FOLLOWER

NUFFNANG ADS

BAJU RAYA 2017

Settle baju raya kami !
Raya tahun ni kat kedah,
Ofcz kene gojes HAHAHA


Kerlasss tau,
Baju saya, kaseh, elisya, akila,
Settle dah tergantung kat almari tu,
Tema pink.


Kenapa pink ?
Sebab nampak sooo sweettt.


Actually untuk raya ke2,
Raya pertama belum meeting decide warna apa.

Next,
Cari baju raya ke3 ke4 ke5,
Hahahah,
Gurau je πŸ˜†πŸ˜†


Lady faizal,
Fatinfashiekin




Sent from my iPhone

RINDU LETTEW

Bini balik pagoh sat,
Ada orang rindu πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

KEREPEK PISANG RAYA 2017




Kumpul oder sekarang dan inform hakak. Untuk oder raya, tutup 1/5 tau, andai awak da ade pelanggan, contoh maksaudara da booking 3 bungkus, inform akak terus, akak catit oder awak, 1Mei2017 akak jumlahkan oder kemudian deposit dan akak goreng πŸ˜‡preoder bertujuan untuk akak menghitung pisang dikebun, dan mengelakkan kekurangan stok pisang #kerepekpisang #kerepekpisangraya #kerepekpisangnipah #kerepekpisangtanduk #kerepekpisanglilin #kerepekpisangberangan #kerepekpisangnangka #kerepek #kerepekmurah #kerepekpisangkapok #kerepekmalaysia



_____________________________



Raya 2017 paling i nervouse uols,

Entah sempat ke tak berbuka puasa macam sebelum ni,

Entah sempat ke tak nak belek bajuraya penuh renda dan labuci hahaha



Tapi,

Seronok !!!

Bisnes sangat seronok,

Hari2 duit masuk dalam bank,

Even tu duit compny,

Tapi perasaan tu lain tau.



Dulu duit masuk sebulan sekali,

Sekarang, buka whtsapp je orang bankin duit. Allhamdulillah.



Ha korang yg tgh baca ni,

Nak raya ni hoi,

Meh jual kerepek akak meh.



Akak jual harga borong,

500g rm10

1kg rm20 

**kalau 5kg keatas

**minimum RM100



Ramai yang tanya harga orang jual berapa ? Tadi akak stalker raya tahun lepas punya rate jualan retail,


1kg RM35

600g RM25

5kg RM160



Selamat buat perbandingan hehe

Nah 019-6529329,

Save no akak siap2 kalau nk oder.


 





Sent from my iPhone

HAPPY BIRTHDAY MAMA


Selamat hrijd kepada my mom @eton_anuar . Tanpa my mom, tak wujud @lalan_food sebab lalanfood wujud kerana dasar tanggungjwb saya sebagai anaksulung utk mpunyai rzki sdri demi bbakti dn mbalas jasa kpd kluarga tcinte walaupun sbgai surirumah. Semoge mama dberi kesihatan yg baik, panjang umur supaya dpt bsama-sama kiteorg  adikberadik sampai tua dan semoga sejahtera dunia akhirat mama, terime kasih sbb jd mama palingg best 😘



________________________________


Sekarang mama dah 46tahun,

I pula 27tahun,



Dulu mama tak macam mama yang sekarang, mayb dulu mama dengan abah muda lagi, garanggg sangat-sangat, tapi i syukur, mama abah garang, so jadi lah i ni manusia heheh.



Garanggg tau,

Kalau mama balik kerja dan saya lupa masak nasi, mama balik periuk nasi tu kat luar rumah sambil marah2, i pula akan menyorok kat luar rumah sambil nangis dan pk apelah salah diri ni, lupe je, kalau ingat, ofcz la saya buat kan.. hari2 adeee jeee mama marah, abah pun sama, masa muda dulu, kalau abah marah, abah jirus saya dengan air, garang gile...



Lepas 9tahun,

Lahirnya aza,

Peh saya memang tak suka aza dulu,

Dia lahir je semua perhatian fokus kat dia, ni lah ketabahan yang perlu diharungi sebagai anak sulung.

Dah lah aza tu kuat mengadu, ade je dia ngadu, saye pn memang sakit hati tengk dia, tapi sekarang, dah kamceng da kiteorang heheh



Dah la kene marah je,

Kat sekolah rendah kawan2 buli "anak emas-anak emas-anak emas" padahal idok ler emas mane pun diri ni.. rase stress gile kat rumah dan sekolah,



Sekarang adik2 da besar,

Mama abah pun da tua,

Tak sempat nak marah2,

Tanggungjawab tu saya pegang, 

Kalau aza degil, abah pula report saya πŸ˜‚πŸ˜‚ abah kata "nasihat adiknye kak"..

Ni la pyebab anak sulung garangkan ? Repeat ah balik kan hahahaha



Untung adik2 sekarang,

Dulu i pun tak bebas macam dieorang,

Takut, apa2 buat sembunyi2,

Then kalau kantoi kene marah lagi,

Sampai blur, nak kene minta izin ke tak, minta izin kene marah, tak minta izin pun kene.,



Sebabtu saya faham perasaan jadi anak sulung, macam ank tiri i elisya, macam anak i kaseh, saya cuba bagi kasih sayang sebaik mungkin, sebab apa pun situasi, jadi anak sulung ni berat.



Tapi bila da besar,

Terima kasih pada mama dan abah,

Jadi la saya yang sekarang,

Kuat hebat perkasa hati kering πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† 



Dan sekarang,

Bile ingat semula,

Rasa bangga,

Tu kenangan manis tau. Haha

Boleh cerita kat anak cucu,

Lagi2 bila diri sendiri da jadi mak,

Lagi faham apa yang mama abah buat,


Terima kasih mama abah.


___________________________



Yang saya perasan,

Kalau dulu masa remaja,

Kawan baik kite adalah "kawan",

Bila da kawin, ada keluarga sendiri,

Kawan baik kite adala "keluarga kita",

.

Betul,

Sekarang kalau ada apa2,

Cepat2 share dengan family,

Lagi selamat dan sekepala,

.

Nampak tak ?

Aku dah tua.

HAHAHAHAHAHAAH











Sent from my iPhone

ROMANTIK KER?

Incik lalan :
Ayang tulis kt blog pasal abg bg hp bawah towel, semua orang tahu tau, nasib abg bijak menafikan,


Saya :
Kalau ayg tahu, ambil gambar towel2 tu sekali πŸ˜’



***dan dia bergelak bagai hantu, i ambil gambar romantik ni***


πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

SHELL OUT MELAKA

Last weekend adik ipar i datang rumah kami, since keje singapore, kami je lah yang paling dekat dengan dia, so rajin juga lah dia datang rumah, seronok lah i, sebab incik lalan x ada lah 24jam kat kebun bila weekend haha.


Dikmat belanja kami shell out,
Sebagai warga berumur, incik lalan langsung tak tahu shellout tu ape πŸ˜’ penat lah i dengan dikmat explain then incik lalan balas "ishh, macam bagi kucing makan jee" πŸ˜’.. see, kurang asam btul laki i tu, dia memang jenis cakap direct dan i pula automatik akan pijak kaki dia supaya behave dia punya mulut,


Kami melantak di D-maria shell out,
I pun tak tahu lokasi nya,
Bila dikmat kata kat mydin ayer keroh,
I dengan incik lalan mcm blur,
Ayer keroh port kami lepak, tak pernah nampak pun ada shell out..


Then kami guna waze,
Lokasi kat kota fesyen mitc ayer keroh, pusing 3kali, punnn tak nampak. Serius tak ada.


Then, adik ipar i jenguk jalan kaki,
Baru nampak ! Kedai dia tersorok diantara kedai perabut dan karpet/langsir, dia punya kedai in between, bayangkan, kedai perabut penuh kat depan bahagian pejalan kaki dengan sofa dn meja makan, kedai karpet pula ofcz penuh dengan hamparan karpet, then DMARIA kat tengah2 dari jalan lgsung x nampak.


KALAU dia pindah kat parking mydin sebaris dengan secret recipe tu gerenti laku ! Kt kotafesyen tu kwsan orang xpusing pun,


Ok bab makanan dia,
Sedap gile, fresh gile,
Cume nasi sikit kihkih (i kan kuat makan) nak tambah cam segan dgn adik ipar, klu ber2 dengan incik lalan da lama i kata "brader, minta extra nasi 4mangkuk" hahahahaha


Tq dikmat sbb belanja kami
😘😘😘😘

KASEH DEMAM SELSEMA

Anakanda,
Harini kaseh tak sihat,
Actually dah 2 hari,
Semalam lagi teruk,
Demam + hidung tsumbat + ulser mulut, tiap kali mommy nak lap selsema kat hidung kaseh, kaseh akan menangis sebab mulut kaseh ade ulser, maybe mommy ttekan kuat sangat.


Harini kaseh nampak aktif,
Demam dah kebah,
Tapi hidung masih meleleh,
Bila malam, kaseh tak dapat tidur,


Kebiasaan kaseh paling suka tidur kat perut daddy, tapi harini kaseh nak tidur kat peha mommy, kaseh sangat susah tidur, tapi mommy dan daddy usap-usap kaseh supaya terlena.


WALAUPUN.
actually banyak tempahan pelnggan kami kena siapkan malamni, kaseh tetap keutamaan kami.


Cepat sembuh ye kaseh,
Nanti minta daddy bawa jalan dan minta hadiah yeee... eh ! Haha

FATIN FASHIEKIN

Hai,
Lame tak selfie,
πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

BILA AKU KAYA DAN TUA

Sekarang i dengn incik lalan, "suke" untuk survey design rumah. Dan buat anganan bersama rumah rehat tua kami nanti πŸ˜‡


Suka bbincang dengan incik lalan mengenai design rumah, apa yang patut ada dan tak patut (contoh rumah sekarang, ruang makan boleh dilihat dari ruang tetamu, i sangat tak suke. Dan bathroom ada 2, tapi ruang laundry sempit, i sangat tak suke. 3, pintu dapur kami menghadap jiran punni x suke, sepatutnya pintu dari sebelah kanan, so terus ke laman kanan rumah)


So kami berusaha dan berangan nak buat rumah impian masatua kami (tak salah kan berangan) 😊 kat whiteboard rumah tu i tulis besar2 azam kami, "RUMAH IDAMAN WAKTU TUA" dan i kata pada incik lalan "saje tulis azam besar2 supaya semangat hehe


TAPI,
Tiap kali bincang,
Saya rasa sedih,
Teringat tok yang i,
Terbayang bayang tok yang duduk kat beranda rumah sambil renung jalan sorang2.rumah tok sangat besar, almaklumlah 12 anak. Dan bayangkan bila semua tak ada duk situ.


Entah,
Rasa sedih,


Tiba2 teringat,
Ada 1 malam lepas kahwin,
My family nak belanja makan,
Tapi tok yang da tak boleh jalan masatu, terpksa tinggal tok padahal kami nak pi havefunn, i nangis cakap kat mama abah "kesian tok"


Even then mak long dan fir ada jaga tok, tapi i sangat sedih, yela, nak celebrate benda happy tapi kena tinggal tok. I bayangkan if i tu tok. I rase bersalah sangat (untill now)


Bila incik lalan plan nak rumah best2 ni, i jadi takut, i takut rumah besar nanti sunyi. Pernah tak awak semua bayangkan, tua nanti, anak2 dah membesar, apa jadi pada diri sendiri ?


Ok2. Emosi pula hehe.
I makesure rumah i ade bibik, driver, tukang kebun, boleh jadi teman borak hahajahaha (gile melampau berngan)

HAHAHAHAHA

HIPSTER KIDS

Terime kasih nenek belikan kaseh baju yang hipster ni 😍


#bangsajohor

TIPS MEMULAKAN PERNIAGAAN

Kalau awak amalkan,
Percayalah !
Bisnes akan terus berkembang dan lebih dihormati.


Pernah nampak tak kat wall facebook, ada yang menyindir, "kawan cari kawan hanya untuk jual produk".. ada kan ? Jika terjadi pada diri sendiri pun rasa tak selesa kan ?


So.
Untuk mula bisnes,


1) JANGAN SHOW OFF PADA SANAK SAUDARA DIAWAL PENUBUHAN
-awak gerak dulu, jangan kepoh-kepoh, cari market orang luar, bina kepercayaan dengan orang luar, bila respon dah baik baru publish. Sebab apa ? Orang hanya akan perasan diri kita bila kita dah berjaya.


2) JANGAN ASYIK-ASYIK IKLAN SURUH SAUDARA MARA / KAWAN UNTUK BELI
-sebab awak sedang memaksa, kalau orang beli pun untuk jaga hati, then TIADA REPEAT CUSTOMER. Bila berniaga, kita bukan nak sekadar ada sale, kita kena ada pelan. Tapi andai ada sahabat handai / saudara mara yg menyokong sila tulis dan ingat nama mereka, sangat sedikit insan positif kat malaysia ni, one day awak dah berjaya, balas budi mereka. Peace.


3) JANGAN TAKUT SALE TURUN
-adat berniaga ada naik dan turun, kalau turun cuba fikir apa yang kurang. Mungkin, awal tahun (naik sekolah) so ibu bapa fokus kewangan terhadap persiapan anak sekolah. So ? Fokus kat kalender tu, mark tarikh-tarikh wajib bertempur push produk


4) JANGAN SALAHKAN PRODUK
-baru sebulan bisnes dah mula tawar hati dengan produk yang dijual. Kalau anda ada sikap ini bermakna apa pun anda jual, tidak akan terjual. Produk tak salah tapi taktik awak salah. Cek balik, jual apa ? Untuk sapa ? Betul ke target market tu betul. Umpama dalam facebook kawan-kawan semua umur baru 19tahun tapi kita nak paksa mereka beli kereta, so tak mungkin terjual. Selidik semula.


Sekian πŸ˜‡

**i dah pernah memekik terlolong jual pau kat rnr (jaga bahagian depan)
**i dah pernah kejar sale jual produk dengan komisyen hanyan 30sen 1 item dan dari 30sen kumpul punya kumpul sebulan dapat beratus ringgit
**i pernah keje rnr kedai 11 iaitu makanan dn minuman, i jaga kedai sorang, i yang buat air(siap teh tarik tinggi-tinggi)/amik oder/jaga kaunter SERENTAK ! I keje dgn staff laki bujang, i sorng perempuan. ofcz mereka kuat curi tulang, depa selalu bohong kata pi solt jumaat tapi sampai ke malam tak muncul hahaha tapi tu kenangan manis


I sayang penglaman i dalam bidang perniagaan πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡πŸ˜‡

CARI DUIT LEBIH UNTUK RAYA ?

DUIT DAH HABIS, MINYAK PULA NAIK, RAYA PULA NAK DEKAT. Stress kan ? Jom niaga kerepek hakak, dah lah nak raya ni, manatahu dari kunyah-kunyah dengan rakan sekerja, nanti terlekat pada hati mereka nak beli, tambahan pula dah nak raya, ini lah masa terbaik nak promote diri awak yang awak ada jual kerepek (bukan senang cari stok kerepek pisang sekarang, ambil peluang ni!) so awak boleh lah mula berbisnes, sikit-sikit lama-lama jadi bukit.. macam hakak sendiri, dulu seminggu 1 pelanggan, sekarang hari2 ada pelanggan. Tak salah mencuba, hakak berjaya mencuba, awak mesti boleh ! Kunci utama JANGAN MALU DAN MALAS. Jangan salahkan produk andai perniagaan anda tak berjaya, salahkan diri sendiri kerana gagal merancang pelan untuk berjaya πŸ˜‡ kalau rasa still tak faham, whatsapp hakak 019-6529329 , nak tanya dan cerita perkara selain kerepek pun boleh, hakak sentiasa positif untuk membantu πŸ€—


Sent from my iPhone