FOLLOWER

NUFFNANG ADS

HE TELL ME. I TOLD YOU

Pergi kerja dengan senyuman meleret-leret ! mood ceria sangat menguasai minda, akal dan hati. Allhamdulillah. Semoga saya dapat melalui hari-hari yang mendatang pun seperti ini. Normal kan, dalam kehidupan seharian, sure ada lah perasaan malas, mengantuk dan moody. Bila perasaan negatif menghampiri dan merosakkn psikologi kita, mula lah secara fisiologi pun terjadi, sifat kemalasan bertingkat-tingkat. Hehe. Tapi kemudian saya terbaca mengenai HARI KANSER SEDUNIA dan pelbagai kempen mengenai JANTUNG SIHAT lah. Allhamdulillah kita masih mampu menghirup udara yang segar dan nyaman, segala pancaindera juga masih berfungsi dengan sempurna, indah kan kehidupan ?

Bagaimana nak memulakan hari anda dengan penuh keikhlasan ?? ok. Lets me share wif u all okey. Ini apa yang saya amalkan dan saya rasa mujarab lah. Tanya diri anda

“andai anda hanya mempunyai masa selama 30 hari untuk hidup, apa yang anda akan lakukan ?”

Soalan yang mudah kan ? so, fikirkanlah, hanya 30 hari ?? sudah semestinya kita akan melakukan tugasan dengan ikhlas, memaafkan sesiapa sahaja yang pernah melukakan hati anda dengan ikhlas, sentiasa menjaga tingkah laku, tidak mudah terlahirnya sifat yang berkaitan dengan api, menjaga hati insan sekeliling. Betul tak ? itu yang saya amalkan. I dont care tentang sesiapa atau kalian yang mungkin segelintir tidak suka dengan saya. Tapi, sehabis daya, InsyaAllh saya akan melakukan yang terbaik. Kalian disekeliling saya lah peneman saya, anda saya tiada, doa insan disekeliling kita lah yang kita perlu kn. Ye x ? jangan menyimpan sedikit api pun didalam hati,  ia hanya membakar diri sendiri.

Actually ada cerita mengenai kehidupan nak share pada u all. Kalau nk menaip setiap cerita hari ini, rasanya tidak mampu untuk menghabis kan bacaan, so saya cerita 1 kisah benar yang berlaku di sekeliling saya yang saya rasa dapat memberi pengajaran kepada kita khususnya kaum wanita.

Suatu pagi, Handphone saya berbunyi, i take my phone dan nama yang tertera “MR PRESIDENT” why saya set mr president ? this guy memang kalau dari segi first sight, sure orang akan kata, anak dato’ , grad dari mana-mana IPTA kemudian memiliki position yang tinggi dalam kerjaya. actually dia  memegang jawatan sebagai executive di salah sebuah syarikat perbankan negara, dia juga aktif dalam kelab-kelab dan pertubuhan dan memegang jawatan sebagai president dan wajah this guy pun banyak kali keluar di paper cuz kelab yang di bawah bimbingannya melakukan kerja amal. Memiliki sebuah kereta yang sangat smart ! fuhh ! melelh air mata wanita lain kalau tengk ada perempuan keluar dari kereta itu tau. Smart dan sexy car.Macammana saya kenal dia ? of cuz lah my permenant patient, dan u all jangan salah sangka, he’s married guy. Haha.

Berbalik mengenai, panggilan dari Mr President. I pick up panggilan dia dan dengar seorang lelaki terdiam hanya desahan nafas kedengaran.



Saya : what wrong? Anything that i can help u?

U all tahu lah perangai saya, suka motivate orang dan kept talking too much tanpa henti, so i think that y lah mr president selesa nk berbual dan meluahkan segalanya. But trust me, this is not first people, saya suka mendengar dan saya suka memberi semangat. Saya sukaa ;)

Dia : i accident, langgar divider jalan. I tak apa-apa Cuma kereta i teruk. Tu yang i pening kan ni.

*fuhh, ingat kan kenapa, then ? hantar lah ke bengkel je. Boleh claim insurans kan ?

Saya : Thanks God cuz u okey. So kereta ? hantar bengkel kn ? ni u kat bengkel ke kat mana ?

Dia : i kusut lah u. Kusut !

*ok. Part ni saya terus lekap kan hp rapat2 di pipi.

Saya : why ? u kata kereta u je teruk, u tak apa-apa kan ?

Dia : kereta i teruk, bill semua nk kena settle juga, piping exzos, bumper baru, cost cat lagi. Pening lah i !!! huhhh.

Saya : buat apa yang termampu, jangan paksa diri, bukan u ada satu kereta pun kan.

Then, he crying.. saya hanya terdiam mendengar luahan hati si arjuna, saya tak tahu samaada betul atau tidak, tapi kalau betul apa yang di ceritakan dan kalau kesahihan apa yang di cerita itu benar-benar berlaku dalam hidup beliau. Ia nya sangat mengejutkan dan tak pernah saya terbayang begitu berat beban yang di tanggung. Dan untuk pengetahuan u all, ini bukan perkara pertama juga saya dengar lelaki di dera.

Bukan di dera melalui anggota badan seperti di pukul tidak. Its happen bila si isteri mempunyai kelebihan dari segi kewangan berbanding si suami ataupun keluarga si isteri mempunyai pengaruh besar ( di kalangan tengku) manakala si suami sekadar rakyat biasa.

Mendengar apa yang di luah oleh mr president, membuat kan saya tersenyum, sesungguhnya, tidak semestinya jika kita melihat seorang lelaki mahupun perempuan memiliki sebuah kereta Mitsubishi Evo Lancer atau BMW. Atau memiliki gaji 7-8k sebulan. Atau memiliki sebuah banglo mewah. Cukup untuk menyatakan bahawa penghuni nya BAHAGIA adalah silap. Setiap manusia ada dugaan mereka tersendiri.

Mungkin bagi kita yang sekadar memiliki kemampuan sederhana mengahadapi dugaan untuk memiliki apa yang mereka miliki (harta) tetapi bagi yang telah memiliki, kepayahan dalam menjaga harta, perhubungan diatara adik beradik dan berbalik dari cerita mr president, si isteri tidak bekerja, bergantung kepada suami, tetapi memiliki seorang isteri yang lahir diketurunan yang perlu di hormati dan memiliki pelbagai kemewahan jika hendak di bandingkan dengan si suami yang memiliki segalanya dari titik peluh sendiri dan habis untuk menyara keperluan dan kehendak isteri yang tidak menghargai. subhanaAllah.

Wahai gadis di luar sana, hargai lah apa yang kini milik anda, sesungguhnya banyak lagi gadis cantik dan rupawan yang sedang terluka dan mengimpikan memiliki seorang suami dan penjaga sehebat suamimu, peliharalah suamimu, ikat lah suamimu dengan kasih sayang, jagalah maruah suamimu sesungghnya lelaki hanya akan memndam apa yang di rasa dan melakukan segalanya dalam diam andai dia terluka.

Bila saya tahu, saya terkejut, saya tak meberikan sebarang pandangan kepada dia, saya hanya beri kekuatan. Saya minta mr president faham kenapa wanita ni kadang-kala mudah panas baran.u all ada baca tak di paper, Malaysia terletak dalam rangking ke 16 sebagai negara yang mempunyai paling ramai wanita tertekan. MasyaAllah. Tidak saya nafikan, wanita terkadang terlalu mengikutkan emosi, menangis dan bersedih tanpa sebab dan akan menjadi lebih tertekan andai terus dilayani sikap negatif nya. Saya juga wanita thats why saya tahu, sometimes incik lalan suruh saya tampal di dahi dan tulis “BEWARE I AM PMS” hahaha ;D

Semoga Mr president kuat mengharungi dugaan nya, eh ! saya tak curang2 ok. Incik lalan kenal mr president tu, bila saya khabarkan pada incik lalan, dia tersenyum, kerana dia memahami situasi yang di lalui mr president. Semoga Allah permudahkan dan merahmati rumah tangga mereka. InsyaAllah.

Dan semoga saya dapat menjadi seorang isteri yang baik suatu hari nanti !!! semoga saya tidak menjadi beban kepada suami saya, bahkan saya ingin menjadi peneman hayatnya di dalam susah dan senang. Mudah-mudahan ;)

p/s: kpd kaum isteri, hargai lah suami anda. Kepada anak dara seperti saya, semoga kita tidak mengulangi kesilapan mereka2 yang terdahulu.jalan hidup masih panjang, hargailah dan nikmati, jangan di ludahi !

;)

No comments: