FOLLOWER

NUFFNANG ADS

SAYA BERPANTANG MODEN

Saya memang wanita yg tk percaya pada pantang "adat" 100%. TAPI, saya ikut mana yang saya rasakan wajar sahaja macam berbengkung (actlly before khwin sy mmg rajin pakai corset knon ikut che ta haha), mengenai penjagaan makanan pun Allhamdulillh my mom bkn jns tlalu ketat, apa yg sihat saya makan so saya still follow snrai mknn pntg yg my mom sediakan. Saya juga masih berurut seperti org lain.


Cuma, part2 lain yg saya rasakan mengarut mmg saya tk buat. Minta maaf. Saya lbh prcya vitamin bbnding jamu2 buatan bidan kg yg entah apa diletak tu.


Tambahan sebelum checkout wad, doc pesan "jangan ikut pantang2 melayu ni ye, yg sihat diambil, yg mgarut dbuang".


Masa saya pantang ni,
Bila org dtg ziarah, saya rasa yg buatkn ibu prgnnt bentan / postnatal depprssion adalah dsbbkan org yg ziarah banyak sangat mitos nya.


Bayangkn,
1 group datang tgk saya baring,
Dieorang kata "jgn baring tegak mcmtu, mengiring sikit nanti urat tegang" so ttiba group lain pula datang, saya pun siap2 mengiring takut kene sound.


Second group masuk,
Tetiba sound saya,
"Knpa mgiring? Nanti peranakkn kekiri" ok saya blur. Mana harus diikut. Huhu.


Ada juga yg meninggi diri kata "anak aku, aku jaga pantang dia 100hari perfect, ko kene jage kin, nnti badan gemuk" mcm2 lh dia up kn diri ank dia, tapi, bdan anak dia gemuk jgk even bpantang 100hr ketat lpas kwin ni. lol


Ada yg kata "org muda blagak xnk dgr ckp org lama, tlalu moden" bukan nk kata mlwan org tua, tapi orang tua dulu xda google, tradisi bpantang pn dari mulut ke mulut, dn mcm saya ckp td, stiap org cara pantang nya tk sama. So mana yg betul? Lain lh dh di guideline kn, ni x, my mom kata saya boleh mkn pisang, muncul org lain, sound saya mkn pisang. Eh !



Statement "kalau xpntg elok nnti da tua sakit urat" ini kelakar. Research mana yg myatakan ayt bknaan. Tk bguna juga kalau bpantang kemain tp lepas pantang cara pemaknn tk sihat. Bab sakit urat semua tu sbnrnya faktor umur dn the way anda punya lifestyle.


Bab berpantang 44hari atau 100hri bsama suami. Siti Khadijah RA isteri Rasulullah pun berpantang 44 hari begitu juga anak perempuan Baginda Siti Fatimah RA ( Ensiklopedia Perbidanan Melayu ).

http://naritaahmad.blogspot.my/2013/11/perlukah-berpantang-bersalin-sehingga.html?m=1

Peribahasa Lama " NAK SUAMI KEKAL SAYANG KENA PANDAI JAGA PERUTNYA" ... maknanya isteri kenalah pandai masak untuk bagi suami makan tapi sekarang ni dah tak boleh guna sebab ramai isteri dah bekerja... sibuk dan penat lagipun makanan kat luar ada banyak pelbagai dan lebih sedap .. kena ada peribahasa baru pulak

" NAK SUAMI KEKAL SAYANG JAGA DITEMPAT TIDUR ANDA "



Kesimpulan yg saya cb nyatakan, bpantang ikut badan anda, jgn memaksa smpi uall stress,


Apapun saya syukur sgt sbb my mom jaga saya sgt best, my mom kuat bpantang ikut adat, tmbhn kami jawa. Tp my mom xmmksa saya, tapi masih memantau. Tq mama ! Tahun depn akk bagi cucu lagi ye hahahahah


Lady faizal,
Fatinfashiekin





Sent from my iPhone

No comments: