FOLLOWER

NUFFNANG ADS

TUKAR BENGKEL

Bengkel call dan kata masalah temperature bercampur masalah enjin yang kritikel.

Abah infom saya,
Saya infom incik lalan,
Sebab takut lah kena tipu !

Incik lalan sangat tak berpuas hati dengan jawapan mengenai "enjin" dan khuatir ditipu kerana saya pernah ditipu berkaitan pembaik pulihan kereta.

Then tiba2 incik lalan kata
"Hantar kereta ke Melaka"

Katanya dia nak tengok2,
Katanya sy py meter gelong,
Katanya tiada kaitan enjin.

Saya okeh je,
Memandangkan saya pun balik petang,
Dia pun melawat farm di kawasan saya,
6 petang dia datang farmasi,
Kebetulan abah pun ada.

So explain punya explain.
Saya bawa lah kereta,
Incik lalan follow belakang.

Cuma, yang hanginnya.
Sepanjang perjalanan,
Temperature kereta saya cun je (-_-)
Langsung tak bermasalah (-_-)

Bergurau lah kereta ni !!!!

Kemudian,
Lepas hantar kereta.
Makan-makan ketam !
Nyummy ! Hehehe


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MACAM COOL JE-MACAM COOL JE-MACAM COOL JE

Harini gi kerja naik skuter,
Mule-mule rasa x confident,
Dah lama biarkn skuter tu tau.
Yg guna abah dengan mama je,
Tu pun setakat ke kedai runcit.
Saya ?? 3 tahun tak bawa skuter tu melepasi sempadan halaman rumah.

Since kereta rosak,
Bawa je skuter.
Nk pjam krete uncle.
Malas lah. Leceh.
Biasa nya kereta rosak bawa kereta acik sebab acik jarang guna kereta dia tu.

So, pagi tadi, terfikir,
bawa je skuter !
Mula2 memang blur-blur juga
Lupa jalan kecik yang boleh dilalui tanpa helmet. Haha. Tk mau lah pakai helmet. Rosak shawl iols nnti ;p

Bila mula bawa harini,
Terus rasa diri ni cool gila.
Terus rasa diri ni remajaa gila.
*kibas shawl*

Sepanjang jalan,
Selisih dengan custmer,
Naik lenguh pipi tersengih-sengih.


Pergi singgah beli breakfast,

Semua tanya :
"Kereta mana ??"

Saya jawab :
"masuk UNIT RAWATAN RAPI ICU sebab cedera parah"

Semua orang gelak.


Kemudian dapat makanan free !
2 bungkus nasi lemak.
Wah ! Untung betul harini !
Berkat sengih sepanjang jalan.

Then ke pejabat pos,
Saya parking motor kat kawasan kereta.
Dah parking baru ingat
"Hoi kin ! Ko bawak motr, bukan kereta ! Yg ko tamak parking motor kat kawasan petak kereta pehal !"
Hahaha


Then yg spoilnya,
Ke pejabat pos jap sebab nak settlekan bill, tiba2 akak kaunter tegur :
"Umur awak berapa ye ? 27 ke ?"
(-_-) see, selama ni saya nampak tua.
Harini berskuter baru orang perasan yang saya ni masih muda remaja anak dara bergetah kecik molek (-_-)

Ini semua salah pasangan ! Dia nampak muda, saya nampak tua (-_-)

Mulai harini, bagi shift 9pagi-6petang. Nak bawa motor je. Senang dan mudah. Tak da lah hegeh-hegeh melintas jalan lah. Cool gila.

Yang penting.
Nampak muda.



Masih remaja,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

DOKTOR GIGI

Tengah kemas-kemas farmasi,
Ada custmer,
Borak-borak. Then dia bg kad kata doktor gigi.

Macam tahu2 gigi tengah blubang ni !
Seram nye !!!
Nak pergi ke x ni !!

Saya selalu bayangkan,
Kalau doktr gigi tengah gerudi gigi saya kan, then tergerudi gusi sekali,
Kemudian gusi saya berlubang dan berdarah !!

Scary-scary

Nak ajak mama,
Sebab mama pun tengah sakit gigi.
Hewhew.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KERETA SAKIT LAGI

Kereta rosak lagi !
Macam ada saka tau,
Baru start enjin tibe2 temperature ke "HOT" tapi lama2 bawa dia balik "normel" tapi tiba2 dia naik lagi, then tak sampai 1 minit dia normel lagi.

Eh temperature ni bergurau.
Ye, pernah terfikir dan terbising kat telinga ni suh beli kereta baru.

Tapi, tu lah.
Bila dia buat perangai dan sakit memang terfikir nak beli baru tau.

Tapi bila dia dah sembuh,
Terus tak jadi ! Haha. Terus rasa perlu hargai nikmat yang ada. Huhu.

Antara yang membebel macam biasalah incik lalan. Dia cukup anti pada kereta saya. Kalau lalu sebelah kereta saya, dia tendang saya punya tayar. Kurang asam kan ? Ye, dia memang zalim (-_-)

Saya ni kedekut binti hajah bakhil. Kalau boleh hujung bulan tak nak bayar hutang kecuali bill HP. Haha. Malas nak depressed2 lah. So bila gaji, pk utk dating dn family. Settle. Sonang hati.

Nanti lah ea asyik bagi cadangan tukar kereta baru. saya tengah bujang ni. So relak. Sekarang ni bujang, enjoy. Orang kata, anak dara kalau pakai kereta besar baru cantik2 ni, nanti orang bujang takut nak meminang. *Hah ! Hambek, aku dapat duda. Hahahahaha.*

Kesimpulan,
Selagi kereta tu gerak. Saya bawa. Then sapa2 masuk meminang nti, nk letak hantaran kereta BMW X6 sebijik. SETTLE. Hahaa

Peace,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

TUHAN, JAGAKAN DIA

Since incik lalan bawa saya jumpa family dia, tiap kli bborak dlm phone dengan incik lalan, saya rasa "malu-malu kucing"

Rasa pipi yang tk berapa putih ni,
Terasa pink-pink
Huhu

Macam terbayang-bayang wajah mak ayah incik lalan bile dengar suara incik lalan, suara pun sipu-sipu gituh.






TETAPI,
Sedang saya tersengih sendirian.

TIBA-TIBA,
teringat pula,
Sahabat baik saya yang dah nak kahwin, tapi ada masalah dalam rezekinya,

Dikala betul2 memerlukan.
Disekat rezeki.
Disekat masa.
Disekat sedikit baki yg tinggal utknya.
Beberapa bulan sahaja lagi majlisnya.

Semoga ada hikmah disebalik apa berlaku. Semoga dimurahkan rezekinya. Semoga diringankan bebannya. Semoga dihilangkan segala derita dalam jiwanya.



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

TIPS BERJUMPA MAK/AYAH MERTUA KALI PERTAMA

Assalamualaikum.

Memandangkan memori masih segar diingatan. So nk bagi tips juga. Hehe. Kerana, saya sendiri sebelum jumpa mak ayah incik lalan, 24jam duk menggoogle TIPS BERJUMPA BAKAL MERTUA. Haha.

Adalah normel sekiranya anda mengeletar, resah gelisah dan berfikiran bukan-bukan sebab simptom-simptom itu adalah simptom gelisah yang membahagiakan. Rasa gemuruh mesti akan ada sebab sebagai manusia we want to create good impression on others.

Ok, jom mulakan.
Hehe.


1) BAWA BUAH TANGAN :
Masa saya berjumpa mak ayah incik lalan, saya bawa makanan. Memandangkan homestay yang mereka menginap tiada dapur gas, so, saya ambil peluang sebaiknya. Masakkan lunch untuk mereka. Buat Mee bandung / Bergedil / Labu masak lemak / Ikan goreng / Sambal belacan / Ayam Ungkep. Mereka makan depan saya dan bersama saya. Hehe. Sambil bborak mesra :)


2) BERPAKAIAN SOPAN :
It's best to be urself, but be ur well-mannered self. Pakaian biar sopan...kalau memang biasa pakai baju kurung, then it yg terbaik. Tapi kalau tak biasa jgn paksa or u'll be so uncomfortable.

Saya, memilih baju kurung. Tapi even baju kurung, jangan lah dipakai baju kurung yang penuh berlabuci bermanik berkilau-kilau macam pengantin ye. Please jadi simple :)


3) RESTU KELUARGA ANDA :
Ok before anything else, jgn lupa sampaikan salam kepada mereka from ur family...this shows that u are there with their knowledge & not behind their back. Lagi pun ni menampakkan yg kita ada keluarga yg very much part of our lives...

Dn its sweet, abah dengan mama pun asyik ingatkn saya "kirim salam mk ayah lan, jangan lupa"


4) JANGAN OVER MENUNJUK :
Bersederhana...mesti nampak kemas & rapi. Kalau ur bakal dari keluarga middle income, jgn pulak u don urself with expensive branded stuff...takut mereka terkejut & takut nak jadi kan menantu. But even they r well to do...tak blh pulak outshine his mother...nanti dia feel threaten lak...so the best is to be moderate.


5) BERTINDAK IKUT SITUASI :
Whether u nak masuk dapur or not really depends on what happen after the first minute of meeting them. U have to assess the situation and his mother...sbb ada orang tak suka orang lain masuk dapur mereka..it's like their sacred territory. Or u can do homework, again, and ask ur bakal hubby...but then again most guys are oblivious to this. Best thing...lepas makan...gather ur crumbs and offer to bring the dirty dishes to the kitchen. Kalau Mak dia bagi green light baru masuk dapur & CUCI skali.

Mcm sya, kak gelak. Maybe npk sgt sy poyo mengelabah. Hahaha.


6) RAMAH DAN SOPAN DAN SANTUN :
Appear friendly tapi jgn ramah sangat...sampai offer info yg terlebih lebih. Listen more and talk less. And pls dun talk with ur mouth full of food... Senyum biar selalu di bibir tapi tlg jgn ketawa berdekah-dekah.


7) KEBERSIHAN DIRI :
Take note of ur personal hygiene ya...esp ur nails...both on ur fingers and toes. Nampak mcm perkara remeh but ppl notice this kind of things.

KESIMPULANNYA :

1) bawak buah tangan. preferably kalau buat sendiri.
2) pakai sopan. kalau boleh jangan pakai jeans and tshirt sendat.
3) Rajin ke dapur untuk tolong basuh ape2 pun walaupun letak pinggan atau cawan kotor
4) Jgn byak bercakap. Banyak senyum n iya kan saje ape yg org tua bcakap. jangan gelak mengilai atau kuat sangat
5) Jgn terlalu bertepek ngan bakal suami (bakal je tu kan... belum jadi suami lagi)
6) Duduk elok2 dan bersimpuh
7) Banyakkan merendah diri jangan bangga diri


Ingat,
tak perlu selindung..
kerana kita ikhlas sayangkan anak mereka maka dengan keikhlasan, insyaAllah, kita akan diterima


Hehe.

PEACE,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

HADIAH HARI JADI TERINDAH

Berjumpa family incik lalan dan adik-adik incik lalan. Hadiah hari jadi terbaik yang sewajarnya dikenang :)

Kepada yang gelabah2 nk berjumpa dengan bakal mertua. Cool & Relax ye.
Once you set on your first step, then the next steps will be natural.. Bila anda jejak kaki pertama kali, langkah-langkah yang seterusnya anda akan tahu apa yang perlu anda buat.. For me, it will comes naturally..

Dan saya pegang, Resam dunia realiti, kalau kita tak buat benda-benda yang membencikan, orang tak akan tak ada sebab, alih-alih nak benci kita, tak suka dekat kita..

Terima kasih incik lalan.
Walaupun dia tinggalkn saya dengan mak dia dan dia konon2 baca surat khabar dengan khusuk. Tapi xpa ! Nasib baik lah adik incik lalan ada. Dan kami dah ngam. Hehe.

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MY BIRTHDAY

Esok nak dapatkan hadiah hari jadi yang sangat-sangat-sangat istimewa.

Semoga segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan hendaknya.

Dan yang penting !
Saya akan hargai hadiah ini sebaiknya :)
Ia nya sangat mengharukan.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

TERIMA KASIH KAK AIDA

Thank-U kak Aida.
Dapat hadiah lagi.

Setiap tahun mesti ada ank patung dari kak Aida. Dicampur dengan anak patung lain2 dan dari incik lalan lah. Sampai kan, tak tahu nak peluk mana satu ;p

2 hadiah paling sweet adalah :
1) Anak patung
2) Bunga
Untuk perempuan,
Setiap kali dapat. Akan rasa seronok dihati. Rasa nya lain sangat.

Dari 2 hadiah tu, bagi saya, ada kasih sayang untuk kita peluk. Dan rasa bila terima sangat manis. TQ ye ! :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BIRTHDAY GIRL TO BE

Allhamdulillah.

Belum 26/10 lagi,
Tapi dah dapat wish dan surprise dari insan-insan tersayang ;')


1) My family
2) My Boss
3) My incik lalan

Terima kasih banyak-banyak juta-juta. To my family, thanks sebab setiap tahun jadi orang pertama wish paling cepat sebab birthday kakak sama bulan dengan awal 14oktober dan 26oktober. Mama pula buat surprise sebelum 14 dan 26 oktober. Huhu. Memang lah terkejut kan ! Balik kerja tengk ada cahaya lilin, tgk kalendar lama lagi. Ni bukan terkejut, tapi terkujat. Hehe.

terima kasih mama sebab tak pernah gagal langsung dalam buat kejutan untuk akak. Memng tiap tahun terkejut. Terima kasih adik2 dn abah sebab selalu berjaya menjaya kan drama kejutan.
:)

Terima kasih Puan Azlaini ! Sesungguhnya kak lah boss paling sporting kat dunia ini. Masa kejutan kat M-suites tu sebenarnya ekin terkejut gila lah.

1) terkejut sebab tiba2 dilaungkan "kita ada kejutan istimewa" dan tiba2 pintu restoren terbuka, rupanya kek tu utk ekin. Kalau x ada org, rasa nya dh nangis dn cium pipi akk. Tp sebab ramai org, ekin control2 senyum. Padahal tekak rasa tawar sebab tergamam terkejut nk ngis.

2) terkejut sebab kak alai ingt birthday ekin ? Rasa jatuh hati kat situ. Nti ekin lebih kaya dari kaklai, birthday kaklai, ekin hadiahkan kak kek yang dalamnya ada rantai berlian ea. Kak potong2 kek tu, jumpa rantai.. Haaa. InsyaAllah. Amin.


Then, thanks incik lalan. Bab ni tak mau detail2 sebab nanti dia marah. Apapun, thanks. Awak memang tak reti beromantik. Tapi awak sangat manis macam gula.

Adalah suatu penghargaan pada saya bila awak ingat birthday saya dan wish awal just nk makesure before 26oktober awak adalah terawal tpi sebenarnya ke3. Hehe.

Adalah suatu penghargaan pada saya untuk tahun ini sebab awak merubah sedikit jalan perhubungan kita dengan __________________ (statement rahsia sebab operasi under construction)

:)


Terima kasih dengan sangat banyak dari saya. Dan operasi baru, nk tgk siapa yg menjadi insan tepat 12tengahmalam pada 26 oktober nanti.

Hewhew

Birthday girl to be,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

MY SPIDER GUY

Umur kami ni jauh beza,
Tapi kdg2 dapat ajak dia buat benda gila dan luar dari kebiasaan umur dia.
Memang best.

Hahaha


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

DINNER (PENYAMPAIAN ANUGERAH) BY FARMASI


Salam
 
Nak share gambar dan aktiviti
yang berlaku di M-suites dibawah tajaan Farmasi
 
 
 
ada tema tau malamtu,
HIJABISTA & GLAMOUROUS
hehe. saya memilih peplum bermanik kegemaran,
dengan tudung bawal je dah.
memilih utk selesa.
nk bershawl boleh,
tapi tk ada colour sesuai dengan peplum,
nak beli baru rasa membazir pula.
so bedal bawal merah menyala. huhu.
 
antara aktiviti malamtu,
kami dikehendaki menulis LOVE LETTER kepada bos,
dan kepada kawan2 yang kita saying.
dan luahkn perasaan syg kita pada dia.
 

 

 
panjang lebar saya tulis,
saya kalau bab mengarang ni.
mmg panjang lebar haha.
almaklumlah fatin-novela katekn
 
 
Aktiviti seterusnya,
melakonkan watak.
mengelat ! saya dapat paling susah gila !
1) Amitha Bachan
2) Jep Sepahtu
3) Angelina Jolie
4) Jalaludin Hassan
 
 
saya tak dibenarkan bagi klue,
hanya dibenarkan menyanyi,
dan melakonkan.
bayangkan ea.. Amitha Bachan ? saya x minat Hindustan.
nk nynyi lagu amita bachan , lgi hampeh.
kemudian Jalaludin Hassan ? ape filem dia ek.
kalau hero tu tahu juga lah nk nynyi soundtrack filem haha
paling tk boleh blah Angelina Jolie ?
cme terfikir SIMBOL SEKSI DUNIA
nasib tak tunjuk buah dada hahahahhaa
 
 
antara aksi saya,
 
 

walaupun semua lakonan dn klue saya entah apa saya mengarut,
tapi biar lah, berhappy-happy.
saya ni kan bab2 ni terlebih over.huhu.
 
 
aktiviti seterusnya,
KOTAK BERACUN.
Ala masa saya jawab ni tak ada pula gambar.
tapi berdebar gila ok.
kak ain kena jawab soalan
"perkara paling kejam di farmasi pernah dilakukan?"
ecah dapat soalan
"apa pendapat anda mengenai bos anda"
masing2 berkaitan farmasi. kena jujur. kalau tak,
jadi bahan hehe.
 
saya dpt soalan seanang !
"cara anda tunjukkan rasa sayang anda pada orang
yang anda sayang"


mudah-mudah-mudah
 
saya jawab
"Kalau pada family, wajib bagi saya bila gaji tu
mesti ada sesuatu untuk family, bawa dieorang keluar,
have fun lah sbgai rasa tanggungjawab sebagai anak.
untuk pasangan, dia dah cukup berduit dah,
so saya lebih kepada buat kan something contoh
masakkan dia everyweekend dan picnic together
dan kalau uall nak tahu lebih lanjut,
ikuti http://fatinovela.blogspot/"
hahah. iols sempat promote blog tau.
 
kemudian, aktiviti makan-makan
Italian food. pavlova semua da
 






thank you Cheff !
memang sedap ;)
 
 
Then penyampaian hadiah anugerah bagi terpilih
 

 
Terima Kasih. tk sangka layak ;')
 
 
 

 
otai-otai farmasi.
segala benda ubat dihafal
segala penyakit tahu macammana nk settle kan.
customer br buka pintu pn da hafal apa cust tu nak.
hehe
 
dan aktiviti iols paling suka
BERGAMBAR LAH
 


 
 



 
LAST.
kejutan ! terima kasih kak Alai sbb ingat Birthday saya,
walaupun 26/10 nanti,
kkalai dah wish dn bt kejutan awal.
terima kasih !!! ;')
 


bulan12 nnti birthday kklai,
nk bt kejutan juga lah. hehe
 
 
Dear Boss,
thanks for everything,
May Allah will always bless you,
LOVE YOU BOSS
Thanks because always appreciate us
in what ever situation ups and downs
 
love,
FatinFashiekin
 
 
 
 


LAST YEAR ? THIS YEAR ?

Hehe.
Tik Tok Tik Tok


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

HEADER BLOG


Salam.

ni header incik lalan buat


tapi saya tak reti adjust,
jadi gile besar huhu

so incik lalan kata,
tunggu minggu depan (-_-)



Saya suka ala2 header blh letak caption
menyampah gile gmbr bwh ni
tp sbb lama download,
mskkn jgk lh
haha

 


RESEPI RENDANG SEDAP RINGKAS DAN MUDAH



 
Bahan-bahan

1. Lengkuas sebesar ibu jari ( cincang halus )

2. Serai 6 batang ( 3 dhiris halus utk dikisar / 3 dititik )

3. Halia sebesar ibu jari (kisar)

4. Lada kering 15helai (kisar)

5. Bawang putih 3 bji (kisar)

6. Bawang merah 5 biji (kisar)

7. Cili api 8 biji (kisar)

8. Kerisik 3 sudu

9. Santan 1 cawan

10. Ayam
(dipotong kecil ikut anak tekak masing2 hehe)

11. Minyak masak 2 sudu

12. Garaam / gula / ajinamoto

13. Daun Kunyit 3 helai (Dimayang)

14. Daun limau purut


CARA-CARANYA

1)bahan2 number 2/3/4/5/6/7 hendaklah dikisar serenatak.
2) Panas kan minyak. Kemudian tumis kan bahan yang telah dikisar sehingga naik bau dan masa uall tumis tu, campakkan lah garam/gula dan ajinamoto ikut tekak ye. Makesure lidah tu guna dengan betul.
3) Masukkan ayam
4) Masukkan 3 batang serai yang telah dititik
5) Kecikkn api supaya tidak hangus dan tutup periuk untuk sementara waktu .
6) Bile bahan kisar dan ayam mengering dan macam sebati, masukkan santan.
7) Masukkn kerisik paket 3 sudu sahaja.(Tunggu hingga empuk dan kuah rendang betul2 menyaluti ayam. Haha. Anggaran masa 30minit)8) Bile dh naik minyak dan menyedap, tutup api, msukkn daun kunyit yang dah dimayang dan 3 helai daun limau purut untuk menaiikan bau.SIAP ! Senang kan ?
Bahan2 rendang ni. Kalau duduk kampung. Mudah nak cari.Dan rendang juadah wajib raya.
Kalau tak tahu buat.

Memang wajar terjun bangunan. Haha.

Saya pun dulu tak tahu. Tapi mama pandai masak dan rajin mengajar. Syok !

_________________________________________

Salam aidiladha.
Incik lalan tak balik kedah,
So daripada dengar dia menangis sambil mendendangkan lagu dendang perantau. Ptg tadi jenguk dia dan ajk makan kt tasik sambil bawa juadah raya. Senyum dia. Cuma dia tak reti makan nasi impit *jakun bebeno orang joho dengo*

Balik dari hantar lauk pada incik lalan,
Mama buat sup gear box sebesar lengan saya ! Peh ! Syurga dunia betullah !Benda paling best pada hari raya adalah masakan mama. Memang dinantikan dan tak menghampakan. Semoga kahwin nnti, segala ilmu mama dapat diturunkan pada saya dengan sempurna.
Baru lah mak mertua cayang !
*kibas shawl*


Hahahaha

Salam Aidiladha,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
 

OVER GILA ! Haha

Dah lama rasanya tak ambil gambar dihadapan cermin. Huhu.

Tahan nafas.
Mancungkan hidung.
Kecikkan pipi.
Naikkn kening.
Fokus.
Tekan button snap photo.
SIAP !!

Hahaha.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

#HOLIDAY #AKTIVITIPAGI

Aktiviti pagi,
Berenang-renang.

Tapi saya cuma melihat.
Cuz tak bawa baju lah.
Bawa jeans je. Sian.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.