Saturday, June 30, 2018

BANTU ORANG BERNIAGA

Top seller kerepek pisang lalan food,
Tahniah ! 😇
Allhamdulillah, gembira dapat bantu mereka tambah sumber pendapatan

Monday, June 18, 2018

SUAMI BALIK KEDAH

Rindu.
Incik lalan balik kedah,
Saya ? Balik juga, tapi separuh jalan.
Kenapa separuh jalan?
Gara-gara mabuk mengandung.


Perjalanan dari pagoh ke seremban super jem malamtu,
Kesan dr jem, i mabuk muntah sepanjang jalan, bukan tu je,
Perut jd mengeras tiap 5minit,
So bile sampai seremban,
Incik lalan tny i bwk buku pink x,
I jwb la, "tak" huhu
Punyalaa membebel incik lalan,
Dri pukul 2pagi sampai 3.30pagi kat rnr seremban mharapkan perut relax dn tak menegang, tp hampaa.


Then incik lalan paksa tinggal kat pagoh, tak bagi ikut 😭😭😭
Risau juga perut menegang dr pkl 2pagi sampai 7pagi,
Allhamdulillah lepas bgun tdr da ok,
Bile refer nurse, nurse kata ni "braxton hiks" terjadi sbb terlalu penat.


So sekarang i kene tgl kt pagoh,
Hari2 mesej incik lalan
"Rindu rindu rinduuuu" 😆
Pdahal 2 malam je incik lalan kt kedah

Haih incik lalan laaa last minute plan,
Sbb raya hj kami xdapat balik,
Incik lalan ke korea, tu yg dia balik jgk kedah raya ni wlupn sekejap,

Lamaaanyaa nk tunggu esok 😩
Bile daddy nk balik niiiii

Sunday, June 10, 2018

SUAMI KE KOREA

Huh, dikala bini da masuk 7bulan,
Dia dapat ke korea pulaaaak,
Masa mgandungkan kaseh dia dapat pi london, geram tau, mgandung ke dia pi jauh.. kalau i x mgandung, dia pi tempat boring dekat setakat indon dengan thailand je... haih...


Siap kata :
"Abang ada tpikir nk bw ayang dgn baby, extend masa kat sana kmudian jalan2, da jimat byk sbb abg kn ditanggung percuma TAPIII TU LAH, ayg da 7bulan lebih, terpaksalah abang pi sorang"
.
Peh.
Actually plan kami hjg tahun ni mmg nk ke korea, bulan 4 kami da bincang2, TAPI, bila incik lalan bg green light je, cek2 pregnancy test, i'm pregnant 🤰hahaha. Then tarikh plan nak ke korea adalah tarikh i bersalin. Walaupun sedih, tpi happy sebab mengandung hehe
.
I kan kaki korean drama,
Ofcz nak ke korea laa, nk ke jeju island laa... next year ank still baby, ofcz la susah nk berjalan, haih salah timing betul la suami nak menambah haha.
.
Raya haji ni suami ke korea,
Dia x habis2 sakitkan hati i memandangkan i nak sgt ke sana,
Kurang asam, i pujuk juga ajak pi sebelum sarat, tapi incik lalan kata kesian kakak dengan adik, kalau tinggal mereka, apa pula mereka cakap nanti.. nk pi awal x blh sbb kakak exam,
.
Hmmm,
Tak pelah,
Bajet bcuti tu letak la asb sampai bkembang, manathu dapat pujuk pi tmpt lagi best hehe
.
Kan Allah da janjika,
Tiap anak ada rezekinya,
Kan 😘😘

Wednesday, June 6, 2018

SAHAM AKHIRAT JOM BANTU SYRIA

RAYA SAKAN 2018

Allhamdulillah raya tahun ni mmg raya sakan, settle hal ford ranger, sale lalanfood pula meningkat berkali ganda, semua dpermudahkan.
.
Cuma,
Tenaga i dgn husband da tinggal 40% sahaja, peh serius weak sangat. Tengk jiran tetangga dah mula mengemas rumah, rumah i ? Masih tak buat apa pun, penuh dengan kerepek, tapi tu i x kisah sbb kami beraya full day dipagoh tahun ni.
.
Bab shopping raya, 30mei (sebelum zero gst) i da settlekan, tk nak tunggu selepas zero gst sbb cnfirm sesak, dgn perut besar ni, malas nk himpit2.. tu pun i pergi sorang, incik lalan just bankin duit,dan pandai2 i handle. Kalau dulu sebelum bniaga, shopping sampai KL, gigih meredah jem, buka puasa pun kat hotel. skg dah ade byk rzki, makin xsempat shopping raya, nk buka puasa kedai pun x sempat,
.
Tapi walau incik lalan x teman shopping, i tak kisah, i faham dia tak cukup masa. Nk handle kerje sbgai doktor, then ptg lari tgk progress kebun (kene siapkan pnanaman sebelum raya utk stok pisang tahun hadapan), dan handle pula stok pisang utk djadikan kerpek lalanfood, i nampak, suami penat, i pula skg mabuk mgandung, i kesian sgt kat husband,
.
Allhamdulillah, bju raya kurung dan bju melayu dah tempah online, so shopping kat dataranpahlawan cuma mcari baju suami, anak dn baju maternity utk i.. dari pukul 10.30pagi-3petang i shopping 😆suami pun bebel2 bile nak gerak balik, ofcz la lame,banyak kawasan nak belek, yg peliknye, masa shopping tk mabuk pulak, kalau kat rumah kemain mabuk hahaha
.
Seterusnya lepasni, persiapan utk dapur pula, nk penuhkan dapur mama abah. Utk pak mak mertua, da pesan pada incik lalan utk masuk extra sbb kami x balik beraya dikedah. Lagi 7hari nak raya wei, x sabarnya ! 😘
.
Bila tgk raya tahun ni,
Teringat dulu,
Masa kerja, cuti cuma 3hari, kemudian bersedih sbb xdapat bagi mama abah duit raya banyak, bila orang datang beraya, malas nk layan (kurung diri dalam bilik je tdr) sbb nak elak kene bg duit raya haha jahatnya dulu, kedekut sangat !
.
dan betul,Allah Maha Mendengar, sekarang, seleganya saya dapat balas jasa mama abah dn kongsi kesenangan mcm i berangan dlu.
.
Untuk suami pula,
I kata "bangga tak jadi suami usahawan? Eh entrepreneur. Nak bonus raya dari lalanfood tak? Meh ayang sign cek, tandatangan ayang sangat bharga tauuu" HAAHHAAH
.
pastu dia luku kepala i dan kata "bila nk bayar hutang pisang"
.
lalu i balas "ngantuk, nak peluk" HAHAHAHAAHAH
**taktik sangat**