FOLLOWER

NUFFNANG ADS

KAHWIN PADA USIA MUDA ???

Assalamualaikum

Selamat pengantin baru to my friend !
Siti Zubaidah Mazlan.
kawan-kawan ramai da kawhwin oiiiii,
ramai dah dukung anak oiii,
ramai da berkepit dengan suami oiiii,
ramai yang dah ade teman hidup oiiii,
dan saya ? sabar-sabar..
tengah menuntut ilmu dengan mama ni,
nak jadi isteri solehah :)


macam barbie doll. 
tahniah bed :')

Best ke ek kawin awal ?
Ok fine saya tahu,
ofcz lah best, sebab kalau tak best tak kan lah
saya selalu teringin nak kahwin awal,
nak kahwin awal, dapat jaga husband,
ada baby boy dan baby girl,
then kalau kawin awal lagi lahhh subur *erkk ? (-_-")

tapi bila dengar kata-kata orang sekeliling,
mereka kata kahwin awal ni sangat banyak cabarannya.
dan kebanyakkan mereka yg kahwin awal
akan kata
"appreciate usia muda ni, 
jangan rushing, nanti menyesal"
menyesal ke ek ??
ye, kadang-kadang rasa seram dan 
kadang-kadang rasa teringin 

orang kata,
Perkahwinan akan jadi tough bila SEBAYA,
*saya lihat melalui pengalaman serta penceritaan
sangat struggle kalau tak ade back up financial,
kalau isteri pun bekerja,
Allhamdulillah lah kan dapat tolong menolong,
tapi kalau dapat suami yang baik hati dan penyanyang
so suami suruh wife duduk rumah dan didik anak je,
kalau zaman sekarang ni, agak payah juga.
then kalau dapat wife yang bekerjaya pula,
sure kedua-dua busy,
dan tak ade masa untuk each other,
balik rumah je letih, sibuk uruskan anak-anak,
so scaryyy~
*saya bukan pakar, saya rajin mendengar

apabila kahwin awal,
tak sempat menikmati usia single seenaknya,
masalah berbangkit akan timbul,
"dulu waktu awal kita kahwin....."
"dulu awak kata....."
dan sewaktu dengannya *faham-faham lah :)

dan melalui pemerhatian dn pdengaran,
ramai yang alami perbezaan
cinta sebelum kahwin dan selepas kahwin
*scaryyyyy~

TETAPIIIII...

ADA JUGA KEBAIKAN KAHWIN AWAL
*maaf, malas nak taip, haha ;p


Peringatan :
ye semua orang pun nak kahwin muda. 
*termasuk saya 
Tapi bukan semua orang mampu nak kahwin muda. 
Daripada pemerhatian, 
kebanyakan yang berkahwin muda, 
pasangan lelaki itu adalah seorang lelaki yang sudah kukuh dari segi kewangan. 
Kukuh dari segi kewangan adalah satu kriteria penting untuk berkahwin sebabnya, 
kalau nak tanggung diri sendiri pun tak lepas, 
macam mana nak tanggung isteri dan anak nanti? 
Memanglah rezeki Allah boleh dicari di mana-mana. 
Tapi lebih elok kalau sudah kukuh sebelum 
berkahwin supaya senang untuk memikul tanggungjawab 
dan tak susah di kemudian hari.


dan saya tergolong diantara 
"ingin kukuh sebelum 
berkahwin supaya senang untuk memikul tanggungjawab 
dan tak susah di kemudian hari."



 Sebenarnya kita cuma mampu berbahas, 
bercakap dan mengeluarkan pendapat...
nak kawin awal la...tak nak kawin awal...
 nak cinta dulu...nak sekian sekian..
nak itu..nak ini...dan sebagainya.

Tapi sebenarnya jodoh itu tetap ketetapan Allah.
Kalau dah memang Allah tetapkan jodoh awal. awal la dia datang...
kalau Allah dah tetapkan dia lewat, lewatlah dia datang....
ada yang langsung tak datang....
redha sahajalah..

 with love,
FatinFashiekin


No comments: