FOLLOWER

NUFFNANG ADS

SETTLE

Tahun ni tahun "bujang tua"
Raya tak ada vouge sangat.
Maintain. Merendah diri.

Saving didahulukan,
Perbelanjaan dikurangkan.
JANJI DITEPATI ! Haha.

Beringat untuk future yang bakal dijelajah. Bersabar.

Tahun ni baju raya cuma sepasang,
Even semalam teman mama shopping, nafsu saya kembang kuncup melihat baju raya berbagai fashion. Mama pulaa, "kin ! Cantik ni !! Mama beli, jangan jeles" ceh. Sakit pulak hati kite ni.

Tungu mama siap shopping berjam-jam dan memanaskan mata saya yang memerhati ni. Memang letih sangat lah. Abah dah surrender. Mama shopping abah dah booking kedai mamak nak tgk berita katanya. Saya dengan adik2 terkedik-kedik ikut mama.

So, bila nafsu tak terkawal,
Terus kata pada adik2
"Tunggu mama lama. Jom ikut akak kita lepak KFC. Kfc ayam 5 ketul baru RM16.00. Kalau baju hangus beratus. NONONONO"

Haha.

Salam Ramadhan,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MISI RAMADHAN BERJAYA

Saya dah kurus !
Saya dah kurus !

55kg-53kg-49.8kg !!!
Seronoknya !!
Raya dah boleh pakai peplum.
Haha.

Dari saiz pinggang 28 bertukar ke 26.
Dari 55kg (max) dah dapat 49.8 !!

So cabaran seterusnya,
Saya boleh turun 5kg dan berjaya membuktikan pada incik lalan mengikut arahan dia. Dan dia pula kena naikkan berat badan 5kg ! Haha. SIAP DIA kalau tak boleh. Sebab kami ada deal.

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KES-KES PENCULIKAN

Harini saya teman incik lalan shopping raya. So bila dah balik tu, ada 2 pilihan jalan. Samaada jejantas atau bawah.

Tapi, saya ni kan leceh. Malas gila nak naik jejantas. So sy dengan incik lalan ambil kptusan lalu jalan bawah. Lepas je melintas jalan baru incik lalan teringat yang seluar dia still tak ambil. Yela, kan take time kalau memotong seluar.

So sementara menanti incik lalan masuk ke shopping complex semula, saya tunggu di pondok bas, bseorangan.

Tiba-tiba,
Ada sebuah motorsikal mundar mandir depan saya kemudian berhenti depan saya. Tepat dan mengerikan sungguh ! seorang lelaki umur 40-an (ala2 muka bapak delisha dalam ramadhan yang hilang) datang dan kata pada saya "nk tumpang ke ? Mari ikut saya, saya tumpangkan ! Saya bawakan awk ! Mari ! Mari !" Sambil acu kan helmet dan suara memaksa, muka pula memang macam penjenayah.

Seram gila !!! Saya kepit handbag dan bsuara lantang : "EEEEEE !!!!!!!! Tak nak !!! Tak nak !!!! Tak nak !!!! Saya tunggu husband saya ! Dia ambil barang ! Kejap lagi dia sampai !!" Lepas dengar perkataan "husband" dia terus kelam kabut start enjin dan blah.

Saya pula terus call incik lalan dan kata "cepatt !!!!!! Nanti saya kena culik !!! Cepattttttt !!"

Incik lalan bila sampai,?? Tak mengelabah pun dengar. Tapi dimarah lagi ada, sbb actually dia pelawa saya ikut. Saya yang bdegil nak tunggu di bus stop tu.

Dan bila benda macamtu jadi pada saya even ianya sekejap. Saya terfikir, macammana keadaannya bagi orang yg betul2 kena culik ? Kena bunuh ? Ketakutan dan trauma yang dihadapi ?

...Nauzubillahiminzalik...

So pengajaran untuk para wanita :
1) Jangan duduk bseorangan dikawasan yang tidak ramai orang.
2) Jangan parking kereta jauh
3) Makesure kalau terpaksa duduk bseorangan, sediakan sekepal penumbuk dan 1 das sepakan.

Sekian.

With love,
FatinFashiekin



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BUDAK MODEN

Tak ada main meriam,
Tak ada main mercun,
Tak ada main bunga api.

Dalam bilik,
Senyap --
Fokus --

Rupanya masing2 dengan gadget,
Busy dengan game..

Zaman sekarang,
Bermain tanpa menggunakan peluh,
Tetapi menggunakan minda..


Salam Ramadhan,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

RAIHANA (ADK PRAKTIKEL)

Salam.

Antara pljar2 praktikel yang dtg ke farmasi sihat. Raihanna antara yang paling lama, sebab kos pharmacist yang dia ambil dan minat dia untuk mbuka farmasi sendiri membuatkan dia terpaksa lama bkhidmat dengan kami. Haha.

Dia sangat manis, dia sangat putih, tapi dia mempunyai masalah kepucatan melampau. Hehe. Aha, kalau gelak memang kuat ;p

Lepasni mesti rindu raihana. Sebab selama dia bsama kami, dah dilayan macam staff tetap. Sorry raihana kalau sometimes akak too much. Kadang2 rasa kesian pada raihanna, sebab yelah, dia pun bukan pekerja tetap. Tapi beban kerja seperti pekerja tetap.

*Study hard dear !
*Semoga termakbul impian nak buka farmasi sendiri !
*Semoga pergi Jepun nanti ingat kami disini. Hhaha


Dimanapun raihana,
Kalau ada masalah ke, benda happy ke tak happy nak share. Jangan lupa, ada kakak kan kat farmasi. Just call. Kami sentiasa ada :)

Selamat hari raya.
LOVE YOU !! Mmuahhh <3

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MENGECAT RUMAH !!!!

Dah nak raye hei.
Dah nak raya !

Cat rumah settle. Ahad niiii,
Pasang pelita !

Raya nanti datang rumah saya k.
Even uols just kenal saya dari blog ke,
Kalau nk beramah mesra,
Kenal mengenali. Jempt lah dtg.
Saya ok je.
siap masakan yg sedap2 tau :)
*promise*

Salam Ramadhan,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

IFTAR @HOTELKATERINA

Berbuka bersama family, kawan2 dan kak Alai. Sangat seronok. Memang berbaloi.

Ni sebilangan kecil gambar,
Sebilangan lagi ada dalam lumix,
Kalau ada kerajinan akan di edit dan diupload hehe.

Salam Ramadhan,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

12 Ramadhan. 18 Hari Lagi.

Pantas masa berlalu.
Ramadhan semakin hari semakin menjauh, syawal pula bakal menjelang.

Harini AHAD ( 21 JULAI )
Next week AHAD ( 28 JULAI )
Next week again AHAD ( 4 OGOS )

Ahad 21Julai : iaitu harini memang saya tak boleh nak kemana-mana memandangkan petang pula akan ke BatuPahat utk bbuke bsama bos dan kawan2 di Hotel Khaterina. Booking tarikh ni memang untuk my family dan kalau sempat esok nak gotong royong bersihkan rumah.

Ahad 28Julai : ni je tarikh yang tinggal untuk spend masa dengan incik lalan. So 28Julai busy part teman incik lalan. Mencari baju raya dia.

Dia merengek "tk pyh baju mlyu blh x?, bju mlyu thn lps ada lg pakai cuma 2kali"
tapi saya balas "tidaks bolehs sama's sekali. Kita mesti sedondon, klu rya saya tgk dikmat, ita atau kakak upload gmbr awk x pki bj mlyu wrna biru, siappp awak, saya letak racun tikus dn bg ikan ksygn awk makan"
*sambil angkat kening dan besarkan mata macam sinetron* HAAHAHA

Ahad 4Julai : lagi lah busyyyyy......
Masa ni confirm part kuih raya / munjung / rumah dan macam macam macam macam lagi.

Ok.nanti apa2 lagi saya citer ye. Selamat Solat Subuh uols. Kalau rasa cepat lapar, tak bertenaga. Come to farmasi, beli "nova activmax" sememangnya berbaloi ! Boleh bertenaga dan badan pun slim uols. Raya boleh berkebaya ok. Xperlu nak amalkan julap2 tu semua ;p

*gambar diatas : tudung wahidah lagi. Tersuka lah colour2 terg mcmni skg*

Salam Ramadhan,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Hotihsam@yahoo.com (MAS)

Dear, saya cuba reply email awak tapi "failed".. Okey saya jawab disini ye :)

Wasalam..

1) Tiket dbeli dpintu masuk. Hanya sekali pembayaran dan boleh main semua permainan.

2) Pmakanan mudah didapati makanan halal.

3) Boleh bwk mkanan sdri, tp penat tau. Sbb sgt lh besar. Dan nanti leceh. Sbb stiap pmainan kita tpksa simpan beg kita, kalau bwak makanan, nk simpan lagi. Serius leceh better beli je kat sana :)

4) Kalau pergi blik hri mmg puas.

5) Saya pergi USS sahaja. Nak ke tempat lain tak sempat, dan actually kaki pun dah lenguh. Sbb dlm USS je pun saya tk larat nak main semua permainan.

Have fun ! Hehe :)
Memang best !


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

#BIRTHDAYBOY 13JULY

Ok. Actually before 13july dah celebrate dah. 2minggu sebelum 13july pun saya dah wish.

Yela, kalau tak jangan harap dapat jadi org pertama nak wish k. Kebiasaannya, celcom / maxis / dan segala lah khidmat pelanggan dah wish birthday pada dia tau, siap nak bagi diskaun itu ini.

Disebab kan saya dah tahu perkara tersebut akan terjadi. That's y 2mgu awal saya dah wish. Dan pada 13july pula, just sambut lg secara kecil-kecilan.

Kesian juga pada incik lalan,
Masa birthday tu dia demam, selsme, sakit tekak dan batuk. Apapun, semua nya berjalan lancar.

*gambar diatas adalah gambar terbaru dia. Saya suka ambil gambar dia dari tepi. Sudut dia tak perasan. Sebab kenapa ? Sebabnya adalah. Kalau saya suruh dia senyum manis pandang saya yg tgh ambil gambar, confirm dia main2.
Dan bila muka dia hodoh, then saya upload kt blog. Dia marah. Hahaha.

So haritu saya kata "ok, bt2 tak tahu kite tgh ambil gambar awak, steady, buat2 x nampak" tu yg dalam gmbr ni dia tgelak bsar. Ada lg gmbr dia main2. Tapi tk mau upload sbb nanti tuan badan x dapat terima hakikat. Ahahhaahha

Incik lalan sudah 30-an. saya masih 20-an. Semoga incik lalan lambat beruban. Haha.

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

TQ TUDUNG

Terima kasih wahai wahidah yang cantik untuk tudung yang sangat selesa dan mudah dipakai ini.

Kalau raya nanti, balik kedah,
Blh lah pas lagi 5 helai free kt abg.
Abang pas kt ekin ye ! Haha.

Semoga sentiasa dimurahkan rezeki
:)

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

LUAHAN SAHABAT : PASANGAN PANAS BARAN

Saya ada seorang teman.
Tak perlu saya ceritakan siapa lah ye.
Saya gelarkan sebagai "I"

sahabat : ekin, Fikri call saya, dia buat perangai lagi nak putuskan pertunangan kami. kalau setakat putus tak apa. Kalau dia sekadar berkurang ajar dan menyakitkan hati saya tak apa. Tapi dia babitkan keluarga saya. Tergamak dia call mak ayah saya dan kecewakan hati mereka.

Saya : awak buat solat istikharah yang saya sarankan pada awak ? Awak masih sayangkan dia lagi tak.

Sahabat : dah ekin, tiap malam saya buat. Tentang perasaan, saya buntu. Saya keliru, saya bertunang dengan dia kerana kasihankan nenek dia dan dia nak berubah dari perangai dia yg panas baran katanya. Tapi sekarang keadaan semakin teruk dan buruk, tiada siapa kasihankan saya dalam perhubungan kami.

Saya : saya faham, dan yang membuatkan awak bertambah sedih bukan kerana fikri ingin memutuskan pertunangan, tetapi kerana fikri dah melukakan hati mak ayah awak kan ? Dan awak bersedih melihat mak ayah awak bersedih ?

Sahabat : betul ! Saya tak tahu nak terangkan macammana pada mak dan ayah. Mesti mereka kecewa. Saya betul2 buntu dan tak tahu nak buat keputusan.

Saya : awak ada buat solat istikharah. Awak minta pertolongan Allah untuk menentukan apa jalan terbaik untuk perhubungan awak dan fikri kan ?, dan sekarang Allah bg ujian. sbnrnya Allah turunkn jawapan mlalui mk ayah awak. Buka mata plhan2 dn hyti rahmat Allah dn kkuasaan dia mjwb soalan awak dalam setiap permintaan awak..Allah Maha Besar. Dia jwb soalan awak dlm Ramadhan.

Sahabat : ye, betul, apa patut saya lakukan ?

Saya : cukup berpura bahagia. Pergi berjumpa mak dan ayah awak. Ceritakan segalanya dan apa yang dah terjadi. Tanya mak dan ayah awak, adakah mereka merestui hubungan seperti ini untuk diteruskan ? Atau memutuskan. Letak segala keredhaan pada restu kedua ibu bapa kita.

Sahabat : terima kasih ekin kerana sudi mendengar setiap masalah saya. Nanti saya cuba cerita pada mak dan ayah walaupun saya tahu mereka pun pasti terkejut.

Saya : dalam perhubungan, sememangnya pasti akan ada terselit masalah. jatuh bangun perhubungan. Pergaduhan, perselisihan faham. Ianya normal. Tak ada siapa yang sempurna didunia. Pasangan dicipta untuk saling melengkapi bukannya menyakiti. TETAPI, bagaimana besar pun masalah dalam perhubungan, jangan sampai pergaduhan melibatkan kedua ibu bapa kita. Ianya sangat perlu dititik beratkan. Kalau boleh, kita hadiahkan kedua ibu bapa kita pasangan (menantu) yang dapat menjaga dan melayani mereka sebaik kita.

_________________________________________

Allhamdulillah sahabat saya kini dah mempunyai jawapan dan ketegasan dalam jawapan perhubungan dia.

Saya pelik.
Sangat pelik.

Lagi2 pada pasangan yang TIDAK MENGHORMATI kedua ibu bapa pasangan ?

Ada yang jenis, gaduh dengan pasangan tetapi terus hubungi mak bapak pasangan dan mengatakan betapa teruk anak mereka. Contoh : "aku menyesal berkahwin dengan anak lelaki kau, dia tu jantan tak guna"

Ada juga yang jenis, call keluarga pasangan dan sikit2 kata "putus-putus-putus" konon anak mereka tak hargai mereka lah. Konon anak mereka jahat lah. Contoh : "mulai saat ni, aku dan anak kau putus ! Kami putus !"


Hei hei.
Tindakan ini adalah sangat salah.
Kalau kita ikhlas sayangkan pasangan kita, sakit macammana pun kita, tetapi dihadapan kedua ibu bapa pasangan kita masih menjaga nama baik dan maruah pasangan. Segala pergaduhan tidak membabitkan mereka.

Saya sangat pelik pada pasangan yg mempunyai attitude semudahnya call parent pasangan dan keluarkan kata2 kononnya dia yang betul dan orang lain salah.

Hmm, sebelum nak dapat anak dia, bukan main sopan santun. Bila dah dapat ? Dimaki makinya mak bapak pasangan. Please behave !

Ikutkan hati saya, nak je diganyang-ganyang lelaki yang buat sahabat saya menangis teruk. Tapi, saya yakin dengan kuasa Allah ! PASTI ADA HIKMAH !!!!

Kawan saya sangat baik dan tak sesuai untuk berdamping dengan lelaki seperti fikri.

Ok. Uols jaga diri ye.
Dengan pasangan tu btolak ansur. Jangan marah2 dan panas baran. Dulu masa bercinta punyalah romantik, tp knapa bila dah btunang dn bkhwin nampak ksalahan melebihi kelebihan ? Ingat, jangan over panas baran, nanti pasangan cari lain baru tahu ! ;p

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ramadhan Management not London Management

Semenjak bpuasa.
Saya boleh memakai jeans 26 saya kembali ! Walaupun sesak nafas sedikit. Yg penting, dah blh masuk ! Hahhaha

Perkembangan yang menarik.
Sebelum puasa hanya blh mmakai jeans 28. Sekarang 26.

Iols rasa sangat berbangga uols.
*sambil kibas rambut ke kiri*
Haha.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KUIH RAYA FAMOUS AMOS

Kuih raya dah siap !
Sample.

Terima kasih !

:)



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

TO DOCTOR, FROM MEDICINE

To : Doctor.

Dear Incik Lalan, selamat ulang tahun yang ke-32 ! Semoga dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang sihat sejahtera, dikurniakan masa hadapan yang penuh dengan rahmat dan hikmah, dan sentiasa berada dalam Jagaan-Nya dalam setiap langkah didunia dan akhirat :)

From,
Medicine




♥ In you I have found, The perfect partner The best friend, The sweetest love That I ever imagined, And I'm so happy That life has brought me to you. Happy birthday sweetheart.

♥ You may be older by a year today but you are sexier than ever!

♥ I wish you 1 thing, to give you the chance to see yourself as I see you, only then you would realize how special you really are. Happy Birthday!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

#MURSI #MESIR

Ya Allah tolong turunkan Tentera Mu mempertahankan Kerajaan Islam di Mesir, Bumi Para Nabi & Rasul.

Ya Allah tolong kurniakan Tongkat Nabi Musa kpd Pejuang Islam di Mesir.

Ya Allah tolong berikan Kelantangan Lidah Nabi Harun Utk Pendakwah Islam di Mesir.

Ya Allah tolong jadikan Kuasa Cahaya Tangan Nabi Musa buat Mujahidin di Mesir.

Ya Allah tolong anugerahkan Kebijaksaan Ekonomi Nabi Yusuf kpd Ulama di Mesir.

Ya Allah tolong berikan Keberanian Nabi Daud kpd Semua Penyokong & Pendokong Islam di seluruh dunia.

Ya Allah tolong Makbulkan setiap doa Presiden Mesir Muhamad Mursi.
Amin.

in sya Allah.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KELAH MASAK 3 RASA

Haa ! Menu berbuka harini adalah ikan kelah incik lalan !! Hahaa

Puas hati makan,
Saya bayangkan diri saya ni umpama mak bawang merah. Huhu. Pernah tgk kan bawang putih bawang merah ? Makan ikan kaloi, kemudian tanam tulang ikan, terusss jadi pokok bsr siap buaian. Esk nak try tanam tulang ikan kelah, kot2 jadi pokok balak ke kan hehe.

Apapun,
Ikan yang sedap,
Daging berlemak.

Terima kasih !
Kalau ada nak lagi.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ALISYA AKILA : FELISYA EQILA

Rindu pula pada mereka.
Kakak (Alisya)
Adik (Akila)
Gabungkn: Felisya Eqilah (my fav name)

Bila mereka nak duduk melaka.
Kalau janda incik lalan bz nak jaga,
Saya nak jaga :)


Rindu lagi.

Selamat bpuasa adik kakak.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

#BAJURAYA2013

Baju raya iols dah siap uols !
*kesatpeluhddahi*

Fuh ! Lega.
Ok.

1) Baju raya : settle.
2) Kuih raya : progress.
3) Duit angpaw : asing tepi.
4) Kasut raya : pki yg ada sudah.
5) Bonus raya ???? *pang!! ;p

Semoga Ramadhan berjalan lancar. Semoga sentiasa dalam redha-NYA. Semoga memperoleh rahmat dari-NYA.

With love,
FatinFashiekin




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

CHOCOLATE CAKE WITH LAUGH

Yes.

Choclate cake with laugh.

Part tulisan tu memang ketawa sampai
Menitiskan air mata,
Sampaikn perut rasa nk pech sbb tlalu lawak.

Knp ?
Rhsie. Hahaha

#JIWANG2

" Jangan kau bimbang sayang,
Dimanaku berada.
Dengan siapa ku bersama.
Jangan bimbang,
KU TETAP KAU YANG PUNYA "

Love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

#JIWANG1

"I am afraid of ghost. But I am more afraid of losing you"

Love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KEJUTAN HARI JADI UNTUK KEKASIH

Salam,

hai. lama tk update apa2 kt blog. haha
sorry. really3 busy.
banyk cerita pending.
tk pa, update yang penting je lah ye ;p

mengenai kejutan last week yang konon2 hopefully menjadi.
sangat sedih !

13 July ni birthday my jantung hati incik lalan.
so memandang kan 13 july tu merupakan PUASA.
saya plan nak buat kejutan celebrate sebelum puasa lah.
dan saya memilih last sunday untuk buat surprise.

saya plan PICNIC yang romantic.
so, saya dengan my family mencari barang,
saya cerita mengenai plan saya pd family.
abah dengan mama ok. sbb thu prgai saya ni yg jiwang, hehe

antara barang yang dicari :
1) baju cantik :
ofcz lah nk cantik2, wangi2. HAHA

2) set pinggan mangkuk :
untuk hidang makanan romantic,
xkan pakai pinggan plastic kan ?
gelas romantic kat rumah pn saya bawa dn kata pd mama 'mama, akak pinjam !'

3) Belon ;
bewarna warni penuh bonet kereta,
bab belon, my lil siblings lh jadi mangsa. huhu
nasib sepanjang pjalanan x meletup. fuhhh.

4) Cake from secret recipe ;
strwbery cake. romantic ! :)

5) Masakan sendiri mengikut keinginan dia ;
incik lalan ada teringin nak makan nasi ayam penyet.

6) gambar kami :
gambar perkenalan. hehe

7) bunga :
bagi menyerikan tema, bunga wajib ada.


dan semua berjalan lancar,
memang3 semua complete ada

mengikut perancangan saya.
saya akan susun juadah yang saya bawa macamni ;


konon romntik gila lah (-_-)



konon saya akan comel macamnilah (-_-)

TAPI, SAMPAI JE KEK CAIR !!!!!
saya terus call incik lalan suruh datang.
saya sembunyikn semua barang.
dia lagi terpingga-pingga.
kemudian,
saya nangis.
saya cerita semua.
dia panic.
dia kata mana semua barang yg saya nk bt kejutan.
saya kata kt bonet kereta.
dia nk buka.
saya tak bagi.

kemudian,
RAHSIA.

tu je boleh cerita. apapun,
happy birthday incik lalan,
kek tu saya ganti lagi this sunday ok.

 
 

part lawak :
sebelum balik incik lalan pula bagi saya kek.
handmade by him okeh.
eh ! ptut nya saya yg buat dn bagi.
hahaha


with love,
FatinFashiekin