FOLLOWER

NUFFNANG ADS

TIPS BERJUMPA MAK/AYAH MERTUA KALI PERTAMA

Assalamualaikum.

Memandangkan memori masih segar diingatan. So nk bagi tips juga. Hehe. Kerana, saya sendiri sebelum jumpa mak ayah incik lalan, 24jam duk menggoogle TIPS BERJUMPA BAKAL MERTUA. Haha.

Adalah normel sekiranya anda mengeletar, resah gelisah dan berfikiran bukan-bukan sebab simptom-simptom itu adalah simptom gelisah yang membahagiakan. Rasa gemuruh mesti akan ada sebab sebagai manusia we want to create good impression on others.

Ok, jom mulakan.
Hehe.


1) BAWA BUAH TANGAN :
Masa saya berjumpa mak ayah incik lalan, saya bawa makanan. Memandangkan homestay yang mereka menginap tiada dapur gas, so, saya ambil peluang sebaiknya. Masakkan lunch untuk mereka. Buat Mee bandung / Bergedil / Labu masak lemak / Ikan goreng / Sambal belacan / Ayam Ungkep. Mereka makan depan saya dan bersama saya. Hehe. Sambil bborak mesra :)


2) BERPAKAIAN SOPAN :
It's best to be urself, but be ur well-mannered self. Pakaian biar sopan...kalau memang biasa pakai baju kurung, then it yg terbaik. Tapi kalau tak biasa jgn paksa or u'll be so uncomfortable.

Saya, memilih baju kurung. Tapi even baju kurung, jangan lah dipakai baju kurung yang penuh berlabuci bermanik berkilau-kilau macam pengantin ye. Please jadi simple :)


3) RESTU KELUARGA ANDA :
Ok before anything else, jgn lupa sampaikan salam kepada mereka from ur family...this shows that u are there with their knowledge & not behind their back. Lagi pun ni menampakkan yg kita ada keluarga yg very much part of our lives...

Dn its sweet, abah dengan mama pun asyik ingatkn saya "kirim salam mk ayah lan, jangan lupa"


4) JANGAN OVER MENUNJUK :
Bersederhana...mesti nampak kemas & rapi. Kalau ur bakal dari keluarga middle income, jgn pulak u don urself with expensive branded stuff...takut mereka terkejut & takut nak jadi kan menantu. But even they r well to do...tak blh pulak outshine his mother...nanti dia feel threaten lak...so the best is to be moderate.


5) BERTINDAK IKUT SITUASI :
Whether u nak masuk dapur or not really depends on what happen after the first minute of meeting them. U have to assess the situation and his mother...sbb ada orang tak suka orang lain masuk dapur mereka..it's like their sacred territory. Or u can do homework, again, and ask ur bakal hubby...but then again most guys are oblivious to this. Best thing...lepas makan...gather ur crumbs and offer to bring the dirty dishes to the kitchen. Kalau Mak dia bagi green light baru masuk dapur & CUCI skali.

Mcm sya, kak gelak. Maybe npk sgt sy poyo mengelabah. Hahaha.


6) RAMAH DAN SOPAN DAN SANTUN :
Appear friendly tapi jgn ramah sangat...sampai offer info yg terlebih lebih. Listen more and talk less. And pls dun talk with ur mouth full of food... Senyum biar selalu di bibir tapi tlg jgn ketawa berdekah-dekah.


7) KEBERSIHAN DIRI :
Take note of ur personal hygiene ya...esp ur nails...both on ur fingers and toes. Nampak mcm perkara remeh but ppl notice this kind of things.

KESIMPULANNYA :

1) bawak buah tangan. preferably kalau buat sendiri.
2) pakai sopan. kalau boleh jangan pakai jeans and tshirt sendat.
3) Rajin ke dapur untuk tolong basuh ape2 pun walaupun letak pinggan atau cawan kotor
4) Jgn byak bercakap. Banyak senyum n iya kan saje ape yg org tua bcakap. jangan gelak mengilai atau kuat sangat
5) Jgn terlalu bertepek ngan bakal suami (bakal je tu kan... belum jadi suami lagi)
6) Duduk elok2 dan bersimpuh
7) Banyakkan merendah diri jangan bangga diri


Ingat,
tak perlu selindung..
kerana kita ikhlas sayangkan anak mereka maka dengan keikhlasan, insyaAllah, kita akan diterima


Hehe.

PEACE,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments: