FOLLOWER

NUFFNANG ADS

ALFATIHAH

Alfatihah untuk farid,
Macam tak caya dia dah tak ada.

Farid adalah suami kepada sepupu saya (linda),
Baru haritu saya buka semula gamba2 pkahwinan mereka
Dan bertanya linda mengnai bridal.

Tiba2, semalam, subuh,
Dapat panggilan farid dah tak ada.
Semoga linda tabah.

Tahu,
Memang susah.
Memang sukar.

Berat mata memandang,
Berat bahu memikul,
Sedangkan saya rindukan tunang pn tak tertahan,
Apatah lagi "kehilangan" suami tsayang selamanya.

Alfatihah untuk arwah mohd farid,
Semoga ditempatkan dikalangan orang beriman,
May Allah grant him to Jannah.

MAROS AZWAN (MOMAPIXEL) MY OFFICIAL WEDDING PHOTOGRAPHER


My Official Wedding Photographer
 

 

Memperkenalkan... my official photographer,
dia kawan kepada incik lalan.
Rasa sangat bertuah dpt jadikan dia our OP,
dah lah gambar-gambar dia semuanya cantik-cantik,
then kawan kepada incik lalan, incik lalan tu dah lah pemalu dan kaku bergambar,
so dengan adanya sahabat dia ni, diharapnya dapat mengubat rasa kaku dia.
 
kalau saya,
bab bgambar, no hal.
always get ready hehe
 
 
Maros azwan ni mmg best !
Saya dari dulu suka hasil kerja dia, incik lalan pun asyik2 puji hasil kerja maros.
Maros bagus lah. Maros kreatif lah.
Before plan nk khwin actually saya dah aim
"maros akan jadi my oficial wedding photographer !!"
 
Sekarang maroz azwan ada buat videography juga tau.
So masa nak minta maros jadi our OP tu rasa seram2 juga lah takut kecewa,
manatahu hati dia dah teralih terus ke videography. Rupanya dia still buat gambar lagi.
 
Uols boleh lah review hasil kerja maroz azwan ni ye :)
  Official Page : Momapixel
Facebook : Maros Azwan 
 
 
 
 
 
 
Tak sabar nak bkerjasama dengan maros azwan !
 
lady faizal,
FatinFashiekin
 
 
 

NASI GORENG ATKINS (CAULIFLOWER)


Bagi pengamal diet atkins,
Nasi adalah "tak dibenarkan" walau sebutir !
Dilarang !

Click lini dibwah :
http://profhariz.com/diet-atkins-peringkat-1-induction/

Sejujurnya saya sgt happy mengamalkan diet atkins,
Lg2 bila join group "kelab diet atkins (malaysia) kt fb,
Semua fokus nk kurus.

Mereka akan share resepi bdasarkan mknn lulus atkins,
Syok ! Saya pn tjebak tliur tgk resepi
"Nasi goreng atkins menggunakan cauliflower"
Rasa mcm nasi goreng sebenarrr.

Ok dan objektif sebenar diet !
Semoga incik lalan bagi hadiah gopro pula kt saya pasni.
Hahahha. Nak gopro !!!
Sebelum ni monopod kn.
Skrg nk goproooo-- please !!!!!!
Haha.

48-45kg,
Sikittttt lagi !

Lady faizal,
Fatinfashiekin

WAKE UP CALL !

Raya dah habis !
Wake up !
Kembali sedar !

Fitt kan body kembaliiiiiiiiiii.
Kata nak ada kaki panjang,
Kata nak peha fit,
Kata nak perut flat.
*tampar pipi*

Sikit lagi to 45kg !
Comeon !

Lady faizal,
Fatinfashiekin

WIDE SHAWL GUCCI

Seumur hidup,
Pertama kali pakai shawl melekap didahi.

Rasa pp ni selambak,
Dahi pula rasa berangin je,
Almaklumlah dahi luas.

Tapi saya janji,
Lepasni tak pakai lagi,
Rasa x confident gile.
Incik lalan pun kata "bulat" !!!!

Hahha

Untung lah uols yg berdahi bujur.
Macam saya di dahi lapang dn luas
*tak pa org kata jendul ni mrah rezki :p

Lady faizal,
Fatinfashiekin

SALAM TAKZIAH MH17

SALAM TAKZIAH kepada shima, asnawi dan kak salina atas kehilangan abang tersayang yang menjadi korban nahas MH17.

Its sooo sad. Seriously sad,
Baca status mereka boleh membuatkan saya mengalirkan air mata,
Apatah lagi yg merasai kehilangan darah daging sendiri.

#AlfatihahAliBinMdSalim
#malaysiaberkabung
#mh17

NOTIS PANGGILAN TEMUSIASAT


 
Hari raya tahun ni,
saya dapat surat cinta dari JPJ
yang bertajuk
NOTIS PANGGILAN TEMUSIASAT
tajuk surat mengejutkan. haha
 
 
 
yela,
NOTIS PANGGILAN TEMUSIASAT !
macam kesalahan saya dalah membunuh.
 
sebelum mama call dpt surat saman,
since malam sampai pagi saya mengada konon mrjuk dgn incik lalan,
pasal apa dn mgenai apa saya tk ingat,
yang saya ingat, dia call saya tak angkat.
yg pasti atas kcuaian incik lalan,
saya tak pnh bt salah spnjng couple k.
saya baik. hahahah.
 
 
bila mama call
"haaaa, kene samannn yeeee"
terus segala usus dalam perut mengecuttt.
rasa pucat.
yela. saman semstinya RM300 okeh !
 
lepas mama call,
bru terkedik kedik pegang hp dn dial
no 019----9329
baru lah mencari-cari insan kesayangan,
baru lah buat suara comel
"macammana niiii kite kene samannnnnnnn"
 
pastu incik lalan balas :
"haaaaa, tu lah, Allah balas cepat je,
awak kalau bt perangai mesti akan kene saman kn.
hahahah. suke nyee. suke nyeeeee"
 
 
tapi betul lah,
ni bukan kali pertama,
saya kalau konon2 gedik merajuk PMS
dgn incik lalan,
esoknya cnfirm dpt surat JPJ.
 
mengenai notis panggilan tu,
saya tk dapat hadir menghadap pak jpj tu,
kak sue bsalin, xda sapa ganti,
so incik lalan lah jadi penggnti saya.
kata saling melengkapiiiii,
kata sayang menyayangggg,
kena lah jadi wakil saat saya kesibukkan.
 
 
kesalahan saya adalah
"masuk lorong sehala"
cmni, actually saya tk pernah pi mydin ssorang,
selama merayau kemana-mana,
incik lalan lh driver saya,
masatu dia kena pi kerja sat,
so sementara tgu dia saya merayau di mydin,
masalah saya adalah saya tahu masuk,
jalan keluar tak tahu.
so saya keluar mydin melalui "jalan masuk"
saya ingt kn line clear.
puas toleh kiri dan kanan.
rupanya incik lalan kata bdsar kn kamera,
pak JPJ bsembunyi di parking mydin.
ciss ! hahaha


Ladyfaizal,
fatinfashiekin

 
 


PLANNING TAK MENJADI

Semalam sangat happy dan haru,
Even banyakk plan x menjadi
Tapi still happening.

Subuh2 dah gerak ke melaka,
Incik lalan bt appointment utk saya htr kreta pukul 8pagi,
Kelam kabut pas subuh drive kmelaka,

Pagi2 dah whatsapp dia suh pakai bj warna purple,
Nak sedondon gituhh hehe.

Ok, nk straight forward cerita,
Nk dijadikan cerita, kn incik lalan beli kn monopod,
So saya da seminggu ajak incik lalan pi klebang,
Yela, nk feeling2 ambil gambar menghadap pantai..
Nk ke port dickson jauh sgt.
Orang dh bg monopod, so hrgaiii lah

Thatsy juga lah saya beria suruh incik lalan pakai bj purple,
Nk selfie secara sedondon mhadap pantai kononnya.
Tapi semalam dia lalu satu jalan saya x pernah lalu

Saya : ni bukan jalan nk ke klebang kan ?
Dia : klebang tu bukan besttt, ape je ade kat klebang tuu,
Kite gi pengkalan balak, lagiii best.
Saya : yeke ? Tapi klebang lg best lh, boleh main layang2
Dia : tak best, tak cantik ambil gmbr, kite gi pengkalan balak k.

Pelik. Dari nk ke klebang tetiba dia kata nak ke pengkalan balak.
Jauh pulak tuu. Pelik-pelik.

Lepastu, setelah 30minit perjalanan,
Dia membelok ke afamosa (-_-")
Nak jumpa kawan katanya, ada benda nk discuss,
Sekejap je katanya,

Dari 4.30 sampai 6.30 petang,
Kawan incik lalan tak muncul2,
Dalam waktu tu dah 4 kali kami round afamosa,
Keluar masuk gate afamosa
Selfie pun berpuluh-puluh keping,
8 kali incik lalan asyik ulang alik kereta dan lobi hotel.
Kami sempat pekena dn lepak kt warung roti canai,
Kawan incik lalan still tak muncul tiba.

So kesimpulannya,
Segala plan terbatal dsebabkan menunggu kawan incik lalan,
Dah dekat magrib baru kami gerak balik,
Tu pun mber incik lalan tk pick up phne,
Last dia pick up pukul 5ptg kata tgh drive ontheway,
Tapi dah 6.45 still tk muncul lagi, so kami give up.

Balik tu, kami direct pi mydin,
Incik lalan kata " jom teman saya cari minyak masak dn sabun cuci pinggan"
Huhu. Jadikkk lah. Dapat juga dating2 mesre2 sambil menolak trolley.

Tapi bagi saya,
Even berjam jam tunggu kwan incik lalan,
Happy juga sbb dapat lepak free dan santai dengan dia,
Dan kesian juga kalau saya tak teman dia,
Rasanya kalau incik lalan sorang2 tunggu kt lobi hotel
Dari 4.30 petang sampai 6.30petang,
Mesti dia dah berubah jadi TUGU PETINGATAN kat situ.
Hahhahaha.

Next week ada lagi,
Dont worry :)

7.50 mlm kawan incik lalan msj
"Sorry, saya terlupa"

Hmm, pukul 5 kata ontheway,
Ttiba tlupa pula.

Lady faizal,
Fatinfashiekin

UNTUK KAWAN


betapa mudah manusia menggantikan cinta.

seorang kawan aku sedang merana.
kawan2 semua kata "dia tak pernah menangis. entah bagaimana dia tanggung kesedihan dia itu"

tapi dia menangis di depan aku.
tidak apa, rahsia kita.
menangislah.

kadang2, kalau kau tunjuk sayu kau depan orang pun, mereka bukan boleh faham.

aku tak pernah memaksa kawan aku itu tinggalkan jejakanya. sebab aku terlalu mengerti rasa dipaksa melupakan sesuatu yang kita percaya.

"mamat itu syaitan. lupakan dia"
"mamat itu kejam. ramai lagi."
"mamat itu celaka. cari lain"

ingat senang, agaknya.
tak apa, selagi aku ada, aku akan layan hati kau. itu yang kau selesa, kan?
satu hari nanti bila kau dah penat, kau akan redha.

tapi sayang itu bukan sesuatu yang mudah2 dilupa.
dan untuk sesetengah perempuan, buatlah apa saja, rasa yang rasa ini payah sekali mau mati.

cumanya, ia sedikit2 membunuh.


seperti aku yang katakan "aku faham".
rasa itu milik kamu. cuma kamu yang tahu.


aku bisa mendengar, kawan.
kerana aku tahu bagaimana rasa sunyi itu.
tanpa sesiapa mengerti kamu.

kuat. kuat.

tidak apalah kalau kita diganti. harapnya gadis itu bisa menjaga cinta kita itu dengan manis, seolah kita tatang dia dulu.

kuat. kuat.

jangan diharap. cuma kuat.
tuhan itu adil.
SEMOGA PULIH YE KAWAN :)
 
 
 
 

BILA NAK KAHWIN

Kalau dulu,
Pi mana-mana orang tanya "bila nk kawin?"
Rase nk cubit2 lengan setiap orang yg tanya.

Lagi bit stress bila orang bertanya parent kita,
Dihadapan kita. Haih.
Sian mak ayah kita,

SEKARANG,
Terutama this raya,
Berkobar-kobar nak cakap tarikh khwin pd org yg dulu
Very the busy body tu
*kibas shawl*

Bitt sad,
Bila jumpa kawan lama yg still not couple,
Still tertanya bila agaknya akan khwin,
Then mereka mengluarkan statement
"Lain la kau kin, bahagia.. dh dilamar pun"

Hmm,
Entah. Bila orang keluarkn statement saya yg sekarang,
Saya akan menarik nafas dalam dan diam.
-menarik nafas dalam2 untuk rewind setiap kisah
-diam untuk menyusun kata.

So saya nk share pd uol yg still not couple,
Dan still tk tahu halatuju,
Asyik tertanya "bila giliran aku"

Saya dan incik lalan,
Sebelum kami bertemu,
Kami dh harung mcm2 dugaan.
Dia dengan dugaan hidup dia,
Mnakala saya dengan dugaan saya.

Tapi tuhan temukan kami dengan cara paling mudah,
Tuhan kenalkan kami dengan cara yg 1 dalam 1000,

Saya pernah duduk bercerita dgn incik lalan,
Cerita tntang kisah lepas,
Kami akan sama2 ketawa dan kata
"Ini hikmahnya kan,"

Dulu saya pun macam kalian,
Tertanya bila nak ada pasangan hidup,
Tengk orang ada boyfriend pyayang mula lah sedih,
Bandingkan diri sendiri dengan org lain

So saya nk uol yg give up,
Please sabar. Percaya pada janji Allah.
Saya pernah berada disituasi anda berada

Cuma,
Jgn disebabkan nak sgt ada psgan,
Terjadinya tersalah pilih orang yg salah.

Biarkan Allah yg bawa pasngan kita pd kita,
Dalam cara tk disangka sangka.

Contohnya, dalam cara :
1) rupanya kawan laki kita da 20tahun suka kita
2) pergi shopping cmplex tlangar trolley somebdy then rupanya jdh kita
3) tersalah hantar mesej then rupanya dia jodoh kita
4) Beli barang online pada somebdy rupanya tu jodoh kita
5) sakit perut gi klinik org sbelah kita sakit kaki, rupanya tu jodoh kita
6) ada kereta dh blok krte awk sbb nk ke tnds awam dn tgl kn no phne kt wiper krte awk, rupanya tu jdoh awak

So, persiapkn diri sebaiknya ye.
Biar lah kita pernah disakiti pasangan kita yg dulu teruk pun,
Hikmahnya, Allah nk kita menyayangi psgan kita yg skg.
Supaya kita tk seburuk prgai psgan kita yg lama.

Biarlah Allah bt kita ttunggu 10 thun xda boyfriend,
Hikmahnya, bila dpt suami / isteti je,
Terus kita taat setiaaaa..

Allah sebaik-baik perancang

Lady faizal,
Fatinfashiekin

TIPS SEMBUHKAN JERAWAT

Sekarang tiap malam sebelum tidur,
WAJIB !!!

1) Cuci muka sambil urutkan wajah selama 30saat
2) Tonyoh muka dengan sebiji limau sampai merah padam
3) Sapukan nixoderm diwasan muka yang berjerawat

I dont know why lah kulit naik jerawat pasir,
Tang dahi pula tu. Eeer, sakit hati.
Rasa sangat-sangat tak confident.

Dah 2 minggu pergi kerja tanpa bedak / pelembap muka
Apatah lagi blusher.
Disebabkn saya panik dengan apa terjadi diwajah saya,
Saya stop kn semua makeup !
Pi kerja cuma pakai eyeliner + lipstik merah mcm kucing mkn anak,
Dengan tujuan untuk cover muka tkpakai apa2,
Tapi konon nk tjuk ada bibir merah yg sweet. Haha

Tapi Allhamdulillah,
2minggu tonyoh nixoderm,
3hari tonyoh limau,
Npk bkurangan. I like !

Saya rasa jerawat naik sbb before this 2 kawan tny apa rhsia sy jaga kulit,
So iols pun macam terasa diri rupawan gituh,
Terlebih perasan sambil kongsi tips,
Minggu depan nya naik jerawat. Hampeh.
Donia balas donia.

So kepada uols yg ada jerawat,
Feel free to use this tips.
BUT REMEMBER ! setiap orang kulit blainan,
Macam kulit saya ni selama saya hidup,
Sapu apapun tk da masaa.
Kaau uols jenis kulit sensitif jgn tiru aksi saya.

Bila tonyoh limau pada kulit muka,
Uols akan rasa bit pedih,
Dah habis tonyoh,
Biarkan mengering then bilas.
Lepastu masuk bilik,
Ambil nixoderm,
Sapu pada jerawat,
Muka akan terasa sangat2 sejuk.

Kalau xtaham mesti akan bilas,
macam saya ni,
Makin pedih saya akan kata
"Padan muka kau jerawat ! Kuman ! Mati lh kau ! Mati !"
Hahahahh

Incik lalan : nk kite belikan awak kertas pasir tak ?
-- kurang asam mamat ni.

Lady faizal,
Fatinfashiekin

IDEA BAJU NIKAH

Sebenarnya saya blur dan confius,
Ada kah perlu menyewa baju nikah ?
Adakah perlu membeli baju nikah ready made ?
Adakah perlu membuat baju nikah dn htr ke tailor ?

Kalau sewa pun paling mahal RM500 ke 1K,
Kalau beli siap memang berpatutan tetapi dikhuatiri,
Baju yang dipakai sama dengan tetamu. Haha
Kalau nak custom made kat tailor,
Haih saya niiiii, tak pakar bab material baju,
Kalau sales girl tu tipu pun bukannya tahu,
Lepastu tak tahu nak buat jenis baju nikah macammna

Zaman sekarang,
Kat pasaran terlalu bersepah dengan lambakkan
Baju seperti baju pengantin.

So sekarang saya confius,
So sekarang saya rasa nk sewa je, senang,
Dah siap, tak pyah pikir2.

So sekarang incik lalan tak setuju,
Incik lalan kata
"Tak pa, saya tahu cari material kain utk wedding,
Awak ikut je saya" ---- ceh mamat ni. Haha

Ye dia mmg tahu,
Tp bb minat kami kontra,
Terutama pemilihan busana,
Almaklumlah, faktor umur. Huhu.

Kalau uols th mjahit ke,
Blh tlg saya utk bju nikah saya ni,
Atau share keserabutan persiapan,

Feel free to email me :
Fatinfashiekin@yahoo.com

Lady faizal,
Fatinfashiekin

SELFIE WITH MONOPOD

Dapat surprise dari incik lalan,
Memandangkan saya sangat suka ber"selfie",
Dia beli kan monopod.
Sebelum bagi tu dia sengih2 dah,
Pastu ulang2 kata
"mesti awak suka, mesti awak suka, mesti awakkk sukaa"

Masa dia hulur, saya pelik.
Saya pelik sebab,
Untuk pengetahuan uols semua,
Incik lalan paling menyampah tiap kali saya berselfie,
Yelah, dalam 5 minit saya akan snap 50keping gambar
Muka diri sendiri. So incik lalan sgttt bosan. Haha.

Tu baru 5 minit, uols bayangkn kalau pjalannn melaka ke KL
Dan saya tak henti selfie. Berape ratus keping ?
Pastu saya siap pesan "jangan delete ea !"
Yela, ambil gmbr guna hp dia, gambar cantik,
Hp saya blur. Sbb tu x heran sgt.
Jumpa incik lalan baru selfie habis2san.

Dsebabkan saya tahu incik lalan anti saya bselfie,
Bila dia hadiah kn monopod sambil kata
"Hadiah untuk awak, awak kan suka bergambar,
Mesti awak suka"

Saya cuma balas :
"Ye ye !! Terime kasihhh !! Nak upload kat instagrammmmmm !! "

Yes, monopod tak da lh mahal mana,
Tapi yg mahal bagi saya, value dsebalik pemberian tu,
Kat mulut dia slu bising saya suka bgmbar,
Tapi dalam diam, dia berikn alatan bgambar,

Lepasni mudah iols bselfie.
Ok. Next week nk pi pantai klebang !
Selfie kat sana. Haha

Aha, gambar bakul tu,
Bekalan lunch for him.
Semalam kami picnic
-paku pakis masak lemak cili api
-ikan goreng
-sambal belacan dan petai
-bubur keladi
-popia nestum

Ladyfaizal,
Fatinfashiekin

SURVEY GUBAHAN HANTARAN #RIBBONSTIES


Survey-Survey dan terus Survey,
Ideaa please come to me,

Currently sekarang mencari idea untuk DIY hantaran,
Untung zamn sekarang,
Gubahan makin simple,
Tapi tu lah yg mcekik darah.
Haha.

Ladyfaizal,
Fatinfashiekin

SURVEY KAD KAHWIN

Kad kahwin idaman hati,
Menepati citarasa, simple + menarik.
#rusticinvitation

Macam senang je nk buat,
Bab lace dn doily paper tu je mcm lecehh.

Dah tunjuk kat mama dan incik lalan,
Mereka ok je.
Tapi kalau kena bajet, I'm on.
Kalau tk kena bajet, I'm off.
Haha,

Eh, bajet kad kawin kena fikirkan juga tau.
Sebab itu dah termasuk dalam pelaburan besar,
Belum tentu 1k kad yg kita edar tu,
100% yang datang,
So kena bijak berbelanja.
Setuju x ? :)

Ladyfaizal,
Fatinfashiekin

KENAPA AKU ADA BLOG


orang cakap--
cinta, sayang, kasih, seumpamanya itu biar didiamkan dan tak dibagitau.
biar sendiri mengerti.
biar terus faham sendiri.

bukan aku.

sebab esok mungkin tak tertulis untuk aku--
maka dia perlu tahu.

harapnya--
bila aku sudah tak ada--
akan ada yang mencerita tentang aku pada dia.

cintanya,
kasihnya,
sayangnya.

agar dia tak tertanya2--

:)




Cp : fynnjamal