FOLLOWER

NUFFNANG ADS

BERPANTANG ANAK PERTAMA

Bagi saya,
Tak susah untuk jaga pemakanan,
Tak susah untuk jaga baby,
Tak susah untuk terus berpantang.



Yang susah,
Bila banyak perkara terbatas.
Harini hari ke-3,
Saya masih ngeri pada luka jahitan dibawah,
Pergerakkan terbatas,
Sangat terbatas demi menjaga luka supaya cepat sembuh.


Saya berpantang dipagoh,
Sepanjang berpantang dipagoh,
Incik lalan pun balik pagoh.


Berpantang memang senang,
Yang susah bila tgk suami sendiri uruskn diri sendiri, walaupun suami tak kisah, tapi saya pula rasa bersalah.



Benda paling sedih,
Tak dapat sediakan pakaian kerja dia,
Tak dapat sediakan breakfast dia,
Tak dapat sediakan makan minum dia,
Tak dapat manjakan dia macam selalu.


Dia memang tak kisah,
Dia tahu bawa diri,
Allhamdulillah mama pun sediakan mkn minum yang secukupnya,
Cuma, sebagai isteri yg cukup masak dengan kehendak keperluan suami,‎
Sometimes rasa sayu..‎



Tengah tgk tv,
Saya pandang suami
"Nak air tak? Kalau nk, saya suruh mama buatkn"‎
Suami kata "tak nak, nanti nak saya ambil"..
-sayu hati sebab dah terbiasa tiap kali tgk tv saya akan siap2 buatkan air utk dia tnpa disuruh dn buat kudapan untuk dia.‎


Siap2 nak lunch,‎
Pastu pandang suami
"Awak makan ke lauk ni? Awak tak suka kan?"
Suami kata "makan, boleh makan"..
-sayu hati sebab dah cukup masak dengan makanan kegemaran dan bukan kegemaran suami. 



Siap2 dia nak pergi kerja,
Dia cuba baju,
Asyik kata "kena tak baju dengan seluar ni?"
-sayu hati sebab dah terbiasa uruskn baju dia, dia cuma perlu pakai sahaja.



Dah terbiasa manjakan dia,
Sekarang bila saya pula terbaring minta dilayan,
Rasa sangat bersalah..
Saya kata pada dia
"Untuk 40hari je yang, lepasni saya uruskn semuanya balik ye, kesian awak.. ‎ bagi can pada saya ye, dah 9bulan uruskn awak, 40hari je saya minta awak layankan saya"..
Dia cuma sengih, tapi saya still sayu..


Sepanjang pantang,
Saya rasa diri dah buruk sungguh,
Berpilis + berparam + berurut + berbengkung sampai ke punggung + berkain batik + berbaju besar + berstoking + rambut sanggul bun toncet. Haha. Tak pa, untuk kecantikkan dimasa hadapan.‎

‎‎‎
______________________________________‎


Incik lalan :
Muka baby ikut saya lah! Comel! Nasib baik ikut saya... *sambil dia cium bby dn gosok hidung dia dan hidung baby*‎


Saya :
Saya mengandungkan dia 9 bulan, ikut muka saya lah! Kt fb komen semua kata muka ikut saya tau.. kalau ikut kulit awak, haih, malappp-kelabuuu asappp...


Incik lalan :
Tak. Ikut saya. Hidung mancung, rambut lurus, kulit putih.. ikut sayaaaa, 


Saya :
Muka sayaaaaa, semua org kata muka saya, hidung awak hidung jambuuuuu... kembang je langsung tak ada batang..‎



Incik lalan :
*tarik rambut saya*


Terima kasih semua yang wish kat fb ye! 
Sayang semua. Muah!!


Tarikh akikah utk anak kami :
28/02/2016. Jemput datangggg :)



Lady faizal,
FatinFashiekin



PENGALAMAN BERSALIN ANAK SULUNG

Seperti pernah saya bagitahu,
Saya dah selamat bersalin.‎‎
Ok, jom dengar pengalaman bersalin saya‎
:)


27 januari 2016 (8pagi),
Bangun pagi pergi toilet 2 kali,
Perut rasa tak sedap,
Cume terfikir maybe sakit perut sbb banyak makan limau pemberian custmer difarmasi.


8.30pagi,
Perasan sakit perut konsisten,
Setiap 10-15minit sekali,
Tapi tak sakit sangat pun,
So terfikir "sakit nk bersalin ke ea? Takkan lah sakit bersalin, sebab tak sakit sangat pun, orang kata kontraksion ni sakit sangat.."


Kol incik lalan dan infom sakit perut,
Tapi menafikan yang ni sakit nk bersalin,


9pagi-12.30 gi kerja,
Kat farmasi pun slumber je surf custmer,
Borak-borak dengan nieza,
Ketawa-ketawa, cek darah custmer,
Melawak-melawak dengan custmer,


TAPI,
Tiap kali sakit perut dtg,
Saya set kat contraction timer,
Dn saya perasan sakit kerap tiap 5-10minit sekali,
TAPI, still tak percaya ni sakit nak bersalin.


11pagi,
Perut masih sakit,
Saya pula blur, nak cek kat hospital ke xnak,
Malas nak ke hospital takut rupanya false contraction.


Incik lalan bisingg je call banyak kali,
Asyik tanya rasa sakit macammana,
Mama pun asyik suruh ke hospital,
Saya pula masih menafikan ni sakit nk bersalin,
Sebab tak sakit sangat pun.


12.30 adalah waktu saya rehat,
So inform kklai nak ke hospital nak cek,
Pukul 6 nak masuk kerja semula kalau xda apa,
Kklai kol semula dan kata "kin! Tu tnda nk bersalin!" dan saya masih tak percaya.


Otw balik rumah,
Incik lalan call
"Saya hantar pergi hospital ye! Pukul 2 saya sampai! Tunggu tau.."


Dengan slumber saya balas,
"Ala, belum nak bersalin lah.. tak yah laaa. Nak cek je pun...."


Incik lalan
"Tu tnda nk bersalin tu, nanti siapa nk uruskan deposit masuk 1st class.. meh lah saya temankan, meh lah saya hantar"


Dan, saya masih berdegil,
Kata tak nak bersalin lagiiiii,
Ni sakit perut biase je,
Takut myusahkan suami yang sibuk dengan dr yoge tu.. balik jauh2 rupenye bini sakit perut nak terberak ke kan.. hahaha..



1petang sampai rumah,
Abah ada kat rumah,
Mama bising suruh abah yang hantar ke hospital, memula saya degil nak pergi sorang.


1.10petang,
Wah! Nk bsiap ke hospital ttbe tgk pantiliner ada darah! Seronok! Baru lah ngaku "eh! Dah nk bersalin laa.." tapi saya masih slumber, masih berlengah-lengah nak ke hospital.


Mama balik lunch kat rumh,
Mama terkejut tgk saya slumber lengang kangkung, saya kata "relax lh, ank pertama bukaan kan lama, akk nak shave cantik2 dulu, makeup2 dulu"


Call incik lalan dn ngaku nk bersalin,
Suruh dia bawa barang2 yang saya lupa nk bawa,
Incik lalan otw balik.


Pukul 2.30petang,
Sampai hospital pakar sultanah fatimah,
Jalan kaki dengan slumber dn langsung tk macam bersalin, siap bajet ala malam nanti punya bersalin.


Terus masuk wad bersalin,
Sebb saya ada show dan contraction,
So terus kena baring dan buat ctg,
doktr cek bawah, tak buat VE (seluk) tau,
Saya kangkang je, doc panik dan kata "Fully! Fully! Fully!" terus ditolak masuk bilik bersalin dan semua doctor dan nurse sangat panik,
Saya pelik dan jerit-jerit kata,
"Tapi!!!! Saya tak rasa sakit punnnnn!! Saya tak rasa nak bersalin lagiiiiii.."


Doctor :
"Ishhh awak ni, dah fully, baby kat bawah, get ready utk teran, jangan sengih2..." -doctor pecahkan ketuban.


Ha, dah pecah ketuban,
Rsa hangat2 air licin panas,
Rasa nk teran, 3kali teran baby terus keluar! 
Saya pun macam tak percaya.
Lepas teran pandang jam,
3petang bersalin. Hehe.



Semua duk puji saya bersalin senang,
Semua duk tanya apa saya amalkan,
Ketahuilah, saya langsung tak makan vitamin. Haha.‎



Dengar suara bby ngis terus tak sabar nk tgk bby,
Terus tgk kulit bby / tangan / kaki / muka bby / rambut..  yela, nk tgk cukup sifat tak.. ape hasil antara saya dan incik lalan hahaha. Klu org len duk tnya "berapa berat bby saya doc".. tp saya tgk sifat dulu, berat saya x amik port..



Apapun, Allhamdulillah, semua dipermudahkan, dapat baby senang, bersalin senang, jaga bby pun senang sbb dia tak banyak ragam, masuk wad je terus jarum kat tangan tu tertanggal dan dapat dibuka so pergerakkan tak terbatas, esoknya pagi2 terus cnfirm dapat keluar wad dengan hati yang girang.


Lady faizal,
FatinFashiekin



MY BABY



Rambut lebat dan lurus mcm mummy,
Kulit putih mcm mummy,
Kuat kentut macam daddy.
Haha



Hai! Saya dah bersalin,
Allhamdulillah sangat mudah.
Tk berapa sakit,
Datang wad bersalin rupanya dah full,
Teran 3kali bby keluar,
Tgh jahit saya still boleh main hp,
Lepas jahit dapat makan minum sampai kenyang! 
Sambil makan minum kenyang2 mesej sanak saudara dan upload gambar,


Oh, cinta pd incik lalan telah kupalingkan,
Jatuh cinta pada my baby! Hehe.
Suami, sila jangan jeles. Haha



Incik lalan :
"Baby ikut cakap daddy sebabtu dia selalu behave, keluar senang, tk banyak ragam"


Saya :
"Dri dalam perut mummy dah pesan. Jd someone yang tak susahkan sesiapa tp berbakti pada semua. Jadi baik macam mummy, jdi rajin macam daddy.. baby dengar cakap lah ni hehe"


Allhamdulillah! 


Lady faizal,
FatinFashiekin


I LOVE YOU



I love to say "I love you" every night! 
And "proves it" every day!


Yeah. Its me 
:)



Lady faizal,
FatinFashiekin


DAH KELUAR WAD



Hai! Saya masih bersemangat bekerja walaupun semua orang duk bisinggggg kata kenapa still kerja. Ala, makin duk rumah makin bosanlah. Kerja lah seronok, ada kawan2, ada kedai makan, ada custmer utk diajak bborak.


‎Saya disuruh checkin semula ke wad pada minggu hadapan (macam lame bebenar je minggu depan, harini dah ahad hoi! Haha)


Doctor :
Anak u kurang gerak sbb baby dah penuh dalam perut, I bagi u 2 option, 1) kite keluarkan baby malamni‎.. 2) kite keluarkan baby ikut tarikh yang diberi sebelumni..


Saya :
Saya nak datang lagi next week. Sekarang ada perkara perlu diuruskan dulu (padahal rindu suami)


Doctor :
Ok. Tapi kalau perut ada rasa tak selesa, cepat2 datang, I kasi keluar u punya baby. Okey? 


Saya :
Nak kluar wad harini boleh tak doc? 


----------------------------------------------------------------


6petang terus dapat keluar! Yeay! 
Suami datang ambil kat hospital,
Terus balik melaka tak balik pagoh,
Terus gi ikut dia melawat kawasan,
Boring-- kite baru keluar hospital pun sibuk lagi,
Ingatan tu asyik tanah je dia pikirkan..



Malam tu pun,
Dia ke kebun jugak,
LOL. Tapi tak lama.



Balik dari kebun,
Badan dia bengkak2,
Kena gigit nyamuk.
‎Dah tergaru garu-garu-garu,
Mula2 tu iols buat tak tahu lah juga,
Sampai pukul 3 pagi,
Dia gelisah je mengaru..
Tak dapat tidur katanya.


Disuruh mandi cuci badan sekali lagi dia malas,
So saya lah kene membelek badan dia,
Tgk mana nyamuk gigit (pdahal nymuk je punnn)
Sapukan krim kat gatal-gatal dia,
Lepastu ajuk2 kata "eee, sampai hati nyamuk gigit baby tua saya ye.. klu saya jumpa nyamuk tu, saya pukul2 dia... ishh2 sian bby tua saya haha"
Sampai lah incik lalan tertidur.
Bila dia dah tidur dan saya nak tidur‎ pun,
Kena beware pada tangan dia takut dia mengaru,
Bila dia punya tangan start bangun je,
Saya kata "haipp".. sambil tlg usap perlahan takut nanti melecet..


Bangun pagi saya kata
"Haih. Minggu depan ada baby kecik dengan baby tua.. nayalah nk gosok 2 orang tiap malam. Haha"


Incik lalan
"Saya darah O, tu nyamuk suka gigit, darah saya sedap..."


Saya 
"Minggu depan, nak jaga baby kecik biar tidur tak terjaga, nak‎ jaga baby besar biar tidur lena.. wah, mesti sibuk. Haha"



-------------------------------------------------------------------


Esoknya, incik lalan tunaikan segala yang saya nak makan. Persediaan sebelum pantang. Dia kata sian saya kalau pantang nanti banyak tk boleh makan. So memang macam-macam lah dimakan, ketam lah, satey lah, kfc lah, dan disulami air kelapa pandan yanggggg sedap !!



Ha, pengalaman kat wad,
Seram. Tgk mak2 orang baru bersalin.
Ok. Saya seram. Haha



Lady faizal,
FatinFashiekin



38 MINGGU MENGANDUNG (MASUK WAD)


hai. Saya ditahan wad. Masuk wad sebab baby kurang gerak. Dah cek, semua okey dan dalam pemantauan.  


Adakah saya akan bersalin esok? 
Fuh, awal betul, tak menyngka.
Hopefully perbincangan doctr mpunyai keputusan yg saya boleh melengahkan waktu bersalin saya.


‎Saya bercadang untuk melapor diri pada tarikh yang diberikan doctr iaitu pada minggu hadapan, so kalau tetibe kena bersalin esk, seriously, saya tak bersedia dan terkejut, tp andai terpaksa, saya redha lah. 



Sebab,
Saya tak sempat lagi nak peluk suami cium suami puas-puas. Nk tgk dia tidur lame2. Nk dating dengan dia seromantik‎ mungkin. Yela, nikmati saat2 memboyot ni sehabis baik mungkin. Lagistu, sebelum berjuang untuk mlahirkan anak, kalau boleh nak lah tunjuk pada suami dulu, betapa kita memang sayang dia. Dn minta ddoakan ksejahteraan .Lepasni dah dibahagi-bahagi kasih sayang. Haha


Masuk wad, siap bawa kain pelekat suami. Nampk x betapa rindunya saya kat suami? Malamni x dapat tidur sambil hidung kat badan suami, dapat kain pelekat jadi lah. 



‎Almaklumlah, sejak nak bersalin dah duk dengan mama abah. X balik melaka. Bila tak jumpa suami, tu yang sendu semacam. Haha



Lady faizal,
FatinFashiekin




MINGGU DEPAN BERSALIN

Dah jumpa pakar,
Saya tunjuk gambar cecair coklat yg keluar,‎
Mula-mula hampir masuk wad sbb saya kan dah 4kali masuk wad sebab bleeding masa pregnnt. 
Tapi bila antara pakar+pakar berbincang,
Sebab cecair coklat baru keluar sekali, dieorang tak jadi tahan wad. Fuh, Allhamdulillah...‎


TETAPI,
Kalau tak bersalin juga,
Minggu depan kene masuk wad dan dipaksa bersalin. Doctor dah bagi siap2 surat dan tarikh.



Macam tak caya,
Minggu depan saya bersalin wei !



Ok. Berat badan currently 68.4kg,
Aduh-- semalam timbang 67++ je,
Macammana boleh 68++ ni? ‎
Masa scan baby tak besar pun,‎
Semua pelik macammana perut saya besar tapi baby kecik je dan macammana berat badan saya boleh naik mendadak. Yela, lagi 1.6kg saya ke 70kg!!! Haha.


Doctor pun kata
"Baby kecik, perut besar-- berat badan naik mendadak-- tapi ibunya nampak slim je.. kemana menghilang lemak awak ni? Kat mana dia sembunyi"‎


Saya pun tak tahu nak menjawab,
Entah mana muncul entah berat badan naik 20kg ni, saiz ukur lilit maintain rasenye, tapi makin berat.‎



So, ada 1minggu lagi nak romantik2 dengan suami, lepasni dah ada baby. Fokus pada baby :) eee, macam tak caya minggu depan bersalin wei! 



Lady faizal,
FatinFashiekin




DAH LAMA TAK MERAJUK



Pagi td saya merajuk dengan incik lalan,
Saya ingatkan dia suruh betulkn itu, betulkn ini, 
Incik lalan kata saya kuat bebel,‎
Dan ofcz lah saya touching,
Bukan membebel, tapi saya ni isteri yg prihatin.
(since khwin dah lama tak merajuk2 ni, gua kan rock. Haha)‎


‎Saya terus silent kn phone,
Merajuk. Plan nk merajuk sampai bersalin.



Dia tahu bini dia ni kuat sentap,‎
So dia pancing lh bini dia ni,
What ever is it,
I tak reply pun. Kn I merajuk.
(jenis saya, saya x mudah merajuk,
Tapi pantang saya, bila saya tegur untuk kebaikan, tapi tak diterima, saya akan mogok diam, disebabkan saya kuat bcakap, bila saya diam, incik lalan tahu something happen)



Ttbe tu yg jadinya gi klinik,
Keluar tnda nk bersalin (cecair coklat)
Terus panik. Bila panik cuma ingt suami,
Terus kol suami.
Terus cancel merajuk haha.‎‎



Dia tnya lg juga "nk hp ape? Nk bsalin dah kn"‎
Saya jawab "tak nak lah"


Jgn lh korg pk suami iols romantik ttbe nk belikn hp, idok ler wei, hp saya ni screen touch dah gila, korang bayangkan, screen sebelah kiri xbfungsi, sebelah kanan je boleh, nasib lh boleh zoom in zoom out, dapat lh guna lagi.. suami hnya rasa belas kasihan je. Sbb kkadang bila dia pinjm hp saya, dia sendiri aneh camna saya boleh guna lg hp ni.


‎Dalam masa yg sama,
Kesian tgk xde instagram. Oh, hidup kosong-kosong-kosong tnpa instagram. Hahahah.‎


Lady faizal,
Fatin Fashiekin

TANDA BERSALIN KE?

Harini ada appointment dengan nurse KK,
So macam biasalah, pi jumpa kk ain kat makmal utk test urin guna strip, then timbang berat, then ukur perut dan cek jantung baby.


Macamni ceritanya,
Masa otw nak ke KK, dah rasa ada something keluar, tapi saya buat tak tahu je, maybe keputihan lah. Masa jumpa kk ain kat makmal, ambil test strip urin, masa kat toilet pantiliner saya ada tompokkan coklat bserta lendir.


Alang2 dh sampai KK, saya tunjuk nurse gambar cecair coklat yang keluar, nurse terkejut dn kata "dik! Tu tanda nak bersalin tu!! Ko dah 38minggu kan? Tu tnda dik!"... cek jantung bby dan ukuran rahim, semua okey.


Nurse : ko ade rase perut keras tak dik? 

Saya : perut saya selalu keras kak. Huhu. 

*nurse pegang perut, pegang ari-ari*‎

Nurse : penuh betul perut ko ni dik. ‎Baby dah betul2 kat bawah juga ni!!


Saya : saya baca review org, mengenai brixton hiks lah, sepanjang mengandung tak pernah pun rase.‎


Nurse : pengalaman tiap orang mengandung lain-lain. Pengalaman bersalin pun lain. So akk nak ko berjaga-jaga.



*then nurse terangkan panjanggg lebar lah tentang persiapan-persiapan bersalin. Macam-macam dia terangkan, bagus betul nurse tu, cantik pun cantik.. putih pun putih..*


Apapun perasaan saya sekarang, saya rasa, lambat lagi kot bersalin. Serius tk rasa sakit apapun. Cergas bertenaga lagi tau, suruh saya panjat gunung kinablu pun mampu lagi rasanya. Haha. Yela, anak pertama bukaan kan lambat. Minggu depan kot bersalin. Tapi dah pesan pada baby, tk kisah lah dia nak keluar bila2, mommy, daddy dengan tok dia dah standby dah semua.



Esk ada appointment dengan pakar, so nak rujuk pakar pula macammana. semoga dipermudahkan lah. ‎


‎Lady faizal,
Fatinfashiekin


MASIH AKTIF DAN LIGAT

Mempunyai suami yang merupakan saudagar pisang, oleh itu, wajib lah tahu semua resepi berkaitan pisang. Supaya tak terbazir.


Hari-hari duk pandang pisang kat rumah, rase kesian kat pisang-pisang tu. Nak buat pisang goreng dengan cekodok pisang, saya dah naik bosan dah.


So, kene lah rajin memanafaatkan segala berkaitan pisang termasuk 1) daun pisang 2) jantung pisang 3) buah pisang.



Sebelum ni saya ada inform kan yang tak dibenarkan balik melaka selagi tak bersalin? Tapi, saya kan degil haha. Saya balik juga. Puas lah memujukkkk suami.. akhirnya dapat juga.. bukan apa, hati ni asyik ada kat rumah melaka. Dan yang pasti, siapa masakkan suami? Suami saya berjaya naik 5kg lps kwin dengan saya, so kalau saya biarkan confirm tak makan dia. Alasan "tak ada sapa nak masak"..



Sabtu saya kat melaka, incik lalan kerja, tapi dia pesan supaya saya duk diam2 dalam rumah jangan buat kerja rumah. Punnnn saya degil, kedudukan almari saya ubah, gigih menolak menarik mengangkat. Sental bilik air. Semua benda saya cuci. 



Pukul 12.45pm incik lalan parking kereta, saya terus kedapur buatkan incik lalan air. Dia masuk je rumah, dia menjerit "Ya Allah dia ni, tberanak awal jugaaa nanti niiii..."  -actually saya dah agak respon incik lalan.



Dan berbalik pada resepi pisang, semalam saya masak IKAN BAKAR ALA PORTUGESE. Cubaan pertama! Dan berjaya menambat hati suami. Lepasni incik lalan suh buat KETAM BAKAR ALA PORTUGESE pula. So daun pisang diperlukan dalam proses pembakaran ni.



Petang pula, saya buatkan incik lalan LEPAT PISANG kegemaran dia, incik lalan memang suka segala jenis lepat. Allhamdulillah, tak terbazir pisang kat rumah yg incik lalan bawa balik dari kebun.



Then, ingatkan nak buatkan incik lalan PENGAT PISANG pula, tapi incik lalan nak kekebun. So saya just prepare untuk dinner sahaja lah. Next time buat pengat pisang dan kek pisangggg..‎



Actually petang masa incik lalan dah pi kebun, saya buat karipap sardin, memandangkan cara saya kelim amat hodoh sekali. Tidak lah saya paparkan disini. Hahaha.‎



Seronok memasak kat rumah melaka ni sebab semua bahan adeee. Yela, incik lalan kan minat bakery, so semua complete, segala jenis tepung, segala jenis cetakkan, segala jenis acuan, semuaa ada. Mixer dengan oven jangan cerita lah kan, ofcz lah ada. So bila incik lalan ke kebun, macam2 experiment saya buat kat dapur. Kalau tak jadi, diam. Kalau jadi, saya belagak kat dia ;p



Bukan sahaja bakery, segala jenis rempah, semua complete juga. Yang perlu cuma beli bahan basah. Yang lain incik lalan dah siap kan. Dah ada. Seronok!!



Betul lah kata orang,
Nak tambat hati bini, sediakan dapur untuk dia. Tak dapat dapur cantik pun tak pe lah, kemas + bahan semua ada pun dah membahagiakan. Bukan apa, kalau dapur cantik tapi sana sini kosong, at last, jadi malas masak juga. Seronok bila tgk rancangan masakan, dan semua yang diperlukan ada kat dapur kita :)



Ok. Saya bakal menjangkau 39w mengandung,
Tapi masih aktif dan tak letih. Makin sarat, makin nak buat macam-macam. Baby dalam perut pun makin aktif, baca kt blog, orang kata makin sarat baby makin tak banyak gerak, but, saya rasa, makin sarat, makin aktif baby bgerak. Sampai saya naik risau dibuatnya.



Ok lah,
Bye. Muah


Lady faizal,
FatinFashiekin‎




AURA IBU MENGANDUNG



Tetibe dapat mesej macamni,
Hahaha. Its funny,
Dah 9bulan boyot tunggu mase bersalin,
Macam-macam tau,
Saya punnnn aneh...


Kak ani pun kate,
"Ekin ade gune-gune ea"
Hahahahaha



Dapat mesej mcamnilah,
Dengan en perdana muncul kembalilah,
Dengan tetibe dpt pujian macam-macam.



Sometimes rasa,
Ape kejadah semua ni,
Dah tahu kot saya ni tengah memboyot bulat dan sarat ni..bukannya masing-masing tak tahu, dah sah juga kat facebook tu gambar saya dn suami, dan dah sah kot saya ni memang sayang gila kat suami saya...



Nasib baik lah suami iols ni jenis memahami,
Yela, berkahwin dengan duda kelebihannya lebih neutral, dia relax je.. dia tak heran pun..‎ tak ada nak jelouse2 lah, tambah pula, dia tahu bini dia ni mane boleh hidup tak ada diaaaa.




So iols pun kata pada suami iols :
"Nampak x? Kecomelan bini awak ni? Walaupun peha ada sedikit selulit, tapi masih comel tau.. walaupun perut boyot dan berat badan hampir 70kg, pun comel tau, punnn menarik perhatian tau.."



Dengan slumber incik lalan balas :
"Ala, dieorang tak tahu yang suami sayang ni doktor, kalau dieorang tahu, mesti dieorang undur diri punyee..."



So me just mampu buat muke :
(-_______-")




Lady faizal,
FatinFashiekin



PERSIAPAN SEBELUM BERSALIN



Harini merupakan hari last saya dibenarkan ulang alik pagoh-melaka, lepasni, tidak dibenarkan sama sekali. Bising gila incik lalan. Dia risau saya terbsalin tengah jalan. Dan dia risau dia dilabel suami yang tak ambil berat tgk isteri yang sarat mengandung ulang alik. So lepasni, dia yang ulang alik.


So, memandangkan hari last dibenarkan travel kesana sini sehinggalah habis pantang. Harini saya settle kan semuaaaa urusan.

1) servis kereta : pergi servis centre siap bawa bantal comel tau! Sbb tkt pinggang sakit duduk lama sangat. Brader yang kat kaunter terkejut bila tahu saya tengah tunggu hari je untuk bersalin. Haha. Terus kereta saya disiapkan dengan segera. Gi servis centre pun incik lalan follow dari belakang, bila saya dah sampai dan register, dia belikan makanan sbb dia tahu saya tk boleh lapar, bila saya lapar, saya pening-pening-nak muntah+mengada.


2) pergi parkson : lepasni 2-4 bulan saya maybe tak ada jalan2 shopping complex. So inform incik lalan nak carikan baju kerja baru untuk dia, yela, kesian suami, saya kat kampung berpantang, suami pula melusuhhh je pakaian. Kan kesian-- 


3) pergi jusco : petangnya pula, ke jusco, cari stok barang dapur, pun untuk kemudahan incik lalan. Belikan stok sardin + stok meggi + dan stok sewaktu dengannya. 


4) kemas rumah persiapan baby : dah mula susun atur semula bilik. Kalau sebelum ni katil kat tengah2. Sekarang, tolak ke dinding. Sebab risau nanti baby jatuh pula. Nak beli babycot incik lalan tak bagi. Incik lalan kata "selagi baby breastfeedg, tak ada maknanya nk masuk babycot".. so saya ikut je lah, so dinding-baby-saya-incik lalan. Bby tak boleh baring tengah, sebab incik lalan kena peluk saya. Hahahaha *pang*



Lady faizal,
FatinFashiekin





SIMPTOM MENGANDUNG 9 BULAN

‎Macam biasa, saya akan share simptom2 tiap bulan saya pregnant :) Allhamdulillah dah 9 bulan-- ok, jom baca ye.


1) sakit dibahagian ari-ari ‎
-kalau sebelum ni kerap sakit pinggang, sekarang, saya dah tak ada sakit pinggang, tapi sakit bahagian ‎ari-ari dan kelengkang. Rasa senak. Tapi ia normel, doctr kata sebab kepala baby ada kat bawah, tu yang rasa sakit. Paling sekse kalau dah baring nak bangun. Peh, bisa. Tak pun, dari kekanan dan mengiring ke kiri. Terasa senaknya.


2) mula rasa baby mengeliat 
-sebelum ni cuma rasa baby tendang, bagi saya antara tendangan dan mengeliat dihujung kehamilan. Mengeliat jauh lagi memberi kejutan. Haha. Yela, sekarang baby dah besar, dah penuh dalam perut, kepala pun betul2 ada dibahagian ari-ari kita. Bila baby pusingkan kepala/gerakkan kepala pun boleh terasa tau kat ari2. Kadang2 dia mengeliat tiba2, rasa terkejut dan rasa macam kena tumbuk je ari2. 


3) panas tiap malam
-aircond + kipas pun saya masih panas. Nak tidur pun suami berselubung selimut, saya pula kepanasan, bila suami sentuh pun dia kata "panasnya badan" yes, seriously rasa panas.. tu yang saya suka minum ice blend. Tengah2 malam buta mandi. Sebab panas sangat! 


4) kuat makan
-bab makan tak yah cerita lah kan, selera saya memang kalah buaya, semua saya ngap. Haha. Ni lagi lah dah nak bersalin, saya jadikan alasan "dah nak pantang" sebagai alasan utk makan semua benda. 


5) mengembang
-baju saya kebanyakkannya dah tak boleh kancing. Sebelum ni steady je. Sekarang makin ketat. Nak beli baru terasa membazir sebab dah nak bersalin. So terpaksa lah cover dengan cardigan / vest. Orang kata muka saya dh nampak bengkak, tangan pun bengkak, tapi, saya rasa, normel je. Cincin pun steady lagi boleh pakai.


6) tak boleh mencangkung
-kadang2 stok barang sampai farmasi, bila cangkung / bersila kat lantai alami masalah untuk bangun. Hehe. Dan celah kelengkang rasa sakit. Tapi saya abaikan je rasa sakit, saya dah mindset kan bila rajin bekerja, akan senang bersalin.


Ok. Tu je simptom saya,
Yang lain mcm biasalah mudah termengah.



Oh ye, saya ada terbaca tentang hypnobirthing / gentlebirthing, bukan lah saya berminat dengan water birth. Tak. Cuma berminat dengan cara bersalin dengan tenang tanpa mengharapkan painkiller. Menarikkan? 


Saya keliru is it I need epidural? Doctr dah pesan, kalau nak, saya kena request. Saya pula konon percaya pada kebolehan diri. Incik lalan pula asyik kata "awak tu bising mulut, kang menangiss je sakit" hahaha. 


So saya ambil keputusan, request epidural. TAPI cuna teknik hypnobirthing juga. Teknik bernafas. Teknik buat kita rasa calm dan relax. Kalau saya tak tahan baru saya suruh doc bagi epidural.


Bukan apa,
Incik lalan tu asyik "epidural-epidural-epidural" tak yakin betul dengan kebolehan isteri. Saya kata lah "dont worry, setakat push2 tu, senang je".. lalu, incik lalan buka hp dan tekan voice reminder, dia suruh saya rakam apa yang saya cakap. Hahahahaha. Dia kata kalau saya nangis sakit nanti dia nak mainkan semula voice reminder tu. Kurang asam (-_-)



Saya balas :
"Orang kata, kalau isteri solehah, isteri yang tak pernah sakitkan hati suami, isteri yang taat pada suami akan dipermudahkan bersalin, so saya rasa saya tergolong diantara yang tu, sebab saya solehah, isteri yang baik, tak pernah buat suami marah, tak pernah buat dosa kat suami, selalu dengar cakap suami, selalu cakap sayang suami, dan saya rajin pula tu, suka memasak untuk suami, rajin mengemas rumah suami, ironkan baju suami.. so saya isteri yang baik.. dan saya pun happy dapat suami yang baik.."


Incik lalan gelak besar bila saya senaraikan kebaikan dan kesungguhan saya.



Apapun,
Kita rancang, tuhan tentukan,
Semoga dipermudahkan :)


Lady faizal,
Fatinfashiekin


NAMA BUDAK SEKOLAH ZAMAN SEKARANG

Cikgu sekolah adik saya datang farmasi,
(actually dia dh mgjr saya since saya sekolh rendah juga. Sekarang umur dalam 40an)


Dia tengk saya pregnant, dia pesan :
"Kin, kau jangan letak nama panjang-panjang kat anak kau ea"


Saya balas :
"Eh, nama adik ekin, ekin cari tau.. dinzly danish (sebab minat iqram dinzly) yang lagi sorang dinie daniel @ danny (sebab minat hero pearl harbour).. haha"


Cikgu balas :
"Cikgu tahu, sebabtu tiap kali turn adik kau, cikgu suruh dia tulis se‎ndiri sebab payah beno nak mengeja dengan membunyik. Kadang2 cikgu panggil je mamat. Senang. Anak kau ingat ea, jangan panjang2.."


Saya balas :
"3 harkat je cikgu. Kalau perempuan Kaseh Aneeqa Farzana kalau lelaki Ahmad Aqeed Faisal.." 


Cikgu balas :
"Tengk, 3 patah perkataan, jenuh nk menulis tau"



Ampun lah cikgu ye ;p
Ikutkan jiwe raga nak letak
"Chantique Tiffany Casandra Binti Ahmad Faizal"
Hahahahha‎




Lady faizal,
FatinFashiekin


STROLLER KE HANDPHONE

Antara stroller idaman kalbu,
Impian.. idaman..keinginan‎

-Quinny buzz xtra 
-maclaren triumph BMW ‎buggy black


Balik melaka, dari kat meja makan, kat depan tv, kat bilik tidur, saya scroll mengenai stroller idaman kalbu ni. Sampaikan incik lalan tiap minit kate "tengk ape?".. dah nak tidur, dah matikan lampu pun saya still scroll dan incik lalan kata "tengk ape?"


Sengaje je saya nk dia tanya "tengk apa".. sebab dapat lah saya sambung ayat seterusnya dengan menerangkan serba satu kelebihan dan keistimewaan stroller idaman saya ni. Haha ;p



Suke gile k. Sebab sporty habis! 
Saya tak suka stroller baby yang ada gambar cartoon2 lah.. nope.. not my taste.. saya punya taste, biar plain, dah hitam biar hitam, merah biar merah dan TAHAN LAMA. So thats y untill now saya tak dapat lagi cari tilam baby for uall information.. sebab saya cerewet..‎




Lepastu suami balas :
"Nk stroller ke nak hp baru?"
Terus mata iols bgemerlapan dan bersinar-sinaran, hahaha. Ok. Sekarang berbelah bagi *pentingkan anak ke diri sendiri* hahah.



Ok. Topik hp mcmni ceritanya,
Saya yang bijak telah uninstall instagram dri phone incik lalan. Sekarang, tak boleh install semula, sebab incik lalan lupa apple id. Puas saya suruh incik lalan reset tapi dia tk nak layan saya. Dia kata, kena upgrade tkt hp dia tak kuat nk support. 


Dan, incik lalan langsung tak hairan berkenaan instgram yang dah tak ada pada phone dia. Sebab incik lalan cuma pentingkan "mesej + call" aplikasi lain memang dia tak ambil port langsung (-_-)


Hp saya pula problem juga, yg ada igrann, bukan instagram *sedih* thats y saya kalau ambil gambar ke, upload ke, main instgram ke, semua pakai hp incik lalan dn sekarang incik lalan sangat bersyukur bila saya uninstall instgram, incik lalan kata "selamat hp saya, kalau tak, hp full dengan gambar awak, full dengan notification dari ig awak je"‎



So dia pun kata lah "beli hp baru" tapi saya tak nak, saya kata "tak ada hadiah untuk ibu mengandung ke".. hahahah‎



Ok. So? 
HP ke Stroller,
Ke mak buyong nk kene gode suami nak minta dua2. *spray minyak wangi kt leher* hahahaha 



Lady faizal,
FatinFashiekin





HB BAIK



Semalam jumpa doktor,
Masuk je bilik doktor,
Doktor kata "hai ratu bleeding.."
Kurang asam je,
Doktor siap kata tiap kali pandang muke saya macam ada signboard bleeding haha‎


Lepastu doktor kata
"Dah lain muke awak, dah nak bersalin ni kembang dah.... lain dah"..



So saya cepat2 selfie diri sendiri bila keluar dari klinik (gambar diatas)... eh! same je.. ok, fine, hidung je jambu laa.. ngaku laaa... fine lah, memang kembang laa.‎


Keputusan jumpa doktor,
Allhamdulillah semua baik,
Saya masih selamat tak perlu minum air gula,
*kibas shawl*


HB pun cantik tau, 13 tau bacaan,
Hebat tak? 
*kibas shawl lagi*



Masa tunggu turn, 
Semua ada masalah HB rendah,
semua tanya saya "HB berapa"
Dengan bangga saya pun cerita lah,
Lepastu dieorang tanya apa rahsia saya,
Dieorang kata "msti makan obimin bdisiplin kan"
Bila dengar mereka kata macamtu,
Dalam keadaan serba salah saya angguk geleng,‎
Ok, jujur, saya tak makan obimin pun 
*shhh, jangan bagitahu doctor dengan incik lalan tau, nanti kene marah haha*
Yela, terpaksa lah angguk,
Tak kan nak buat dose ajak beramai-ramai jgn makan obimin, tiap orangkan berbeza...


Korang jangan ikut saya tau,
Makan obimin / iberet yang doktor bagi,
Nak lagi elok, tambah dengan minyak ikan,
Tau. Disiplin tau.



Lady faizal,
FatinFashiekin




IDAMAN



Tak sabarnya nk dress up kan baby sendiri,
Macam tita dan opi ni,
Alaaaa, sukenyeeee--


Lady faizal,
FatinFashiekin


9 BULAN MENGANDUNG

Hai! Saya dah 9 bulan mengandungggg--
Wah, macam tak percaya je.
Sekarang baby dah boleh keluar bila2 masa,
Tapi, saya still pujuk baby untuk keluar dengan tarikh due yang ditetap kan.. jangan awal sangat, jangan lambat sangat..



Saya masih ulang alik pagoh-melaka,
Sempoikan? Sarat2 slumber lagi drive jauh2,
Cuma sekarang dah berdisiplin, bawa kerete pelahannnnn je. Relax2. Santai2. Incik lalan ofcz lah membebebl juga bila saya degil nak ulang alik sebab dia kata biar dia balik pagoh. Saya je tak nak. Sebab nak settlekan hal-hal rumah.


Even boyot, saya masih bersemangat untuk mengemas / memasak dan lain-lain. Rajin macam burung buat sarang. Sekarang tetiba berminat untuk belajar buat kek. Tetiba suka kek. Ade juga saya sakat incik lalan, saya kata "kalau dulu semua orang duk kata, untung dapat faizal, pandai masak, pandai buat kek... TAPI SEKARANG saya rasa, bunyi patut diubah kepada untung faizal dapat bini rajin masak dan rajin buat kek" sambil jeling-jeling perli kat dia haha


Seriously since kahwin, segala kehebatan incik lalan didapur, tak da maknanya, lagi-lagi barang-barang dapur saya yang simpan, kalau dia mencari, kacau bilau dapur. So tu yang buat dia malas ke dapur. Lagi mengada lagi ada. Contoh saya nak pergi kerja saya pesan pada dia "breakfast ada kat tudung saji, air teh pun dah siapkan tau".. saya pun siap2 lah ambil kunci kerete nak gi kerje, tetibe dengar suara dari bilik berbunyi "tapi, saya nak sirap"... lak, sirap pulaaaaaaaaa-- ikutkan jiwa raga malasnya lah nk ke dapur semula. tapi gagah juga, letak kunci kereta, kedapur semula, buatkan 1 jug air sirap kegemaran dia siap2 dan letak dalam peti sejuk.



Kadang-kadang saya pun tak sangka bahawasanya lepas kahwin saya akan sebegini rajin. Tapi, bila balik rumah pagoh, i'm still manje. Yela, ada mama dengan abah, so manje nye dah terbalik. Kat rumah, saya pula ada sindrom incik lalan yang ngade tu. Haha. Tuhan tu adil, kat rumah mama abah, saya jadi incik lalan. Kat rumah incik lalan, saya berubah jadi mama.



Even dah memboyot ni, weekend ni saya ada appointment dengan servis centre, nak servis kereta pula. Ni belum nak ke bengkel untuk tukar 4 tayar kereta lagi ni. Semuanya nak settle kan sebelum bersalin. Ala, relax lah, next week baru 37minggu, orang kata anak pertama mesti 40minggu kan? Ada masa lagi nak havefun dan uruskan semua urusan *jangan risau, incik lalan selalu get ready*



Perkara paling saya gembira untill now adalah, saya tak ada strech marks. Hoorey! Seriously saya tak ada sapu apa-apa, bila gatal saya slumber je garu perut, tapi perut Allhamdulillah molek je. Mungkin sebab saya jenis kuat makan, so perut dah biasa merenggang ;p



Sekarang, saya dan incik lalan juga dah mula tgk kat youtube cara melahirkan baby secara normel. Saya okey je, tapi incik lalan dia tercengang bile tgk perempuan sakit nak bersalin nangis2 dan jerit2 dan paling mendebarkan bila kepala keluar dari kemaluan, dia tergamam. Haha. Dia kata "isshhh, klu bsalin czer senang je, belah dn ambil baby, bab bersalin normel ni panik sebab dah nampak kepala nak keluar, tapi nak tunggu awak teran, ishhh, berpeluh saya kalau awak tak teran2, saya yang meneran"



Yela, sblm ni janda dia semua operate, so dia tak ada pengalaman normel, bila tgk youtube bsalin normel dengan saya, dia pula rasa tak sabar nk suruh perempuan dalam video push cepat2 sebab dh nampak kepala baby. Dia pula over. 


Tapi, mcm sebelum ni saya cakap, saya nak sangat bersalin normel, saya nak anak 6 orang, tapi andai Allah dah tentukan saya bersalin czer, pun saya terima, asalkan baby sihat. Walaupun saya tahu, kalau saya czer confirm saya punya mengada akan bertambah. *teringat masa operate patah kaki dulu, aku paling kuat nangis sampai mk ude trauma tgk aku sakit sangat* hahahaha.


Sebab sakit bersalin normel, sakit sbb nk bagi baby keluar, akan hilang sakit lepas baby keluar.. sakit bersalin czer, sebelum czer dah sakit, selepas czer lagiiii sakitttttt sbb nak jaga jahitan. Oh, semoga dipermudahkan saya bersalin. *aku dh lh kuat nangis*



Ok lh, next entry saya tulis simptom 9 bulan mengandung ye. Sekarang, saya nak tidur, esk ada appointment dengan doctor. Ok bye. Muah.



Lady faizal,
FatinFashiekin