FOLLOWER

NUFFNANG ADS

SUNDAY PART2

Call
Lapar
Jom
Makan
Dating

Hahaaha

SUNDAY PART1

Sempena cuti sekolah,
Kami sekeluarga
Pergi bermandi manda..

Memangg seronok ;)

KATA DR PROF MUHAYA

Tadi masa buat item master POS sistem, sambil tu dengar2 lah tazkirah dari Prof Dr Muhaya. Saya suka Dr Muhaya, kelembutan beliau dalam berbicara, kelembutan wajah beliau yang membuatkan hati tenang. Tentu seronok kalau dapat jadi menantu Dr Muhaya kan. Hehe. Ok, gurau, setiappagi kadang2 di MHI Dr Muhaya kerap diundang. So saya pula, sambil2 breakfast dan minum coffee, so buka lah rancangan yang daoat menggerakkan minda saya untuk berfikir.

Semkin hari, semakin jatuh hati pd Dr Muhaya.
Pergi kerja pula, tk sangka boss pun suka dengar Tazkirah dari Dr Muhaya.
Dan sekarang, internet kat farmasi pun dah super laju.
Kalau sebelum ni, huh, tersekat sekat,
Nak dapat ilmu tpi jadi makin kurang ilmu,
Kerana marahkan line internet hehe

Now, everyday sambil bt kerja dengar
Hati tenang dan senang.

KATA2 DR MUHAYA
TOPIK : BAHAGIA MEMBAHAGIAKAN

4 tahap bahagia:
- x bahagia langsung 
- bahagia yang salah,bahagia dgn dadah 
- bahagia bersyarat,bahagia jika anak2 dah kawin,bahagia kalau berpangkat,bahagia kalau rumah besar 
- bahagia walau apa pun berlaku, bahagia kerana ada Allah dan Rasul.

Jadi apa formula kita utk bahagia?
Tingkatkan kebergantungan pada Allah. Hanya Allah yang boleh beri bahagia. Bila bergantung pada Allah, semua jadi mudah. Oleh itu berfikir sejenak lebih baik dari solat sunat. 

Formula bahagia:

1. Menghormati makhluk Allah - manusia, haiwan, benda.
Apa makna hormat? Bila kita guna harta awam, bagaimana cara kita? Ikhlas atau tak?

2. Buat baik tanpa harapkan balasan, buat kerana Allah.

3. Sentiasa lemah lembut.

4. sentiasa tanya apa sy boleh tolong, bukan apa sy boleh dapat. Great livers are great givers. 

 Agak2 boleh bahagia tak kalau amalkan begini? InsyaAllah boleh. Millionare pun ada pengalaman begini - yg pertama, beli baju mahal2, tak bahagia jugak, kedua, dia beli barang branded tapi still tak bahagia, ketiga, buat benda pelik2 mcm panjat Everest tapi still tak rasa bahagia, next dia ikut kawan dia beri bantuan pada anak yatim. Dia bagi kerusi roda pada budak kudung. Bila lepas bagi, budak tu panggil dia dan kata - "aku nak lihat wajah orang yang aku akan lihat di syurga nanti". Mendengar kata2 itu, terus air matanya mengalir. Saat itu baru dia rasa bahagia, rupanya kebahagiaan hanya dapat apabila kita memberi utk orang lain, bukan beri pada diri sendiri. 

Jadi mudah tak nak amalkan formula untuk bahagia? Mudah je kan? 
Carilah kebahagiaan kita dgn memberi kebahagiaan pada orang lain... 
orang yg bahagia dgn Allah akan bahagia dgn manusia... 
Hanya orang yang bahagia dapat membahagiakan orang lain..
hanya orang yang menyayangi dirinya sendiri, dapat menyayangi orang lain...

EKSKLUSIF LAH SANGAT

Dianugerahkn seorg kekasih yg segan2 bgmbr,
Sangat tk cool,
Katanya gambr dia eksklusif

Cehhhhh

LA TAHZAN



 
 
Kita boleh menentukan kualiti kehidupan dengan mengubah emosi
dan kita boleh mengubah emosi dengan mengubah fokus hidup kita dengan izin ALLAH
 
 
 


 
BAK KATA PROF DR MUHAYA :
jangan menuding dan menyalah kan orang lain,
tapi reset minda dan audit diri,
 
InsyaAllah
 
with love,
FatinFashiekin
 
 


MUSLIMAH ITU


Muslimah itu,
Terkadang gelak kuat tak henti-henti,
Terkadang juga minum berdiri,
Terkadang sebelum tidur terlupa baca doa dan ayat Kursi,
Terkadang pakai stoking mula dari kaki kiri,
Terkadang aci redah sarung kasut orang lain tanpa sedari,

Muslimah itu,
Terkadang gembira sampai terlompat terkinja sambil senyum tayang gigi,
Terkadang air matanya menitis laju tak terperi,
Terkadang rasa lemah sampai tak mampu nak bangun-bangun lagi,
Terkadang rasa marah menguasai diri,
Sampai rasa nak lempang orang laju-laju without mercy,

Muslimah itu,
Adalah manusia biasa,
Yang tak lari dari segala bagai perasaan sebagai manusia,
Yang tak lari dari segala macam ujian dan pancaroba,
Yang tak lari dari perasaan lemah dan tak bermaya,
Yang tak lari dari buat khilaf dan dosa,

Kerana apa?
Kerana dia juga manusia biasa.

Apa-apa pun,
Yang pastinya,
Muslimah itu,
Sentiasa bangkit bila terjatuh,
Sentiasa cuba gembirakan orang lain walau hatinya sendiri remuk,
Sentiasa cuba untuk improve diri,
Dari semasa ke semasa tanpa henti,
Walau terkadang dia tersungkur,


Itu bukan kerana dia lemah,
Tapi itu kerana dia cuba ambil masa untuk bangkit semula,
Jadi kuat dari sebelumnya,
Kerana dia berusaha,
Untuk menjadi bidadari dunia,
Dan juga di akhirat sana... InsyaAllah.



 

WEDDING @FELDA KLEDANG KOTA TINGGI

Currently di felda kledang kota tinggi,
My cousin kahwin,
Allhamdulillah majlis berjalan lancar,
Nanti saya update panjang2,
Gambar semua dalam 7D..

Saya, penatt sangatttt
Tapi happy dapat bkumpul dgn saudara mara.

Rajin2 jengk blog saya lagi ye,
Mf sbb slalu bz ;)

BERSAMBUNGGGG LAGI

Kesibukkan akan bersambunggg kembali
Setelah tergantung kerana kesibukkan


Pindah barangggggg,

TANGKAL ELAK TOYOL


Hahhahhahaha
Ape kejdahnya sangkut batu dalam kereta ?
Bertali kuning pula tu

Syirikkkkkkkkk
Hahahhaha

Ok2, gurau,
Actually tu batu aromtrpy lah.
So bla msk kereta knonnya bt kita tk stress
Kononnya cuaca panas dirasakan sejuk,
Kononnya lah.

Apa pun bg saya,
Ahhh, karut..
Guna pewangi kereta biasa dh lh,
Mcmni mjd fitnah
Saya sendiri pun ingatkan tangkal
Haha

With love,
Fatinfashiekin

SUNDAY TODAY PART2

Lepas makan2 daging landak,
Kami ke secret recipe mencari pencuci mulut
Sambil tu duduk2 santai membincangkn masa hadapan
Cadangan demi cadangan,
So saya makan macam2 kemudian mengantukkkk...

Lepas mengantuk,
Kene beleter panjang....
Dia kata saya tk fokus dgn apa dia ckp,
Saya punya kepala pula dah terlentok je kat dinding
Secret rcpe, mata pula layuuu
Dah tmpar2 pp pn mulut still mnguap.
Haih sy kalau mgantuk mmg dasyat,

Bila 2 jam kt scret rcpe,
Trus kata pada dia
"Kkalai kata bulan3 sale tau shopping cmplex,
Jom tgkkk"

Bila masuk,
Yesss !!! Sana sini dpn blkg 70%
Syokkkkk, indah, syurga duniaa.

Kalau uall nk shopg raya bettr sekarang,
Saya dgn inck lalan pn serik nk shopg last mnite,
Masalah utama dn berulang,
Seluar tak ada saiz, huhhhhhhh.

Lepas settle pi tawaf shopgcmplex,
Makan asam pedas pula di MITC,
Mmg asyik makan3...
Mmg ptt aku gemuk haha

Lepas makan asam pedas,
Gi scret rcpe lg beli kek utk daniel,
Dan sampai rumah ,
Makan lagi nasi dan kek.

Huh,
Debab laaaaaa mcmni...

With love,
Fatinfashiekin

LANDAK MASAK UNGKEP (JAWA)


Salam,

Pernah makan daging landak ?
Tak pernah ??
Kesian,..

Saya dah banyak kali lah,
Saya pernah makan telur burung kasawari,
Daging kancil,
Daging kijang.. bukan senang nk dapat,
Tapi Allhamdulillah pernah rasa..

Yang bukan selalu dapat makan
Dan senang didapati,
ARNAB....
Sumpah ! Tak mampu menelan arnab
Dan menyentuh dagingnya,
Sebab saya terbayangkan bulu2nye hahah
Kemudian fikiran saya meleret pd kecomelannya
Dan macammmana agaknya arnab tu
Meraung kesakitan,
Sangat tk sampai hati,.

Dan arini saya masak
LANDAK MASAK UNGKEP..
fuh, lazattttt.. hehe

Nak resipi ?
Ok saya share secara ringkas ye,

BAWANG MERAH 4 BIJI
BAWANG PUTIH 1 BIJI
HALIA SEDIKIT
KUNYIT
KETUMBAR 1 PAKET
SERAI 2 TAGKAI
AIR KOSONG 2 CAWAN
LANDAK SEEKOR

CARA2 MEMASAK LANDAK UNGKEP

1. Ambil secawan air panas dan rendamkan ketumbar selama 5minit.
Selepas 5 minit tapiskan
2. Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dan ketumbar yang ditapis tadi,
Masukkan ke dalam belendar.
3. Campurkan 1 cawan air kosong kedalam blender kemudian blend kan.
4. Panaskan kuali, tumiskan bahan kisar bersama serai yg dititik sehingga naik bau,
5. Masukkan dging landak,
6. Tutup kuali dan kecikkan api
7. Tunggu sehingga daging betul2 empuk dan warna kuah kepekatan.a

SIAPPPPPP

Sebab harini dating,
So saya tapaukn sedikit masakan untuk dia,
Dia kata sedapppppp.
Cuma dia asyik tnya
"Ni kulit landak ke ek" sambil kuis2,
Saya jawab "tak, tu bulu landak"
Hahahha

With love,
Fatinfashiekin

HAPPY BIRTHDAY DANNY KESAYANGAN

Happy birthday yang ke9 danny,
Kakak sayang danny.

Semoga termakbul impan nak jadi arkitek lah,
Doktr haiwan lah,
Engineer lah.

Apapun,
Kakak selalu ada,
Bg prtunjuk kalau dalam ssah,
Bagi cahaya kalau dalam gelap.

Garng nya kakak,
Kuat mbebelnya kakak,
Sbb nak danny jd lg baik dr kakak.

Love u

With love,
Fainfashiekin

WITH LOVE

Saya makin gemuk dia marah,
Tapi dia suka betul sumbat coklat dalam mulut saya.
Acaner ?
HAHHAHA

Ok, nk tidur,
Esk ada plan,

Ha, tadi dapat mesej dari anonymous,
Rasa malas nak menjawab,
To cik anon,
Buka link2 lepas.
Sebab dah buat entry tu banyak kali,
Takut ada yang bosan. Hehe

Tekan sini :
http://fatinovela.blogspot.com/2012/09/perkara-yang-saya-harus-laksanakan.html

With love,
Fatinfashiekin

SDN BHD

Mungkin sekarang,
Owner laptop masih diatas awan..

With love,
Fatinfashiekin

LIRIK RINDU CINTA PADAMU (NIRWANA BAND )


Dah 4 hari incik lalan di bangkok,
Dan lagu ni macam memerli.
Dalam kereta, kat farmasi,
Berulang..
Asyik lagu ni ja.

Hopefully dia okey,
Nak call pun risau menggangu,
Dari 9pagi waktu malaysia sampai ke malam dia
Ada seminar..
Then free je,
Keluar den staff2 skerja dia..
Bila dia balik, call pn dah tgahmalam waktu malaysia
So saya sendiri penat,
Dia pun penat.
Semoga dia tahu jaga diri hendaknya



NIRWANA BAND -  RINDU CINTA PADAMU

Berharap esok hari kita bersatu
Menembus dinding waktu,
menghalang rasaku
Gelisah karenamu,
ingin di dekatmu
Suka dan duka bersamamu

Rindu rindu semakin rindu
Cinta cinta semakin cinta
Aku di sini kau di sana

Rindu rindu semakin rindu
Cinta cinta semakin cinta
Rindu cintaku padamu

Rindu rindu semakin rindu
Cinta cinta semakin cinta
Aku di sini kau di sana

Rindu rindu semakin rindu
Cinta cinta semakin cinta
Rindu cintaku padamu

Rindu rindu semakin rindu (semakin rindu)
Cinta cinta semakin cinta (semakin cinta)
Aku di sini kau di sana

Rindu rindu semakin rindu (semakin rindu)
Cinta cinta semakin cinta (semakin cinta)
Rindu cintaku padamu, rindu cintaku padamu

*gmbr ni dia sebelum bertolak,
Minta pndpt okey x bj dia, klu dia th saya upload gmbr ni
Nahas saya. HHAHAHA

With love,
Fatinfashiekin

MEETING PUTRI

Tengk gaya,
Lepasni confirm lagi busy.

Apapun,
Saya seronok dan saya suka dengan apa yg saya buat
Tg penting semua pihak restu
Dn faham.

Mceh3.
Hehe

With love,
Fatinfashiekin

AHAD #PRU13

Esok sayaa busy,
Ada program.
Hal2 lain saya tolak tepi.

Ok. Bye

TUNGGU DIPINTU

Salam,

This monday, kkani pulang dari umrah.
Allhamdulillah,
Back to normal..

12hari keje 12jam,
Saya langsung tk penat,
Serius, enjoy bekerja.
Memang tak ada masalah.
Lagi suka sbb blh lh bertimbun ot
Bertimbun gaji hehe

Masalah saya cuma
bila menggantikan position senior
STRESS gilaaa.
Ditambah pula dengan sindrom PMS

Asyik rasa :
1) msti bos tak suka dengan cara aku
2) msti aku ada buat silap
3) msti bos rasa aku ni tk mmpu gantikan senior
4) msti bos tgk famasi kelam kbt bwh jgaan aku
5) msti bos rindu kakani
6) msti bos tk suka aku

So tiap kali bos pandang saya,
Saya rasa give up dan kepala otak bfikir
"Msti bos hampa dgn aku"

Hahahahahahaah
Saya kan emosienel,
Terlalu banyak berfikir...

Pikir bnda bukan2
Lepastu sedih huhu

Cartoon sungguh !! ;p

Isnin ni kkani dah msukk kje
Yess! Saya xnk jd senior,
Biar ditengah tengah.
Baru selesa,
Asalkan happy

Apapun Allhamdulillh,
2minggu yg bjalan lancarrr

Dah bt sehabis baik
Ha, lgi satu pressure bila nk inform sale,
Bila sale tinggi call bos suara riakk gila lah,
Umpama kt bahu ni ada byk paku,
Bercakap sambil mendabik dada,
Dail pnh dengan semangat.

Tapi bila sale suam2 kuku,
Rasa stress,
Nk call boss pn rasa segan,
Rasa diri tk bt yg tbaik.
dan mula salahkan diri

Haih. Baih. Haih.
Saya ni mmg emosi,
Npk je ketwa bdekah dekah,
Tapi hal kecik pn mata saya pandang besar.

Thats y lh bila dgn incik lalan,
Dia faham sangat da,
Saya ni tk tahu membezakan
Antara "Marah" dan "teguran"
Saya akan terus merumuskan
"Semua orang benci aku"

Pernah kt shopping cmplx,
Saya tny incik lalan sekarang pukul brapa,
3 kali dia ulang saya tak dengar,
Kali ke4 incik lalan tertinggikn suara,
Trus bertakung airmata saya.

Haha.
Complicated kn ?
Kata wanita,
Ofcz lah mudah terasa hti.

With love,
Fatinfashiekin

NEW HAIR CUT

 
salam,
 
bru bberapa bulan lepas saya plan potong rambut,
dan dengan jayanya saya telah berjaya memotongnya kan.
 
and now,
dah panjang !!
dah sampai pinggang semula,
haih,
 
so, bsempena tahun baru,
potong lagiiii pendekkkk.
 
terjatuh cinta dengan rambut Adira. hehe

 
 
 
tadi tengahari waktu rehat,
ke salon. and cut my hair !!
rasa ringan kepala ni. hehe
 
masa bujg lah nk potg rambt macammana gaya pun,
nanti dah kawin,
nak cantikkan rambut anak pula.


 
menarik kan !!
 
ok,
bye
 
with love,
FatinFashiekin