FOLLOWER

NUFFNANG ADS

MAT SALLEH UTARA

Pagi yang sangat mengharu biru.
Dapat mesej
"Tolong lah jawab, tolong lah jawab"
Siapa lagi kan kalau bukan incik lalan ?

Harini dia kena berucap, jadi lecture dihadapan pakar2. Dan dia x ada pengalaman dan kpkaran untuk public speaking.

Dan dia kata "boleh tak kalau buat2 laptop kena sambar petir ? So slide show x ada, kite x perlu lah berucap ?" Huhu.

Macam2 hal okeh. Malam tadi sebelum tidur pun dia paksa saya create opening speech untuk dia. Haish.

Dan harini, setelah di beri beberapa langkah2 dan cara2 menenangkan diri diantaranya :
1)Sediakan emergency note. So kalau tiba2 terlupa, ada fakta yg blh dihuraikn dn dpt mbantu ingatan.
2)slide show adalah penting ! So kalau pmerhati tk memahmi ap yg awak mbebel, dan mereka akan baca slide show tu, PLUS, awak pn blh baca slide show tu dn x perlu pandang mereka.
3)Masa berucap, sure dalam benak kepala asyik terfikir "alamak, semua org mengantuk dengar aku berucap ke?" Haa, apabila mereka mengantuk, makin senang tugas anda, x ada lah mereka akan mencari kesalahan awak masa berucap sebab mereka sibuk melayan kemengantukkan. Ye x ?

Ha, 3 langkah ni adalah lgkah emergency bagi uols yg betul2 pemalu ttpi tpaksa mjadi speaker. Huhu.

But, Allhamdulillah, dia bjaya melaluinya walaupun dia kata dia banyak merapu. Hehe.

Balikk je, dapat msj, dia kata :
"Kamu ! Start from now, this day, thursday ! We must speak english, no malay. Nooooo ! English is important because it is the international standard mode of language of the world (some say chinese is the no.1 language being spoken in the world but it is not the STANDARD). i don't see any disadvantages learning english. sure! we should still support our native language but learning a new one doesn't mean we are not patronizing our own. forgetting or discarding our own language is bad but not expanding our horizon of communication. english is like any language and the only different is majority knows english than other languages.!"

Dan harini, bebual dia speaking je. Haha. Macam phua chu kang ;p

With love,
FatinFashiekin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments: