FOLLOWER

NUFFNANG ADS

MASALAH DALAM BISNES

Rutin hari2 masih ke sana sini,
Terkejar sana, terkejar sini,
Plan nak banyak kan lg kedai yg letak kerepek lalan food.

Plan next year nk buka kilang kecil, tapi masih i berbahas dengan incik lalan,mana keperluan, mana kehendak, sbb tak nak la melabur pada somethg yang tak memberi pulangan semula pada bisnes.

Yela, bisnes kmi kecil dn baru bermula, apa jua modal yg kami nak labur, kena calculate semula, adakah akan mengembangkan bisnes atau statik.

Yang i buat,
Senaraikan masalah,
Apa jua plam nak kembangkan bisnes, i kena settlekan dulu masalah,
Antara masalah yg i hadapi, semua bnda i nak buat sendiri sebab i kurang ada rasa percaya pada orang huhu.


Dan lagisatu masalah besar,
Bila ada orang nak mula bisnes, seriously i sangat suka, TAPI hakikat sebenar, yg bnyk terjadi, orang kite nak kaye cepat tapi malas nak usaha. Huish pening2.


Tp i suka masalah,
Bila masalah datang means utk next masalah i boleh handle. Utk masalah org nk bniage hangat tahi ayam ni, i ingat semula macammna sifu i (ex bos) i handle masalah bile bdepan dgn masalah mcari rakan kongsi / pharmacist.

Ye, sama. So apa yg i buat, 1st ketatkn undang2, this is my product, beli borong boleh tp jenamakan semula, teringat bila kak lai tarik semula nama farmasi sihat dari rakan kongsinya sbb takut andai apa yg blaku, nama Farmasi Sihat yg rosak (almaklumla zaman viral) si i

Dan, apa jua urusan, hitam dan putih ada, yes, i agak tegas sikit ye. I pun tak sangka, hahaha, kedai yg nk produk i secara konsigment boleh, TAPI kalau i tgk tak jalan, i akan ambil balik, dan rak i tak boleh letak produk orang lain, dn mcm2 lagi lah. Hahaha.

Kkadang ada juga pening kepala nk handle masalah penghantaran kepada customer ke, TAPI ! I syukur la pernah bkerje under kak lai, kak lai part handle masalah mmg terbaik !! Walaupun dia senyum, mudah berurusan tp tegas, vivvy yusof versi batu pahat 😇

Tq kklai ❤️

TAKUT JADI MOMMY

Dulu bile dah nak jadi seorg mommy (mase doktr suruh paksa bersalin) i sangatttt takut, sampaikan i kata kat doktor, if lagi seminggu i still tak bersalin baru i akan serahdiri.

Actually, masa doc kata "jom la bawa baby keluar" (i da rapat dgn doc sbb setiap bulan i masuk wad dsebabkan bleeding huhu)

Minda i rase takut,
Lepasni dapat ke i jd mak yg baik?
Is it my husband akan sayang i even i dah ade anak.

I sangat takut,
Sekarang,
Dah hampir 2 tahun,
I SANGAT SUKA JADI SEORANG MAK!!

I dapat lalui dgn sangat baik,
Berbangga tau dgn diri sendiri 😆

27 TAHUN

Wah ! Saya officially 27 tahun !
Oh My God
Fuhh

Lagi 3 tahun,
I akan ke 30-an
Oh My God

Apapun, Allhamdulillah,
Diusia 27 tahun ni,
I tarik nafas dalam-dalam,
I hembus perlahan-perlahan,
Dan saya sangat bersyukur dengan setiap apa yang saya ada pada hari ini, takdir dan ketentuan Allah itu Maha Besar dan Maha Hebat.

Allhamdulillah,
Diusia 27 tahun ni,
I ada my own family iaitu my husband dan my daughter yang sangat lah menyempurnakan setiap cela pada diri i. Seriously! Incik lalan, terime kasih sbb sudi terima i sebagai isteri yg kelam kabut ni, sentiasa menyokong, sentiasa mbantu, sentiasa jd peneman isteri. Yes i pernah dgar "perempuan yg malang adalah perempuan yg salah memilih suami" tiap kali i dgr ayat tu, i sangat rasa lega dan bahagia sbb u're so so perfect sayang..

And then, oh my beautiful daughter Kaseh Aneeqa Farzana, if u read this, mommy beruntung ada awak dalam hidup mommy, u sangat bijak, everyday and everynight mommy akan kiss u dan sebut "anak yang baik dan solehah kesayangan mommy dunia akhirat" if B tak caye, tanye daddy,

My family, mama abah dan adik2, kitr dah lalui macam2 fasa, and what ever happen, i love you guys so much ! Terime kasih sbb mjd family paling awesome 👏🏻

Eh, birthday sendiri tapi bagi speech pula kan ahhaha. Bukan apa, yg menyempurnakan birthday i, hari lahir i ni ofcz la mereke yg disisi i,, mereka buat i rasa bahagia, thanku sooo much !!

Tuhan, terima kasih untuk segalanya. Sungguh sempurna.

MULA BERNIAGA

12.30 pagi die mesej i
"Kin ajar aku bniaga"

Masatu i tgh tidur tp i terus bangun dr tidur dn bborak dgn dia,
I tahu mayb dia rungsing,
12.30pagi memikirkan untuk mula bniaga, i yakin dia tgh bmasalah, tp i tak tanya pun kenapa, i kata i sgt boleh tolong 😇kami msj sampai 2 pagi, then tiba2 dia senyap mgkin ttidur, baru lah i sambung tidur.

Kawan i ni surirumah,
Ada 2 orang anak.
Bila dia kata nak bniaga,
I sokong dia ! Mcm awak semua serba tahu, i mmg sgt nak surirmh semua ada duit poket sendiri.
Walaupun dari rumah,boleh buat duit.


Mula2 i explain apa patt dia buat,
Kelebihan dia, apa perlu dia mulakan, segalanya i ajar.

Tapi dia kata
"Suami tak sokong aku nak mula niaga kin" kawan i ni mcm da sedih dn pts harap.

Dan i kata,
"Pecayalah, nanti da ada pelanggan, oder selalu masuk, suami org paling happy dn dia akan rasa bbangga"

Then kawan i mula niaga,
Sampai sekarang, laku wei !
Dn dia pn kata suami dia sgt bangga dn siap inform org2 ofis lg 😇

Allhamdulillah,
I pn tumpg bbangga dgn pniagaan dia skg, i pesan juga
"Bila ada masalah dlm bisnes, tu bmkna ada peluang utk lebarkn lg bisnes"

Kepada surirmh yg tgh baca blog i,
Jom mula ada income sdri even dari rmh ! Seronok tau, sambil main hp sambil duit masuk 😘


Tips mula bisnes :
Muka tebal, poket tebal

AKAN DATANG BIRTHDAYKU

Harini kaseh tak sekolah,
I ajak dia pi COD dan pos kerepek haha. Actually bukan sesaje memonteng, tapi pagi tadi serius busy, i nak siap kan pek dn bgkus sebelum tengahari, non stop i buat, 12.30tghari settle, tetibe incik lalan call ajak lunch same 😅

Incik lalan kalau ade anak dia,
Ajak lunch laa, itu laa, ini laa,
Cube kalau waktu lunch tu i yang ajak dia pi makan kedai tetibe, idok ler die mahu tau, ni siap dukong2 si B tu, nak suap makan ler, ishhh, sian i diketepikan hahahaahah


Apapun !
26 oktober ni besday i
This year i tak de nak buat2 lupe okeh, i direct cakap kt incik lalan "yang, 26oktober bitthday ayang, nk hadiah ! Bw ayang holiday"

Yes. I sangat perlukan holiday.
Ye i tahu tak mungkin la dapat cuti lama sbb oder kerepek sentiasa menimbun, so dapat 2hari1malam pn jadi lah.


Incik lalan bagi i pilih hotel dn dah pilih nnti dia bayar,
1st i nak pi grand lexis, hotel siap pool tu, best nye kalau i dapat jadi ikan duyong kat situ tnp tatapan sesiapa,
(Wpun hakikat sebnar i ni mcm ikan dugong huhu)

Ye plan tu mcm da 99% la confirm,
But then, customer mesej tnya bila nak pi KL, nak oder kerepek. Bukan sorang tapi ramai sbb dieorg niaga kerepek i.

Then laki i kata,
"Why not holiday kt KL, pilih hotel yg best lah, ada byk kelebihan, walaupun kelua duit tp akan masyuk bkali ganda" 🤔

Hmm, logik2,
Seronok juga ni,
So i pilih hotel di KLCC,
Yeay ! Boleh shopping2 yeay !


So uols yg nk jumpe i,
Area kl dn selangor,
Whatsapp i 019-6529329,
Free delivery uols !
Boleh la kalau uols nk selit hadiah utk i hahahaha