FOLLOWER

NUFFNANG ADS

SHOPPING RAYAAA

30 / 31 dan 1hb saya cutii !
Shopping raya.
Syiok !

Melayan aqila dan elisya,
Sabtu ni mereka dah balik Kedah.
So seminggu mereka datang ke melaka,
Appreciate betul-betul.

Ada banyak gambar,
Tapi dalam DSLR incik lalan,
Nanti saya upload ea :)

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

NO TITTLE

Air je ?
Cincin ?
Gelang ?
Rantai ?

Tak da ka ?

Haha

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

RESEPI SUP TULANG ANAK DARA PALING MUDAH

Ada janji nak bagi resepi kan ?
Dah lamaaa baru ingat ! Hehe.
Maaf ye. Dan maaf juga,
Gambar sup tiada. Kelam kabut.


Ahad lepas kan saya busy,
Tak makan pun dengan incik Lalan.
Saya bungkus kan untuk dia.
Gambar pun tak sempat ambil sebab tertunggu-tunggu daging empuk.
Bila empuk je terus tapaw letak dalam kereta.

Ala, even tak ada gambar pun. Bagi uols yang 1st time nak cuba masak sup ni. Jangan risau. Senang ! Simple ! Saya pun bukan lah seorang wanita yang complicated masa memasak. Guna apa yang ada ;)

BAHAN-BAHAN

1) Tulang / daging (agak-agak lah ye jumlahnya)
2) Lada Putih ( 2 sudu )
4) 8 biji bawang kecil
5) 4 biji bawang putih
6) Halia (sbsar ibu jari korang)
7) Daun Sup
8) Garam


Sangat senang ye kawan-kawan.
panas kan periuk, masukkan air separuh periuk. Biarkan air mendidih, bila mendidih masukkan TULANG DAN DAGING kemudian rebus sampai empuk. Aha, letak garam ye secukup rasa. Jangan tawar ! Sup tak sedap tawar.

(15 minit)Sambil tunggu rebusan empuk. Tumbuk lada putih sampai betul-betul lumat.Bawang kecil, bawang putih dan halia, uall kena blend kan bsama setengah cawan air.Siap semua nya. Campurkan lada putih dan bahan yang dah di blend kan ke dalam periuk rebusan. Tambahkan air ke dalam periuk rebusan, sebab kita akan rebus tulang dan daging tu selama 45minit pula untuk makesure daging betul-betul empuk.



Macam saya, johorean jawa. So wajib ada sambal kicap. Baru lah kaw-kaw kan :)

CARA MEMBUAT SAMBAL KICAP :
1) Kicap
2) Gula
3) Bawang putih sebiji
4) Lada cili 15 biji
5) Minyak panas

Panaskan minyak, goreng lada cili dan bawang putih. Memang confirm meletup letup ye. Kalau saya, saya selalu minta bantuan abah. Hehe. Nampak garing, toskan.Masukkan bawang putih dan lada dalam blender, 2 sudu gula dan separuh kicap.Blend kan sampai lumat.


Siap !!!!Tengk jam. Selepas 45 minit,
Sup siap !!!! Kalau daging still tak empuk, rebus lagi 15 minit ye. Tak susah ! Kesabaran je perlu dititik beratkan. HeheLast sekali, cincang daun sup,
Taburkan. Auw ! Menarik :)


Ok. Next week ?
Tiada sebarang menu sebab incik lalan balik kedah. So, maybe hangout with family.Love

,
FatinFashiekin
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

















KELANTAN TIDAK MENJARINGKAN SEBARANG GOL DIJOHOR

Assalamualaikum WBT

Saya, Fatin Fashiekin Binti Anuar ingin melaporkan. Pada malam ini Johor Darul Takzim berjaya menewaskan Kelantan dengan menjaring kan 2 gol untuk JDT manakala kelantan tidak menjaringkan sebarang gol (0)

Kelantan digeruni kerana memperolehi pemain kacak seperti Khairul Fahmi Che Mat. Tapi, sebagai warga johorean. Kehadiran Nunez yang comel memberi sinar baru kepada kami.

Tahniah JDT. Lepasni kena lawan Terengganu. Tapi saya tak kisah, asalkan Kelantan berjaya kita tawan ditanah kita sendiri.

HAHAHA

Sekian. Melaporkan dengan bongkak diri
*gambar kat atas ni, korang bayangkan saya tengah baca berita ye*

Ok. Gud nite.

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PINGGANG PATAH

Totally exhausted !!
Badan bertampal 8 koyok.

Sekarang,
Jadual bertugas di farmasi telah di ubah menjadi split shift buat sementara waktu. So tiada lagi balik petang.

Memandangkan tiada balik petang, segala aktiviti terpaksa di tolak ke hujung minggu. So bila weekend ni, macam2 benda nak settle kan. So patah riuk dirasanya pinggang.

Split shiff bermakna, waktu 6.00petang kebiasaan kami pulang dibekukan sementara. Berubah menjadi 12.30petang sampai 5.30 petang. Dah cuba nak arrange kan dan berlari, lari menyiap kan apa yang patut. Tapi 12.30 hingga 5.30 adalah waktu terpacaknya matahari dikepala, bertembung dengan mereka yang keluar rehat. Petang pula bertembung dengan mereka yang balik kerja. So sangat kelam kabut.

Abah kata :
"Kakak tak penat ke ? Kakak dah macam polis dah. 4 jam kat sana, 4 jam kat sini, 4jam masuk kerja semula"

HAHA


Esok kalau pergi kerje korang terperasan yang saya terbongkok-bongkok. Harap memahami lah ye. Hehe

Apapun, 80% settle !!!
Ada lagi 20% yang sedang memeningkan.

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

TAK RAPI - PELUPE

Semalam incik lalan marah 28percent,
Puncanya kata nya saya ni tak rapi orangnya. Malas berfikir katanya.

Haha.
*cebik bibir*

Bukan saya tak rapi,
Bukan saya malas berfikir.

Tapi,
Saya suka menyusahkan dia.
Saya rasa, seronok gila ! HAHA

Contoh :

1) Saya akan kol dia berkali-kali even dia dalam meeting, cuma nak kata

" RM15.00 x 19 berapa ? Malas nak buka calculator lahhhh "

Haha. Dia marah betul,
Tapi saya suka.
Incik lalan kalau marah,
Dia akan keluar loghat utara.
Kalau kelua loghat dia,
Bermakna dia memang marah betul.
Hahahaha.
Saya pula balas dengan loghat jawa.
Hah ! Utara VS jawa. Hah !
Hahahahah



2) Tak rapi dan pelupa :

Contoh :

Dia tanya :
"Handphone saya awak letak mana ??"
"Kunci kereta mana ??"
"Tiket mana ??"
"Mana ?? Mana ?? Mana ??"

Saya pula. Bila lupa
"Eh ! Dh bagi !! Ehh ! Dah"

Kemudian,
Besar kan mata, bulatkan mata,
Jongket bahu 3 kali
Mata lagi besar
Sebab confirm lupa ! Haha

Haih !
Kena makan memo plus gold + gingko !
Biar ingatan tu tajam. Hehe

With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

RESEPI NASI AYAM PALING SIMPLE MUDAH SAMBIL PEJAM MATA

Salam.


Hai ! Ahad haritu incik lalan buat permintaan tiba2 nak makan nasi ayam. Even 2 hari sebelum tu dah pun saya buat nasi ayam. Tapi, sebab dia teringin, buat juga lah. Sian dia kan, mak bapak jauh kat kedah, adik beradik pun jauh. So teringin makan nasi ayam. Ye la, saya buat kan lah. Yelaaa. Haha.Balik dari pasar dah pukul 9, then nak makesure 10.30 dah siap masak cuz pukul 11 pastikan dah siap mandi. 11 lebih gerak ke melaka.



Meh saya ajar cara mudah NASI AYAM ANAK DARA ! Hahaha.
Setiap bahan yang saya catatkan ni, mengikut STEP MASAKAN nanti ye :)


BAHAN-BAHAN

1) BAHAN REBUSAN AYAM
-Ayam yang di potong-potong (peha / kepak *bahagian yg disukai)
-Air separuh periuk
-garam


2) BAHAN PERAPAN AYAM (5minit)
-Kicap lemak manis jalen


3) BAHAN NASI
-serbuk kunyit (secubit)
-halia (4 hirisan tebal sedang *ikut suke korang lah*)
-beras (2 cawan)
-rebusan ayam (4 cawan)


4) BAHAN SUP
-daging ayam yang dipotong kecil (dada ayam / leher, *biasanya bahagian2 yang tidak disukai)
-bawang merah (ditumbuk)
-bawang putih (ditumbuk)
-halia(ditumbuk)
-lada putih (ditumbuk)
-sup bunjut (kalau x ada pun tak pa)

5) BAHAN SOS
-sos cili
-6 tangkai cili padi (ditumbuk)
-air rebusan ayam6) HIASAN
-timun
-salad
-tomato


CARA-CARA MEMBUAT NASI AYAM.

Relax, cool and be profesional ye. Cara simple ni terjadi sewaktu saya kekurangan bahan. Hahaha. Tapi rasanya masih asli. Sama. Lazat. Dan menjilat jari.Kita mulakan dengan REBUSAN AYAM. Sediakan periuk, tunggu air mendidih kemudian kecilkan api dan masukkan ayam yang telah dipotong. Then, taburkan garam. Rasa ye, jangan telalu tawar kerana air rebusan ni mempunyai banyak tugasan. Bila siap merebus, tengk ayam pun dah gebu ! Tos kan ayam.

Kemudian kita beralih kepada BAHAN MEMBUAT NASI. Basuh 2 cawan beras dan bilas sebersihnya. Kemudian ambil secubit serbuk kunyit, gaulkan. Jangan banyak sangat ye.. Kemudian masukkan air rebusan ayam (4 cawan).. Kemudian masukkan halia. Kemudian gaulkan dan tunggu sehingga nasi masak. Simple ! X perlu guna majerin ok, sebab majerin leceh dan berminyak.


Ok, beralih kepada ayam yang sudah direbus, sekarang beralih untuk PERAPAN AYAM selama 5 minit. Tak lama ! Jangan risau sebab kita dah rebus ayam kan :)


Ayam yang sudah di toskan tadi, uall masukkan ke dalam mangkuk besar, curahkan dengan kicap lemak manis dan gaulkan serata mungkin. Lepas gaul. Tutup dan tunggu selama 5 minit. Disamping tu panas kan kuali dan minyak masak.


Setelah PERAPAN berakhir, goreng ayam yang diperap. Jangan terlalu lama mengoreng, dikhuatiri hngus. Dan mengeras.Akhir sekali, bahan yang ditumbuk iaitu bawang kecik, bawang putih, halia dan lada puth hendaklah ditumis sehingga naik bau. Selepas tu, masukkan air rebusan ayam tadi, masukkan daging ayam yang di potong kecil. Tunggu sehingga mendidih.Selepas itu ! Siapp lah !!! Hehe. Nasi siap. Ayam siap digoreng dan sup siap.


Eh ! Ada lagi, sos !Ok, cara buat sos.
Tuang sedikit sos kedalam mangkuk, ambil sedikit air rebusan ayam dan cili padi yang telah ditumbuk, kemudian kacau rata. Siap !Bab hiasan, ikut kreativiti uoll.. Okey :)


Sangat senang.Minggu depan ! InsyaAllah, saya akan ajarkan SUP TULANG YANGG MUDAHH. Menu yang saya tulis adalah segala lauk pauk permintaan incik lalan, praktis make perfect. Cuma laksa penang incik lalan ada komplen kata saya punya laksa manis. Ok, pembetulan akan dilaksanakan :)


With love,
FatinFashiekin


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.











TERIMA KASIH MAMA

Dear mama,

Selamat hari ibu.
Terima kasih untuk segalanya.

Menerima segala kekurangan anak mu ini, yang banyak perkara serba tak tahu.
Tetapi,
Mama tak pernah marah,
Eh ! Membebel ada juga lah. Hehe.

Terima kasih kerana menjadi seorang mama yang sempurna,
Yang cantik,
Yang rajin,
Yang pandai masak,
Yang sporting,
Yang macam kawan2 dengan saya,
Yang ... Senang kata,....
Serba bolehhhhhh !

Terima kasih mama !
Sayang mama !


Last friday dah celebrate birthday mama sebenarnya. Balik kerja, klua kan kek senyap-senyap then nyanyikan lagu hari ibu dengan adik2. Then kiss pipi mama !

Sambut jumaat sebab ahad saya busy ada hal. Tetapi, Even ahad saya busy, pagi ni, masakkan something special untuk mama. Mama jangan buat apa-apa, biar mama jadi princess.

I love u mama.
I love u mama.
I love u mama.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

PROGRESS

Banyak ada baju progress. Nak ?
So saya pn bagi lah kat incik lalan,
Esok nk jumpa dia sedondong pakai baju ni.
Hahahhahaha

POGRESS !
THIS IS MY MALAYSIA !
NAJIB MY PM !

gila patriotk.

Ok lah,
Pakai baju BN tgk wayang,
Ni pakai baju progress.
Kihkih ;p

RAGAM PELANGGAN

Rasa tak logik. Tapi depan mata (-_-)
Custmer datang minta ubat luka,
Tunjuk kuku dia patah bedarah.

Saya tanya kenapa ?
Jawapan dia :

"Wa punya suami tidur mimpi kuntilanak gigit dia 2 kali. Wa kejut2 dia, dia gigit tangan wa. Dia kata, dia pikir mahu bunuh itu kuntilanak. Rupanya dia gigit tangan wa"

Me : (-_-)
Tak tahu nak kata apa

HAHAHAHAHA


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KENAPA UNDI BARISAN NASIONAL ? SEBAB BN BESTTTTT.

Assalamualaikum,

Mungkin ini entry terakhir saya mengenai Pilihanraya kalini. Allhamdulillah segalanya berjalan lancar. Dan BN masih lagi kerajaan yang memerintah Malaysia. Allhamdulillah.

So memandangkan entry terakhir, banyak saya nak luahkan.

*Kenapa saya memilih BN ?

Saya memilih BN bukan atas faktor Johor ni memang kubu kuat BN. Bukan atas faktor, bahawa pagoh adalah kawasan Timbalan Perdana menteri. TAK.

Tapi saya diam, saya memerhati, saya berfikir, saya buat perbandingan. Perbandingan bukan dari segi kepimpinan pemimpin sahaja. Tapi penyokong. Cara mereka berkempen. Cara mereka menyelesai kan masalah dan bagaimana pemimpin itu menerajui serta membawa penyokong mereka.

Ada yang kata saya menyokong BN atas faktor imbuhan yang diberi. TIDAK ! Semasa saya bersetuju untuk menyertai BN, saya rasa seronok dan tak sabar untuk berkhidmat.

KERANA ?

Saya memerhati,
Saya kesian pada kerajaan. Selalu dituding, disalahkan. Bila saya cuba membela dikatanya inginkan imbuhan.

Contoh, perhimpunan bersih. Itu bukan lah cara yang betul. Saya sangat kecewa. Anak2 muda menyokong. Apa anda dapat? masa perhimpunan bersih tu menguatkan semangat dn tekad saya nk mengundi BN ! Itu bukan cara pemimpin memimpin. Bukan. Itu memecah belahkan. Umpama seorang abang sulung mengajak adik2 nya dan mengajar cara untuk menjadi samseng.

Kemudian, kerajaan masih disalahkan. Kerajaan bertolak ansur dan membenarkan perhimpunan diadakan asalkan mengikut apa yg dijanjikan. Dan pengawasan dari pihak berkuasa diadakan. Apabila Polis menjalankan tugas, KEMUDIAN, pembgkang mengeluarkan kenyataan bahawa POLIS bersubahat dengan kerajaan dan memukul orang awam. Apa tu ! Bermacam-macam hinaan dn makian polis dapat. Yang lawak ! Bila isu lahad datu timbul, masa tu pula nak berterima kasih pada polis dn masih menuding pada kerajaan. Konon pula kerajaan menjadi punca tkorbannya perajurit tanah air. Lawak. Nampak tak ???? Masa tu baru lah kelua pujian untuk pahlawan2 kita. Saya still boleh trace muka2 mereka yang talam 2 muka tu tau.

Kemudian, isu Isteri DS Najib. Sibuk bebenar lah kisah orang beli cincin dgn handbag. Bukti dah dibagi tapi tk blh terima. Di ulang-ulang. Duit dia, biar lah. Risau mereka guna duit rakyat. Boleh bertenang tak ? Boleh percaya pada Allah seikhlasnya tak ? Kenapa duk pk "uih, cincin tu duit rkyat ! Duit kami !" Duk kisah duit orang, duk sibuk orang nak beli apa. Ha, seluk poket korang sekarang, ada duit kan ? Korang bayangkan kalau orang tuduh duit yang korang kerja 12jam setiap hari dituduh duit haram, duit judi, duit maksiat. Sedih tak ? Sakit hati tak ? Kemudian keluar je, nampak orang aibkan anda. Percayakan Allah lah. Jangan kisah duit orang lah.
Kita jaga rezeki kita sebaiknya, jangan menuduh rezeki orang lain.


Sebelum ni juga, saya kagum pada Pas, tanpa media, tanpa bantuan mana2 pihak untuk meraih undi seperti yang dilakukan BN. Mereka masih teguh. TETAPI bila dia bergabung dengan DAP. Spoil !! Astagfirullahalazim, kalau ye pun nak hukum hudud diadakan, kenapa lahh sampai bekerjasama dengan kafir. Lagi menyimpangggg. Aduh, kemudian penyokong mereka bangga konon cina menyokong dan memahami hudud. Uols, BODEK. Faham tak BODEK ?? Tapi tak pa, kemenangan DAP pada PRU13 kalini saya harap, parti Pas dapat lah membuka mata dan berfikir. Bukan racist, tapi, fikir baik2.


Tentang kemenangan BN malam tadi, tuduhan ke atas SPR. Aih ! Panaih betul lah hati saya bila ada yg ptikaikan. Hello, saya pukul 7 pagi dah ada sedia untuk megira kepala2 uols tau. Sampai 5 petang. Sebiji-sebiji sampai mata berpinar tau ! Muka korang pun sebiji-sebiji lah saya tgk. Lagisatu, uols pergi mengundi kan ? Npk kawalan ketat SPR. Nampak kawalan polis dipintu bilik mengundi ? Kenapa menuduh ? Lain kali jangan menuduh dan cuma share2 dari FB yang tak sahih. Lain kali, buat ! Cuba lah korang masuk untk mgundi kali ke2. Saya nk tgk muka uols mask berita. Haha. Buat lah ea, ala #inikalilah cuba.

Tapi, saya suka pembangkang 1 je ! Sebab apa ? Pembangkang membantu BN menaik taraf kerajaan. So bila uols membangkang, kerajaan akan berfikir "ye, itu kekurangan kami" kemudian kerajaan menambah baikkan lagi. Tu saya sokong. Terima kasih ye pembangkang. Ala, macam peti undi kat farmasi saya, kalau custmer yang suka khidmat kami, mesti berpuas hati je, kalau yang tak suka ??? Terus tullis "layanan tak memuaskan" haha. Tapi berani cakap belakang lah. Kan ? ;p

Seterusnya,
Mengenai semalam, Saya seronok ! Dapat dekatkan diri dengan semua orang. Kebanyakkan dah kenal, sebab saya kerja farmasi, majoriti 99.1% memang tahu saya "famasi-famasi-famasi" saya cuma sengih je lah.

Semangat2 setia kawan dan kerjasama saya sangat puji ! Sangat puji ! Berpanas berhujan memastikan perjalanan pengundi berjalan lancar. Ukhwah terjalin. Bersama berdoa kemenangan BN. Saling tukar pendapat. Ketawa sama2, makan sama2, kemudian YB datang hantar makanan dan berbagai, seronok ! Suasana yang havoc. Yang penting ! Tiada sebarang provokasi !

Semalam, balik bertugas dengan beruniform BN, pihak *** nampak saya, mereka melaungkan sekuatnya dengan sengaja "ini kalilah !! Ubah !!" Sengaja ingin membuatkan saya marah. Menimbulkan kekecohan. Tapi walaupun sush, saya masih blh bersabar. Dan harini Allhamdulillah, doa orang teraniaya memang sentiasa dimakbulkan Tuhan. Semoga pihak berkenaan ingat betapa angkuhnya mereka. Terlalu yakin akan kemenangan dan ingin menumbangkan kerajaan.

Lagisatu yg saya suka ! Saya dengan abah, bestfriend ! Smpai 3pagi tgk keputusan pilihanraya. Abah paling bersemangat, abah kata "abah bangga kakak terima BN, bantu BN" abah lagi dasyat, sepanjang tempoh kempen, demam2 pun sampai 3pagi kt bilik gerakan. Huhu.

Untuk BN,
Tahniah. Kukuhkan kerajaan.
Teruskan sebaiknya.
Terima kasih saya ucapkan atas keamanan yang dipertahankan. Apa jua cemuhan dan bangkangan, ambil hikmah dan naik tarafkan, InsyaAllah, doa penyokong BN sentiasa bermasa.

Untuk parti lain,
Ampun maaf dipinta,
Andai terkasar bahasa.
Semoga Allah sentiasa melindungi kalian, merahmati dan sentiasa memudahkan urusan kalian. Amin.

P/s : kak Aza, Kak Lily, Kak Zura, Ko-ai, Cikgu Ngah, Cikgu Nizam, Hajar Hazizi. Seronok bekerjasama dalam BN dengan kalian :)

Salam 1 Malaysia,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

DIA UTARA AKU SELATAN

Hati2 drive balik kedah,
Pangkah betul2,
Pastikan dakwat tu pekat dan kekal.
Haha

Lepas 5hb nanti kite busy lagi teruk,
Hati-hati memandu,
Biar lambat asal selamat.

With love,
Fatinfashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

BETTER NATION

Tak sabar tgu habis pilihan raya.
Tak kisah sapa menang. Sekurangnya sama2 bjuang. Saya faham pada golongan yg btungkus lumus untuk parti mereka. Saya faham.

Yang saya tak faham,
Dan nak segalanya tamat.
Pada golongan talam 2 muka.
*so sick*


Depan parti A,
Konon parti A tu bagus.
Dan akan menyokong hingga ke akhir hayat lah konon.

Depan parti B,
Konon parti A menipu,
Parti B bagus.

Depan parti C,
A dan B sama saja,
C tetap di hati.


*throwback*
Please Behave


Pilihan kita, hak kita,
But at least jadi contoh yang baik.
Part tu yg patut di #ubah buat #inikalilah .. Bukannya #InnaLillah..

Ada pendirian,
Biar teguh,
Jangan jadi lalang.

Sebab tu,
Kalau nak bercakap pasal politik,
Pandang2 jeling2,
Hati-hati,
Kadang2 org depan kita tak setuju dengan apa kita luah pun.
Tapi pura-pura setuju, sebab "BODEK"..

Lagisatu,
Dengan saya, u all tk perlu btanya,
Siapa ? Mcmna ? Apakah ?
Nanti keputusan dh kelua pn,
Tk payah bazir air liur bertanya.
Tak kan saya jawab pun,
"Angkat bahu, cebik bibir-entah"
Malas nak cakap lebih.
Baik cakap kurang.
Saya cakap lebih pun awak bangkang.
Hikhikhik


KECUALI uall kata :
"Undi lah BN"

Saya jawab,
"Sememangnya !!"

Hehe.
Ok,
Bye.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.