FOLLOWER

NUFFNANG ADS

FAMILY

Allhamdulillah,
Settle belikan mama dan aza baju raya, next abah / danny dn awal πŸ˜‡


Untuk mertua,
I dengan incik lalan decide nak belikn sofa. Mule2 memang incik lalan dah promise nak belikan saya sofa. Saya pn berangan la bukan main.


But then,
Hati i rasa tak nak sofa,
I kata "sayang, ape kata kite beli kan mak sofa, dah nak raya, mak ayah mesti happy"..


I tak nak sofa sebab i rasa masih tak perlu. Sofa ada lagi. So kalau i still beli tapi kepuasan tu tak ada, buat apa kan ?


Dan, sebenarnya,
Kepuasan happy kan keluarga tu lagi best. Macam i dengan incik lalan, jarang balik kedah, so even kami jauh, kami nak mak ayah tahu, kami sangat ambil berat pasal mereka.


To my family,
To my family in law,
Kami sayanggggg semua,
Doakan akak senang didunia dan akhirat, nanti kita p mekah sama2 ye πŸ˜‡πŸ˜‡


Lady faizal,
Fatinfashiekin

BALIK KEDAH

video

Jumaat ni balik kedah, yeay !
Adik ipar nak bertunang,
Dengan syahirah.


Even tak pernah face2face dengn syahirah, we all selalu whatsapp,
Almaklumlah #gengmenantu haha

Baik orang nye,
Lemah lembut,
Tapi boleh sekepala dengan i.
#ikanbanyakcakap πŸ˜‚

Tahniah dikmat !
Syahirah, lepasni akak ada geng didapur, teman akak ye πŸ˜†


So,
Ofcz la kena cari new dress utk my princess sempena event dikmat,
Gigih juga laa mencari baju si kecik tu,
Sekarang lagi laa da tahu berlari,
Peh mengejar dia kemain,
Siap keraskan badan tak nak dipegang. Berpeluh mommy.
Tapi tak pe, asalkan settle dah shopping baju anak (bukan anak je, i dengan incik lalan sekali) haha


Lady faizal,
Fatinfashiekin


KASEH ANEEQA FARZANA

Daddy gi candat sotong dengan en zaini, malamni just me and kaseh.
Banyak kebaikan yang i dapat malamni,


Yela even i surirumah,
I sentiasa sibuk,
Sibuk hal company, sibuk hal rumah, kaseh pula bermain sendiri, yes i depan mata dia, tapi i ulang alik sana sini..

Malam pula, kaseh banyak main dengan incik lalan, saya still sibuk siapkan masakan lah, basuh pinggan la, then nak prepare postage custmer.


Harini, bercuti,
Dalam bilik just me and baby,
Tanpa our kerepek,
Tanpa jadul yang padat,
Tanpa bantuan incik lalan utk jaga baby,


Kami bonding together,
Main sama-sama,
Kejar sana sini sama-sama,
Count 123 sambil buat memek funny. I'm tickle her, lompat2 atas katil dengan die,


Yes, selama ni bt semua tu,
Tapi dalam keadaan tergopoh gapah,
Klini, saya sangat merehatkan badan dan minda.


Baru faham,
Kenapa sometimes we need "holiday", lgi2 bisnes i kat rumah,
Dapat tinggalkan hal bisns kejap,
Lari kedalam pelukan anak,
Indah,
Tenang,


Isnin mula rutin semula,


Dear kaseh,
Mommy love you,
Mommy workhard untuk masadepan kaseh,
Love you my princess πŸ‘ΈπŸ»

ANNIVERSARY KE 2

Walaupun busy, kami still cari masa dari melaka ke terengganu utk celebrate our anniversary (actually its 2mei but masetu kami busy) so we decide to celebrate early 😝
.
Semoga kami (me & @ahmadfaizal) sentiasa bersama didunia dan disyurga.


Tema : peach
Lokasi : kuala terengganu

CARA BUAT AKAUN SYARIKAT DI MAYBANK

Hai !! Allhamdulillah, lalanfood dah melangkah 1 lagi langkah kehadapan. Berdasarkan kenaikan positif selama 7bulan lalanfood beroperasi, saya dan suami rasa, WAJIB untuk lebih mengukuhkan legasi perniagaan kami dengan mewujudkan akaun khas syarikat.

Kelebihan akaun syarikat : 
-lebih tahu aliran kewangan syarikat
-memudahkan urusan untuk buat pinjaman/memohon mesin untuk menambahbaik perniagaan
-urusan pengambilan staff, pun dpermudahkan untuk pendaftaran kwsp dan lain3.

CARA BUKA AKAUN SEMASA / AKAUN PERNIAGAAN / AKAUN SYARIKAT DI MAYBANK

1) Pergilah ke cawangan Maybank yang terdekat (better tempat bisnes beroperasi) Beritahu pada pegawai bank yang bertugas di kaunter nombor giliran tu yang anda nak buka Current Account Company. Nanti dia akan bagitaulah nak kena jumpa siapa atau ke kaunter mana. Setelah berjumpa,  pegawai bank akan beri borang Introducer yang perlu di isi.
.
Siapa yang boleh jadi introducer ni? Satu saja syaratnya. Beliau perlu memiliki current account perniagaan dengan Maybank sekurang-kurangnya 2tahun dan masih aktif hingga ke hari ini., beliau perlu copkan juga cop perniagaannya lengkap dengan nama & nombor SSM pada borang. Itu saja. mudah kan? (Yang buat tak mudah bila introducer ada history cek tendang / transaction account tak cantik direject ye)
.
2) Setelah borang tersebut telah dilengkapkan, bawa dokumen-dokumen berikut ke bank semula:
1- Borang introducer yang telah lengkap di isi.
2- Dokumen pendaftaran SSM yang 3muka surat tu.
3- Kad Pengenalan (MyKad).
4- Cop yang ada tertulis nama perniagaan dan nombor SSM.
5- RM 2,000 diperlukan untuk buka akaun bank
.
3)Berjumpa lagi dengan pegawai yang bertanggungjawab. Mereka akan beri nombor akaun untuk kita masukkan RM 2,000 (minima) nak masukkan lebih pun boleh ke akaun tersebut. Setelah itu, kita perlu isi borang untuk permohonan buku cek. Ini wajib, tak boleh taknak. Setelah itu, kita akan diberi guidance untuk membuka akaun Maybank.2u. 
.
Apabila akaun dah siap, memang dah adalah duit RM 2,000 kita kat dalam tu. Wang yang kita masukkan tu tak beku, boleh digunakan atau dikeluarkan semula jika perlu. Selesai tu, boleh lah balik. Tapi sebelum balik, korang nak tanya apa-apa, tanya aje pada pegawai tu supaya tiada kekeliruan kelak. Saya tanya macam-macam jugak seperti had pengeluaran, dan sebagainya. 
.
4) selepas 3 hari, pergi ke bank dan ambil buku cek yang setebal 100helai. Banyak....hahaha...buku cek ini dicas RM15 ditolak dari akaun. Tak ada tarikh luput untuk cek ini. Cuma kalau guna, cek ini sah selama 6bulan dari tarikh yang tertulis pada cek dan akan dicas 53sen termasuk GST ke akaun kita untuk setiap cek yang ditunaikan.

Demikianlah langkah-langkah umum untuk membuka akaun perniagaan di Maybank. Moga kita semua sama-sama akan maju dalam perniagaan demi mencari rezeki yang halal dan berkat untuk dunia dan akhirat. Insyaallah.



Kalau tak faham,
Whtsapp saye,
019-652 9329 πŸ˜‡
Saye sudi explain 




Sent from my iPhone

LALAN FOOD

Rindu custmer service wei !!
Lepas spm terus didedahkan dengan custmer servce, selalu bercakap dengan orang, selalu beramah mesre dengan orang.


Sekarang termasuk dalam online business ni, kuasa dari mulut beralih ke tangan, Allhamdulillah kerepek laku, tapi mulut ni rase tak best kaku, huhu


Yela, bukannye la i membisu je kat rumah, tp rindu nk approach orang supaya membeli.. usik2 orang.. hish.


Sampai i rase nak je call kaklai, dan kata nk keje kt famasi weekend tnp gaji pun xpe lah, asalkan dapat buat custmer service. Tapi, kaseh nak campak mna..haha


Actually ada dpt invitation untk buka booth, tapi masalahnye, stok sentiasa permintaan tinggi, nak ada free sebungkus pn x sempat, laku-laku **Allhamdulillah..


Hmm,
Tak pe,
Sekarang berangan dulu lah nak setup macammana kalau dapat buka booth nanti, nanti stok banyak, ada je event, join (macam banyak masa je) huhu bukan apa, event mcmtu boleh asahkan skill approach custmer tau, lagi best berbanding online.


Online best part hari2 masuk duit, hari2 orang oder.. cume kategori mulut kepoh mcm i, macam rase rahang kaku laa da lame x bercakap πŸ˜†


Incik lalan :
Sayang tu makan banyak bontot ayam, tu banyak cakap, mulut da mcm ayam hilang anak, hahahah

Saya :
πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’eh doktor ayam ni πŸ˜’πŸ˜’


Lady faizal,
Fatinfashiekin