FOLLOWER

NUFFNANG ADS

DRESS BABY

Dress for my B !
Excited gile,
Jenuh mencari dress for my B.


Bkn seng nk cri dress size newborn yang baru 30hari,
Bila jumpa,
Kepuasan terasa.


Ikut tema majlis pink purple,
Tp dpt navy blue pula,
So esk tpksa tukar warna baju mummy dn daddy dia


Daddy dia bising gila saya shopping baju bby bjam jam dn beli byak baju bru, Kn saya dh kate, saya suka bby girl, saya gila nj dress kn my bby.


Semoga mjlis esk bjalan lncr :)

Bila rmbt B nk pnjg semula,
Mommy x sabar nk mgedik dgn rmbt B !


Lady faizal,
Fatinfashiekin


Sent from my iPhone

KETAGIH SHOPPING LEPAS BERSALIN


Hampir setahun tak shopping,
Eh betul,
9bulan mengandung + 3bulan pantg,
Total 12bulan (setahun) lh kn?


Masa prgnnt,
Saya tak ada shopping baju2 sbb perut mboyot, saya pakai je bju2 free size yg ada. 


So skg dh bsalin,
Kembali ke size asal,
Semangat nk shopping bkobar kobar!
Semangat nk sarung semula heels melonjak-lonjak!


Tu yg even tk hbis pantang lagi dah 3kli mnapak ke shopping complx. Dpt pula suami yg x pcya pantang, so mmg dia on je bawa sy kemana mana. Siap bakar2 pelawa nk belanja makan mcm2. Lol


Tp, saya ingatkan saya je aneh,
Rupenye sindrom saya ni dialami pmpn len juga, yela mgndg kn letih nk bjln, da bsalin ni btnge smcm nk daki shopping cmpx hehe


Antara sebb kenapa pmpn lepas bsalin ketagih shopping :

1) banyak baju tak boleh pakai :
- yes mmg dh kembali slim, tapi bahagian cik T tk boleh dikancing huhu. Faham2 la ye huhu so kne beli bju bru yg muat utk cik T


2) nak reward diri sendiri dn suami:
- reward diri sdri sbb segala urusan berjalan lancar, reward untuk suami sbb sudi jg kita masa boyot, so kena lah shopping baju untuk seksi2 semula depan suami hehe. Kalau dpt suami pemurh dia belanja uoll shopping :) (tq daddy belanja B kaseh car seat / psiapan akikah dn brg B kaseh)


3) Duit gaji tak terusik ;
-betul ! Ni paling betul. Bila pantang, kereta pn suami byrkn. So, ini lah masanya utk mmanafaatkn 3kali gaji yg x trusik hehe



Apapun,
Pesanan utk diri sdri dn semua,
Shopping biar berpada ;p


Lady faizal,
Fatinfashiekin

SELEPAS ADA ANAK

Bagi saya yang 1st time ni,
Memang rasa banyak perubahan,
Kelam kabut. Berpeluh-peluh.


Antra perubahan :

1) dulu : sebelum keluar rumah makesure bateri hp full dn bawa powerbank.

Sekarang : sebelum keluar rumah makesure botol susu full dan bawa susu + thermos + air mineral.


2) dulu : handbag kemain lagi jenama macam-macam

Sekarang : jenama "ANAKKU" huhu *laki aku gelak kn aku tgk aku sandang beg tu* T_T


3) dulu : masuk shopping cmplx mesti tuju toilet sbb nak cek makeup

Sekarang : masuk shopping cmplex terus tuju nursing room sbb nk tukar pmpers bby @ bagi bby cik T


4) dulu : kalau oder makanan mesti pedas2 klu xpedas mmg xpuas

Sekarang : oder makanan yang tak pedas sbb still BF baby takut dia sakit perut


5) dulu : dalam kerete boleh buka volume tu kuat2 sambil joget2 dalam kerete

Sekarang : dah x buka radio daaaa sbb fokus kat baby takut dia terjaga


6) dulu : kalau jalan2 sandang handbag sendiri berat pun merungut minta suami pegangkan konon kebas (almaklumlh beg doremon)

Sekarang : gilir2 dukong baby dengan suami hehe (sekarang dia baru 4kg)


7) dulu : tidur je tenung suami, kacau suami, kiss dahi lah, tarik misai lah,

Sekarang : tidur je tenung muka anak dn cium bau dia puas2 smpi ketap2 gigi rase nk kunyah pipi dia haha


8) dulu : sms suami pbualan tu romantik, tema perbualan pun manje.

Sekarang : sms suami topik anak berak / anak pandai tidur sendiri / anak banyak kentut. Hahhahaha


9) dulu : suami gi kerje cium dahi kite dulu, usik2 kite.

Sekarang : suami dah pakai baju kerje pn boleh uturn naik katil baring semule. peluk baby smbil hidung kat kepala bby di cium dn malas g keje tgal bby kononnye.


10) dulu : tidur lena tanpa berjagaaa

Sekarang : pasti paling kurang 3kali kena berjaga utk bagi cik T / tukar pampers



Actually banyak lagi,
Tapi ni antaranya lah.

Actually perubahan ni funn dn sweet,
So kpd yg still xda bby,
Take time dgn suami seromntik mgkin, appreciate, Allah nak bagi awak still loving2 dgn hubby.


Sbb nnti bile da ade anak,
Awak akn tkejar kejar,
Nk mnjakan suami dn anak. Hehe

SAYA BERPANTANG MODEN

Saya memang wanita yg tk percaya pada pantang "adat" 100%. TAPI, saya ikut mana yang saya rasakan wajar sahaja macam berbengkung (actlly before khwin sy mmg rajin pakai corset knon ikut che ta haha), mengenai penjagaan makanan pun Allhamdulillh my mom bkn jns tlalu ketat, apa yg sihat saya makan so saya still follow snrai mknn pntg yg my mom sediakan. Saya juga masih berurut seperti org lain.


Cuma, part2 lain yg saya rasakan mengarut mmg saya tk buat. Minta maaf. Saya lbh prcya vitamin bbnding jamu2 buatan bidan kg yg entah apa diletak tu.


Tambahan sebelum checkout wad, doc pesan "jangan ikut pantang2 melayu ni ye, yg sihat diambil, yg mgarut dbuang".


Masa saya pantang ni,
Bila org dtg ziarah, saya rasa yg buatkn ibu prgnnt bentan / postnatal depprssion adalah dsbbkan org yg ziarah banyak sangat mitos nya.


Bayangkn,
1 group datang tgk saya baring,
Dieorang kata "jgn baring tegak mcmtu, mengiring sikit nanti urat tegang" so ttiba group lain pula datang, saya pun siap2 mengiring takut kene sound.


Second group masuk,
Tetiba sound saya,
"Knpa mgiring? Nanti peranakkn kekiri" ok saya blur. Mana harus diikut. Huhu.


Ada juga yg meninggi diri kata "anak aku, aku jaga pantang dia 100hari perfect, ko kene jage kin, nnti badan gemuk" mcm2 lh dia up kn diri ank dia, tapi, bdan anak dia gemuk jgk even bpantang 100hr ketat lpas kwin ni. lol


Ada yg kata "org muda blagak xnk dgr ckp org lama, tlalu moden" bukan nk kata mlwan org tua, tapi orang tua dulu xda google, tradisi bpantang pn dari mulut ke mulut, dn mcm saya ckp td, stiap org cara pantang nya tk sama. So mana yg betul? Lain lh dh di guideline kn, ni x, my mom kata saya boleh mkn pisang, muncul org lain, sound saya mkn pisang. Eh !



Statement "kalau xpntg elok nnti da tua sakit urat" ini kelakar. Research mana yg myatakan ayt bknaan. Tk bguna juga kalau bpantang kemain tp lepas pantang cara pemaknn tk sihat. Bab sakit urat semua tu sbnrnya faktor umur dn the way anda punya lifestyle.


Bab berpantang 44hari atau 100hri bsama suami. Siti Khadijah RA isteri Rasulullah pun berpantang 44 hari begitu juga anak perempuan Baginda Siti Fatimah RA ( Ensiklopedia Perbidanan Melayu ).

http://naritaahmad.blogspot.my/2013/11/perlukah-berpantang-bersalin-sehingga.html?m=1

Peribahasa Lama " NAK SUAMI KEKAL SAYANG KENA PANDAI JAGA PERUTNYA" ... maknanya isteri kenalah pandai masak untuk bagi suami makan tapi sekarang ni dah tak boleh guna sebab ramai isteri dah bekerja... sibuk dan penat lagipun makanan kat luar ada banyak pelbagai dan lebih sedap .. kena ada peribahasa baru pulak

" NAK SUAMI KEKAL SAYANG JAGA DITEMPAT TIDUR ANDA "



Kesimpulan yg saya cb nyatakan, bpantang ikut badan anda, jgn memaksa smpi uall stress,


Apapun saya syukur sgt sbb my mom jaga saya sgt best, my mom kuat bpantang ikut adat, tmbhn kami jawa. Tp my mom xmmksa saya, tapi masih memantau. Tq mama ! Tahun depn akk bagi cucu lagi ye hahahahah


Lady faizal,
Fatinfashiekin





Sent from my iPhone

HARI KE 24 PANTANG


Family mertua datang stay 3hari2malam di rumah saya.
Tgk my baby,
Mula2 nervouse juga,
Yela, cara pantang saya ni kelaut


Actually saya blur,
Cara pantang johor lain,
Cara pantang kedah lain,
Cara pantang pilihan hubby sy lain.
So saya selalu terpingga-pingga.


Kalau rjin nti sy share cara bpantang saya yang 50%adat + 50%moden.
*but actlly byk kelaut haha


Jumaat/sabtu/ahad,
Dan pg td fmily suami blik ke kedah.
Bila dieorg balik.
Saya pula bagi alasan nk cari goodie bag yang kurg kt mama dn suami,
So see, betapa kelautnya pantang saya, hari ke 24pantang masuk lg shopping complx.

Bila agaknya pantang nk habis, 
Nak jalan2 !
Bosannnnn duk rumah --



Lady faizal,
Fatinfashiekin

BAYI BARU LAHIR SELSEMA



F0EA766A-3357-42E6-A220-D3F3D7B2B388


My baby tak sihat, selsema,
Mmndgkan dia baru 19hari,
Saya sangat memandang serius hal ini. 


Rujuk doc,
Doc kata my bby ada alahan,
Imun still x kuat so ssiapa selsema,
Mudah dia tjangkit
*ok mgaku, sy tgh selsme* T_T
Rse bsalah sangat kat anak--


My B kena selsema plg truk wktu malam dn pling truk subuh,
Hidung akan mula tsumbt,
Serius kesian tgk dia merengek,
Saya nangis tau tgk ank selsme,
Sambil ngis tu saya sebut
"Sesungguhnya doa seorang ibu tu mustajab, Ya Allah kau sembuhkan lah selseme anakku kaseh aneeqa farzana ini Ya Allah"
Lalu, incik lalan pandang aku dgn pndgan poyo yg mympaikan mksud "penuh drama betul lah" hahha


Ye, saya khilangan ikhtiar bila mlm2 ank tdr x lena. Nasib baik ada suami duda, so incik lalan sntiasa ada skill mmujuk anak, manakala saya yg konon ngis sedih sgt sambung tdr, dgn alasan x sgp tgk bby selseme dn merengek 


Tapi, bagi saya ada hikmah anak kurang sihat ni, dia baru 19hari, so bila B tak sihat saya sbgai mummy dia sgt alert, ank tidur pn saya tenung 24jam mksure dia selesa, 


Skg, my bby da 22hri?
allhamdulillh beransur sembuh :)


Lady faizal,
Fatinfashiekin



Sent from my iPhone

IPHONE BARU !

Malam tadi masuk bilik,
Saya ternampaklah ada kotak hp baru.
Peh! Hati bunge-bunge lah bile nampak.‎
Tapi, buat-buat tak nampak,‎


Lepas incik lalan solat isya',
Saya bawa baby masuk bilik nk tidurkan,
Incik lalan duduk kat katil dn ambil kotak hp baru tu.. saya still buat2 busy dan xnmpak..


Then incik lalan kata :
"Iphone lama saya, saya dah upgrade tau.. dah ada instagram dn semua app yg awak nk"


‎Saya balas :
"Haaaaa--" -ceh konon tak amik port


Kemudian incik lalan sambung ayat :
"Awak ambil lah iphone lama saya tu, saya dah ada iphone baru!!!!! Jangan jelesssssss" -sambil sengih2 menunjukk.



Ingt kan lah iphone baru tu saya punya T_T‎
Manelah tahu hadiah sebab bersalin kan.
Ceh! Nasib baik tak konon beria happy gile tgk kotak phone tu td ingtkn saya punya, kalau tak,
Buat maluu je T_T


Ok. Actually tak kisah pun,‎
Saya still ada phone,
Last month incik lalan dpt freegift tab pun ada lagi tak guna, ni incik lalan bagi pula iphone lama dia. Tak tahu dah nak guna buat apa 3biji hp ni..


Since jadi mak-mak,
Jarang tgk phone,
Asyik tenung muke anak.
Sindrom mak baru belum hilang,
Anak beyak pun mommy dia happy kemain,
Anak sedawa pun mommy dia happy kemain,
Anak selseme mommy dia nangis sbb ksian,
Hahahah.




Lady faizal,
Fatinfashiekin


PROJEK AKIKAH BABY KASEH

Peh. Lama tak update blog.
Sejak jadi emak-emak ni. Haha.


Almaklumlah, 
masih 24jm nk tenung muka anak sendiri, 
mas‎ih rasa tak percaya yang wajah tu rupanya selami duk dalam perut saya,
Tendang-tendang perut saya,
Dah depan mata dah sekarang. Hehe‎



Aha, walaupun dalam tempoh berpantang,
Busy juga sebab nak pikirkan,
This 28/2/2016 kan nak buat akikah.


Saya plan nak ambil 2 kanopi,
Scallop warna pink+purple,
Mesti tomeykann-- hehe


Actually puas ler saya memujuk incik lalan untuk setuju buat pelamin for baby. Tapi, incik lalan kata "no".. so saya tukar lah kepada ambil 2 kanopi walaupun ruangtamu rumah luasss daaa.. saje je.. bak kata suami saya "kalau buat majlis lorat lah awak ni.." haha.. 



walaupun incik lalan kata "nk kanopi ke nak tukar tayar kereta baru 4biji.. pilih? ".. saya still kata.. "nak kanopi. Nak scallop warna pink+purple. Dah terbayang-bayang kat mate ni haa tiap kali pejam mataaa"..lalu incik lalan tarik rambut saya sbb saya ni kuat berangan sangat dia kata.



Saya : 
Kambing nanti awak nak bawa macammana? 


Incik lalan :
Ambil yang siap lapah lah, kan senang.


Saya :
Ala, suruh lah penjual tu hantar hidup-hidup, nak ambil gambar dengan kambing kaseh. Nak ler tengk, macammana rupa kambing kaseh tu nanti. Pastu kalau hidup, nanti ramai-ramai boleh sentuh kambing tu, pastu ambil gambar buat kenangan. Baby dah besar nanti kita tunjuk gambar kambing dia.


Incik lalan :
Gambar kambing pun nak ambil ke? *sambil dia pandang aku dan tepuk dahi aku sebb lorat* haha



Next plan,
Baju untuk akikah,
Saya plan untuk saya dan incik lalan just pakai baju nikah kami (konon mcm pengantin baru haha),
Tapi baju nikah saya tak sesuai untuk breastfeed pulaaaa... hmm, xpa, nanti kite fikir semula ye..



Oh ye,
My kaseh dah cukup jambul dah,
Nak tunggu 28/2 untuk bcukur,
Saya rasa rambut dah paras bahu dah. Hehe.
Majlis cukur jambul dan tahnik berjalan dengan lancar, total berat rambut my baby 1.89g.. total bila didarabkn harga emas, kami genapkan jadi RM350.00...


Ok,
Next projek,
1) sunat baby
2) tindik telinga baby 



Lady faizal,
FatinFashiekin


KASEH ANEEQA FARZANA


Nama my baby
"Kaseh Aneeqa Farzana Binti Ahmad Faizal"
Yang bermaksud 
"Kasih Yang Cantik Rupawan dan Yang Bijaksana"‎


Kenapa saya pilih 
1) Kaseh
2)Aneeqa
3)Farzana


1) Kaseh :
Incik lalan nak sangat anak perempuan nama ni, katanya ada kemelayuan kelembutan. Dalam masa yang sama bagi saya, ia menunjukkan betapa rasa "kasihnya" kami ber2 pada cahayamata kami ni. Dan sebagai lambang kasih antara saya dan incik lalan *bluerk* haha


2) Aneeqa :
Saya memang mencari pangkal nama yang bermula dari "A" bagi mewakili nama suami saya Ahmad. Setelah mencari antara Affiyna / Athirah, akhirnya saya memilih ANEEQA yang bermaksud "Yang Cantik Rupawan".. yela, kalau Atika dah biase sangat kan? Aneeqa mcm something special hehe


3) Farzana :
Masih seperti diatas, mencari nama bermula dengan pangkal "F" bagi mewakili nama suami saya Faizal. Mula-mula nak letak nama Felinna. Tapi sayangnya Felinna tidak mempunyai maksud, ia nama islam. Puas saya rujuk pada ustazah2. Kemudian terpikat dengan nama "Farzana".. yang bermaksud "Yang Bijaksana"..InsyaAllah semoga my daughter menjadi seorang yang bijaksana macam daddy ye :)


‎Lady Faizal,
FatinFashiekin