Indah. Cukup indah.


Kebetulan pula,
Masa round kampung, ada pasar malam. Kami singgah. Pi pasar malam sambil saya paut tangan dia. ‎Berpegangan tangan berdua. Tangan kiri pegang tangan dia. Tangan kanan makan tongkeng ayam. Naik motor, suap kn dia dari belakang. Haha. Serius seronok, dengan persekitaran berbeza dengan johor. Serius lah indah! Best wei! Haha.


Incik lalan :
"Orang kalau tengk awak, tak kata awak isteri saya, mesti akan kata awak ni awek saya"

Saya :
"Sebabtu saya selalu pesan, bawa surat pink tu. Haha"


Islam tu indah.
Sebelum sah. Ada banyak perkara harus dipatuh. Harus dijauhi segala larangan. Sebab bila ia nya sah, sememangnya indah :)


Sebelum kahwin,
Incik lalan tak romantik langsung,
Sekarang, saya yang terkejut selalu dengan perubahan dia. Incik lalan kata "abang sayang bini abang, sayang isteri tercinta abang".. so benda-benda ni buatkan saya asyik ternganga. Best wei kahwin! Haha.


Lady faizal,
FatinFashiekin



RUTIN ISTERI

Allhamdulillah,
Sekarang dah duduk rumah suami.
So dari melaka ke pagoh.‎
Semuanya berjalan lancar.


Dulu sebelum nak kahwin saya selalu risau,
Boleh ke saya ni jadi isteri yang macam mama? 
Yela, pagi-pagi dah bangun tidur,
Pagi-pagi dah basuh baju,
Pagi-pagi kemas rumah,
Pagi-pagi siram bunga.


Sekarang, bila dah kahwin.
Semuanya ada flow sendiri,
Automatik tugas "isteri" terus meresap dalam diri tanpa paksaan. Tanpa rasa penat.


RUTIN :

‎5.30 pagi. Bangun.‎
Pandang suami.‎
Kucup ubun-ubun suami.
Bangkit.‎ 


Pergi bilik air,
Gosok gigi. Basuh muka.

Pergi dapur,
Masak air.

‎Angkat baju dari ampaian.
Sidai baju dari mesin basuh.‎

Pergi dapur semula,
Siapkan breakfast.

Pergi bilik air,
Mandi.‎

Kejutkan suami,
suruh dia mandi dan solat sama.
Kemas bilik tidur.‎

Sama-sama bersiap untuk ke tempat kerja,
Breakfast bersama.

Sebelum pergi kerja,
Cuci pinggan dan cawan breakfast,

Masuk bilik.‎‎
Sapu losyen tangan.
Pakai jam.
Pakai cincin.
Pakai gelang.


8pagi.
Salam suami.
Dia kucup ubun-ubun saya.‎
Pergi kerja.


_____________________________________


Tu lah rutin tiap kali bangun tidur,
Rutin selepas balik kerja belum selaras lagi,
Sebab masih campur-campur.‎

Macam semalam,
Kami melawat rumah ayer keroh,‎
So aktiviti balik kerja masih x ade yg santai2 lagi buat masa sekarang. TV pn dah lama saya tak tengk. Hehe.‎


Lady faizal,
Fatinfashiekin

HADIAH PERKAHWINAN #fashiekinfaizal


Terima kasih untuk hadiah,
Terima kasih untuk salam keruk,
Hehe. Sayang korang.
Muah ciked! 


Actually bukan ni sahaja hadiah,
Bila dah masuk kerja pun still dapat hadiah,
Still dapat salam keruk,
Terime kasih sangat-sangat atas ingatan tulus ikhlas..


sebenarnya, semalam baru berkesempatan membuka hadiah kalian.
Sebelum ni sempat sebenarnya,
Tapi saya lebih suka buka dalam keadaan bertenang..


Saya simpan tau kad-kad ucapan korang,
Saya simpan tau sampul hadiah korang,
Saya siap catit di kertas nama-nama korang,
InsyaAllah. Ada kesempatan, kemanisan korang ni akan dibalas ye :)


‎Lady faizal,
FatinFashiekin


SINDROM PENGANTIN BARU


Hari ke3 menjadi isteri,
Harini kami dah mula kerja.
Semua tanya 
"pengantinnnnnn, kenapa kerja! "
Jenuh laaa nak menjawabbbb..
Haha. Tapi happy. Sebab semua ambil berat,
Rasa disayangi ;p


Sekarang bila jadi isteri,
Utamakan suami, baru lah diri sendiri.
Buatkan suami air bila nampak dia berehat,‎
Dia minta teh tarik, tinggi saya tarik teh tu.
Sampai incik lalan terkejut dn kata 
"Peh! Betul-betul teh tarik ni! "


Bangun pagi, bangun lebih awal dari suami,
Siapkan pakaian suami luar dalam,
Siapkan air kegemaran dia,
Siapkan breakfast dia,
Baru lah siapkan diri sendiri,
Dan kejut suami bangun tidur utk solat sama dan mandi sama. Eh! Hahahahaha. Ok2, aku gurau je. Maafkan pengantin baru ni ahahaha


Lepas dia siap makan,
Cepat-cepat kemas pinggan mangkuk,
Ke bilik tolong dia bersiap,
Yela, orang lelaki ni sikat depan mata pun dia akan tanya "sikat mana yang?" padahal kat tangan dia. 
Anje angat tau.‎ Kemudian, Kemas bilik cecantik supaya dia tak bosan masuk bilik.‎


Bile suami nak pergi kerja,
Salam dn cium tangan suami,
Dan suami cium dahi,
Pastu incik lalan kata :
"Cuti dah habis, dah mula kerja, ape perasaan sayang sekarang? Sedih tak abang kena pi kerja? jangan nangis tau"‎ 


Tengahari tadi dia mesej :
"Rindu abang tak"‎


Hahahahaha.
Sindrom pengantin baru.‎
‎*tampar diri sendiri*


Lady Faizal,
FatinFashiekin

PERNIKAHAN #FASHIEKINFAIZAL


Allhamdulillah,
Perkara paling indah dalam hidup,
Kami sah menjadi suami isteri.
Dengan sekali lafaz..

Majlis berjalan lancar,
Ramai kawan saya datang,
Ramai kawan incik lalan datang,
Ramai saudara mara datang,
Ramaiii lah. Terima kasih pada yg sudi datang! 


Pukul 5.30petang pun ada 30 orang kawan sekerja incik lalan datang, ada rasa awkward sendikit dalam hati, tapi lalui je lah. ‎Rasa seronok bila diperkenalkan, rasa sangat dihargai, dan kepala asyik berfikir "aku isteri orang hoiiiii, isteri oranggg" haha


Incik lalan :
"Sayang suka tak jadi isteri abang"

Saya balas :
"Suka, sayang memang nak jadi isteri abg pun"



Hari pertama sebagai suami isteri,
Seperti yang saya dah tahu lama,
Dia memang hormat orang tua,
Tahu bawa diri.
Dan saya sendiri tahu,
Mama abah sayang dia. 


Mengenai penjagaan incik lalan,
Dia mudah. Dia senang. Dia memahami.
Dia tak banyak karenah.
Dan saya rasa sangat lah bersyukur dia jadi suami saya ! Mudah dengan dia.



Hari pertama sebagai isteri,
Setelah siap menyental periuk,
Setelah siap menyusun periuk,
Incik lalan bawa saya balik melaka,
Tunjuk jalan nak ke rumah melaka,
Supaya saya senang nak balik melaka.
Serius, tak ingat pun. Haha.


Masa masuk rumah dia,
Saya kata :
"Yang, bawa x surat nikah?
Naya ni kang pengantin baru kena tangkap basah. Saya punya muka dah lah gugurl, orang mesti tak caya bini orang" hahaha


‎Ok. Nanti saya share pula mengenai persandingan saya ye :) 

Lady Faizal,
Fatinfashiekin



BERINAI #fashiekinfaizal


Thank-u kak honeyyyyy !
Bile nampak inai, 
Makin terasa debaran ;p

Lady faizal,
Fatinfashiekin