Monday, February 26, 2018

ADIK IPAR KAHWIN

Setelah seminggu dikmat nikah,
Ni baru sempat nak update lagi,
.
18hb persandingan dikmat belah lelaki, fuh masani hp entah kemana, suami kemana, anak je kehulu hilir hahaha
.
Masani i jalankan tanggungjwb sebagai kak long dn incik lalan sbgai banglong. Fuh memang muke pn bpeluh kilat da mcm bontot kuali πŸ˜†πŸ˜†tapi adik bongsu kami punya pasal, nooo problem πŸ‘πŸ»
.
Paling mencabar, kaseh dia punya ramahhhh fuhhhhh... dia tgk budak 8tahun semua dia ingat acu (adik bongsu i), so ofcz la budak2 laki main tepi jalan la. Dan kaseh nak ikut dieorg main dijalan. Puas laaa i ni terkejar-kejar, yg lagi menambah penyakit, i pakai kasut bertumit tajam macam paku pula tu tapak, bayangkan la nak mengejar anak. Mencabar habis.
.
Dah petang pkul 3 kaseh penat, dia baru nak bermain dalam rumah dgn sepupu incik lalan, barulah i boleh layan tetamu, gigih tpop apa yang kurang, dn habis majlis tolong suami ita basuh kuali, tolong bgkus makanan.
.
Dan malamtu juga balik melaka, melalui jem 12jam. Incik lalan laaa beria nak balik. Nasib lah kereta incik lalan boleh baringkan seat belakang. So kami mmg siap2 bawak toto 3lapis, bantal, selimut pn ada. bila mgantuk, bertiga tidur belakang kerete da mcm bilik tidur hahaha
.
Bila tgk orang lain kawin,
Berbangga pula pada diri sdri,
Dulu incik lalan bg duit hantran 12k,
I guna duit tu bukan utk mjlis kawin,
Dan ulang kali cakap dgk incik lalan "untung kan kawin dgn ayang" HAHAH
.
Kunci utama kenapa duit yg incik lalan bagi i tak usik sangat adalah :
1) 2013, incik lalan da beli emas da untuk i, masatu set lah, pastu incik lalan bg set emas yg dia beli, dia bg i simpan, i pula minta mama simpankan (dari sini je mama abah da x bising tny bile nk kawin sbb npk effort bakal menantu dia hahaha) so dari sini je kami da jimat banyak ribuuuu utk tunang dn kawin. Kami beli masa EMAS TURUN HARGA. Ingt x 2013 emas ttbe turun ?
.
2) 2014 plan tunang, masani cincin da standby, hantaran kami pn lebih kepada apa nk pakai masa raya πŸ˜†so kunci nya, melabur masa tunang, raya tak yah beli. Jimat kan ? Hahaha. Duit keluarkan sikit part makan tetamu je.
.
3) 2015 kawin, 9bulan sebelum kawin, i susun apa perlu i beli tiap bulan. So tiap bulan i settle kan la perkara perlu settle, contoh : bulan pertama deposit wedding planner, bulan ke2 settle hantaran, bulan ke3 settle deposit photographer, kmudian, 3bulan sebelum majlis ketepikan duit utk full payment wedding planner dan photographer. Tetibe da siap complete persediaan kawin. Pihak laki bagi hantaran (sebulan sebelum majlis, i mmg x minta awal) dan masa pihak laki bg hantaran, duit tu 100% i punya dan tak berusikkkk. Hati gembiraaaa hehe
.
Kepada yg plan nak kahwin,
Ingat pesan akak ni dik,
Bila niat kita baik, Allah akan tolong,
TAPI awak kena susun, tiap bulan beli yang patut, supaya semakin hampir majlis, awak tak stress, biar standby awal tapi berjalan lancar. Jgn bhrap pada hantaran pihak lelaki, usaha kan dulu dgn duit sdri, nt pihak lelaki bg duit masa awk da settlekan semuanya sdri dgn usaha awak. Percayalah, awak akan rasa kelegaaan teramat sangattt dn berbangga seperti akak sekarang ni dik HAHAHAHA bangga tau ulang2 cakap kt suami "yang, i isteri yang sentiasa memudahkan pasangan kan yang" HAHAHAHA

Thursday, February 22, 2018

DAFTAR SYARIKAT

Daftarkan SSM untuk company incik lalan, memandangkan incik lalan adalah supplier kepada lalan food, i rasa adalah sangat baik incik lalan bina 1 company dan akaun syarikat, yela, sayang transaction beribu masuk ke akaun peribadi bukan company. Kalau create akaun company, income incik lalan sebagai doktor ditambah pula dengan income syarikat lalan agriculture, ofcz la profile kwangan akan cantik tertarik da bomb πŸ‘πŸ»


So i tak faham orang yang takut nak daftarkan perniagaan mereka. Banyakkk kelebihan tau πŸ˜‡


Untuk tahun 2019 lagi besar perancangan i dengan incik lalan, semoga dipermudahkan πŸ˜‹


**pergi ssm sama baju dgn kaseh, i rase awkward gile πŸ˜†πŸ˜†



Sent from my iPhone

Wednesday, February 21, 2018

PERNIKAHAN ASRAF SYAHIRAH

Allhamdulillah adik ipar i da bergelar suami orang !!!! Hehe. Tahniah dikmat oiii. Gigih kaklong dan banglong ni balik kedah menempuh jem, mula2 pk nk elak jem nak naik flight, tapi kalau naik flight siapa nak bawa kerepek sponser untuk majlis dikmat kan πŸ˜†

so khamis malam kami gerak, sampai je kedah, terus bersiap untuk majlis pertunangan ank makcik (farhana), amboi, handsome tunang farhana, macam anak cheff wan gituh hahaha.

Lepas settle majlis pertunangan farhana, terus berdesup bersiap untuk majlis pernikahan dikmat. Ok untuk entry ni, nak share perjalanan majlis pernikahan dikmat.

Tema kami sekeluarga belah lelaki "purple". Ofcz la nk sedondon kan, i memang da cop nk ikut tema, so terus pi jakel cari baju melayu untuk incik lalan, i punya baju ? Online jek. Paling manja dan bergaya kaseh la, peh daddy dia belanja baju kaseh, main capaiiii je, i yang terkial-kial memilih baju bandingkan harga, datang incik lalan, ambil dan terus masuk troli, katanya "ambil je, same je semua". Untung laaa daddy sayang die hehe


Allhamdulillah sekali lafaz je dikmat bergelar suami pd syahirah. Actually, syahirah tu i da kenal lama, da kamcing pun, so bila dia sah jd wife adik i, i lg happy sbb ada geng menantu perempuan, boleh lah saling borak2 didapur πŸ˜‡

Sunday, February 11, 2018

SURAT CINTA BUAT KASEH


Ku tuliskan kenangan tentang
Caraku menemukan dirimu
Tentang apa yang membuatku mudah
Berikan hatiku padamu

Takkan habis sejuta lagu
Untuk menceritakan cantikmu
'kan teramat panjang puisi
'tuk menyuratkan cinta ini

Telah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena telah ku habiskan
Sisa cintaku hanya untukmu

Aku pernah berpikir tentang
Hidupku tanpa ada dirimu
Dapatkah lebih indah dari
Yang ku jalani sampai kini

Aku selalu bermimpi tentang
Indah hari tua bersamamu
Tetap cantik rambut panjangmu
Meskipun nanti tak hitam lagi

Bila habis sudah waktu ini
Tak lagi berpijak pada dunia
Telah aku habiskan sisa hidupku
Hanya untukmu

Dan telah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena telah ku habiskan sisa cintaku
Hanya untukmu
Untukmu, hidup dan matiku

Bila musim berganti
Sampai waktu terhenti
Walau dunia membenci
Ku kan tetap di sini

Bila habis sudah waktu ini
Tak lagi berpijak pada dunia
Telah aku habiskan sisa hidupku
Hanya untukmu

Telah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena telah ku habiskan sisa cintaku
Hanya untukmu

Karena telah ku habiskan sisa cintaku
Hanya untukmu


===========================

Dikala semua orang tujukan laguni untuk suami dan isteri, i pula bila dengar rasa sebak, lagu ni bagi i untuk kaseh, 
.
Lagi-lagi part lirik :
"Aku selalu bermimpi tentang
Indah hari tua bersamamu
Tetap cantik rambut panjangmu
Meskipun nanti tak hitam lagi"
.
Tersentuh sngat 😭
.
Sebb apa i buat sekarang memang untuk kegembiraan kami sekeluarga bersama, i selalu berangan mengenai hari tua i.. kalau umur tak panjang pn, its okey sbb i ada buat perancangan masadepan dah utk kaseh da besar nanti.
.
Kaseh, mommy love u,
So much !








Sent from my iPhone

Saturday, February 10, 2018

CERAMAH TOPIK KEUSAHAWANAN


Allhamdulillah, semua berjalan lancar,
Macam last post yang i cerita,
I dijempt utk mberi ceramah mengenai topik keusahawanan, dan i kena buat demo cara pyediaan kerepek pisang yang diniagakan.

Sejujurnya,
I nervouse.
Minta pendapat incik lalan,
Dia kata topik yg dia selalu bg talk adalah mgenai program (kerja), so sesuatu bdasarkan fakta dari buku,
Topik i pula mengenai pengalaman.

So bila incik lalan kata macamtu,
I fokus dan recall semula macamana i involve kan diri dari jualan 3 angka menjadi 5 angka (dlm setahun)
.
Tarikh yang ditunggu pun tiba,
2.45petang sampai,
Diiring naik,
MC mula bg kata aluan,
I senyum dn ambil microphone.
.
Memang i gementar,
Tapi i nak semua orang tahu dan belajar apa yang i dah buat dan lalui,
So seikhlasnya i cerita kan apa yang i buat dn berharp mereke fham dn gembira nk mula bniaga :)
.
Gementar yang i rasa, masa sebut Assalamualaikum je, lepastu terus i rasa berkeyakinan. Rasa seronok pula. Haha.
.
Paling mengharukan bila semua cikgu kagum dgn semangat i,
Cikgu siap tanya, macammana i kekal energtic, jwpn saya, ofcz sbb i ada husband yg mmhami dan ofcz juga i bsemangat sbb nak jadi seseorang yang dapat banggakan suami dn keluarga :)





Monday, February 5, 2018

PERTAMA KALI KENA BAGI TALK

Esok.
Akan bg talk pada pelajar tingkatan 6,
Bagi talk mengenai topik "PERUSAHAAN MAKANAN TRADISIONAL"

Berdebar,
Tapi i know u can do it πŸ˜‡

KEJUTAN UNTUK MAMA ABAH

Kejutan utk mama abah ❤️ Hadiahkan mama abah sorang sebijik hp πŸ˜‡Allhamdulillah jualan kerepek bulan januari mcapai target lua jangkaan. 

.

So dari reward diri sendiri, i memilih utk bg reward pd mama abah, tanpa doa dr mama abah, x mgkin dpermudahkan rezeki i ❤️





Thursday, February 1, 2018

MERAJUK DENGAN SUAMI

Harini i merajuk,
Tapi orang sebelah dia ade kemahiran utk buat dunno je πŸ˜‘

Haih,
Dari dulu,
Kemahiran die ade lah "mengelakkn sesi pujuk memujuk"
Dia lebih rela bt bnda funny sampai i gelak.
Sbb bagi incik lalan, pujuk memujuk blh mbuatkan pmpn jd mengada πŸ˜†
So die lg suke taktik lain,


TAPI at last juga,
Kami akan bincang dan kata
"Sedar tak ada buat salah? Dah bt salah kene cakap ape?"
Then kami bermaafan sambil rasa bnda tu poyo dn ofcz la i menang HAHAHAH


Sebenarnya,
Bila da kahwin,
Kene ingat "tanggungjwb sbgai istri/suami",
Merajuk camna pun,
Kalau tgh tdr terpeluk jugak πŸ˜†πŸ˜†