Saturday, December 30, 2017

TERIME KASIH 2017




Terima kasih untuk segalanya 2017,
sungguh, 2017 banyak bagi perubahan pada i dn husband.
Allhamdulillah ;)


dapat bagi ganjaran pada mama abah,
dapat bagi imbuhan pada family mertua,
dapat meluaskan perniagaan,


untuk 2018,
i dengan incik lalan nak melangkah lagi kedepan ,
(tepuk tangannnn !!!!!)
apapun tahniah incik lalan sbb dia dah zero debts,
PTPTN dan semua dah settle lah, cash ;)
settle segalanya 100% kecuali tanah/rumah lah,
sebab benda tu termasuk dalam aset yg mgembangkan duit.


pada sesiapa ada buat side income,
daftarlah SSM dan buat akaun semasa syarikat,
banyak manafaat wei !
kerajaan pn byk bagi bantuan pd orang muda yg nk bniaga,
tak payah la takut sangat dengan cukai tu,
bila awak uruskan akaun dengan berdisiplin,
mereka lagi alu2kan nak bagi kite bantuan,
cume kite kene bijaklah, kalau xperlu, tolak la,
pilih yang terbaikk.


semoga 2018 lagi dipermudahkan,
nak bina aset,
nak bina perniagaan lbh pantas,
nak luaskn lgi tapak pertanian.


dan semoga,
diberi kesihatan yg baik,
kesejahteraan didunia dan akhirat.

yang lagi penting,
i bukan sahaja nak jadi jutawan dunia,
nak jadi jutawan akhirat yg dipenuhi banyak pahala



Friday, December 29, 2017

ANAK SEKOLAH

What ! Next week da januari 2018.
Hmm, kaseh akan mula sekolaaah,
Mommy hanya akan stay kat rumah uruskan bisnes tanpa gangguan kaseh lagi 😭😭


Memang lah tak ada gangguan tu best, tapi kadang2 bila tengah busy siapkan akaun then mate terjeling anak yang tengah bermain, ouh rasa bahagia sangat2.


Kaseh, if u read this,
Seriously mommy love u so much sayang ! But mommy kene hantar awak ke sekolah coz mommy kena fokus kat bisnes mommy, mommy nak cari duit untuk future kaseh.


Hehe
(Padahal anak sekolah, mak joget happy kat rumah hahahahaha)


Ok-ok,
No no, seriously mommy love u,
And daddy too..


πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Wednesday, December 27, 2017

ULANGTAHUN CINTA MAMA ABAH

Awal bulan disember,
Saya bawa mama abah berjalan,
Bawa adik2 berseronok,


Dan plan dirancang,
Kejutan anniversry utk mama abah,
πŸ˜‡


Terima kasih Allah sebab jadikan keduanya ini ibu bapaku, pasangan yang mengajar dan memberi contoh kepada aku, bahwa bila bersatu, akan kuat lalui segalany.


Mama,
Terime kasih sebab sentiasa jadi mama yang paling moden, memahami dan sekepala dengan kami adik beradik. Terime kasih kerana sentiasa bg layanan sempurna buat kami.

Abah,
Terime kasih kerana dulu abah tegas besarkan kami, ketegasan abah mgajar kami utk berani menempuhi apapun, dan terime kasih sebab biarkan kami berdikari utk berjaya tapi dengan penuh pengawasan.


Semoga kebahagiaan selamanya buat kita sekeluarga hingga ke syurga bersama ❤️

Sunday, December 24, 2017

LALAN FOOD KE RUMAH MENTERI MALAYSIA

Harini ke rumah salah seorang menteri malaysia, rasa nervous tpi still cool
.
Tak sangka,
Kerepek lalan food ade dalam rumah menteri malaysia wei, bukan bagi secara percuma tau tapi oder dan bukan pertama kali buat oder, dah banyak kali repeat cuma sebelum ni hnya hntar kat cafe dia je πŸ€—
.
Seronok sangat !
Yg tak seronok,
Orang lain mesti kaitkan dengan isu politik la, dan ad yg suruh minta macam2lah. Adui.
.
Dan paling menyedihkan,
Yang bercakap tu orang yang memang sedang berniaga.
.
Tak semestinya kita berdepan dengan orang politik terus bermakna dia jahat (hny kerana kita tak menyokong parti yg sama)
.
Tak semestinya kita berdepan dengan orang politik, terus kita boleh minta macam2. Ingat i ni tak ada air muka ka encik2 oiiiii.
.
I deal dengan mereka sama macam i deal dengan pelanggan lain. Siapa pun background pelanggan i, apapun attitude pelanggan i, i layan sama rata, dan ofcz semua buyer i tahu bahwa i seorang penjual yang peramah lebih hahahaha
.
I tahu, even taip panjang2 pun, orang hanya nak tahu apa yg mereke nak tahu sahaja.
.
So kesimpulannya,
-harini i happy pi rumh menteri malaysia
-harap semua peniaga dapat terime semua jenia customer yang mereka terima, wpun bbeza aliran politik tanpa libatkan emosi 🌸


PENIAGA YG BAIK,
Fatinfashiekin

Saturday, December 23, 2017

BLOG DAH NAK SEABAD



blog pun dan nak masuk sedekad

cepatnya masa brlalu.
blog yang i buat ni memang i dedicate utk org yg i sayang,
my husband, my daughter, my family,
i taip segala kenangan dan segala perkara yg berlaku.


even kadang2 apa yg i taip tu benda biase je,
tapi i tahu, one day if i tak ade,
my daughter will find this blog and read,
everytime dia tekan "Kaseh Aneeqa Farzana"
akan keluar segala bukti kasih sayang i pada dia


and ofcz if i x ade,
if my husband kawin lain,
dia akan jeles lah kan bila baca blog ni
cz wife incik lalan ni sangat lah perfect
HAHAHAHAH
(but actually i dah pesan pd incik lalan yg i akan jd ghost kalau dia kahwin lain,
dan menghantui hidup dia. hahahaha)


dulu blog ni wujud cz i suka berangan nak jd penulis novel,
thats y la blog ni dberi nama FATINOVELA,
orang terapat shje yg tahu ttg blog ni,
i menaip bukan utk kutip duit dri nuffnang ke,
tak. i xde daftar ape2 pun,
blog ni umpama diari i, 
i akan share semua perkara kat sini

dekat sedekad berblogging,
macam2 dah diluah,
dari bercinte dengan incik lalan sbgai dude,
kene tahan telinge org sebut psl kawin,
persiapan berkahwin,
mengandung dan bersalin,
sampai la da berubah kerjaya.


Allhamdulillah banyak sangat da berubah,
serius saya tak sangka dgn apa i ada sekarang,
dan incik lalan sendiri tk sangka dgn apa dia ada ;)


apapun, paling penting,
kebahagiaan yg paling membahagiakan antara segalan yg berlaku
dekat seabad ini adalah,
ada nya suami sebaik incik lalan
ada nya anak seindah kaseh
mereka nyawa i,


tiap malam i akan cium dahi kaseh dan kata
"kalau mommy tak ada, jaga daddy"

dan cium dahi incik lalan
"kalau mommy tak ada, jaga baby"


rasa sayang ni tak pernah hilang,
makin kuat. tidur malam suami sebelah pn masih rindu.
anak depan mata pun rasa nk peluk kuat.

ok.
sindrom emak dan isteri sangattttt
HAHAHA


well, my blog dah nak seabad,
hadiah utk blog, i tukar themed,
jadi la kannnnn huhu




FATIN FASHIEKIN BINTI ANUAR


Thursday, December 21, 2017

PLAN 2018

This month da start calculate keuntungan lalan food sepanjang 2017 sebelum hujung bulan disember ni.

Then i dengan incik lalan discuss,
Apa pelaburan yg perlu dbuat pada 2018 untuk melebarkan lagi sayap lalanfood.

Utk 2017,
Pencapaian membanggakan adalah kenaikan jualan yang amat membanggakan, Dan kami mempunyai pemborong tetap setiap minggu yg akan membuat tempahan.

Utk 2017,
Banyak penambahbaikkn nak dibuat, dan ofcz lah incik lalan sendiri kene luaskan hasil penanaman pisang dia.

Seronok tau menjadi isteri pelengkap suami dalam bisnes macamni. Suami tanam, i proses. Cukup tahun, kira untung sama2 πŸ˜†

Bab pelaburan utk aset syarikat mcm i kata td, kami tgh pk, samaada nak beli mesin sediri atau tgu jwpan jabatan pertanian. Dn utk plan "lagisatu" nantikan bulan 4 tahun 2018 ni, i tgh gile2 kumpul sale ni hahahahaha. Tunggu yeeee ❤️

Monday, December 4, 2017

PELUANG TERPAKSA DITOLAK

Ingat tak i pernah citer ade ahli keluarga menteri jd pelanggan tetap i? Kalini ada peluang utk buka booth kat Pwtc.
.
Tpi i terpaksa tolak walaupun nakkkkk sangatttt 😭😭😭stok tak cukup, terpaksa laa menolak 😭😭

HAPPY BIRTHDAY ELISYA AKILA

Happy birthday kakak adik ❤️
Semoga kakak adik dikurniakan kesejahteraan yg baik didunia dan akhirat ye. Walaupun jauh, ibu abah doakan terbaik utk kakak dan adik 😘
.
Plan nak bawa dieorang naik kapal terbang, tak menjadi. Sedih mmg sedih. Sbb i plan sebelum upsr mmg nak gembirakan mereke trutama kakak, tapi tak menjadi.
.
Yg mengharukan, kakak adik sgt laaa memahami, siap cakap "tak pe,tahun depan kita pi".. bagusnya lahai,
.
Saya dgn incik lalan jauh dr kakak adik, kami sebolehnya tak nk kakak adik rasa tersisih. Thats y bila jumpa je, kami akan kata "apa kakak adik nak ? Cakap je. Kami belikan".
.
Serius dieorang happy gile !
Part shopping lagi la happy cume kakak je, die beli macam2 tp sblm balik die akan minta saya simpankan barang die. Next year jmp lg, die akan minta semula. Dia takut nk bw balik barang kegemaran dia, siap pesan jgk kalau mama die mesej jgn balas kalu mama die tny belikan apa.dn minta i tak upload gambar kakak kat facebook.
.
Adik gembira sangat,
Dari hujung rambut ke kaki semua baru siap pilih mahal lagi hahahah.
Adik duduk dgn tok, Allhamdulillah ex pak mak mertua incik lalan sgt laa baik.
.
Malam nk tidur,
Kami bertiga (i,kakak,adik) akan berpegangan tangan, berpelukkan. I perasan, kakak kalau tidur nak sentuh sesuatu, so dia akan letak kaki dia kat kaki i. Adik pula tidur jenis bersilat, sebelum tidur manja, lepas terlena semua dia terajang hahahahaha
.
Sebelum nk hantar balik,
I cium mereka berdua,
I kata "belajar elok2, tapi jgn stress sgt, ye pelajaran tu penting, tp andai ada keputusan tak memuaskan, ibu abah tak marah, sbb ibu abah tahu adik kakak dah buat yg terbaik"
.
I kalau jumpa dieorang, i memang akan pesan direct, bagi mereka faham. Walau jauh, apa kami buat, apa kami plan utk future mereke. Mereke tahu. Dn i akan tunjuk bukti sekali, contoh "slip simpanan utk mereke".. so tiada istilah beza2kan anak. Apatah lgi statement "buang anak" haih pening kepala i hahahaa.
.
Begini la uols kalau mencintai sang duda HAHAHAHAHA. Kakak adik siap cakap "untung nyeee dapat ibu abah macamnii..," tapi buat muke mata keatas la ahhahaha
.
Sebelum balik, i ade selit kan kejutan utk mereke, dieorang xtahu pun. Mesti nanti terkejut πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†
.
***dan inpn tkejut, penuh hp i dgn gambar dieorang huhu


Ibu,
Fatinfashiekin

Sunday, December 3, 2017