FOLLOWER

NUFFNANG ADS

BERBAKTI KEPADA TANAH


 
‎Ingat lagi masa mula2 masuk bidang ni,
Susah. Bukan senang.
Memang susah.
Memang penat.
Memang payah.


Macam-macam halangan menimpa,
Masa tu cuma set kan dalam kepala
"Sabar, dari masalah akan memberi pengajaran"


Masalah pertama yang timbul adalah,
"Biji benih tidak bertunas"
"Biji benih mati"
"Biji benih dibawa lari binatang"
-ye, dah lah baru nk bermula,
Itu adalah masalah besar,
Tanpa benih tiada lah tanaman.
But saya belajar dn dpt pgjran dri apa yg blku.


Masalah ke2,
Jenis tanah tidak sesuai untuk penanamn sayur,
Kerana jenis tanah pasir.
Masa ni down juga,
Tapi ah tolakkan ketepi semua negatif,
Cari jalan penyelesaian,
Neutral kan kembali tanah.
Allhamdulillah, settle.
Dan ye, saya belajar dn dpt pgajaran.


Bila dh mula hasil,
Masalah dari aspek untuk penjualan hasil,
Pada siapa kita nak supply?
Bila dh jumpa org yg kita blh supply hasil,
Stok tanaman pula kurang dn oder mningkat.
‎Sesungguhnya ye bukan mudah,
Masalah cuaca, masalah bekalan air,
Masa‎lah bekalan elektrik,
‎Masalah tenaga.


Apapun,
Bila tgk hasil,
Rasa lega teramattt.....
:)


Perempuan kebun,
Fatinfashiekin


No comments: