FOLLOWER

NUFFNANG ADS

SEMUA KERJA SAMA SAHAJA

Dalam hidup mesti ada keinginan dan ketidakpuasan kan ?
kita sentiasa nak melebihi apa yang kita ada sekarang

Dulu masa kecil-kecil bila cikgu tanya 
"setiap seorang, beritahu, apa cita-cita kamu" 
dan bermula dari meja hadapan sampai lah penghujung,
 masing-masing memberitahu cita-cita mereka, 
ada yang nak menjadi doktor, polis, jururawat,cikgu dn lain-lain .

Kalau saya ? Cita-cita dulu nak mjadi seorang pensyarah@cikgu, haha.
mungkin atas kelebihan saya yg banyk bcakap dn kuat mbebel 
mbuatkann saya bersemangat dan berkobar-kobar 
utk mjadi salah seorg tnaga pengajar
Ok lah kan ? 

Kak ani lagi pelik, dia kata nak kerja kilang, ;P
Maybe kak ani seronok tgk gi kerja ada org ambil (van kilang), 
balik kerja pn diambil lagi (van kilang), lepastu dekat dengan rumah. Hahha. 
Eh logik juga lah cita-cita kalau difokuskan hanya mahukan sistematik. 
pergi kerja, blik kerja dan tidur.  
pekerjaan kt kilang pn lebih kpd pgeluarn (tenaga) dn tk perlu bfikir.
Kalau macam kk alai lagi hebat ! Kak alai pnh bcerita kpd kami, 
dia nak jadi pramugari !! Oh my god.. 
X kusangka begitu tinggi cita-cita bos ku. Hehe. 
(Dalam kple duk tbayg kak alai bt cara2 safety dlm flight) heheh.

Tapi, apapun, bersyukurlah dengan kerja yg skg. Kan ? 
Bila umur meningkat ni, dah ada ramai kawan-kawan 
dari pelbagai sektor pekerjaan, 
baru lah dapat memahami, sebenarnya, besar mana pun cita-cita kita 
even andai tercapai,  dugaan tetap mengiringi kalian. 
Tak semestinya anda doctr thebat, engineer thebat,
 so anda tak da masalah hidup.
dugaan tetap ade :)

Ramai orang beranggapan menjadi org kaya menjamin kebahagiaan, 
hah, pi tanya orang kaya, bahagia kah mereka ??
Tapi itu lah kehidupan kan ?

Kalau dulu masuk bank je, tgk pgawai-pgawai bank
sure kpla duk pk "bestnye kerja, hari-hari pegang duit" 
TAPI hakikat pkerjaan mreka lg ssh, short RM1 pn perlu dicari, 
sometimes sampi 10mlam still blm balik dan tak dikira overtime ok.
selalu kita tgk bank akan tutup pada hari sabtu&ahad kan ?
WRONG. semakin besar pangkat semakin leceh,
kalau deposit machine meragam, pgawai yg kena cek. dan ada rekod,
prestasi kerja turut dinilai dari situ.
anda mampu ??

Then org kata, hah kerja polis pn senang, bukan selalu ada rompakkan. 
Mmg lah tak selalu ada rompakan. 
Tapi cube tgk tepi-tepi jalan, roadblock jam 3 pagi semua tu, 
sapa pya kerja ? Polis ?
 Jgn suka hati memaki polis dan kata roadblk myusahkan.
 Ingt polis tu seng hati ? seronok bdiri tepi jalan mhadap kerete u all ?
Polis tu yg ada, ada drh tgi, belum yg ada gaut atau sakit sendi, bdiri bjam jam. 
kesian mereka tau.. Org lain dgn family tp mereka, btugas. Thu ?
anda mampu ??

Org kata, jadi cikgu syok, apa lah sangat mengajar then slu dpat cuti, 
ok, kalau u all ada adik, try pi ajar mereka dan bt exam sdn bhd. 
Hah tgk lah tahap ksabaran mdidik anda. Tu bru ajr adik tau. 
Bygkn klu mgjr 6 kelas skligus. Then peratusan jtuh. 
Mhadap guru bsr dan cikgu yg kena tau.
anda mampu ??

Org kata lagi, kerja relax tp masyuk, photographer
ambil gmbr setgah hari, paling kurg, 1k boleh dapat. 
Ok. Cakap mmg seng, bt tgk, saya sdri tgk
 tutorial edit gmbr saya da giveup okeh. 
1 gmbr mahu2 sebulan tau. Dan saya solute pd photog yg mampu trime byk job.
dan siap awal. anda mampu ??

Ok. Conth terakhir kerja seangkatan dengan saya 
pembantu farmasi@nurse@pharmacist@doctr
Kami memberi ubat dan melayani pesakit. Nampak mudah kan ? 
Custmer datg, cek sana sini, bagi ubt ? Kan ?.. 
Jangan dipandang yg indah wahai adinda kekanda sekalian. 
Kalau dpt cstmer yg ok, Allhamdulillh, tapi kbyakkn pesakit ni suka psiko kita,
 datg2 "kak, ubat iwan 1, ala rumah dia belakang masjid" 
atau "ubat yg bini saya selalu ambil" atau "ubat warne merah 3 papan" 
haaa, then bila kita kata "yg mana ea ?" Kat situ juga kena maki tau
 "bini aku slu dtg pn kau x knl!" Yg ada marah-marah ubat tak mujarab lah, 
dah beli mahal-mahal nak pulangkan, nak saman myaman pun ade tau. Aneh aneh.
hah ni belum masuk kes kalau pesakit mgadu yg u all
ni garang lah, tak hormat pesakit lah.
anda mampu ??

so kesimpulan ? Setiap kehidupan ada dugaan nya 
walau apa pun pgkat anda,  yg penting, konsistent, 
kalau gaji u all 10k tapi hutang u all 9900k pn x guna ye darling sekalian,
 pada yg baru bkerja masuk gov tu, 
toksah lah bt2 loan kalau tk perlu, dan tk mmpu ye, 
nnti sdri makan pasir,

Hargai apa yg u all ada, sediakan diri dari sekarang 
utk mjamin kesenangan dimasa hdapan :)


*Walaupun gambar diatas senget. 
tapi saya rasa diri saya sangat macho ;p

with love,
FatinFashiekin

No comments: