FOLLOWER

NUFFNANG ADS

SI BIJAK DAN SI LOGIK

Assalamualaikum.

Rindu pula kat mamat ni 


haritu argue dengan dia.

tak dinafikan, incik lalan ni kepala dia bab berfikir
memang pintar lah.
setiap soalan yang saya tanya memang
ada jawapan dari dia.
ye, saya kuat menyoal dan tanya soalan mengarut ok.
kadang-kadang tengah dating di tepian pantai
sambil makan seafood pun saya boleh terkeluar pertanyaan

"kamu, betul ke sesiapa yg melalui segitiga bermuda akan hilang ?"

hah. punya romantik suasana tiba2 tkeluar segitiga bermuda !
tercengang dia. haha
tapi, dia still jawab dengan tenang walau pun kadang-kadang dia
punya ayat di akhiri dengan "lembab" huhu
tak kisah pun, dia memang mulut kasar sikit.

dan soalan saya tanya dia haritu :
"memandangkan mak kamu ustazah,
actually kita still tertanya-tanya,
betul ke nabi isa meninggal dunia ketika disalib ?
ada yang kata 3 hari selepas itu, ada yg kata, tu bukan nabi isa?"

dan dia still menjawab dengan tenang,
terang dan jelas.
suka bila tengk dia terangkan.
rasa puas hati.
100 soalan saya tanya pun sure ada jawapan.

senang cerita,
umpamakan incik lalan ni sebuah komputer
yang dapat menjawab secara persoalan lh.
TETAPI, dia hanya bijak menjawab
TANPA memikirkan benda itu secara mendalam.
apa yang dia jawab memang logik,
tapi dia menjawab spesifik sangat.

contoh topik. *ini contoh
BELI RUMAH

ok dia nak beli rumah dan dia kata pada saya
dia memilih kawasan yang lebih kepada 
kawasan terpencil.
contoh : banglo di sebuah kawasan terpencil


*gambar hiasan

ye, memang penuh kehijauan,
dan banyak kebaikan untuk kesihatan
dan apabila kita tua nanti.
tapi, come on lah,
rumah pertama, tak kan tiba2 nak cari rumah
di kawasan terepencil ? (-_-")

dan saya pula, TAK SETUJU DENGAN DIA
saya memilih
rumah yang dikawasan bandar,
means banyak kemudahan,
anak senang ke sekolah.
supermarket pun dekat,
hospital pun dekat kalau ada emergency
dan more kepada urban style




so, kadang2 disebabkan terlalu bijak,
ada juga yang kurang bijak. hehe
dan dia suka ikan dan something yg mendekatkan diri
dengan kehijauan dan alam sekitar.
tapi, kalau ye pun
rumah pertama kan ? logik please ;p

diingatkan,
diatas adalah contoh semata.
bagaimana kami kadang2 tak sependapat.

tapi, at last after 10 minit,
kami ok. dan buat keputusan,
saya akan stju cdgan dia 50%
dia akan setuju cadangan saya 50%


pro dan kontra kadang2 baik utk phubungan
supaya tidak bosan.
tetapi, memerlukan sefahaman.
jangan asyik nak menang. calm down :)

with love,
Fatin Fashiekin


1 comment:

Anonymous said...

Betul...aku pun jenis yang suka bincang dan sembang dengan pasangan tapi kehendak kita selalu tak sama tak tau la sapa yang betul..bertenang dan sabar serta tawakal..bertahan jugadah 20 tahun. Tapi yang penting sidia tu memang pilihan hati yang beriman.Sporting dalam iman.