FOLLOWER

NUFFNANG ADS

KETAGIH PADA KASEH

when I got pregnant, I received some not so gentle advice from the older women in my life "You're going to love this baby more than your husband".


But, I didn't take it seriously,
Because...


Since our daughter was born I love my life more so much.. I love my saturday mornings, when I stay in bed and my husband cuddle our toddler...its seriously perfect view for me :) **kiss husband and my daughter**



My husband and I became parents because we want to give everything we have to our daughter, and the reward will be watching her walk down a graduation aisle, get married, have children of her own. When she makes a mistake or lets us down, it doesn't decrease the love, it makes us work harder.



Together we fell in love and made a child. Together, we fell in love with that child. As my husband says, "it's just a different kind of love completely." He calls how he feels about our daughter a complete attachment, a bond that he never saw coming and yet can't imagine being without. 


So if one day my daughter asks "Do you love me the best Mommy?" I wrap my arms around her and reassure her, "Yup, Mommy loves you more than anything else in the whole wide world."

Because I do.

And her Daddy is OK with that—because he does, too.


Kaseh,
Always remember sayang,
Mommy and daddy love you so much! 



Mommy,
FatinFashiekin





ANTI VAKSIN



Ni gua nak inform,
Gua hangin betul dengan golongan anti vaksin.


Duh,
Korang tak sayang anak korang ke? 
Aku ni anak selseme pun aku nangis tau.
Aku nak anak aku sihat,
Aku nak anak aku happy,
Aku sangat suka lindungi anak aku! 


Tahap perlindungan aku pada anak adalah,
Kalau bolehhh hanya aku boleh sentuh dia,
Korang tak boleh!!!!!!


Tapi aku faham,
Come one,
Kalau macamtu sikap aku,
Menyampahlah orang sekeliling.


So aku memang suka bila kerajaan bagi free cucuk vaksin, untuk pengetahuan,
Aku siap pi swasta ambil tambah dose vaksin yang goverment tak sediakan.


Punyelah aku sayang,
Sebab aku faham,
Camna aku lindung pn,
Aku tak tahu apa ada kat sekeliling aku,
Kuman apa ada, virus apa ada, bakteria apa ada,
Kulat apa ada...
Aku tak nampak! 


So bagi aku,
Vaksin tu pelindung anak aku,
Kuatkan antibodi anak aku.



Bila golongam hemak2 sibuk kata zaman nabi x ada vaksin, aku like "aduhhhhh".. payah lah korang ni, zaman nabi dulu tak ada kereta,
Pahal ko ada kereta ea? 
Jalan kaki laaaaaa.


Lepastu hemak2 ni kata pula,
Ambil pemakanan sunnah sudah.
Yess, anak aku tu nti 6 bulan mmg aku sumbat2 kurma / habbatusauda / madu,
TAPI, ko kena ingat,
Zaman dulu, payah orang bangla ke nepal ke nk datang malaysia.
Sekarang?? Ada duit, bberapa jam je sampai,
Dan apa penyakit dieorang bawa,
Mana kita tahuuu????????


Yang aku lagi marah,
Kalau bab kepoh2 anti vaksin kemain lagi,
Bila sebut sikit positifnya vaksin,
Korang balas dengan screenshot google
(-_-")


Comeon hemak-hemak,
Google?????????
Google????


Susah lah nak ajak berdebat,
Asal buka isu je ko google dan paste.
Haih.



Sorry. Aku emo.
Bab anak memang aku emo.
Seriously emo.
Fine, kalau kau hidup sampai anak kau tua,
Aku tak heran.
Kalau esok kau meninggal? 
Anak kau sakit,..
Sakit sebab ego kau sendiri...
Baru kau tahu lah,
Nak atau tak orang lain bela anak kau.


Please mommy,
Jangan lah jadikan anak tu ujikaji! 
Tak sayang keeeeee,
Aku tak faham tahap kasih sayang korang,


Aku ni punye laaa sayanggggg gila anak,
So aku tak faham otak korang berhubunggg.


Sekian.




‎‎

ANAK DAN SUAMI



Lepas kahwin ni,
Anak jenama polo,
Daddynye jenama polo,
Maknye makan gula2 polo jek huhu.


Betul lah kata orang,
Bila dah jadi mak2 ni,
Keutamaan pada anak dn suami,
Tu da happy sangat dah.


Semalam macam biasa suami ajak gi jusco@mydin,
Biase la, weekend kami suka jalan2,
‎Dn saya memilih parkson sbb nak cari baju anak.


Dari 6.30petang sampai 8.30malam saya dalam parkson, semata nak cari baju anak,
Bising gila suami haha.


Kesudahnya,
Dia membontoti saya kemana saja saya pergi secara dekat sampai saya rimas haha. Sengaja dia follow dekat gile tiap kali saya sentuh baju yg mahal, siap buat2 terlanggar. Kurang asam betul. Hahaa



Lady faizal,
FatinFashiekin








RESEPI AYAM STIM HALIA


‎Memandangkan saya diet,
Semalam saya buatlah ayam stim halia,
Suami naik hairan juga bila dengar ayam di stim,
Memandangkan saya tahu suami saya tu agak tak suka benda2 hanyir, gigih juga la perap ayam tu dengan halia. Eh da nama pun ayam stim halia kan hehe.


Bahan2nya mudah gila :
-ayam (sukahati korg suka bhgian mana)
-halia saiz 2 ibu jari (kisar)
-bawang putih 3 biji‎ (kisar)
-garam secukup rasa
-lobak untuk hiasan
-sedikit sos tiram 


Perap kan ayam dengan semua bahan kecuali lobak sbb takut lobak layu. So gaul guna tangan. Perap dlm 30minit sahaja.


Panas kan pengukus. Stimkan dalam 15minit. Siap !
Kalau rumah xde pengukus, guna kuali pun boleh. Senang gila resepi ni! Cubalah :)



Lady faizal,
FatinFashiekin


JOM KITA PUTUS

Telefon berbunyi..
ANJE BABY SAYANG CALLING--
Cecepat angkat dan buat suara sedih,


Saya :
Abanggggggggggggggg (suara sedih sambil muka melekap kt meja kaunter farmasi)


Incik lalan :
La! Kenape!!!!!!!!!!


Saya :
Nak kurusssssssssssssssssss (sambil dayu-dayu kan part ruusssssss tu)



Incik lalan :
Ishhhh tumbuk juga dia ni kang! Ingatkan kenape la tadi! 


Saya :
Kalau saya gemuk, awak sayang saya takkkkkkkkkk (dayu lagiiiii)


Incik lalan :
Eh! Mesti lah sayanggg! (sambil gelak2)


Saya :
Tapi kenapa awak suka cubit2 perut sayaaaaaaanggggg, nampak sangat saya gemukkkkkkkkkk.. 


Incik lalan :
Dah ada lebihan, cubit lah. Hahahahahaha


** dia gelak lagi besar**
(-_-")


dah berbulan tak makan nasi ni,
Tapi susah betul nk elak dari ali cafe 3in1 tu la,
Yess! Gua memang minum kopi tongkat ali lelaki tu, share dengan suami kalau pagi2 buat,
Memula suami terkejut la jugak, tapi dia tgk perangai gua yang gila ni, dia naik tak heran.



Saya kalau tak dapat ali cafe 3in1,
Rasa diri macam xde betri la, 
Rasa hidup macam sunyi sepi walaupun kk ani dengan nieza tgh melawak, haha.


Haish.
Bila nak taubat bhenti amik gula ni! 
(-_-")


Dulu masa bujang,
Capai 45kg tu senang je,
Nk trun 5kg seminggu xde hal lah.


Sekarang dah kawin ni,
Ikut peel suami,
Apa dia makan, kita makan,
Apa dia minum, kita minum.
Sama lah apa yg masuk dalam mulut,
Yang saya tk puas hati! Asal saya berlemak dia x!



Oh,
Dia hri2 excercise kat kebun,
Gua? Guling2 atas katil. Hahahah



Oh kopi, 
Saya nk minta clash,
Saya dah dapat peganti baru,
Nama dia air mineral,
Walaupun dia tak seseksi awak,
Tapi dia bawa banyak manafaat menuju jalan yg lurus.



Selamat tinggal kopi,
Jangan cari aku lagi.



Hahahahahaha


Come on ekin,
Lets atkins again! 
Jangan cheat!


*hujung minggu ni balik rumah mertua,
Ofcz iols makan banyak sbb mk mertua masak sedap, ofcz diet terbabas, ofcz laaa sbb balik kedah bukan selalu dan ofcz saya bebel lagi sebab tk clean diet*


Lady faizal,
FatinFashiekin


MEREPUT BARU KURUS




People :
Kin kau mana gemuk!?


Me :
See my lemaks. Here (tunjuk perut)


How ea nk tough tanpa bersenam? 
Kurus tahu dah. Nk tough aduyai.


Kawan kata "sitt up"
Me balas
"Bila dah sitt, malas nk up, acaner?"
Hahaha


Korang bayangkn,
Ambil barang jatuh pun malas nk tunduk,
Guna kaki je,
Ini namanya nk bersenammmmmm--
Memangggg tak la jawabnye kannnnnnn




**mereput tunggu semangat bersenam nak sampai**

ME'NATE STEAK HUB


Wah! Sedap.
Ya Allah, kenikmatan menikmati me'nate steak hub memang laaa susah nak digambarkan! 
Haish.


Layanan pun terbaik! 
Bebila nak datang lagi!


1st impression kami bila dgr
"Me'nate steak hub"
Terus seram sejuk dan kata "mesti mahal"


Sebab me'nate steak hub pernah viral kes our PM makan kat sana beribu ringgit,
Dan viral kes azwan ali tweet gaduh seorg fan,
Then fan tu dpt tjaan mkn steak beribu ringgit.



So incik lalan ajak celebrte anniversry kat situ,
Dan bile tgk menu,
Idok ler beribu riban wei, 
Beratus adalah, 
-kalau kau bawa 10orang, jadi lah beriban, 
-kalau kau pilih steak berat dan tambah 3kali makan, jadi lah beriban.. 
-kalau kau siap tambah lobster 3 ekor, jadilah beriban.


Kami makan 3 steak + makann ringan je,
Incik lalan makan 2 steak,
Dia kan suka gile steak..



Settle makan, lega,
Bila bayar pun lega tapi x puas hati,
Anniversary dinner should be more romantic right? Where my candle light? Haha


Incik lalan kata 
"Jom kita lepak mana2 kt KL? Nikmati KL malam2"


Saya balas :
"Jom nikmati dari hotel lah yang, bilik kite kn boleh nampak keseluruhan KL. Anak tidur ni, sian dia"


See,
Very emak-emak,
Since ada anak,
Semua pk kan anak dulu baru mummynya,


Sampai je bilik,
Incik lalan layan movie sambil peluk anak,
Me? Iron baju nak dipakai esok dan memilih baju suami dan anak. Haha.
Bayar hotel mahal2, idok ler sempat nk berenang kat balkoni hotel ke ape wei *sengih*


Lady faizal,
FatinFashiekin

DADDY GIRL


Gambar sebelum pergi kerja,
Harini incik lalan jaga B sampai 10malam.
12jam direct. Huhu.


Maaf ye daddy,
Mummy tak boleh minta cuti,
Kan hujung bulan ni kite nak balik kedah lama,
Sian kawan2 mummy kena ganti shift mummy nanti ;p



Apapun,
Ada trick,
Saja nk bagi bonding time antara mereka berdua,
Tapi yang bagusnya kalau budak2 kecik ni,
Kalau dengan ayah dieorang,
Mesti dengar kata je kan,
Relax je..



Dengan mummy diaaaa,
Nk pegang je,
Mummy ‎gi dapur pun jerit2 panggil,
Kemain lagi kekadang,
Bila mummy dia datang depan dia,
Sengih2 tunjuk gusi dia tu.
Cium kang! Haha


Lady faizal,
FatinFashiekin




DIA KE SUAMI AKU?


Adik ipar htr gmbr suami dalam group family,
Saya terus mms suami :
"Patut la kita dijodohkan sekarang,
Kalau kita bertemu dulu,
Mesti saya tak hingin pada awak"


Pastu incik lalan call,
Dia gelak besar dn tanya kenapa dia sangat aneh.
Huhu


Nerd gila laki aku dulu hoi
Muka ulat buku betul!  
Hahahhahahah
Mesti dulu hidup dia x funn kan?
Macam membosankan jeeeeee
***gelak sampai pejam mata***



Lady faizal,
FatinFashiekin



FLASHLIGHT



I got all I need when I got you,
I look around me, and see a sweet life
:)



I'm stuck in the dark but you're my flashlight
You're getting me through the night
:)



Kick start my heart when you shine it in my eyes
Can't lie, it's a sweet life
:)



I see the shadows long beneath the mountain top
I'm not afraid when the rain won't stop
'Cause you light the way
:)



--
Ouh, suka gila lagu flashlight jessieJ ni! 
Sengih sorang-sorang bila dengar dalam kerete,
Even dalam bahse melayu "lampu suluh" pun "lampu suluhhhhhh" laaaa--




Lady faizal,
FatinFashiekin




BILA DADDY JAGA BABY


Ahad lepas incik lalan jaga B,
Sebab mama ke KL,
Saya pula tak nak lah kacau hujung minggu pengasuh, saya pula kerja.
(actually pengasuh suruh je hantar kat rumah dia, tapi saya tak mau. Hehe)


Saya :
Yang, awak je lah harapan saya nusa dan bangsa, tak ada sapa lagi boleh tolong, tak kan nak letak baby pada orang kita tak kenal (tipu sunat haha)


Incik lalan :
Kalau B da besar ok la, ni newborn lagi. Caneeee niiiiiii. Tak pernah x de mummy.... caneee niiiiiiiii........ caneeeeeeeeeee" 


Dn at last incik lalan terpaksa redha utk jaga B,
Ala, okey je 2 beranak tu,
Cuma tiap jam incik lalan mms gambar B kat saya.


Sikit2 caption :
"B da mandi"
"B tgh tidur"
"B beyak"
Semua benda dia report.


Dan bila dtinggal 2 beranak camni,
Barulah si daddy tahu penat jerih jge budak,
Selama ni dia kata "klu dia ngis, bia je nt mesti diam" 
Skg bile kt rmh b2, kencing pn incik lalan panik huhu.


Keadaan rumah jgn cerita lh kn,
Mcm tsunami,
Pampers sane sini,
Baju B dipunggah.
Daddy oo daddy.
Saya tk marah pun, 
da mmg tu hakikat seorg lelaki, ye tak :)


Ingt kn incik lalan panik, x sangke,
Dua beranak ni siap ke jusco,
Siap mkn kt nsi lemak special jasin,
Hebat2.


Oleh kerana daddy hebat,
Ahad ni dia kena jaga B lagiiiii,
Sbb rumah tok knduri,
Mama nk rewang.
Tq daddy!!,


Daddy terus buat "muke berpeloh"
Hahahaha


Mummy,
Ladu faizal



SELAMAT HARI IBU



Happy mothers day buat my mom!!
Terima kasih jaga akak dari akak dilahir tak cukup bulan sampai da akak dah beranak‎ pinak ni hehe


Terime kasih sebab sabar layan karenah kakak dan adik beradik, sentiasa ada bila diperlukan, sentiasa menjadi penyelesai masalah bila bermasalah.


Terima kasih juga sebab sentiasa sharing and caring shawl2 / tudung / maxi skirt dan baju-baju. Hahaha.


Terime kasih sebab mama ajar akak memasak, dari akak tak tahu masak sekarang akak dah tahu semua walaupun bila tiap kali balik rumah pagoh akak malas masak sebab akak suke makan masakan mama.


Terime kasih sebab pasal mama lah akak boleh jadi isteri yang baik pada lan, tahu nk uruskan suami sebaik mungkin, sentiasa pastikan suami dalam keadaan terbaik.


Terime kasih atas segala-galanya,
Kalau nk cerita lagi. Panjang.
Semoga mama halalkan segala susu dan apa jua pemberian mama pada akak.
Semoga mama dikurniakan kesihatan yg baik, panjang umur dan sejahtera dunia akhirat.



Terime kasih mama!!!


Kepada mak mertua pula
(semalam dah call)
"Terima kasih sebab jaga suami ekin,
Dari kecik sampai besar sebaiknya"
:)



Selamat hari ibu buat mama dan mak mertua! 
Ekin sayangggg dua2!!
:)



Lady faizal,
Fatinfashiekin



Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

JIRAN SAYA BAIK HATI

Bagus jiran2 kat jasin ni,
Ade je juadah nak bagi,
Bertimbun mangkuk kat rumahbx terbalas balas lagi.


Yela, mane sempat,
Kalau sempat pun weekend,
Tapi biasenye weekend saya masak x sempat ketepikan dah habis.
Haha


Bukan jiran yang sama tau bagi,
Berasingan. Bagus betul semangat kejiranan orang jasin ni ea.
Kalau kt kg saya,
Tukar2 juadah bila ramadhan je.


So mcm biase,
Ke jusco..
Cari brang dapur,
Bersemangat waja mbalas juadah lauk pauk jiran tetangga.


Dalam masa yang sama masakkan lauk utk abah dn adik,
Mama gi kl balik lambat,
Rumah pakcik ada kenduri.


Saya masak :
-asam pedas ayam
-sambal udang
-bawal goreng
-kangkung goreng belacan


Pukul 11pagi sebelum g kerja,
Jalan kaki dari 1 rumah ke 1 rumah,
Pas dah siap, tepuk bahu suami dan kata "nasib bini pndai masak" sambil mata keatas hahhaah


Kejiranan kami serius bagus,
Cuma, kawasan kami banyakkk cicak,
Mungkin faktor warna rumah iaitu kuning. Huhu

KASEH ANEEQA FARZANA





Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
Datang petir menyambar
Jengking dan ular
Bonda takkan berundur

Nyamanlah anakanda beta
Mimpikan yang indah saja
Nanti bila kau buka mata
Semua tak serupa


Kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
Jalan betul, anakanda,
Tak jelas mata
Ambil yang sarat duri

Hiduplah anakanda beta
Biarkan jasad yang luka
Selama tuhanmu ada
Takkan engkau tercela


Ngeri tak terbayang mata
Bonda takkan ada sentiasa
Nanti moga kau tak lupa
Bonda memujukmu, anakanda

Hiduplah anakanda beta
Biarkan jasad yang luka
Selama tuhanmu ada
Takkan engkau tercela

Nyamanlah anakanda beta
Mimpikan yang indah saja
Nanti bila kau buka mata
Semua tak serupa



mummy,
fatinfashiekin


ULANGTAHUN PERKAHWINAN


ok nak share tentang perjalanan menyambut anniversary,
actually seminggu diri dihantui ketidaksabaran untuk myambutnya,
gileee tak happy,
bukan selalu suami nak sosuwit sosuwit ni haha


puas ler iols dok cerita anganan iols
puas ler iols dok cakap
"bestnya klu ade bunga ros tabur2 atas lantai"
"bestnya klu ada bunga ros atas katil"
"bestnya klu ada bunga ros kat bath tub"


tak sangka !
incik lalan melayan permintaan saya ni,haha
hotel bagi free decoration utk our anniversary
*sengih lebar-lebarrrr*



sampai je hotel saya dah tak sabar2
nak masuk bilik,
masuk je bilikkkkk..
bau harum mewangi semerbak !
tgk kaki, yeay ! ada kelopak red roses !
terus ke toilet, yeay ! ada red roses dlm bath tub siap ada lilin aromaterapi !
atas katil pula, yeay ! ada angsa dan kelopak red roses jugaaa !
happy tahap terkinje kinje,
tetibe laki iols jerit
"yanggg, baby beyakk. baby beyakkkkkk.. busukkkkkk"
hmm, potong betul lah, haha


dah settle part bby,
terus lah bergambar romantic '


terus kata pada suami I love you,
terus kiss pipi suami,
suami sengih2 sambal kata 'jgn upload gmbr saya'
that's y saya upload sipi2 je muka dia,
konon misteri hahhahah





hadiah anniversary untuk suami adalahhhhhhhhh--
"kaseh aneeqa farzana"

saya : hadiah utk abg saya bagi baby tau

incik lalan : ngelat, tu hadiah dari saya juga !

saya : eh penat saya bersalinkn dia tau, nk push.

incik lalan : tipu, awak kata bsalin x sakit pastu 10minit je pula tu.
kalau macamtu, nak tambah lagi sorang ! nnti msti dia lahir 27januari juga kan,
best tu tarikh sama


saya : ********blur**********



I love my daughter and I love my husband !!!!!!


lady faizal,
fatinfashiekin












NIKMAT APA LAGI NAK DIDUSTAKAN ?

Nanti saya update entry honeymoon ye :)



Selepas balik myambut anniversary,
I duduk, relax, tengk sekeliling,
Tenung suami yang tengah tidur,
Tenung anak yang tengah tidur,
Tenung segala kebendaan disekeliling.


Perkahwinan yang bahagia.
Suami yang sangat sempurna.
Anak yang comel dan cantik.
Rezeki yang sentiasa mencukupi.


Then hati i kata :
"Nikmat apa lagi harus didustakan"


Allhamdulillah
SubhanaAllah
Allahuakbar


Thankyou Allah for everything,
Selama ni i nangis bila ditimpa masalah, but now i'm crying atas segala nikmat disekeliling.


Masa incik lalan dah g kerja,
I mesej dia,
I kata terima kasih atas segalanya.
I kata yg i akan jd isteri untuk sama2 ke syurga.


*aku tak baik, tapi Allah selalu tunaikan semua permintaan aku. Aku jadi sangat malu*


Lady faizal,
FtinFashiekin


Sent from my iPhone

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN

Indah saya tidak pernah akan ada makna tanpa awak.


awak kawan baik saya.
teman ketawa saya.
teman menangis saya.
teman bergaduh saya.


Ribut, Petir, Guruh, Hujan, Kemarau, apa jua, tetap kekal bersama hingga ke akhirnya, ok?‎
‎‎

kekasih,
jangan berhenti cinta saya.
selamat tahun pertama.


*entry penuh nnti ye,
Tgh bbulan madu ni, sempt upload kt instgram dgn fb je :)

Lady faizal,
Fatinfashiekin