FOLLOWER

NUFFNANG ADS

SUAMIKU BATMAN

Kalau batman kat movie batman keluar mlm2 untuk berkhidmat pd msyrkat.


Incik lalan pula adalh sama spesis batman klua mmlam, tp berkhidmat pada tanah.


Tu hobi dia,
Saya mmg x larang,
Selagi dia thu bezakn saya dn hobi,
I'm okey.


Yes. Dia mmg super duper bz,
Tp bz camna pn klu ada hri sy ajk klua, dia ok. Bila sy buka ayt "esk awak gji kn? Mlmni jom gi jusco cri brg dapur" dia on je even jasin ke ayer keroh boleh thn jauhnya.


Gambar : lot bru bakal diusahakan


Lady faizal,
Fatinfashiekin



Sent from my iPhone

WEEKEND

Yeay ! Disebabkan cuaca panas incik lalan tak gi melawat kebun. Yeay !
Ada hikmah juga cuaca panas ni ! So incik lalan kata jom jalan2. Yeay ! Tapi pukul 5 dia kena gi kebun juga sebab dah redup. Okey okey daddyyyyy--


Sekarang kan saya dalam proses mengajar anak duduk carseat, buat masa ni dia sangat good girl. Bila terjaga pun cuma merenung keluar jendela ecece haha.


Car seat mmg letak depan sebelah daddy dia. Malas nak buka. Bia je situ. Saya dduk belakang tk pa. Lg senang, smbil borak dengan suami boleh main agah2 B. Kalau dia beyak terus ambil dia dn baringkn kt belakang.


Minggu depan da nk naik kerje.
Siapa nk nynyi kn lagu twinkle2 little star tiap kali B nak tidurr. (T_T)


Lady faizal,
Fatinfashiekin

KAMBING AQIQAH KASEH ANEEQA FARZANA

Hai,
Ni lah kambing aqiqah anak kami,
Sado kan dia ?
Pandai bergambar,
Disuruh toleh terus dia toleh.
Daging dia pn sedap tak hanyir.


Oh betul2 memenuhi ciri2 kambing idaman yang dicari ;)



Lady faizal,
Fatinfashiekin

Sent from my iPhone

KASEH ANEEQA FARZANA

Nak frame besar-besar-besar,
B mummy daddy love you so much !!


Even tiap mlm B bkepit tdr kt ketiak daddy dn korang cme cari mummy bila B nak susu dn berak. Mummy tetap sayang both of you !!



Lady faizal,
Fatinfashiekin

Sent from my iPhone

BABY 1BULAN ++ SUKA TIDUR MENIARAP

Dulu,
Saya tak reti pegang budak,
Lagi-lagi baby.
Saya takut baby tu akan sakit.
Saya takut baby tu akan menangis.


Saya tak tahu macammana cara nak pegang / dukong baby


Saya tak tahu macamana cara nak tenangkan baby kalau dia menangis


Sekarang,
Saya ada peminat kecik iaitu my daughter #kasehaneeqafarzana :)


Saya kan sekarang dah balik melaka,
Sebelum ni kat rumah mama, ade yg menolong jg bby iaitu mama / aza dn adik2. Now, 24/7 saya je sbb incik lalan kerja.


Mmula kalut juga,
Sekarang, dah hebat.
Masalah sekarang,
My daughter makin manja,
Maybe sebab attention saya pada dia yang melampau.


Incik lalan kalau tgk saya manjakan B pun dia geleng kepala dn bagi ayat sakitkan hati iaitu "habisla dia kat rumah pengasuh nanti, xda sapa layan dia dn manjakan dia, nangis la dia nanti" saya terus sedih tak memasal huhu


Favorite baru dia,
Tidur meniarap atas dada saya,
Actually since warded haritu kn dia mcm trauma bila org sentuh dia,
Dn saya selalu peluk dia ats dada utk bg dia tenang sambil kata "dun wory, jgn takut, mummy ada, mummy tk kn tinggalkn B, see ni mummy peluk baby ni, mummy adaaa" smbil tu saya usap belakang dia


Dn sekrang,
My daughter klu saya letak kt dada sure ttidur, pdahal saya cme nk sedawakan dia je huhu. Eh tp sy tgk, klu tdr mniarap, dia sgt nyenyak, bising mcmne pn dia steady tidur. Klu bia tlentang, bunyi kentut pn tkejut hahahah


Ok.
Lg 2 mgu nk msuk kje.
Bwa ank boleh x ea,
Hahahah


Lady faizal,
Fatinfashiekin

KATE SURUH KURUSSSSS

Last saya diet adalah sebelum kahwin,
Gigih nk dapatkn 45kg tp pling bjaya pun setakat 48kg?
Masatu kurus sebab nak kahwin.
Incik lalan pun ok je bila saya diet, serius tk makan nasi.


Lepas khwin terua memgandung.
Incik lalan bg makan cukup2,
Siap kena marah kalau tk makan,
Utk baby katenye.


Lepas bersalin / lepas pantang, berat bdan normel mcm sebelum mula diet iaitu 55kg,Tgk perut kt cermin, dh x pejal, so mulakan diet pula.


Dan sekarang,
Suami saya manusia paling risau kat mukabumi ni, dia tak setuju saya diet, huhu, sebelum khwin dlu kemain suh saya kurus. Dah kwin ni dia x setuju dn asyik kata yg skg da ok dn konon syg kat saya. Haha. Asyik pksa makannnnn je.


Saya klu x diet, mmg makan byk. Smpi boleh ngis klu lapar. Tp bila da mule diet, apapunnn saya tak mauuuuu


Bg saya,
Lepas ada ank lg mudah diet,
Sbb otak pada anak je. Nk uruskn dia. Tlupe ttg makan.


Actlly sy xnk kurus sgt pn,
Nk flet kn pert ni je,
Nk perut pejal.




Lady faizal,
Fatinfashiekin

Sent from my iPhone

CARRIER BABY BAG

Lepas habis gi jemputan,
Incik lalan ajak lah "kualiti time with family" ceh. Bukan apa, haritu saya ngadu kat dia dengan wajah paling syahdu. Saya kata "2mgu lg nk kerja, awak sibuk je, saya pn dh habis pantang, xde ke kite ber3 nk bersama-sama, saya penat dah 24jam duduk rumah. Yela, bby tanggungjwb saya, tp saya penat, awak je lah phibur saya"


Incik lalan gelak melekek dia dgr,
Mmula dia ajk check in hotel,
Tp saya tk nak sbb saya th bulan 3 ni dia busy sangattt sebb last month kn sibuk dengan akikah dan baby tk sihat so dia x tgk pn projek dia. Org len yg handle kn. so sbgai isteri yg bukan kuku besi, saya cuma minta dia bawa saya jalan2 dn cari barang baby.



Dlm masa yg sama?
Nk goda suami beli stroller haha.


TAPI,
godaan x mjadi.

Incik lalan sebut 3 soalan :
1) klu awk sorg2 g shoping cmplx bwk stroller, sapa pula nk tolak troli ?
2) klu awk sorg2 g shoping cmpx, dengan nk tentramkn anak, dgn nk pasang stroller, awk tu gelabah, boleh ke? Nnti bby ngis, awk pn ngis.
3) kli awk sorg2 g shopping cmplx, mcmna nk hndle ank dlm stroller naik eskilatr ? Awk tu gelabah, jatuh nnti. Dn sy pasti stroller akn tperuk dlm stor.


Lalu dengan yakin saya jawab,
"ALA, AWAKKN ADE, SAYA MANE BOLEH GI SHOPPING COMPLEX TANPE AWAK"


dn incik lalan jawab semula ;
"Sbb gi shopping cmplx dengn saya lah xperlu stroller, biar saya dukong dia. Nnti saya juga lah yg pasang / tutup dn tolak sttoller tu, awk jalan berlenggang.."



Hehe.
Betul2 kbiasaan saya jalan blenggang. Incik lalan dukong anak @ angkat barang. Yela, apaguna stamina kuat hari2 mcangkul, kalau dukong anak pun lenguh kan hahaha



Kmudian.
Incik lalan bt pilihan utk beli carrier baby. Harga lebih kurg stroller ! Gila betul x muhasabah bin munasabah. Tapi, serius selesa. Baby boleh baring tau, dn myusu dgn selesa, sambil shopping boleh tidurkn dia, main2 dengan dia dengan selesa. Bahu pun tak lenguh. Serius ! Dn styloooo. Eh bukan baring je, nk duduk kn kekiri kekana depan belakang, sebelah tgn, 2 belah tagn, semua bolehhh.


Masa incik lalan pakai,
Org dah pandg2 dn tnya beli kt mana, sbb serius selesa gila ! Nnti bby da setahun saya bt preloved ye sbb dia untuk 0-12bulan sahaja ;)

Lady faizal,
Fatinfashiekin

Sent from my iPhone

TUDUNG BAWAL GAYA SHAWL RINGKAS DAN MUDAH DAN TAK PANJANG MELERETTT

Selepas tamat berpantang,
Wajib lah gigil2 dah lama tak melaram,
Asyik bersanggul nenek,
Asyik berkain,
Soooo bila habis pantang,
Semua jemputan nak gi !
Buka almari, srung heels masa hantaran tahun lepas.
Yela, x sempat pakai heels tu tetiba mengandung. Huhu


19hb smalam student praktikel khwin,
Raihana aka vivvy yusof,
Cantik sangat ! Makanan sedap !
Yes saya thu, kn saya on diet?
Saya bedal jambu batu 1 mangkuk okeh dan 2 ketul kambing. Hehe


Sehari sebelum tu,
Da belek2 baju apa nk pakai,
Tepndang tudung bawal oren,
Mmule seram juga nk sarung,
Yela panas2 warna oren,
Kang ada yg panas hti tgk saya kang.
Da lah panas + wrna panas ;p


Dan ttibe merasa bosan pki tdg bawal gaya biasa. ( saya x suka shawl sbb saya rasa saya tk sesuai ) so lilit punya lilit dapat lah gaya ni ! Haha.



Camna saya buat ?
1) ---- xyah lah ea,
Muntah pula korang nanti haha



1st time juga bawa anak ke mjlis khwin, Allhamdulillah, B sangat lah baik ! Panas2 pun dia terlena atas pangkuan.



Apapun,
Thniah raihana !

Lady faizal,
Fatinfashiekin

Sent from my iPhone

HAI DIET - BYE PANTANG

Habis je pantang terus bawa family ke pizza hut utk celebrate birthday mama dan danny.

Actually birthday mma dah lama lepas, mmndgkn saya pantang, so saya postpone. Mama dn danny pun xtahu yang saya dah plan benda ni.


Lega gila dapat kunyah pizza. 44hari duk dihantui iklan pizza hut kat tv. Kebiasaan telan air liur, harini telan betul !


But, even dah habis pantang.
Macam biasa, dah mula pk ttg program diet. Dari 70kg now berat badan kembali ke 55kg. Wlupn Dr Mariam dan nurse kata berat badan saya turun dengan cepat dn minta rahsia. TAPI ! Saya ada masalah baru, lps bsalin ni perut tak pejal lagi. Jd lembik2. Urghhhh ! Skg, dah 4 hri tak mkn nasi. Gigih haha


Hai diet, 12bulan tak nampak.
Bye pantang, i hate u.



Lady faizal,
Fatinfashiekin

Sent from my iPhone

SERONOK SANGAT


Feels soooo good after Fourty Four Days of Confinement. Phew.. Alhamdulillah, It was a wonderful opportunity for me to rest and recover. Part paling best, now i can eat everything ! And go everywhere ! Haha 


I'd like to express my  gratitude expecially to my very patience husband incik lalan, my beloved mama & abah, and the rest of the family members for all the motivations, support and encouragement given to me all throughtout my pregnancy, labour and confinement moments. I know I couldn't managed on my own without all the help from all of you. Only Allah knows how greatful i am. May Allah bless you all. Thank you!


Lady faizal,
Fatinfashiekin


Sent from my iPhone



MY REAL MAN

A daddy isnt defined as the man who makes the child, but rather a man who extends his hands and time to help with the childs raising and his heart to love the child through anything.



Anybody can make a baby,
But it takes a REAL MAN to raise a child.


Thanks for being my real man for me and our daughter ! :) we love you daddy !!!!!!!!!!--


Mummy,
Fatinfashiekin

Sent from my iPhone

LATIH ANAK DUDUK CAR SEAT

Prtama kali keluar ber2 dengan anak,
Prtama kali letak anak dalam car seat.


Harini kaseh kena ambil inject hepaB,
Mmndangkn incik lalan xdpt teman sbb dia ada visitor, abah pula kerja, so saya pergi sendiri.


Rasa best dn bsemangat,
Sbb nk tgk respon my B bila diletak dicar seat, yela biasenye dipangkuuu je.


Allhamdulillah,
Dia okey,
Masa inject pn bagus,
Tak nangis. Bagus sgt.
Masuk dalam kereta letak dlm carseat, dia terus tidur, sangat laaa bagus !



Nnti minta daddy upah ye B !
Sbb B pandaiii sangat-


Weekend ni dah habis pantang,
Tak sabar nk makan besarrr !!


Lady faizal,
Fatinfashiekin

Sent from my iPhone

FAMILY GOALS

Daddy sandar kat mummy,
Baby sandar kat daddy.


Ok.
Sekarang daddy dan baby da tertidur,
Mummy tersepit kat belakang huhu


Lady faizal,
FatinFashiekin

S26 GOLD ATAU ENFALAC

Memandangkan saya akan mula bkerja dan memandangkan susu badan saya tidak meriah. Saya telah melatih anak saya untuk minum susu formula.


Permulaan saya berikan s26 gold kepada B. Wah, berat badan naik mendadak. Tapi lepas 2 minggu menggunakan s26 gold, tiba2 tiada stok di kawasan saya. Puas mencari, tiada stok.


So, sementara tunggu incik lalan balik dari keja, saya beli enfalac A+, harga sama RM76 dan saya ingatkan kelebihan maybe samalah kan dan maybe sesuai dengan my B,


Tak sangka.


Enfalac buatkan my B cirit birit,
Dan as new mommy, memang saya rsa sgt sedih tgk keadaan anak saya.


Usia baby baru 33 hari dan kena cirit birit, saya asyk cakap "kesian bby yang" kt suami. Dn suami kata "tk ada ubat utk bby under 1 year, just bg bby minum susu setiap 2jam sekali ikut sukatan betul, pksa bby minum supaya air dlm bdan dia x kering,"


Like always,
Saya mmg degil,
Tk percaya ckp suami.


Paksa suami g jmp specialist / klinik gov / poliklinik. Dan yes, btul kata suami, mmg x ada ubat pun, just bg dia minum ssu byk dn pantau


Masuk hari ke 2,
My bby tak nk minum ssu,
Malamtu saya paksa suami gi hospital bahagian emergency.


Suami kata "da refer hospital ni pasti kne tahan wad utk masuk air tau. Jgn nangis pula nnti tgk bby kena cucuk, kt bhagian emergncy msti byk doc pelatih je tmbhn waktu tghmlm ni" dgr suami ckp mcmtu saya sayu hati.


Smpi emrgncy,
Mmg btl kene thn wad utk masuk air T_T masa kt emergncy room doc platih ambil bby saya utk letk branula dn plg saya kesal, x bgi parent temankn bby. Yes, sy mmg x smpi hti tgk bby kena ccuk tapi suami saya dia nk teman bby dn nk tgk prosuder djlnkn. Dari awal suami da kerut kening tgk doc tu, eja enfalac pn minta saya ejakan dn dia still refer buku lagi utk report yg dia tulis siap kata "otak saya tk ckp utk ingt smua bnda" suami dh urut2 kuat bahu saya utk hantar mesj yg dia kurg senang.


Tapi, kami profesionl, mls bbalah, so ikut je kata x dbenrkn teman bby. My bby meraung menngia masa dcucuk, wlupun xnpk tp saya knl suara my daughtr, sy mngis mleleh leleh air mata smbil mryu rayu pd suami supaya masuk je tempt dieorg cucuk bby.


Then. Ttiba diam.
Bby dibawa kpd kami, bby sambg tidur, lega hati saya, bab sakit sy tgk bby ikut suami, tahan sakit, dia mngis bkn sbb sakit tp mnangis sbb dipegang. Klu bby ikt prgai say, nscya ngis x henti 3hr 3mlm.


Bila masuk wad dan refer pakar,
Darah dan sample najis diambil,
Alhamdulillah tk ada apa. Cuma dia x sesuai enfalac.


Saya syukur x ajr bby naik buaian,
Kalau x, mana nk cri buaian dalam wad ?


Dan saya syukur bby tk ada apa.
"B ! Mommy sayang B !"




Lady faizal,
Fatinfashiekin

BERDUA DAN BERTIGA

Tahun lepas kita kahwin,
Kita ber2 je,

Sebulan lepastu saya disahkan mengandung,


4bulan lepastu saya bleeding,
Masalah uri kat bawah,
Risau sangat pk kan keadaan kandungan.


Tiap bulan saya ditahan wad,
4bulan / 5bulan / 6bulan / 7bulan


Allhamdulillah lepastu uri dh naik,
Doctr pula suspek saya akan bersalin awal.


Setelah mcm2 ditempuh,
Siapa sangka, dah ber3 dh kita sekarang ;)


Hujung tahun ni ber4 pula,
Nak ? Sempat lagi ni hahahahh
*pang!!!*


Gurau je okeh.


Lady faizal,
Fatinfashiekin


Sent from my iPhone

KASEH ANEEQA FARZANA

This is my #Bkaseh,
Saya panggil dia B shortform for Baby hehe


Cepat je masa berlalu,
Da sebulan dah !


Actlly just nk share gambar ootd my B masa majlis tu. Gmbr still x transfer dari kmre, yela, bpantg lg, laptop, kabel utk transfer semua kt melaka so tpaksa lh share bbrpe keping gmbr just snap dri kmera. Huhu


Aih x sabar nk frame kn gmbr dia besar2. Tk sia2 mnpak ke shopping cmplx nk mcari baju dia ni.

Ok mgnai pjlnn mjlis,
Saya share next time k ;)


Lady faizal,
Fatinfashiekin