FOLLOWER

NUFFNANG ADS

TAMAN JASIN BESTARI, MELAKA

2017,
Daddy paksa masukkan baby school,
Mommy pujuk2 pun daddy kata "no".
Daddy kata untuk kebaikan.


Hasil perbincangan kami :
"2016 dah belajar mengenai kualiti produk dan dah ada permennt custmr, so 2017 kena hantar baby school supaya dia dapat belajar sosial dengan sekeliling, bila baby school, mommy kena fokus pada kerepak, dah nak raya, buat semaksimum mungkin, 2017 kena disiplin dalam semua hal,oder, akaun semua kena cantik, bila dah boleh run bisnes dam tak cukup tangan boleh plan kalau perlu ambil staff dan sebagainya"


Lbh kurang macamtu la perbincangan, ha semalam ada org wassap i (hai puan hehe) dia kata terinspirasi dengan apa yg saya share, dia da usaha macam2 utk kerja dan skg cuba bidang makanan ni.


Saya memang suka share apa saya buat, termasuk lalanfood ni. Sebab saya sendiri tak pernah sangka ia nya menjadi. Bayangkan, sayangkan kerja sangat2 tapi demi rumahtangga terpaksa hantar notis, letak sepenuh kpercayaan rezeki hanya pd yg Maha Esa, (uols boleh buat?mmg menakutkan tau)... Bukan saja menakutkan, dn org sekeliling menakut-nakutkan lagi dengan kata nanti bertambah hodoh la. Menyusahkan suami la.


I ambil tu sebagai cabaran,
Macam i pernah share, i tak tahu cara bt kerepek yg sedap, hegeh2 i minta cara buat, tak ada sapa layan, i buat sendiri hadap kuali try and error,


Sebab i tahu macammana scary nya nak mula bisnes, so i sangat senang hati share kat uall step step nya. Kalau ragu2 boleh whatsapp saya 019-6529329 .


Masalah banyak orang?
Beli borong tapi tak tahu nak letak harga, so bila salah ltak harga, amat lah susah nk pusing modal, so whatsapp lah saya kalau tak faham. I baik dan manis orangnya hahahaahhahahaha



La, i cuma nak share mana anak i school, dah terlajak jauh ni. Bye. Hahahahaha


Tips :
-pegang "muka tebal,poket tebal"
-percaya "buat bisnes makanan, semua orang makan, mesti boleh jual" kalau tak boleh jual juga pk semula, tanya diri apa masalah.
-letak target sales, jangan risau, bisnes ada turun naik, kena pandai, contoh cuti sekolah, musim org kahwin, u boleh la promote gila2, sbb kerepek ni org suka bt buahtgan, tak pun nk goodiebg pengantin. Bila naik sekolah biasanya jualan bundle akan slow sbbtu kena ada backup permnnt sale, iaitu kerepek yg u letak kat kedai2, blh bantu maintain sale dihujung jari. Bila letak kerepek kt kedai, dalam masa yg sama sebenarnya uall tgh marketingkan produk pada masyarkt stempat.



Faham ?
Senang ?


Yang susah cuma 1,
Orang yang mengoreng/menyagat/mengopek iaitu aku laaaa huhu. Lenguh hoi. Tapi tak pa, demi impian sebelum usia 30tahun, lets enjoyyyy cari rezekiiiiii 😝😝🎉🎉🎉

Instagram : lalan_food

Sedang busy lagi,
Lepasni tak dan nak update entry,
Follow me kat instagram tau 😘

IMPIAN

Tengk2 instagram ternampak ada student kolej pi bt lawatan kat kilang kerepek. Bestnya !!!


Uols tengk lah rumah owner kerepek tu. Sebelah kilang kerepek. Sebelah rumah owner kerepek. Ya Allah bestnya !!!

InsyaAllah akan dimiliki !!!
Tanam impian dalam2 !!!


Jom cari tanah ! Haha, i ajak incik lalan bt projek kat pagoh so makcik2 i boleh tolong, mama abah pn ade, so tak payah pening cari pekerje, tapi, idok ler incik lalan mau. Dia kata nak mulakan bisnes jatuh bangun susah payah biar sendiri, biar susah dulu, dari susah akan belajar katanya. Okeh3.


Apalagi, hakak nak siapkan oder goodiebag kahwin ye. 2000beg. Pitam tapi happy 😇😇


_______________________________________

Perbualan kami :

Me : abang, sanak saudara abang dokter la, engineer la, pilot la, tapi tak ada lagi yang bergelar "ahli perniagaan". Kalau bisnes kita berjaya, ayang orang pertama dlm keturunan abg yg involve dalam bisnes. Yela, ayang belajar tak tinggi, nak buktikan juga la ayang blh berjaya.ayang nak buat abang rasa bangga. **i bisik "ayang nak buat duit banyak2 untuk abang (buat babak ala2 cerita legend of the blue sea masa heroin bagi pamplet masa musim sejuk lepas tu bisik kat joon jae yang dia dapat duit nak bagi joon jae)

😂😂😂😂😂



**kesimpulan perbualan : terpengaruh drama #legendofthebluesea lalu cuba create dialog romantik lebih kurang drama kat suami hahahahaha



Lady faizal,
Fatinfashiekin

REZEKI

Rezeki i.
Allah bagi rezeki,
Rezeki dapat cari rezeki dari rumah, sambil jaga anak, sambil kemas rumah, sambil jaga suami, sambil buat semua perkara rumah sebaiknya, dan rezeki pun masuk.


Bila tgk anak i dan apa hidup i sekarang, rasa syukur sangat !!
Next month ank i da setahun,
Cepatnyaaa masa !!!! 😇😇
Jom planningggg 🎂🎉

LOKASI CUTI SEKOLAH

Situasi :
Ofcz sangat bising bingit,
Tapi kakak dgn adik mcm histeria seronok gila sebiji pak dieorang. Yela berani main mainan ekstrim, langsung tak gayat, kalau i ? Baru main pmainan cawan pusing2 da nak nangis huhu


So i amik inisiatif, duk tepi sambil selfie 800keping gambar 😂😂 sampai kakak adik kate "ibu mcm makcik lisa suka bgambar" entah lisa ke nisa ke lisan ke 😂😂😂😂

**tak ada gambar kakak dgn adik sbb mereka berlari kegirangan dan tak peduli kiri kanan apatah lagi melayan mommy dieorang selfie, daddy mereka je mommy dapat paut 😝😝

AKTIVITI CUTI SEKOLAH

Hai mmandangkan cuti mengoreng kerepek, so ade maselah nk buat entry haha.


Harini saya buat class dengan anak2,
Ajak mereka cara buat donut ala2 big apple 😂 yela, saya tgk dieorg minat uli tanah liat dan asyik main2 deco cupcake la, so saya pun nak join keseronokkan mereka, saya ajak dieorg buat donut. Wah, bukan main melonjak kegembiraan dieorang 😘


Totally 90% mereka yang buat, saya cuma standby barang dan mengoreng, yang lain saya sekadar bagi arahan.


Pukul 4.30ptg siap, excited gila kakak dan adik tunggu incik lalan balik kerja dan nak paksa daddy makan hasil donut mereka 😆


Plan esok nk buat choclate cake,
Dadih la, popia nestum la, tgk la kelebihan masa macammana sebab petang nak bawa mereka jumpa tok nenek johor 😇

Syok kalau dieorg stay sini,
Kaseh ada kawan,
Saya pn seronok ada assistnt 😝
Incik lalan lg seronok sebab balik kerja je 4 orang berebut minta peluk (termasuk saya) hahahahaha


Paling anak2 seronok juga bila saya suruh hantar rumah jiran hasil air tangan mereka dan ajar mereka ttg adab bjiran, gembira mereka, berebut nak hantar 😇

ISTERI BAIK

Akan peluk sampai syurga,
Akan taat selama-lamanya.


Abah selalu kata
"Untung akak dapat lan tu kak, kuat kerja, tak banyak songehnya, perangai bagus, jaga elok suami, makan pakai tu"


Betul.
I pun rasa benda yang sama.
Selalu saya cakap pada incik lalan :
"Kita dah jumpa hikmah disebalik kejadian kan? Rasa bahagia, lapang dada, rupanya hubungan dulu tak menjadi sebab Allah nak temukan kita"


Lepastu dia kata
"Syokkan jadi isteri abang, siapa tak nak abang memang rugii"


Me :
😒😒😒😒😒😒😒

NAK BALIK KEDAH

Yeay nak balik kedah, so sebelum balik haritu pi shopping baju lah, apa lagi 😍 tapi baju suami dengan anak, mommy punye baju dah berlambak dah, lagi2 sekarang online, tiap minggu posmen datang rumah i, shopping hujung jari, kalau shopping dengan incik lalan, sejak ada anak ni kelam kabut kelibut, so bila shopping online, rasa tenang dan girang 😂😂


Yeay ! Next week balik kedah ! Yeay ambil kakak dengan adik, last year kakak adik jumpa kaseh tapi kaseh still tak kenal, sekarang kaseh dah bijak, boleh main dengan kakak adik,


Yeay ! Daddy ajak jalan2. Yeay !!!!! Sebelum ni bkerja so kelam kabut, sekarang dah bekerja sendiri dan kat rumah, boleh spend masa utk kakak dab adik sepuasnya 😍

Tak sabar nk kiss kakak dan adik,
Borak2 dengan dieorang,
Tak sabar nak cerita tentang bisnes saya ni kat mereka, supaya kakak adik tahu la apa lah mommy dia buat. Masa saya pregnant kan kaseh ada cerita ttg daddy dia ada tanam pisang dan kbun utk future mereka, so skg nk tunjuk apa saya buat pula, boleh teman i cod kerepek, mesti dieorang seronok dapat berjalan nanti 😍 nak cerita kenapa nama company mommy dia "lalan_food" 😘


Eee tak sabarrr !


Lady faizal,
Fatinfashiekin

MAK LANG MAK SU SEKELUARGA DATANG

(Baru perasan i ade buat 3 post yg sama sebelum ni 😂😂 next time lah i delete double pos tu 😆)

Minggu lepas,

..incik lalan kata pak lang, dan mak su sekeluarga nak datang, i sangatttt gabrah haha. Kalau mak mertua atau mak sendiri still cool lagi, sbb mak sendiri. Ni adik beradik ayah mertua. Mak mertua pula pesan suruh siap elok sambt mereka.



Dalam kepala i cuma fokus,
" ingt moto orang jawa, perut tetamu tu penting, so memang pulun masak sedap2 (sampai tak cukup nasi 😂), pagi gigih 4 pagi dah bangun buat nasi lemak, yg buat lama sbb sambal dia i reneh lama bia lemak manis pomm pomm pomm huhu


Saya dan incik lalan bawa dieorang berjalan. Saya totally jadi diri saya, langsung tak ada fake sebab maklang dengan maksu perangai macam makcik2 saya je, senang nk brgaul, anak dieorang pun sangat okey, dah mcm kenal lama.


Kenalkn dieorang apa best kt melaka, bawa pi kebun incik lalan yg area rumah. Bagi kerepek pisang dan anak pisang, Best sangat keluar dengan dieorang , meriah !!! Best3.



Nak balik tu saya rasa haih macam tak puas lah lepak borak dengan dieorang sebab memang macam makcik2 iols juga, maksu macam makude, maklang macam wakmah, seriously


Ye seriously best, i kot yg over ajak bergambar la, buat gaye peace la, depang tangan la, peluk kuat2 la 😆 (korang tahu la iols kan kepoh haha)



Sebelum balik tu, i peluk cium maklang dan maksu memohon maaf andai ada terkurang sepanjang bersama iols 😊 dan promise raya tahun ni i akan datang rumah mereka pula 😍


Bila dah kawin, automatik keluarga suami jadi keluarga kita, dan saya bersyukur dikelilingi orang yg baik 😇

Lady faizal,
Fatinfashiekin