FOLLOWER

NUFFNANG ADS

BALIK KAMPUNG

Bila dengar lagu "balik kampung",
Confirm saya sangattttt sedih.

Sebab ?

Tak pernah rasa balik kg,
15minit je sampai
Haha. Sooo saddd.

Incik lalan slu membahan,
Tiap kli nk raya, dia kata
"Kite dah packing bajuuuuu,
Tak sabar balik kampunggggg..
Kite nk balik kampunggggggg,"
Nyampah gile.

Cuma untungnya saya ni,
Orang lain blapar perut nk budget balik kg,
Saya orang paling steady,
Yela, kg dekat, mk ayah dekat,
Semua depan mata.
Langsung tk da masalah.
Tk yah budget2 perjalanan ni.

Cuma yg x boleh blah,
My lil boy si awal tu

(Malam raya pertama)
Saya kata : akk nak pergi beli brg dapur, sapa nk ikut ?
Awal : hah ! Kite nak balik kampung ke ? Yeay !!!!!!!!!

Lepastu dalam kereta ulang2 nyanyi lagu
Ooooo balik kampung.. oooooo balik kampung
*over gila*

Lady Faizal,
Fatinfashiekin

SELAMAT HARI RAYA


I wanna wish all of you Muslims & Muslimahs 
Selamat Hari Raya !!

May the blessings of Allah fill us with joy & happiness which could lead us to a better life, Insya-Allah :)

Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar Walillahilham

Psstt,
This raya org pelik tg sy bbju kurung. Haha.
Semua tegur.
Bru saya perasan, before this baju saya semuanya bercutting,
Ataupun jenis peplum / kebaya.
Tahun ni, berbaju kurung flat.
Si dieorg mention juga, this bju kurung xde cutting,
Mbuatkn saya nmpk berisi (-_-")

Hello, this year I'm 48kg okehh.
*majuk ah*

Lady faizal,
Fatinfashiekin

SHOPPING RAYA KALI KE3

Semalam, bangun pagi,
Tgk jam. Tak hidup. Sedih nyaa rasaa..

Nak raya, jam pula buat hal,
So ngadu lah kat incik lalan,
Dia suh datang melaka sbb pagoh xda cawangan tissot,
Bukan setakat cawangan tissot.
Kedai jam pun tak da ! Haha

Mula2 pergi jusco mitc,
Kat situ dia tk da tissot dn x blh repairkn,
Tkt nnti rosak.
Dalam jam teruk, tpksalah ke jusco baru,
Dah lah jammed teruk,
Parking tak da,

Apapn, skg jam dah okey ! Hehe,
Ngada2 jam ni, nak raya jugakkkk ; p

Pastu alang2 dh sampai jusco,
Incik lalan cri bahan2 kuih raya famos amos dia,
Dan direct ke jakel.

Pening pk nk bg mak ayah incik lalan apa,
Nk bagi hamper macam modennn sgt.
Incik lalan pun dh sllu bg saya hamper,
Dapat free lg, xkn nk bg mk ayah dia hamper.

Nk bagi beras ?
Kedah tu negeri "jelapangg padi"
Haha

Nk bagi kuih muih ?
Incik lalan sdri dah bt kuih,
Handmade by him lagi. Hehe

Nk bg baju ?
Tak tahu saiz (-_-")
Warna kgmran punn tk thu.

So last2, belikn kain pelikat dan batik,
Ni semua actually ingatan dri mama,
Mama asyik tanyaa
"mak ayah lan dbeli kn apa2 tak ?"
"Dah beli belum ?"
Asyik tanyaaa je. Hehe.

Incik lalan bg mk ayah saya apa ?
Nak tahu ?
Kalau incik lalan, xyh risau,
Tk raya pun dia slu bg mcm2,
Kuih raya buatan tgn dh mmg wajib,
Bg sayur lah, bg hamper lh hritu,
Bg mercun lh..

Ok lah,
Nnti ada apa2 kjadian personal akan diupdate semula.

Bye :)

Lady faizal,
Fatinfashiekin

SHOPPING RAYA LAGI

Allhamdulillah,
Semuaa dah settle.

Semangat raya dah mbuak dalam hati ni,
Next year raya kt kedah.
So this year kena appreciate everything :)

Nak makan ketupat, lodeh dan sambal kacang puas2 !!!!
Sedapnyaaaaaa----

Lady faizal,
Fatinfashiekin

PERSIAPAN RAYA 2014



Raya tahun ni,
Raya palingggg kedekut saya,
Bersama harapan bonus raya compny bagi
1 sen pun tak nak guna.
Lepastu direct transfr asb.
*tepuktangan*
 
 
Punyaaa lh kedekut,
Sehingga kn saya tk nak baju raya,
Tapi saya beruntg sbb dikurniakn mama yg mmhmi,
Masuk je bilik ade bju tgantung,
Rupanya mama belikn.
Hehe.
 
 
Sya rela xde baju raya, asalkan ada simpnn kawin.
iols nervouse ok, masa lajuu sgt !
Incik lalan mbebel je pelik tgk saya nervouse,
Dia kata "hantaran ****** pun stress2, pelik dia ni"
Bukan apa, seriously xnk bgntg pd duit hntran,
Sbb saya tahu lps kwin lg byk nk gune.
 

So impian saya,
Nk mjlis serba sderhana tp sempurne,
Mama dah bebel "janda kahwin pn meriah tau skg!"
Part ni saya cerite kt incik lalan,
Dia ketawe mengekek gila.
 
 
 
Last week pi KL teman incik lalan shopping raya,
Dalam masa yg sama farmasi pn ada bt event bbuka bsama,
Tapi x boleh join.
Mama abah sibuk cari bahan masakan munjung,
Incik lalan pula bz dengan shopping rya sbb raya tinggal seminggu,
So sy pun xda driver nk bawa ke hotel katerina,
Jadinya tpaksa menolak.
Tambahan pula, kn nk jimat.
Jauh pjalann dari tmpt saya nk gi event tu.
Bila calculate tak bbaloi,
Kalau ikut incik lalan, semua free.
Cuma duduk sebelah dn mbebel. Haha.
 
 
Ok, hrini 23/7,
Balik kerja nti,
Terus ke melaka sbb incik lalan ajk shopping,
saya pn nk cari buah tgn untuk mk ayah incik lalan,
Yela, kata nk jd menantu tsayangggg. Haha
Lady faizal,
Fatinfashiekin

GAMBAR BIRTHDAY

Pada mulanya,
Saya plan baikkk punya k bt kjutan pd incik lalan,
Hari demi hari saya tunggu,
Yela, saya ni kan kepoh,
Semua benda nk cerita kt dia,
Langsung tk reti berahsia.
Kalau jmpe je mulut saya ni asyik
"Yang3, nk thuuu x.........." heehe

Tapi demi kejutan istimewe,
Saya kunci mulut ni. Haha

Tapi, hampeh,
2hari sebelum tarikh birthday dia tu,
Birthday idola dia DR MAHATHIR,
tgh2 malam dia mesej
"Harini birthday dr mahathir ! Br ingt,
Birthday dr faizal 2 hari lagi !!! Ptt lah sy ni bijak mcm dr mahathir,
Rupanya trikh hmpir hampir dekat !"

Hampeh betul.
Dah punya baik saya kunci mulut,
Boleh pulakkk dia ingt tarikh birthday diaaa.
Lepas dia msj tu,
Saya buat2 tidur,
Dia pula call " dh tidur ke ? Baca msej x ?"
Saya balas "eh xde mesej msuk pun" haha

Sehari sebelum birthday dia ulang lagi
Ingat kn birthday dia.
Dia kata "harini ada orang wishhh kitaaa,
Jangan jelesssss"
Saya kata, "siapa ?"
Incik lalan kata "cantik, seksi, menggoooda,
Namanya celcom"
Kurang asam betul. Huhu.
Tapi saya still bt muka blur je.

Apapun, masa trikh birthday incik lalan,
Semuaa bjalan lancar.
Dia gelakkkk je dn hpy spnjg hari
Allhamdulillah :)

Lady faizal,
Fatinfashiekin

RESEPI POPIA NESTUM PALING MUDAH RINGKAS

Siapa tak tahu buat popia nestum ni,
Memang aku cubit2 korang tau.
Senang gila tahap pejam mata pun boleh buat. Hehe.

Semalam bila dah siap bt,
My adik lah paling suka
Dia kata "wahhh sedapnyaaaa,
Wahhhhhsedappp.. nk lagi, sedappp"

Ok jom tgk step by step,
1st time bt pn cnfirm jdi !
Jgn risau !

BAHAN2 YANG PERLU ADA :

1) Lidi @ straw @ chopstick
2) 3 sudu tepung gandum
3) setengah cawan air ( utk dcmpur dgn tpung gndum)
4) 5 sudu besar horlick
5) 5 susu besar nestum 3 dalam 1
( nestum baby mahal ok, saya guna je nestum 3 in 1, murah ! )
6) 3 sudu besar gula
7) blender utk kisar bahan no 4 / 5 / 6
8) minyak masak untuk mngoreng popia
9) gunting utk mgunting popia

CARA-CARA MEMBUAT POPIA NESTUM

1) campurkan tepung gandum dan air sampai sebati dan ketepikan
2) ambi 1 helai kulit popia, dan gulung mengguna kan lidi / straw / chopstick
3) fungsi tepung gandum dan air tadi utk menampal hujung kulit popia supaya tk tbuka semasa menggoreng.
4) gunting popia secara menyerong
5) panaskan minyak dan mula menggoreng kemudian toskan.
6) blend kan nestum / horlick dan gula
7) gaulkn popia td bsama bahan yg diblend

SIAPPPP !!!!!!!!
popia nestum ni juga boleh djadikn salah 1 menu kuih raya.
Menu kudapan sambil tgk drama pun boleh.

ladyfaizal,
Fatinfashiekin

CUPPCAKE FOR MY LOVE

 
 
 
cuppcake for birthday boy ! incik lalan :)
SEMALAM DAH NYANYI LAGU
THE CUPPCAKE SONG UNTUK INCIK LALAN

 "You're my honeybunch, sugarplum
Pumpy-umpy-umpkin, you're my sweetie pie
You're my cuppycake, gumdrop your my
Snoogums-boogums, you're the apple of my eye

And I love you so and I want you to know
That I'll always be right here
And I love to sing this song to you
Because you are so dear"
 
lady faizal,
fatinfashiekin
 
 


HAPPY BIRTHDAY MY LOVE FIANCE

 
 
 
Happy birthday to my anje,
I love u wahai mr jantung hati,
Selamat berusia 33 tahun.
Umur awak semakin meningkat,
But dont worry,
I will always love u more darling.
 
 
I have absolutely no complaints about u,
U're such a wonderful man,
Loving u is so easy and I feel the luckiest girl
to enggaged to a man like u.
 
You're almost nearly perfect,
I'm very thankfull for all the joy u bring into my life.
 
 
May the almightAllah bless u with lots of happiness,
Long healthy life and great wealth.
 
 
HAPPY HAPPIEST BIRTHDAY FIANCE
 
ladyfaizal,
fatinfashiekin
 
 

DEMAM KATANYA

Petang semalam,
iols dpt panggilan,
mengadu demam,
mengadu sakit badan,
mengadu nak jumpa,
mengadu nk ajk buka puasa sama.
 
 
 
memandang kan dia yg nak jumpa,
so x koser ler nak drive kn.
dia pun hari ahad cuti.
saya suruh dia dating tmpt saya,
 
mula2 pk kan,
kesian juga kat incik lalan.
demam2 nk drive.
tapi pk semula,
eh iols okey je pagoh Melaka direct.
hehe.
 
 
then 6.30 petang dia mai parking elok depan kereta saya,
sambil bebel2 saya parking kereta makan ruang katanya.
pastu dia ajk pi cari dangai
kat bazaar ramadhan,
dpt jmpa tapi kesian. kuih tu keras mcm batu.
 
ajk dia buka puasa kt kedai,
oder kn dia siakap halia masak stim,
sbb nk bg dia berpeluh,
dan tehh o suam 3 cawan.
 
 
6.30 sampai 8.30 duk borak,
sambil tu discuss mengenai future,
panjang lebar bincang.
 
habis discuss,
dia kata 'eh ! kita rasa mcm dah ok lah, dh x demam'
cehh, ambil hati sangat.
haha
 
 
LADY FAIZAL,
fatinfashiekin
 
 

BERBUKA DENGAN TERSAYANG

Last saturday,
Teman kn incik lalan ke hulu ke hilir.
 
 
 
Untuk ramadhan kalini,
Ni kali pertama berbuka bersama.
Kalau dulu pantang balik petang cnfirm ke melaka.
But now,Even sekarang farmasi tutup petang,
Masing2 ada urusan masing2.
 
Urusan saya lebih kpd my family,
Rasa kesian pada my lil boy kat rumah tu,
Yela, budak 5tahun puasa,
Ofcz lah die nk something sbgai upah puasa.
Contoh, mknn sedap2 ke.
So happy dpt teman my lil boy buka,
Dn makan dgn family
 
Incik lalan pula mmg busy skg,
Nk ke selandar lah, ulang alik.
Weekend berjumpa pn sbb mjdi kwjipan kami,
Makesure seminggu sekali wjib jumpe.
 
 
Lokasi terjah bazaar ramadhan,
Area peringgit.
Fuh, punya ramai orang.Bersesak.
Kalau x follow dekat2 psgan, Cnfirm tsalah pasangan. Hahah
 
 
Juadah pelbagai,
Suara org jerit bteriak tarik pelanggan pun pelbagai,
Bau manusia pelbagai,
Bau juadah pelbagai,
Pening gila tgk suasana mcmtu,Rasa nk muntah
 
 
 
.Minggu depan nk ajk incik lalan pi bazaar kt area lain pula,
Jalan2 cuci mata. Yela, nk juga feeling2 jln dgn ksygan,
Biasa nya jalan kt bazaar ramadhan pagoh ni,Ssorang, terpingge2.
Bile jln dengan pasangan kn loving2 gituh,
Terasa dilindungi diri ni,
Acecececece hahahahah
 
 
 
LADY FAIZAL,
fatinfashiekin

DOA RAMADHAN

Ya Allah…ya Rahman…ya rahim…

Dalam dakapan Ramadhan yg suci ini, Dengan rasa rendah diri, Kami yg kerdil dan hina ini memohon doa dgn penuh pengharapan kpdMu ya Allah… semoga Engkau sudi mendengar permintaan kami, krn sesungguhnya Engkaulah Tuhan yg Maha Mendengar.

Ya Fattahu ya alim…
Ajarkanlah kami yg lemah ini utk melihat jln keluar dr semua masalah yg membelenggu kami, bukakanlah hijab kpd kami yg tak mampu melihat setiap kebaikan pd kejadian dan takdirmu. Ya Allah..takdirkanlah yg baik2 utk diri kami, Jgnlah kau menguji kami pd apa yg tidak mampu kami lalui.. Bukakanlah pintu2 rahmatMu utk kami ya Allah…

Ya Allah Rabbul Jalil….
Sejahterakanlah utk kami dgn kesihatan yg baik..supaya dgnnya kami dpt beribadah kpdMu. Ya Allah..ampunkanlah segala dosa kami, krn kami terlalu byk dosa kpdMu ya Allah…Kami lupa akan Engkau ketika sihat, kami ingat pdMu bila ditimpa sakit, Kami lupa kdpMu ketika senang, kami ingat pdMu bila dtg kesusahan. Kami lupa kpdMu disaat kami gembira, Kami ingat kpdMu ketika sedih dan kecewa, Kami habiskan usia muda dgn keseronokan dunia, kami mula mengingatiMu tika usia sdh tua, ..justeru ya Allah...ampunilah semua dosa kami..berilah kekuatan kpd kami utk melawan hawa nafsu dan dunia yg sentiasa mlalaikan kami drp mengingatimu ya Allah…

Ya Allah…ya Rahman..ya Rahim…

Ampunkanlah dosa kedua ibubapa kami,. setiap titik susu ibu yg mgalir dlm diri kami...kau gantilah dgn kebajikan utknya yg boleh mbawanya ke syurgaMu ya Allah...ya Rahman...pd setiap keringat yg mngalir pd tubuh ayah kami dlm mcari rezki kpd kluarga kami...kau gantikanlah dgn keampunan yg mbawa ke syurgaMu ya Allah. Sesungguhnya pengorbanan mereka tdk akan mampu kami membalasnya. Bahkan terkadang mereka hidup dlm kesusahan dan kesempitan, sdgkan kami berada dlm kesenangan dan kemewahan...Justeru kurniakanlah kpd kedua ibubapa kami tempat yg istimewa d syurgaMu ya Allah…..

Ya Allah….

Kami juga memohon ampun utk kaum kerabat kami, sahabat2 kami dan guru2 kami yg terlebih dahulu pergi meninggalkan kami kealam barzakh…golongkanlah mereka dlm org2 kau redhai…apabila tiba pula giliran kami menuju barzakhMU..maka Kau ambillah kami dlm keadaan yg baik2…dlm keampunan dan rahmatMu ya Allah…

Ya Allah ya azizz…
Kurniakanlah kpd kami jiwa yg tenang dan tenteram…hiasilah hati kami dgn sifat syukur, redha, sabar, ikhlas, amanah dan bertanggungjawab…Kau jauhkanlah drp kami sifat ujub, riak,takabbur, fitnah, mengadu domba, sangka buruk dan khianah.

Ya Rashid…ya rahman…ya Rahim..
Jika ada diklgan kami mereka yg diuji dgn kesusahan, maka kau bantulah mereka, permudahkanlah urusan mereka, jika ada d klgn kami mereka yg bersedih hati, berikanlah ketenangan dan jln kluar kpd mereka, jika ada d klgn kami sdg berhajat dgn keperluannya, maka tunaikanlah hajat mereka, dan cukupkanlah keperluan mereka, jika ada d klgn kami mereka yg diuji dengan sakit, maka kau sembuhkanlah mereka ya Allah…agar dapat beribadah bsama kami. Jika ada dklgn kami mereka yg derhaka kpd ibubapa atau terkurang dlm melayani mereka, maka kau ampunilah mereka, jdkanlah kami anak2 yg taat dan berbakti..sesungguhnya Engkaulah tuhan yg maha mendengar dan mengasihi…

Ya Allah ya malikal mulk…

Ya Razak..ya fattahu ya alim…
Kurniakan kpd kami rezeki yg halal lg dberkati. dan jdkanlah dgn rezeki itu kami semakin dekat dgnMu..sebaliknya, jgnlah kau jdkan kami drp gol yg lupa diri setelah mndapat kurniaannMu.

Ya Allah….
Bantukanlah kami dlm menjalankan urusan agama kami, Elokkanlah urusan dunia kami, yg padanya tempat kami mencari kehidupan, Elokkanlah urusan akhirat kami, yg padanya tempat kami akan kembali utk selama2nya.. jdkanlah kehidupan kami ini sebagai tambahan segala kebaikan kpd kami, dan jadikanlah kematian sebagai ketenangan kpd kami dr segala kejahatan, Sesungguhnya kami ingin kembali kpdMu dgn jiwa yg tenang….

Ya Allah ya zal jalali wal ikram…

Ya Allah….Jgnlah kau jdkan ramadhan ini sbg yg terakhir buat kami, temukanlah kami dgn Ramadhan yg akn dtg…
Tapi, Andai ini Ramadhan terakhir buat kami, jdkankanlah puasa kami sbg puasa yg Kau rahmati, jdkanlah ramadhan ini paling bererti, penuh dgn cahaya iman, menerangi kegelapan hati kami menuju redha serta kasih sayangmu ya Allah…jdkanlah ramadhan ini sebagai penghapus dosa2 kami.. Ya Allah…temukanlah kami dgn lailatul qadr…pilihlah kami dikalangan hambaMu yg dpt beramal d mlm al-Qadr….Ya Allah..terimalah amalan kami..terimalah taubah kami..ampunkanlah segala dosa kami...amankanlah kehidupan kami disana nanti yg kekal abadi…kurniakanlah kpd kami syurgamu yg maha luas nikmatnya…

LADY FAIZAL,
fatinfashiekin