FOLLOWER

NUFFNANG ADS

JAWATAN TIDAK LANGSUNG (ANAK SULUNG)

Asalamualaikum

Menjadi anak sulung dalam family bagi saya, adalah sangat susah. 
Tanyalah sesiapa sahaja yang menjawat jawatan tidak langsung itu dan 
saya percaya mereka juga mempunyai masalah yang sama seperti saya.

Menjadi anak sulung means high expectation. 
Kena tunjuk contoh terbaik buat adik, 
kena set satu benchmark tinggi dalam family, 
dan kena buat semua benda “baik”.
*nak mengekalkan momentum prestasi sgt sukar okeh

Contoh :
situasi membanggakan : tengk abang tu, tk merempit, bagus !
situasi membengangkan : tengk abang tu, suka merempit, nk mampus sat lagi !

so kenalah pilih untuk menjadi anak kebanggaan kan?
biar adik beradik solute lah ;p
that y menjadi anak sulung sukar ye wahai sahabat,


Atas alasan itu, ramai anak sulung mempunyai split personality. 
Kalau di rumah, 
kami (anak sulung) kebanyakan masanya 
menjadi seorang yang sangat low profile, pendiam dan tegas. 
Berbeza sekali dengan karakter kami di luar. 
Di mana di luar kamilah antara pesaing yang bersaing antara satu sama lain. 
Pelik kan?

Tak pelik pun kerana kami selaku anak sulung telah dilatih 
untuk mencapai satu standard yang tinggi 
dalam apa jua perkara yang kami lakukan. 
Kami dibesarkan dengan naluri yang sebegitu.

Disamping itu, kami sering dicop sebagai seorang yang materialistik dan suka membazir. 
Ianya berlaku kerana kami sudah biasa mendapat barangan baru sejak kecil lagi. 
Erti perkongsian adalah pengertian ganjil bagi kami. Haha ;p

Being the first son or daughter in the family juga, 
kami dianugerahkan naluri untuk lebih bertolak ansur dan 
memiliki sikap mudah mengalah yang tinggi kepada yang lebih muda dari kami. 
No wonder lah kadangkala kami ni kurang agresif dan kebanyakan masanya, 
kami selalu sahaja berdiam diri. 
Tetapi, jika kami disimbah api, 
kami akan memperjuangkan kata-kata kami 
sehingga kami menang (tegas) ! *ada bran ?? Hehe


Sebagai anak sulung, Jika kami melakukan sedikit kesalahan, 
kami akan dimarahi, dibebeli, atau dimambu dengan cepat 
dan rakus sekali oleh ibu bapa kami. 
Ini adalah kerana mereka telah meletakkan harapan yang sangat tinggi kepada kami.
*anak pertama so pengharapan adalah tinggi

Oleh kerana itu, 
kami selalu sahaja cepat terguris hati atau 
dilabel sebagai manja atau mengada-ngada akibat perkara kecil. 
Sebab itu, susah sedikit untuk kami berkomunikasi dengan 
mereka yang mendapat gelaran 
anak kedua atau ketiga dan seterusnya. 
Saya berpendapat anak sulung sangat mudah memahami hati anak sulung yang lain 
berbanding dengan yang lain.

KELEBIHAN ANAK SULUNG
(yang saya lalui) *fakta

1) ANAK SULUNG PEREMPUAN = SURIRUMAH SEPARUH MASA
eh ! betul okeh ? jangan gelak ! dari kecik kat dapur lah, ruang tamu lah,
segala celah dan ceruk rumah kak longg ni juga lah kena buat tau.

2) ANAK SULUNG PEREMPUAN = PENGURUS
hah ? pasaipa ? tak caya ? bukan sahaja boleh menjadi surirmh separuh masa
yg hebat dn bagus. pakej pengurusan pun siap !
contoh, kalau iron baju ke apa, bukan baju saya je okeh.
pakej satu bakul besar, fuhhh~
kalau rajin, petang ahad tu stok seminggu saya iron,
kalau malas, bangun awal2 4 pagi mengiron baju.
*time ni akuh rasa seperti tuan puteri
yang didera oleh mak tiri
lalu berharap putera raja datang menyelamatkan ku. haha ;D

3) ANAK SULUNG PEREMPUAN : PENYANYI VOKAL TERBAIK
bab ni memang u all setuju lah kan ?
bab ni saya memang pakar, 
"azaaaa, daniellllll~ bangunnnnnnn !!!!!"
wah, baju sekolah semua dah siap iron,
depa sedap2 bergolek atas katil
masa ni mula lah ceramah pagi
"kakak dulu, baju semua kakak sedia sendiri tau tak da sapa tolong~~"
panjang lebar haish ;p


4) ANAK SULUNG PEREMPUAN ; PERTAMA
semua yg pertama, berjaya pun mestilh harapkn pada anak pertama
dan...,


haaaa ?
of cz lah pgantin perempuan pertama harapan mama abah kan ?
majlis pun sure pertama kalu dan terakhir kali kan ?
heheh

ok cukup-cukup.
nanti taip banyak-banyak terkeluar pula segala keburukan ;p

Okeh. Ini hanyalah melalui perspektif saya sahaja ye :)



No comments: