FOLLOWER

NUFFNANG ADS

PERCUTIAN KE SINGAPORE

Assalamualaikum

harini saya akan kongsikan pengalaman
PERCUTIAN SAYA KE SINGAPORE
bukan sahaja pengalaman,
tapi PERSEDIAAN UNTUK KE USS.

BARANG YANG PERLU DIBAWA KE USS



Bab packing barang,
like always lah ! saya memang suka part packing barang,
sebulan sebelum pergi saya dah tulis dalam
personal book apa yang wajib dibawa,
so saya nak uall share dan highlight kan ye :

1) beg galas : tak perlu lah uall nak jinjit2 handbag dan jadi feminine,
patah bahu uall nanti. kita nak havefun, so kena lah sporty.

2) sandel : no highheels. dan saya still pelik,
ada juga yang berheels umpama sebutir mutiara dihujungnya.
what ?! saya yang berkasut pn rasa nak longgar lutut. haha

3) tisu basah/tisu kering : kalau bawa budak, wajib lah, sana berlambak aiskrim. 
kalau u all dah masuk area lost world atau jurrasic park,
tak kan hegeh2 nak cari toilet.

4) payung/baju hujan kiut : prepare. takut hujan,
sana memang ada payung merata, tapi sekaki payung 29Dolar,
uall kali dengan RM2.50 lah kan. *pitam*

5) Botol air : kat sana bersepah filter water, bawa je botol kosong.
HAA, ingat. toilet sana tak macam Malaysia ye,
tak da air. kalau bawa budak2 tiba2 mereka
nak buang air besar/air kecil tiba2 xda air utk mcuci,
mahu2 meraung. so itu gunanya botol air dan tisu basah ye.

6) Baju spare : sebab dikuatiri hujan. bukan tu je,
kat waterworld ada permainan yang membuatkan uall basah,
so bersedia sebelum terkene.

7) Pen : sebab uall kena isi borang dan bai pada imegresen nanti,
daripada pinjam2 orang dan menangis takut ditinggalkan.
so bawa sendiri ! ye ;)


HARGA TIKET USS



Harga tiket : Harga tiket USS

uall survey lah sendiri ye.
Eh rasa berdosa. yelaaa, saya citer ! hehe
DEWASA : RM 185
KANAK-KANAK : RM135

kalau nak dapat pass express :
TAMBAH LAGI :

DEWASA/KANAK-KANAK : +RM125

Kalau uall pergi masa school holiday
memang perlu lah guna express pas,
macam saya pergi lastweek persiapan christmas sedg berlangsung,
cantik2 dan mmg ramai orang (-_-')


PENGINAPAN KE SINGAPORE




Saya pergi ke singapore 3hari2malam,
13Disember / 14Disember / 15 Disember.

saya menginap di Tune Hotel,
pada mulanya actually saya argue sebab saya better untuk stay di Singapore
dan bawa masuk kerete ke singapore,
dan dia pula tak setuju.
dia better stay di Jb, makan angin di jb.
then ambil package yang hotel sediakan untuk ke singapore,
menaiki bas. abah saya pun setuju dengan dia.

dan akhirnya saya pun bersetuju,
bagi uall yang ragu2 samaada nak stay di JB atau singapore,
bagi saya. akhirnya saya berpuas hati duduk di JB. hehe
yup !! kalau naik kerete gila jamm !
kalau bas, ada lorong yang disediakan utk bas,
so uall tak kan stuck dalam jamm di tambak johor,
dan uall jgn risau,
bas tu tunggu uall. tiket pergi balik cuma RM25 je ! :)

uall boleh lah contact ea :
GERENTI OKEY ! saya jamin.


ODYSSEY LUXURY LINER
Shuttle Service/Package Universal Studio
From Tune Hotel -USS-Tune Hotel
Alamat :
Tune Hotel Danga Bay,
Lot PTB 22819,Jalan Skudai Mukim,
Bandar johor Bahru,80200 Johor Bahru

Ada 2 waktu pilihan :
7.30pagi - 7.30malam
10.30pagi - 10.30malam

pada mulanya saya memilih untuk 10.30pagi-10.30malam,
sebab saya bawa budak2, risau pagi tu budak2 tak bangun dan letih.
but then tak ada pilihan,
sebab perjalann pukul 10.30pagi-10.30malam telah habis.

BUT hei !
better uall pilih 7.30pagi-7.30malam tau,
ok ikut perkiraan saya.
7.30pagi tunggu bas,
7.45pagi bas sampai.
8.30 pagi / 9pagi (2kali akan turun di imegresen)
then 9.30pagi sampai....
beli tiket, pukul 10pagi terus masuk..
sangat2 terancang tau. i like !
*dan sila bayangkan kalau u all naik bas pukul 10.30pagi,
saya rasa pukul 1petang baru uall masuk USS
dengan keadaan panas terik ! oh my god.

MARI LAYAN GAMBAR-GAMBAR DISANA !







































KESIMPULAN

for me, USS memang best !
syuga bagi kanak-kanak.
macam-macam cartoon ada tau !
tapi kalau ada barbie mesti best ;)
dan antara semua permainan, saya main 3 je,
yang lain gayat !! saya risau akan tersentap akibat heart attack haha.
so better tengk je lah ;p

BAJET ?

tiket : RM650 (5 orang)
hotel : RM400 (3 hari 2 malam / 2bilik)
poket : RM1500 tapi kami tak guna habis pun,
ada baki banyak juga lah. tapi tak kira berapa. haha

ada sebarang kemusykilan mengenai bajet atau apa2 nk tanya
email saya di fatinfashiekin@yahoo.com
atau just PM through facebook/twitter/blog ;)
sebab saya ada 2 penasihat terbaik,
kaklai dan incik lalan. haha
mereka sangat bijak berbelanja.



BABAI !!!!

LOVE YOU,
FatinFashiekin


21 comments:

Shonna M said...

Thank you for good sharing fatin!

Shonna M said...

Thank you for good sharing Fatin!

FatiNoveLa said...

most welcome.... ;)

Anonymous said...

good info fatin. clean n detail..

Anonymous said...

game dlm tu bbyr jg ke?

FatiNoveLa said...

tak. sekali masuk je bayar. bile dh masuk, main lah sepuasnya. antara larat dn x je ;)hehhe. best !!

Kimiey said...

Salam fatin...awal bulan 10 ni sy nk p USS...tapi p satu hari jer...bcoz stay at JB...p plak dgn kwn2...so tnya tiket yg kita beli tu sekali dgn mkn ker??kalau x trmsuk mkn..sana mkn mahal x???dan satu lagi brpa duit poket(x termasuk tiket) yg sy perlu spent utk pergi ke sana..TQ

FatiNoveLa said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Assalam,fatin nk tnye byk soklan..bleh wasap kakyu x? 0139589287..

Anonymous said...

As-salam fatin..sy n kwn2 plan nk g uss bln 1 next year..nk tnye ank sy umr 1thn 4bln kene bayar ke ticket msuk uss?

FatiNoveLa said...

Next week sy akan ke uss lgi. Entry tbru akan sy buat scra detail
;)

FatiNoveLa said...

http://fatinovela.blogspot.com/2013/10/cara-membuat-passport-buku-merah.html

fUzAhEeChUl~ said...

salam....just nak tnya...
utk masuk USS tu kena pakai personal passport or bas tu dah sediakan group passport?
Thank you...

FatiNoveLa said...

@fuuzaheechui : personl passport :)

Adila Ismail said...

Thanks fatin..byk info menarik n berguna. plan nk bawak adik n anak gi..kalau bawak parent agak2 dorng boring tak?

FatiNoveLa said...

@adillaismail : nk bwk ank2 makesure dieorg tgi2 ye. hehe. klu kurg ktingian mmg byk pmainn dieorg x blh masuk. sbb sana pmainn extreme. sy yg dwsa ni pn turun je dh ketar2 lutut huhu

parent blh bwa cme penat lh ye dn panas sbb singpore ni pulau. pns terik ;)

Travel Delight said...

Pakej Tempat-tempat Menarik di Singapura
- Universal Studios Singapura
- Singapura Marine Life Park
- Singapura Flyer
- Day + Night Safari di Singapura
- Tempahan Singapura Marina Bay Sands Hotel
- Tempahan Hotel Masa Perayaan Sentosa Singapura
dan lain-lain

Travel Delight
http://traveldelight.biz
QQ: 841-888-666
ask@traveldelight.biz
+65 6292-2221

Hai, kami adalah agensi pelancongan di Singapura. Blog yang anda tulis sangat sempurna, gambar-gambar anda juga menarik dan cantik. Ia sangat berguna untuk tetamu kami. Bolehkah kami bekerjasama dengan anda?

Kami mengharapkan balasan anda.

Travel Delight said...

Pakej Tempat-tempat Menarik di Singapura
- Universal Studios Singapura
- Singapura Marine Life Park
- Singapura Flyer
- Day + Night Safari di Singapura
- Tempahan Singapura Marina Bay Sands Hotel
- Tempahan Hotel Masa Perayaan Sentosa Singapura
dan lain-lain

Travel Delight
http://traveldelight.biz
QQ: 841-888-666
ask@traveldelight.biz
+65 6292-2221

Hai, kami adalah agensi pelancongan di Singapura. Blog yang anda tulis sangat sempurna, gambar-gambar anda juga menarik dan cantik. Ia sangat berguna untuk tetamu kami. Bolehkah kami bekerjasama dengan anda?

Kami mengharapkan balasan anda.

FatiNoveLa said...

hai @traveldelight. boleh. contact blh saya through email fatinfashiekin@yahoo.com ;)

Anonymous said...

assalamualaikum. saya nak tanya kalau tiket masuk uss mmg kena book dulu or beli kat kauter uss?

Anonymous said...

hi nak tumpang tanya, tiket USS beli dgn cara booking sahaja atau boleh beli di kaunter USS?