Monday, July 23, 2018

REVIEW FORD RANGER WILDTRAK

Pertama kali bawa kerete pick up, serius rasa gayat hoi, bila parking sebelah kerete normel, kite atas bumbung mereke, dengan i ni mgandung, nk turun rase mcm boleh tberanak la hahahah
.
Tapi bile bawak best 😇
So skg da faham kenapa suami suke sangat dgn wildtrak,
.
Ofcz dalam kereta tu full spec,
Segalanya auto dan segalanya smooth, wpun kerete lasak, tpi serius lembut gile wei.. bawa laju pun tak rasa laju, streng pn aduhai, best laaa..
.
1) macam biasa hp boleh connect terus ke kerete dn ada wifi, mobile apps semua ada,
2) tgh syok bawa, kerete akan bg alarm utk berehat, tgh mgantuk2 ttbe bunyi alarm, mmg tkujat huhu, (tp blh turn off jgk)
3) ada sistem auto yg kereta korang akan mmandu secara auto,mcm kalau kt jalan ada line putih kan ? So streng akn bt pmanduan auto dgn bhemah ikut laluan yg dtetapkan, kerete akan dpandu mgikut line jalan yg selamat.
4) kerete akan inform myk kerete korang cukup utk brpr kilomtr pjlnn, so xyah nervouse2, mcm HRV suami kalau balik kedah kene isi 2kali, ford jgn rsau, tangki besar dn cukup, sekali isi blh trs sampai kedah dari melaka.
5) klu naik bukit, kawasan curam, kite perlu jaga antra nk tekan atau brek kan ? Ford xperlu korang gelabah kt kwsan cerun, dia automtik brek mcengkam, so krte akan seperti spider yg mlekt, jgn gelabah2 tekan brek sampai lenguh takut mengundur ke ape, relax je 😆
6) bawa la wildtrak ni berenang, tk akan mati punya enjin, haa ni kesukaan my husband, bbnding mitsubishi/nissan/hilux, ford tahan masuk air, gerenti tk mati.
7) dn nk repeat lg, wpun wildtrak kerete lasak, tp safety sangat2 bagus, dn bile bwk rasa mcm bwk kerete mewah, punyela selese, dn ni buatkan i faham pbezaan wildtrack bbnding yg lain.
.
Part yg sy review ni,
Apa yg saya da rasa masa bwk, sbenrnya byk lg kelebihan dn button yg tk saya th, sbb sy bwk jalan biasa je. So yg kelebihan lasak lain, korang tgk la utube hahaha

Friday, July 13, 2018

SELAMAT 37 TAHUN SUAMI

memenangkan hatiku
bukanlah satu hal yang mudah
kau berhasil membuat
ku tak bisa hidup tanpamu

menjaga cinta itu
bukanlah suatu hal yang mudah
namun tak sedetik pun
tak pernah kau berpaling dariku
beruntungnya aku dimiliki kamu

kamu adalah bukti
dari indahnya paras dan hati
kau jadi harmoni saat ku bernyanyi
tentang terang dan gelapnya hidup ini

kaulah bentuk terindah
dari baiknya Tuhan padaku
waktu tak mengusaikan indahmu
kau anugerah terhebat bagiku
tolong kamu camkan itu

meruntuhkan egoku bukan satu hal yang mudah
dengan kasih lembut kau pecahkan kerasnya hatiku
beruntungnya aku dimiliki kamu

kamu adalah bukti dari indahnya paras dan hati
kau jadi harmoni saat ku bernyanyi tentang terang dan gelapnya hidup ini


**tekan video**

Wednesday, July 11, 2018

HADIAH KERETE UNTUK HUSBAND

Selamat hari jadi my husband,
Kerete ni khas untuk kegunaan abang, utk memudahkan abang bawa ke kebun, tolong ayang hantar kerepek beratus kilo kat pelanggan,
.
abang baik sangat, tak pernah mengeluh penat, gune sebaik mungkin ye.
.
Maaf, no plat mmg ayang letak 1990, bukan 1981, supaya tiap kali abnag pandang, abang ingat la isteri abang yg comel ni HAHAHA
.
Harini, suami saye senyum lebar memanjang, ini aset syarikat saya, tp saya letak 100% tanggungjwb pd incik lalan, tak kan la pada saye pula kan, dengan perut boyot macamni, haha.
.
Lain tau keluar kerete guna hasil perniagaan berbanding gaji,
Kalau gaji, nak beli senang, basic mampu bayar 3kali, lepasla loan kereta, tapi bila guna akaun perniagaan, bank akan tgk jualan,
Minimum duit masuk 20k keatas, bayangkan la saya bersama suami jual kerepek berjumlah 5angka, penat dia ? Letih dia ? Tp, lega, sebab hasil usaha sendiri 😇
.
Saya untung,
Pisang dari kebun suami,
So duit rolling antara kami,
Saya untung,
Suami hebat part aliran tunai,
Suami mmg byk tolong,
Sebbtu saya nak gembirakan dia,
.
Ayang untung dapat abang,
Abang untung dapat ayang, kan?
Saling melengkapi,kan ?
HAHAHAHA
.
**tekan video**

ASET SYARIKAT LALAN FOOD

Allhamdulillah,
Ford ranger wildtrak sudah ditngan,
Actually dri bulan 5 da survey,
TAPI, saya sengaja hold lambat,
SEBAB, nak makesure dapat masa birthday my husband (sweet kn i haahahah)
.
Kebetuln masa nk beli,
Ttbe GST pula xde,
Tapi ah tak diskaun manapun,
Diskaun 4k je, ceh,
Tapi tu tak jadi masalah sbb saya da menabung lama dn da ready ketepikan jumlah yg dperlukan,
.
Ford ranger wildtrak ni mmg idaman incik lalan, saya sebgai isteri diam je bila dia berangan-angan,
Tapi kami mmg ada masalah dlm bisnes, masalah kami adalah,
Kereta tak muat bawa stok kerepek dan stok pisang, memandangkan "masalah" tersebut wajar diselesaikan sekiranya nk bisnes bkembang, that y saya beli ford ni.
.
Kenapa saya kata kereta ford dapat kembangkan bisnes saya ?
Sebab,
Semakin besar kereta, semakin byk kapasiti kerepek dapat dibawa, dan semakin banyak stok pisang juga dapat dibawa,
.
Yela, kak letih la ulang alik Kl dn pejabat gdex sbb kerete tak muat, tu pun kos minyak da bazir tau. Setelah dikira-kira, sgt la munasabah utk keluarkan aset syarikat.
.
===============================
Hasil niage kerepek pisang dpt keluarkan aset syarikat sebijik ford ranger wildtrak ❤️kerete lasak ni agk penting utk bisnes sy sbb perlu keluar masuk kebun dn bw muatan kerepek yg byk utk supply pd pniaga yg mjual kerepek pisang @lalanfood 😇
.
Siapa sangka,sy surirumah, bmule dari dapur rumah, sekadar mjual kerepek pisang, tk ada slipgaji pun, blh bt income 5angka dn boleh beli kerete atau aset lain. Sebabtu dlm bisnes penting :
1)daftar SSM.
2)buat akaun syarikat dgn bank.
3)Aliran keluar masuk duit kene cantik dan balance.
4)lagi cntik daftr cukai (blh beli aset hartanah pula)
.
Utk keluarkan kerete syarikat, contoh kerete ford ni, antara syarat adalah :
1)jualan hendak lah 20k keatas sebulan.
2)statement akaun syarikat 6bulan diperlukan.
3)Salinan SSM.
4)Salinan lesen.
5)Salinan ic.
.
**kalau masih x faham boleh mesej sy, sy akan ajarkan dan bagi contact number salesmn ford melaka 😇
.
Ruginyee bisnes ribu2 tapi tk buat ssm dan akaun syarikat, ramai sgt takut pada cukai. Utk kembangkan bisnes, kena ikut undang2, kite baik, bank lagi baik.
=================================
Dulu,
Saya selalu berangan, hebatnya perempuan bw ford ranger,
Tuhan tu Maha Pemurah, Maha Baik,
Apa saya angankan, jd kenyataan.
Allhamdulillah.

Tuesday, July 3, 2018

TAK SABAR NAK BERSALIN ANAK KE2

Yupp, berbeza ank pertama,
Masa bersalinkan kaseh adalh pgalman pertama, so ikuttt je apa orang kata, then asyik kene marah,
Jejak tanah pun kene marah,
Duk kkiri kene marah,
Duk kkanan kene marah,
Senang kata, 1 tetamu, 1 kritikan lah,
Sampai i pun stress terime tetamu,
Yela semua salah.

Yang husband i pula,
Mentang2 doktor,
Dia marah i pantang mengarut cara jawa, uish beleter dia,
Paling kuangasam, dia belikan i kfc,
Dia kata "favorite sayangg, makan lah" geram tau HAHAHA

So utk ank ke2,
I da tahu cara2 bpantang yg betul,
Perasaan lepas bsalin macammna,
Cara handle baby macammana,
Skg tk sabarrrrr nk bsalin 😘❤️

I plan nk pntang 2mggu kt rmh mama,
Then nak balik melaka nak upah confinmnt lady utk surf i,
Tapi tgk la nnti camna,
Tgh bbincang dgn husband lagi 😇

Tak sabarnye !!!